Teade

Collapse
No announcement yet.

3-riba põrandakõlarid(25gd-26b, 15gd-14, ... , )

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

3-riba põrandakõlarid(25gd-26b, 15gd-14, ... , )

Tere,

Plaanis ehitada põrandakõlarid, kuid sooviks saada pisut nõu targematelt, kastide, elementide sobivuse ja filtri osas.
    Mõõtmetelt võrdlemisi kitsad, kuid kõrged kastid. Elemendid saan Vega ac25-109 kastidest.

Kasti välised mõõdud

Kõrgus: 1100mm
    Laius: 170mm
    Sügavus: 300mm
    Materjal 18mm vineer. Viimistlus on endale enamvähem teada.

Click image for larger version

Name:	Kasti pilt.png
Views:	1
Size:	36,5 KB
ID:	876109
    Ma pole veel otsutanud kas teen inverteriga või kinnise kasti.(Vega kast on kinnine,seal tegi võrdlemisi mõnusat täpset bassi kui madalast jäi pisut puudu). Ootangi asjatundjate arvamust, kas teha inverteriga ja milliste mõõtudega.
    Aga praeguste mõtisklustega oleks madalsageduse kamber 26,3L(invereri suuruse osas pole jõudnud mõelda) ja kesksageduse kinnine kamber 5,5L.

Mõõtude osas võib muuta sügavust. Laius võiks jääda samaks

Elemendid(pärinevad Vega 25ac-109 kastidest):
    Madalsagedus: 25gd-26b 4 oomi.
    Kesksagedus: 20GDS-4-8 (15GD-11A)
    Kõrgsagedus: Vega kastil on orginaalis 5GDV-1-8(Kas tasub seda kasutada või panen midagi uuemat) Valikutes on Visaton SC 10 n või CSS ERT26

T/S:
    20GDS-4-8 (15GD-11A). http://wzone.vegalab.ru/faq/load_speaker_xussr/20gdc4-8

Name:	kesksagedus.jpg
Size:	58,7 KB
ID:	876116
    Sagedusvahemik 200 Hz ... 5000hz
    Tundlikus 89 dB
    Operating power 15w
    Frequency response 12 dB
    Rõhk 0.2 Pa
    Harmonic distortion:
    alla 1000 Hz 5%
    üle 1000 Hz 3%
    Re 8 ohms
    Pe 30w
    Fs 120 Hz +40-20
    Mõõdud d125x73, 5mm

35GDN-1-8 (25GD-26B)

Name:	bassikas.jpg
Size:	56,7 KB
ID:	876117
    Sagedusvahemik 40-5000Hz
    Tundlikus 87dB
    Freq. response 14dB
    Rõhk 0.12Pa
    Harmonic distortion 3-6%
    Re 8 ohm
    Rms 35w
    Fs 30+-5Hz
    Qms 5.8
    Q, Qes 0,44
    Qts 0,4
    Mõõdud: d200x126mm

5GDV -1-8(DDG-31)
    http://acoustics.net.ua/article/a-28.html

Name:	kõrg.jpg
Size:	62,2 KB
ID:	876118
    Effective frequency range, Hz ... 2800 ... 20000
    Tundlikus 90
    Frequency response, 14 dB ...
    Rõhk 0.2Pa
    Total harmonic distortion 1000 Hz, 2%
    Re 8ohms
    Rms 8w
    Pe 15w
    Fs 1200 ± 600 Hz
    Overall dimensions d100 * 48.3

Visaton SC 10n
    100 W (12 dB/Okt.; 4000 Hz)
    150 W (12 dB/Okt.; 4000 Hz)
    8 Ohm
    1000–20000 Hz

90 dB (1 W/1 m)
    109°/8000 Hz
    1700 Hz
    1,3 T
    210 µWb
    2,5 mm
    25 mm
    2 mm
    85 mm
    0,55 kg
    6,9 Ohm
    5 cm²
    0,1 g
    0,04 m

