Teade

Collapse
No announcement yet.

3-riba põrandakõlarid(25gd-26b, 15gd-14, ... , )

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: 3-riba põrandakõlarid(25gd-26b, 15gd-14, ... , )

See on tore, et vähemalt head nõu antakse Tänan.
    1) Kui ma kasti 10cm madalamaks teen kaotan madalsageduse kambrist suhteliselt väikese osa aga kuidas kesksageduse kambriga lood on? Bassikat saab tõsta esialgne asetus oli lihtsalt algne idee.
    2)Järgmine reede saan alles ostsilloskoobile ligi, varem ma mõõtmisi teha ei saa. Aga kiiret ei ole.
    3)Kui ma kasutaksin Visaton SC 10n elementi siis ma pean tunduvalt madalamalt lõikama, ja kesksageduse osakaal oleks tunduvalt väiksem?
    viimati muutis kasutaja j0ss; 26 m 2013, 22:32.
    Siis kui redelil oled saanud upitades oma täpse jupi paigale, joonte vahele, imekombel tasakaalus püsid, paremas käes akutrell ja suus kruvid ja kruvi trelli otsa saanud helistab naine.

Comment

1) Kesksageduse kambrit saab ju allapoole tuua
      3) SC10N on saanud odavprojektide sünonüümiks, aga tegelikult on see minu arust üsna igav valjuhääldi. Seda ei kannata ka väga madalalt lõigata (min 2,3kHz), alla mille kipub röökima hakkama. Väiksema läbimõõduga G20SC-l on supertviiteriks sobivam ja heli kiirgab laiemalt. Samuti on tema ASK ülemises otsas siledam ja ulatub kõrgemale. 19TFF pole ka paha.
      Minu DIY blogi
      <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Sai ka sarnased kastid kunagi meisterdatud, et bassi element külje peal. Esmalt mis mulle ei meeldinud oli see, et bassi elemendist tulev keskmised sagedused ei ilmutanud enam piisavalt. Siis otsustasin filtritega kesksagedus valjuka alumist piiri allapoole ajada ja samuti bassi elemendi ülemine piir alla poole. Kui mu mälu ei peta siis kuski 650 Hz peale sai lõikejoon sätitud. Jäin peale seda kõlapildiga rahule. Nende 3gd-31 elementidele soovitaks küll mingi asenduse vaadata. Neil suht kitsas hajumisnurk.

Comment

Arutelu käigus juba endale selgeks saanud, et 3gd-31 jääb välja, pigem on küsimus, kas lähen "odavprojekti" teed sc 10 n valjukaga või kasutaja YRO poolt soovitatud elementidega.
          Siis kui redelil oled saanud upitades oma täpse jupi paigale, joonte vahele, imekombel tasakaalus püsid, paremas käes akutrell ja suus kruvid ja kruvi trelli otsa saanud helistab naine.

Comment

Esmalt postitatud VanHalen poolt Vaata postitust
            Sai ka sarnased kastid kunagi meisterdatud, et bassi element külje peal. Esmalt mis mulle ei meeldinud oli see, et bassi elemendist tulev keskmised sagedused ei ilmutanud enam piisavalt. Siis otsustasin filtritega kesksagedus valjuka alumist piiri allapoole ajada ja samuti bassi elemendi ülemine piir alla poole. Kui mu mälu ei peta siis kuski 650 Hz peale sai lõikejoon sätitud. Jäin peale seda kõlapildiga rahule.
            650Hz on küljele jääva valjuhääldi puhul kohe kindlasti liiga kõrge lõikesagedus. Pigem võiks lõikesagedus jääda 200-250Hz vahemikku või isegi veel madalamale.
            Minu DIY blogi

Comment

Tundus see 650Hz mullegi imelikuna. Aga ei hakanud sõna võtma selles osas. Ja hetkel on plaanis ka kuskilt 200Hz juurest lõigata madalsagedus.

Comment

Täna sain lõpuks elemendid üle mõõdetud. Kasutasin meetodit, milles polnud vaja kasutada arvutit.
                Veendusin ka selles, et päris koduste vahenditega mina mõõtmist teostada ei saanud. Kasutasin korralike labori töövahendeid( Täpne sagedusgeneraator sagedusloenduriga, täpne labori multimeeter)

http://www.webervst.com/spkrcalc/para.htm - Tegin nii nagu siin nõuti.

