Teade

Collapse
No announcement yet.

3-eribalise kõlari filtrite arvutus (Boxsim, Holm)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

3-eribalise kõlari filtrite arvutus (Boxsim, Holm)

Plaanis olemasolevate kolmeribalise kasti tuunimine.

Tänud kasutajale MK, kes aitas teha mõõdistusi valmis kõlaritele (DIY mõõtemikker, SB väline helikaart, HolmImpulse soft).

Mõõdistused näitasid, et kesksagedused on nõrgad. Seda oli ka kuulda - ehk siis nö. muid kõlareid kuulates, tundus teiste vokaal "ees" olevat.
    pilt ka:
    Click image for larger version

Name:	koos.gif
Views:	1
Size:	7,1 KB
ID:	875676
    Sellest tulenevalt tuli mõte uued filtrid teha aga...

Korduvalt alustatud aga ei saa kuidagi Boxsim abil lähtepilti, mis oli mõõdistustel. Asi on soiku jäänud.

Mõõdistuste pildilt paistab suht sarnane pilt, mis tootja omal, boxsimi graafik aga näitab midagi muud.

Elemendid:
    Vifa/peerless XT25TG30-04 '
    http://www.europe-audio.com/document.asp?document_id=3102&link=datasheets\peer less\XT25TG30-04.pdf

Peerless HDS Exclusive 5.25 (7l, inverteriga tagaküljel)

Visaton GF200 8 oomi (element küljel, 20l, inverteriga tagaküljel)

Mõõdetud pilt HDS kastis, ilma filtrita:

Name:	hds_moodistus.gif
Size:	6,6 KB
ID:	875674
    Ja Boxsim:

Name:	boxjama.gif
Size:	27,7 KB
ID:	875675

Boxsim sisestatud andmed:

Milles võib jama olla, et saaks keskriba graafiku paika?
    Oskab keegi Boxsimiga aidata?
    -

Vs: 3-eribalise kõlari filtrite arvutus (Boxsim, Holm)

Kui juba mõõtmiseks läks siis mõõda samades tingimustes iga riba eraldi olemasoleva filtriga, peaks kohe näha olema kui järsud on lõikesageduste ümbrused.

Ühtlasi tasub ka püstitatud küsimus üle mõelda - kas eesmärk on saada graafik ilusaks Boxsim'ile või enda kõrvale... Mina valiksin viimase .
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Comment

Püstitatud küsimus eeldab, et boxsimiga saab filtreid simuleerida. Aga kui juba ilma filtrita, on boxsimi tulemus reaalsusest kõvasti erinev siis muutuvad edasised kombineerimised boxsimis mõttetuks. Tahaks loota, et mul endal lihtsalt on viga tehtud ja saaks edasi minna.
      Eks nädalavahetusel paneb ol.ol filtri paberile - ehk saab sellest 5kH lohust lahti, olemasolevat filtrit muutes.
      -

Comment

Räägi, veel parem näita, kuidas Holmis see esimene graafik saadud on, kuidas keskmistatud või milline oli gate? Millises ruumis mõõdetud ja kus asus mikker, kuidas asuvad valjukad esipaneelil?
        HDS kastis filtrita graafik on küll üsna kõlbmatu madala otsa poolel midagi otsustamaks või millegagi võrdlemiseks, gate on liiga lühike.

Kui selle esimese pildi teemal natuke mõtiskleda (eeldades et graafik on lihtsalt keskmistatud 1/8 oktavi kohta) tundub et kesksageduse ja kõrgete omavaheline faseering ei ole paigas.
        viimati muutis kasutaja moi; 16 m 2012, 10:41.

Comment

Kõlar on kitsas - sisuliselt keskriba laiuse järgi tehtud, kahest kastist koosnev.
          TMW paigutusega.
          Elemendid on sissefreesimata.

Bassikas alumises kastis, külgpaigutus, bassika kõrgus ~57cm.

Tuba ~5,5x5,5; kips seinas, laes, laud põrandal.
          Kõlari kaugus oli mõõtmishetkel ~1,5m seintest, ees oli vaip.
          Mõõtemikker fikseeriti elemendi tsentri kõrgusele - mõõdeti 30 ja ~50 cm kaugusel.

pildid Holmist kui see abiks on:

Name:	holm2.gif
Size:	18,4 KB
ID:	866850

Name:	holm3.gif
Size:	22,3 KB
ID:	866851

(Mõõtefail koos muude mõõdistustega
          http://www.2shared.com/file/4i8FUDEB/mtmised.html)
          -

Comment

Ma mõtlesin seda pilti Holmist, mis määrab graafiku väljanägemise - gate ja keskmistamine.