Filter:
    Vega filtri juures meeldis, et madalsageduselement mängis võrdlemisi kõrgele ja kesksageduse kanda oli ka suht palju ka ülemist otsa. 3gd-31 tundub väga kõrgelt lõigatud olevat. Samas vahest oli teda ikkagi liiga palju. 15gd-14 mängib minu arvates väga hästi keskmisi, mulle meeldib kui vokaalne osa tuleb hästi välja. Ja liigsed kõrged häirivad.
    Kuna ilmselt poleks õige kasutada seda samat filtrit uues kastis, kui siis ainult poolid sealt võtta(kui sobivad). Siis oleks vaja abi selle kokku panemises ja komponentide valikus. Aga rõhutan, et kõrgsagedus elemendi valik on hetkel lahtine. Ootan asjatundjatelt nõu, milline sinna kooslusesse kõige paremini sobiks.

Uued kastid teen lihtsalt põhjusel. Vega kastid on esiteks jubeda väljanägemisega ja lisaks on nad paremaid päevi näinud.

Kui kellelgi on head nõud anda projekti osas, siis palun andke! (Kui elemendid ei tundu kuidagi kokku sobivat, kasti mõõtmed on täiesti mööda jne., filtri osas)

Tänud,
    Joosep
    viimati muutis kasutaja j0ss; 25 m 2013, 13:05. Põhjus: Kesksageduse mudel oli vale, lisasin parameetrid, leidsin graafikud
    Siis kui redelil oled saanud upitades oma täpse jupi paigale, joonte vahele, imekombel tasakaalus püsid, paremas käes akutrell ja suus kruvid ja kruvi trelli otsa saanud helistab naine.

Vs: 3-riba põrandakõlarid(25gd-26b, 15gd-14, ... , )

Kõlari valmistamine on üsna kompleksne tegevus. Kui sa soovid Vega-dest paremat heli saada, siis pead läbima ilmselt ka kogu simulatsiooni ja mõõtmise protsessi. Kuna valjuhääldite asetus, kõlakasti kuju ja ruumala muutuvad, pole sul ilmselt Vega filtridega midagi peale hakata.
    1. valjuhääldid omavad TS-parameetreid, mille alusel toimub simuleerimine.
    2. valjuhääldid omavad sageduskarakteristikut, mille alusel toimub simuleerimine.
    3. valjuhääldid omavad näivtakistust, mille alusel toimub simuleerimine.
    Kui sul need andmed puuduvad, siis on kaks varianti - a) ise vastavad näitajad ära mõõta b) hakata reaalses situatsioonis katsetama. Esimesel juhul saad suure osa tööst ära teha virtuaalselt, kui on oskus programme kasutada olemas) ning raha raiskamata ja lisaks saab keegi sulle kaugemalt nõu anda. Teisel juhul oled üksi ja pead arvestama väljaminekutega, kui tahad erinevaid komponente katsetada. Lisaks puudub sul igasugune ülevaade kõlari füüsikalistest omadustest, mis võib lõppeda valjuhääldite või võimendi surmaga.
    Muud esialgu projekti kohta ei oska öelda, kui ilus joonis SketchUp'is.
    Minu DIY blogi
    <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Lisasin nii palju andmeid valjuhääldite kohta kui leidsin. On nendest piisavalt, et simulatsioonis mingi idee tekiks sellest kooslusest ja filtrite mõtlemiseks?
      Siis kui redelil oled saanud upitades oma täpse jupi paigale, joonte vahele, imekombel tasakaalus püsid, paremas käes akutrell ja suus kruvid ja kruvi trelli otsa saanud helistab naine.

Comment

Ma arvan, et kui kasutad samu elemente ja lõikesagedusi ei muuda, siis sobib ka sama filter, sõltumata kasti kujust. Kasti kuju mängib rolli taasesituse alumises otsas ja sellekohta arvan, et oluline on kõlalaua suurus. Kõrgeid saab tagasi hoida sumblüliga, samas mingi kaasaegsema elemendi kasutamisel on sinna ette käiv filtriosa niikuinii vaja uuesti arvutada.

