Teade

Collapse
No announcement yet.

2-ribalisest filtrist 3-ribaline

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

2-ribalisest filtrist 3-ribaline

Vahetasin autos vanad kõlarid uute vastu ja jäid mõned kõlarid ja filrid üle ning mõtelsin, et ehitan nendest siis garaaži väiksed kõlarid. Algselt oli autos 10 kõlarit (ees ustes 3-ribaline ja taga 2-ribaline), millest 4 olid suht õhtal omadega ja sellest ka siis see vahetus. Ülejäänud 6 on täitsa ok ja mängivad korralikult. Alles jäi siis 2x 6,5" bassikas, 2x 5,25" mid ja 2x 1" tweeter. Uuest süsteemist jäi kasutuna 2-ribaline filter http://www.noortehnik.ee/grupid/acti...oduct_id/1984/, mis lõikab 3800Hz pealt. Eile proovisin esialgu ühendada 6,5" ja 5,25" filtri woofri klemmidele, kuid see 5,25" sai sealt liialt palju peale ja tõenäoliselt lõpetaks suht kohe oma töölepingu. Seega vaja siis kas vähendada 5,25" mid'ile minevat signaali (nt -6db) või teha sealt woofri klemmidelt üks lisa cut ~600Hz pealt. Ehk siis 6,5" saaks ikka selle kuni ~20...3800hz kätte ja see 5,25" saaks ~600...3800Hz kätte.
    Küsimus on, et kuidas?

Vs: 2-ribalisest filtrist 3-ribaline

Kõige lihtsam on teha kaheribaline 6,5" ja 1" sama filtriga. Filtri lõige on muidugi üsna kõrgel - ma pole kindel, et 6,5" nii kõrgele adekvaatselt mängib. Kolmeribalise jaoks pead tõesti tegema ühe lõikesadeguse 6,5" ja 5,25" vahele, kus on nii kõrg- kui madalpääs. Kuna meile mingeid andmeid pole antud ja kõlar on garaaži läbukast, siis pole vist mõtet eriti.
    Minu DIY blogi
    <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

Andmeid kahjuks mul endalgi pole, kuna tegemist auto originaalidega ~20a vanast (porsche 968) autost ja peal ainult tootekood ning oomid ja tõenäoliselt Nokia toodang. Siiski peaks ju mingi kerge variant olema selle tegemist, sest autos kasutusel olev makk (Clarion cz702) laseb vabalt cut levelit keerata, siis kui raske see garaažikõlari jaoks tegemine olla saaks? Kunagi ammu nii umbes 15a tagasi sai selle teemaga natuke tegeletud (loe: enda tarbeks kodukõlareid ehitatud, viimane 3-ribaline paar siiani mul elutoas kenasti mängimas), aga enam ei mäleta sellest miskit.

Comment

Aga palun, siin on link kolmeribalise filtri arvutamiseks. Mingi variant on, et sa selle vabalt välja arvutad. Silmas peab pidama, et see kalkulaator ei arvesta peale elektriliste näitajate mitte midagi.
        Minu DIY blogi

Comment

Ok, tänud. Vaatasin oomid järgi (tw 8, mid 3,5, wf 4) ning sain 0,1mH ja 85uF mid'i jaoks (600...4800Hz). Lasen siis tw ja wf läbi kaheribalise ning mid'i lõige enne filtrit ja kondekas ja induktor vahele.

Comment

Mis asja?! Kui sa tahad kolmeribalist, siis pead ikka kõrg- ja kesksagedusele olemasoleva filtri vahele panema.
            Joonistasin olemasoleva filtri asukoha punaseks:
            Minu DIY blogi

Comment

Lähenemine mul oli teine, arvasin, et lasen woofri ja tweetri läbi olemasoleva 2-ribalise filri ja kesksageduse jaoks teen eraldi lõike. Mõte oli selline http://www.upload.ee/image/3037595/filter.jpg

Comment

Kalkulaatori järgi arvutades on lõikesageduste graafik (ideaalne ei ole, nagu võiski arvata, aga vähemalt seda moodi) selline:

Sinu joonise järgi selline:

Pole hullu! Jätka head tööd.
                Minu DIY blogi

Comment

Working...
                X