Teade

Collapse
No announcement yet.

Kõlarikaabel - paigaldus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Kõlarikaabel - paigaldus

    Tere lugupeetavad!

    Hakkan vedama kõlarite kaableid seintesse freesitud vuukidesse ning sellega seoses on mõned küsimused, millele foorumi otsingut kasutades vastuseid ei leidnud.

    Tean, et alates eelmise aasta algusest kehtivad uusehitiste elektrisüsteemi väljaehitamisel mõned uued nõuded (näiteks peavad kõigisse voolupesadesse olema veetud vähemalt 3x2,5mm2 kaablid, kogu elektrisüsteem peab jooksma läbi rikkevoolukaitsmete jne), aga kas sätestatud on nõuded ka seinte seest veetud kõlarikaablitele (isolatsioon, ristlõike pindala, ühendused vms)? Paigaldatavate kaablijuppide pikkused on mul umbes 10-15 meetrit ning kasutada paneerisin 2,5mm2 ristlõike pindalaga kaablit.

    Teine küsimus puudutab kaablite otsi. Nimelt ei tahaks kuidagi seinte peale mõttetuid terminale. Kuna kõigi kõlarite asukoht on teada ja neid hiljem liigutada pole vaja, mõtlesin seintest välja jätta vajaliku pikkusega kaabliotsad. Võimenduse juures on asi lihtne – sinna paigaldan tavalisse elektritoosi käiva kaabliläbiviigu, kuid kuidas talitada kõlarite juures? ELFA tootekataloogist leidsin sellised (https://www.elfa.se/elfa3~ee_et/elfa/init.do?toc=19945&name=kaabli_labiviik) „kaablivõrud”. Kas need sobivad kiviseina paigaldamiseks?

    Kolmandaks huvitab mind, milline kaabel vedada ressiiveri "remote" sisendi juurde, et teise tsooni helitugevust reguleerida (Cat5e? 4x0,25? mõni muu?)?

    #2
    Vs: kõlarikaabel - paigaldus

    Miks sa hoopis kõrisid ei vea. Sa ei pea siis nende kõlarikaablitega kohe tegelema. See palju mõtekam, hiljem miskil põhjusel on suuremat ristlõiget vaja, pikemat kaablit või veel ühte paari sealt läbi vedada, kõik on võimalik.

    Comment


      #3
      Vs: kõlarikaabel - paigaldus

      Minu teada elektripaigaldiste seadus ei kehti multimeedia kohta.
      Otse seinast tuleval juhtmel on omad miinused ja sõltub, kuhu paigutus läheb. Kõrgemal asetsevate kõlarite puhul asi ehk töötab, aga madalal on teine lugu. Kui keegi kogemata kõlari pikali lükkab, nihutab või juhtme taha komistab, siis tõmbab ka seinast tüki välja. Parem lahendus oleks panna ikkagi pesa pimeda kaanega, mille külge saab edukalt nt pesad "banaanidele" panna.
      Remote kaabliks võid vabalt Cat5 või Cat6 vedada ning seda kaablit pole seintes kunagi liiga palju
      Kõrid on ka suurepärane mõte.
      Minu DIY blogi
      <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

      Comment

      Working...
      X