Comment

Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust
          Ma arvan, et kui kasutad samu elemente ja lõikesagedusi ei muuda, siis sobib ka sama filter, sõltumata kasti kujust. Kasti kuju mängib rolli taasesituse alumises otsas ja sellekohta arvan, et oluline on kõlalaua suurus. Kõrgeid saab tagasi hoida sumblüliga, samas mingi kaasaegsema elemendi kasutamisel on sinna ette käiv filtriosa niikuinii vaja uuesti arvutada.
          Täiesti vale. Valjuhääldite asetuse muutusega (eriti küljele viimisega) muutub väga suures määras nende akustiline faas. See tähendab kindlasti filtri korrigeerimist. Samuti muutub kesk- ja madalsageduse käitumine eineva mahuga tarastuses.

Teema algatajale: 'aitäh' eest ei hakka sul tõenäoliselt keegi arvutusi tegema. Pead ikka ise oma käed prügiseks tegema.
          viimati muutis kasutaja YRO; 24 m 2013, 23:29.
          Minu DIY blogi

Comment

Name:	rekonstr_25AC-109.gif
Size:	10,2 KB
ID:	867230
            Praegune skeem

Comment

YRO:
              Seda ma ei arvanudki, lihtsalt ma üritasin enne käte "prügiseks" tegemist leida pisut eelnevalt nõu, et kas on üldse mõtet? On kellelgi nende elementidega tegemist olnud jne. Eripärad jne. Eks ma hakkan vaikselt pusima.

Comment

Maailmas on peaaegu kõik tehtav. Kogemuste puudumisel võtab asi lihtsalt aega ja energiat väga palju. Mina eelistaksin kõik ise üle mõõta ja siis edasi minna. Aga eks siingi foorumis on kogemustega kõrvamehi, kes peale vaadates teavad, mida tegema peab ja oskavad selle kaunite sõnadega tulemust kiita.

On ka sellise skeemiga variant olemas. Kas sa oled filtrile otsa vaadanud, et kas ikka on sama?

Name:	Screen Shot 2013-01-24 at 23.42.14.png
Size:	319,3 KB
ID:	867231

Üks link kah lisaks: http://www.donex-ua.narod.ru/el/as/upgrade25as109.htm
                viimati muutis kasutaja YRO; 24 m 2013, 23:56.
                Minu DIY blogi

Comment

Esmalt postitatud YRO poolt Vaata postitust
                  Valjuhääldite asetuse muutusega (eriti küljele viimisega) muutub väga suures määras nende akustiline faas. ... Samuti muutub kesk- ja madalsageduse käitumine eineva mahuga tarastuses.
                  Kui küljele viia, siis on see jah probleem, sest 300Hz juures on helilainepikkus ca meeter. Kui hästi sellega leppida saab, ei kujuta ette, talupojaloogika ütleb, et probleemide vähendamiseks peaks madalamalt lõikama.
                  Nagu ma juba ütlesin, oluline on kõlalaua suurus ja minujaoks välistab see paiknemise mujal kui ees. Aga maitsed on erinevad.
                  Seesama talupojaloogika ei näe kesksageduse tarastuse muutusel mingit olulist mõju, kate vanadest kõlaritest sobib.

Comment

On ikka vahe küll, kas kesksagedusele on antud pool või kolm liitrit toimetamiseks.
                    Minu DIY blogi

Comment

Uurisin täna hommikul praegusi filtreid. Tundub nii, et ei ole kumbki.