T-S Parameetrid 35GDN-1-8 (25GD-26B) 20GDS-4-8 (15GD-11A)
                Qms 5,754 9,141
                Qes 0,752 0,692
                Qts 0,665 0,643
                Cms(m/N) 0,000435 0,000439
                Vas(L) 33,472 5,149
                EBP 41,209 56,359
                Induktiivsus 0,001643 0,00101
                Resonantssagedus Fs (Hz) 45 97
                Alalisvoolu takistus Re(oomi) 7,4 7,1
                Takistus/Sagedus graafiku F1(Hz) 35 80
                Takistus/Sagedus graafiku F2(Hz) 58 120

Click image for larger version

Name:	curve.jpg
Views:	1
Size:	16,2 KB
ID:	867271

Tundub vist tõesti nii, et leitud andmed ei ole päris 1:1-le minu mõõdetud andmetega.
                Kõrvale eelnevast postitusest 35GDN-1-8 andmeid:
                Fs 30+-5Hz
                Qms 5.8
                Q, Qes 0,44
                Qts 0,4

Ja kesksageduse resonantssagedus:
                Fs 120 Hz +40-20Hz

Vahepeal oli aega ka kasti idee kallal nokitseda. Kõik valjukad uputan ära, freesin korvi materjali paksused avad vineeri ja bassivaljuka taha tuleb tugevdus rõngas/plate. Tegin kasti 10cm lühemaks ja õige pisut tegin ka kesksageduse kambrit lühemaks, et saaks küljepealse valjuka tõsta kõrgemale.
                Esinapneeli küljed tulevad kumerad. Lisaks plaanin ka kattevõresid, kus kasutan akustilist riiet - ja raamid sooviks ka osaliselt uputada, et need ei oleks "kühmud" kasti seinaga võrreldes(vähemasti küljel asetseva valjuka oma).

Name:	Concept2.jpg
Size:	154,4 KB
ID:	867272

viimati muutis kasutaja j0ss; 13 m 2013, 19:10.

Comment

Miks just eelnimetatuid vene valjukaid kasutada soovid? Miks mitte juba uued osta, visaton vms?

Comment

Kas mõlema bassivaljuka TS-parameetrid olid sarnased? Qes tundub natuke kõrge.
                    Added mass-meetod ei ole kõige täpsem, aga peaks asja ära ajama. Closed box-meetod on täpsem, aga seda on keerulisem korraldada.
                    Minu DIY blogi

Comment

Tiidu - Sest selline soov oli ja hind. Ja kas ei tule mitte huvitav pikk teema pusimisest ?

YRO - Tõdema pean seda, et kuna mul polnud mahti 2-te 8" elementi spordikotiga jala kooli viia, siis võtsin ühe, eeldusel, et need on sarnaste näitajatega kuna sama margiga ja pärinevad samast kõlaripaarist.

Millest see "tundub kõrge Qes" avaladub?

Comment

Vanade valjuhäälditega on ikka nii, et mõni on saanud rohkem vatti ja võib olla erinevate parameetritega. Kontrollima peaks kõiki.
                        Qes (valjuhääldi elektriline Q-faktor) võrreldes antud andmetega on veidi kõrge. St elektriline summutusfaktor resonantsagedusel on suurem ja see nõuab võib olla teistsugust tarastust.
                        Minu DIY blogi

Comment

Vahepealne uuendus pusimistest:

Name:	graafik.jpg
Size:	179,6 KB
ID:	867315Click image for larger version

Name:	Filter.jpg
Size:	29,1 KB
ID:	867316
                          Sai kõik valjukad uuesti üle mõõdetud.
                          Vega kastide 1 bassi valjukas on niivõrd kui võrd katki, et mingitel sagedustel tuleb pooli kõrin sisse( ilmselt on hakanud hargnema otsast). Tulevikus plaan parandusse viia.

Jätkasin siis nii, et kesksagedused jäid samad, sebisin teised 35-gdn-1-8 valjukad, enamvähem samad näitajad tulid mõlemal.
                          Ja tweeterid tulid SC10n.

Panin kastid kokku ja alguses oli kõrgsageduse ahelas 3,3oomi takisti ja 3uF kondekas - ilmselgelt ei sobinud kuulates - tekkis muhk graafikusse, mis kuulates häiris.

Name:	väiksem.jpg
Size:	95,5 KB
ID:	867317Click image for larger version

Name:	väike 2.jpg
Size:	68,0 KB
ID:	867318
                          Kastid, nagu näha, on 18mm vineerist ja tugevdatud nii eest kui tagant 4cm laiuste 18mm vineer liistudega + bassivaljukal tugevdus taga sest süvend tuli nii sügav et ilma oleks juba vähe nõrgaks jäänud. Palju kruve ja liimi.
                          Juhtmed on 2x1,5mm2 kõlarikaablid, joodetud elementide külge.

Eile sain kiirelt veel kuulata, kesksagedus ja madal osa meeldis, skeemil olevat kõrgsageduse ahelat ei saanud praktikas veel katsetada.

Comment

SC10N ei sobi eiriti hästi 1.-järku lõikamine. Madal ots hakkab ebameeldivalt karjuma. Pigem 2.-järku ja lõige üle 2500Hz.
                            Minu DIY blogi

Comment

Seda karjumist ma panin tähele. Üsna hästi rikkus helipildi ära.

Õnneks on filter asetatud nii, et sinna saab ligi. Eks ma proovin.

Comment

Nädalavahetustel olen midagi teinud vahepeal.
                                2 kihti peitslakki - must.
                                "katused" tulevad pruuni peitslakiga.

Pildid pole küll hiilgavad, aga midagi ikka.

Name:	2 kiht märg 1.jpg
Size:	107,3 KB
ID:	867358Click image for larger version

Name:	1 katusega.jpg
Size:	70,6 KB
ID:	867359

Comment

Working...
                                X