Kui rääkida ikka sellest esimesest kõlari graafikust, siis millise elemendi tsentris mikker oli ja kummalt kauguselt konkreetne pilt on saadud?

Comment

Ei oska kahjuks Holm teemadel täpsemalt rääkida. (Piltide all on holm fail kui sealt annab midagi välja lugeda).
              Üldmõõtmine toimus ~30cm kauguselt, tõenäoliselt kesk ja kõrgete vahekohas. (Täpselt enam ei mäleta - 3 kuud möödas.)
              -

Comment

Failis on kirjas selle esimese graafiku nimi "katse 1 kõik 30 cm" ja ta on not gated, 1/9 oktaav keskmistatud.
                Suht kasutu graafik hindamaks kõlari üldist ASK-d, natuke kõrgete ja kesmiste kohta võib arvata aga kuna pole täpselt teada, kus vahel mikker asus ja mikker oli üldse liiga lähedal, on see ka üks kohvipaksu pealt arvamine.
                Failis on ka üks parem mõõtmine "katse 3 80-90cm ilma bassita.", sealt võib juba üsna kindlalt arvata, et kesk ja kõrgete vahel on kas faseering vale või filter üsna mööda.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                  kesk ja kõrgete vahel on kas faseering vale või filter üsna mööda.
                  Ilmselt, seepärast soovitasingi uuesti ja eraldi ribad mõõta.
                  Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                  Konfutsius

Comment

Kui juba uueks mõõtmiseks läheb, siis oleks mõistlik mõõta umbes 1 m kauguselt ja selliselt kõrguselt, kus kuulaja neid kuulama hakkab. Teiseks võiks mõõta nii, et kõlarid on seal, kus nad kuulamise ajal hakkavad olema ja mikker on kuulaja koha peal, kolmas oleks kõigi valjukate ja inverterite nearfiel mõõtmine. Kui need mõõtmised kõigi valjukate kohta eraldi on olemas, siis oleks piisavalt andmeid igasuguseks (ümber)ehitamiseks.

Comment

Üldiselt olid minu mäletamist mööda mõõtmised otse teljelt nii midbassi eraldi mõõtes kui ka kõrgsagedust. Aga noh kuna mul mikkril jalga polnud pidi improviseerima.
                      Ma asja nüüd nii hästi ka ei tunne, aga kui järgi mõelda tõesti miks ma kõiki mõõtmisi 1m pealt ei teinud.
                      Kõrvaga on kuulda et asi on nihu, ja tõesti oleks võinud juba toona proovida faasi pöörata. Bassiotsa nagunii mõõta ei saa toas, vähemalt ma ei mõista et tulemus adekvaatne oleks aga kõrva järgi võib öelda et ka seda oleks vaja korrigeerida.
                      Olemasolev filter on naguinii ainult kõrva järgi pandud. Mitte minu poolt.

Kuna ruum ise on mõõtmata ja vähe tundmatu siis kuulamiskoha pealt võib see graafik ikka väga hull välja näha.
                      Võib siis oletada et hetkel pole mõtet neid filtreid ümber sättima hakata.

Comment

See et kuulamiskohalt hull välja näeb pole probleem, saadki teada kuidas su ruum ASK-le mõjub võrreldes 1m kauguselt või nearfield mõõdetuga.

HolmImpulse on selles mõttes hea soft, et ta teeb mõõtmise ära ja salvestab andmed faili, hilisem modifitseerimine toimub ainult graafikul esitamise jaoks ja nii et mõõdetud salvestatud tulemust ei muudeta. Võib rahulikult gate aega muuta ja keskmistada nii, et algne info on alles. Kõik teised mõõtmise softid, mida ma olen kasutanud, teevad kohe gatingu ära ja kui keskmistavad, siis keskmistatakse ka algsed tulemused. Ehk kuulamiskohalt mõõdetud ASK-st saad gate aega muutes hiljem ruumi peegeldusi välja filtreerida natuke.
                        viimati muutis kasutaja moi; 17 m 2012, 13:59.

Comment

Working...
                        X