Name:	IMG050.jpg
Size:	328,6 KB
ID:	867233Click image for larger version

Name:	IMG049.jpg
Size:	377,3 KB
ID:	867234
                      Poolidel polnud kuskil kirjas nende suurusi. Väiksem pool on madalsagedus elemendi järel ja suurem on rööbiti kõrgsagedus elemendi ja ja 1uF ( 1 MK F)

Ma nüüd pole kindel , kas keegi on neid juba varem ümber teinud või ei. Mingid ebamäärased kruviaugud on küll vineeril.

Leidsin piisavalt näitajaid, ja graafiku niiet sain bassboxi sisse toksida käsitsi ja enamvähem graafiku ka kätte seal.

Name:	response CA.png
Size:	33,3 KB
ID:	867235Click image for larger version

Name:	Response.jpg
Size:	70,5 KB
ID:	867236

http://www.upload.ee/files/3015708/35gdn.bb6.html - bassboxi fail
                      viimati muutis kasutaja j0ss; 25 m 2013, 17:26.

Comment

eks üks asi on mehaaniline pool, teine elektriline. Ühelt poolt on YRO-l õigus, et filtreid ei saa kasutada. Samas on a1 väide ka õige: võnkeringi OMASAGEDUS ei sõltu valjuhääldite paigutusest või kasti suurusest.

olemasolevate kõlarite ümber ehitamine on üks paras piin, kuna sama heli ei saa kunagi kätte. Filtrid tuleb ümber häälestada vastavatele mahtudele ja paigutuse element filtrite muutmisel tuleb nimelt mängu, kui bassikas tõsta küljele.

Kesksagedus tuleb "avada", bassikas natukene "kinni" mätsida ja kõrgsageduse osas jääb kuulaja maitseks. Kompott kokkuvõttes: olenevelat, kuidas kesksagedus "avatakse" võib sealt tulla kas 20% selgem või 30% kõvem heli. bassika "kinni" mätsimisel on bass parem, kuid oht vähendada kontrolli liikuvosade üle. Lõppkokkuvõttes peaks suhtuma sellesse projekti austusega, muidu on õppimine kurvis kraavis ja mannapuder palgapäevani garanteeritud...
                        Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Teadusteksti auhind tuleb ära vist.

Esmalt postitatud j0ss poolt Vaata postitust
                          Poolidel polnud kuskil kirjas nende suurusi. Väiksem pool on madalsagedus elemendi järel ja suurem on rööbiti kõrgsagedus elemendi ja ja 1uF ( 1 MK F)
                          Selle loogikat ma hetkel küll läbi ei hammusta. Tundub, et filtrituunija on poolid vahetusse ajanud.

/edit uurisin pilti ja sealt paistab, et väiksem pool on ikka kõrgsageduse filtris - see on loogilisem.

SC10N pole minu arvates sellesse projekti õige lahendus, kui sa tahad lõigata kõrgelt. Sel juhul sobiks pigem G20SC või 19TFF.
                          viimati muutis kasutaja YRO; 25 m 2013, 23:52.
                          Minu DIY blogi

Comment

Minu viga,

Comment

Nuputasin natuke projekti üle.
                              1. Mina tooks bassihääldi võimalikult lähedale kesksagedusele. Selleks teeksin kaks asja: 1) kõlar 10cm lühemaks 2) bassikas nii kõrgele, kui võimalik. Sellega väldid suurt auku lõikesageduse kohal ning lihtsam on valjuhääldeid faasi ajada.
                              2. Teoreetiliselt saad simulatsiooni tehtud ka olemasolevate andmetega, aga mina olen üsna umbusklik kesksagedushääldi parameetrite kohalt. Lisaks võid uurida selle valjuhääldi modifitseerimisi venekeelses internetis. Seega, kui huvi on tõsine, siis võiksid ikkagi teha TS-parameetrite mõõtmise. Kuidas seda teha koduste vahenditega:
                              Ilma arvutita
                              Üks softi variant ja selle juhend
                              3. Poolikute ja ebausaldusväärsete andmetega sain mina G20SC-ga ja filtri (olulisel) muutmisel sellise pildi:
                              Minu DIY blogi

Comment

Working...
                              X