Teade

Collapse
No announcement yet.

Stereoheli ühest kõlarist

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Stereoheli ühest kõlarist

    Sattusin huvitavale teemale, mis huvitab ehk ka teisi.
    Rahvusvaheline teemapüstitus võiks olla Stereo From A Single Speaker Enclosure





    P
    araku on Airsound oma uksed (ajutiselt) kinni pannud, ilmselt pole olnud piisavalt atraktiivne projekt või sai sai raha otsa.
    Vaatamate sellele tekkis soov panna midagi katsetamiseks kokku. Kas on keegi kel sellise helisüsteemi kuulamiskogemus olemas?

    Teaduslikum lähenemine asjale Eliase lehel
    Samuti DiyAudio foorumis



    Lisan teemasse veel asjasse puutuvaid linke
    Phase delay

    viimati muutis kasutaja Sully; 31 m 2014, 12:32.

    #2
    Vs: Stereo heli ühest kõlarist

    Nägin midagi sarnast 1960 paiku Vene Radio ajakirjas. Tõenäoliselt töötab.

    Comment


      #3
      Vs: Stereo heli ühest kõlarist

      Üks Soome härra tegi sarnaseid (küll mitte ühe kõlariga) katsetusi 70-ndatel. Nimeks oli ortoperspekta (guugel aitab).

      Comment


        #4
        Vs: Stereo heli ühest kõlarist

        Olen nooruses ühe suhteliselt sarnase asja teinud ja mõnda aega kuulanud ka. Heli oli igatahes omapärane (naljakalt õhuline tundus sellel ajal) ja monost ikka tükki parem. Süsteem ise koosnes kolmest võimust. Üks monovõim keskmise osa jaoks ja stereovõim kahele kanalile. Kõlarid olid siis pundis koos, nii, et stereobaas võis maksimaalselt meeter olla. Vasakut ja paremat külgedele suunatud kanalit sai toidetud transsidel stereobaasi laiuse regulaatori kaudu ja teise kanali vastandfaasis liidetavat osa sai ka reguleerida (ehk siis stereobaasi laiust potest keerata) ning keskmise otse kuulaja poole oleva kolmanda kanali monovõimu toitis mõlema kanali koondsignaal. Igatahes langes varsti see keskkanal miskipärast kasutusest ära ja jäid ainult parem ja vasak kanal, aga hästi lähestikku. Toimis küll, kui ruumi väga vähe oli.

        Comment


          #5
          Vs: Stereo heli ühest kõlarist

          Miks see ei peaks töötama. Iseasi, kas fiilidele sobib .
          Olemas vene "sang" Vesna 310 ja rämpsarvutikõlarid ,kus nupp "3D :-) " toimib suht samal põhimõttel. Kõlarid on teineteisele suht lähedal ja heli on kaugel isegi "nagu stereo".
          Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

          Comment


            #6
            Vs: Stereo heli ühest kõlarist

            Eks ta ikka rohkem nagu aseaine ole kui õige stereo edasi arendus. Pole küll ise kuulanud aga kindlasti on helipilt (lava e. stage) väga vale või imelik.

            Ellenevatel sõna võtjatel tuleks tähele panna, et tegu on siiski kahe stereo kanaliga, mitte mono kunstlikult stereoks ajamisega. Ainult neid kahte kanalit mängivad maha 3 valjukat ühes kestas.
            viimati muutis kasutaja moi; 31 m 2014, 18:10.

            Comment


              #7
              Vs: Stereo heli ühest kõlarist

              Tegelikult tekkis huvi väidetavalt ükskõlari kasutamisel "sweet spot'i" hajumine suuremale osale ruumist vastupidiselt kakskõlaritele.


              Seda õhulist heli olen kuulnud kõlarimeister AP juures Haapsalus, mille uues disainis oli lairiba valjukas taevasse suunatud ja tweeter kuulajale.
              Sellise suunamisega kaob ära see vahetu kohaloleku tunne ja asendub avara staadioni vs kontserdisaali omaga.
              Selle 3 valjukaga on tekitatud aga keskkõlar, mis säilitab kohaloleku- ja külgmised annavad ruumitunde.

              Leidsin lõpuks ka protsessori selle tarbeks - Ambio4you
              viimati muutis kasutaja Sully; 31 m 2014, 16:17.

              Comment


                #8
                Vs: Stereo heli ühest kõlarist

                Tänapäeval on selle vana lipu üles tõstnud ja teoreetiliselt ka järgmisele tasemele viinud heliprojektorid.
                Toidan trolle!

                Comment


                  #9
                  Vs: Stereo heli ühest kõlarist

                  Esmalt postitatud Sully poolt Vaata postitust
                  Sellise suunamisega kaob ära see vahetu kohaloleku tunne ja asendub avara staadioni vs kontserdisaali omaga.
                  Olen viimasel ajal mõtisklenud teemal, miks vanad (1960-70-date) LP stereo plaadid kõlavad teistmoodi kui uuema aja salvestised. Sest need salvestised ongi ebaloomulikud. Vanemate plaatide heli kõlab tihti lausa jaburalt ebaloomuliku ruumilisusega - halvimal juhul suisa karikatuursena, kui soolokitarr on ühes kanalis, bass teises ja trummar heal juhul keskel, solist võbeleb kanalist kanalisse. Tegelikult on sellise heli põhjused täiesti mõistetavad. Mainitud ajaperioodil oli stereoheli alles uudne ja vajadus see laiadesse kuulajate massidesse viia oli suur. Stereoaparatuur oli aga kallis, palju kallim kui juba olemasolev harjumuspärane monoaparatuur. Seepärast miksiti salvestised üli-ruumilisteks, sest inimesed pidid saama täit kaifi uutele ruumiheli seadmetele kulutatud raha eest.
                  Tänapäeval on stereoheli elu normiks ja helipildi koostamisel on rõhud hoopis mujal - lavapildi eheduse ja sügavuse (täpsuse), muusikalise emotsiooni, detailsuse jmt edastamisel. Kõlarid peaks olema seega suunatud kuulamise kohale, et helipilt ei väärduks. Kas ja milliseid tulemusi annab vanemate salvestiste kuulamine peegeldustega rikastatud monosüsteemis - eks elu näitab...
                  Aga eelkirjeldatut arvesse võttes ei saa kuidagi oodata võrdväärset heli samade kõlaritega, kui kuulata vanemaid vs. uueaja salvestisi.
                  Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Stereoheli ühest kõlarist

                    Ma ei lugenud linkide materjale - kas sealt selgub, miks niiviisi toimitakse? Kui on tahtmine ühe kõlari(kasti)ga hakkama saada, siis miks mitte, aga samas kastis on ju mitu (Sully esimese posti pildil isegi 3) kõlarit. Kõrvale võib heli peeglid panna ja tuleb, nagu oleks tava-stereo. Kuigi ... ma arvan, et samad valjukad eraldi kastides ja kuulaja kõrvadele suunatuna toovad kohale siiski parema heli.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Stereoheli ühest kõlarist

                      Siin on üks märkimisväärne probleem veel: kust võtta tänapäeval mono signaali? Kokku liidetud stereokanalite signaalid ei moodusta monosignaali. Tihtipeale on L/R stereosignaalides kasutatud faasinihke jmt effekte, mis liites üksteist summutavad. L+R kahjuks ei anna mono, vaid mingi värdsignaali. Ühe kanali infot kuulates samuti ei saa täielikku monosignaali. Monosignaal peab olema üles võetud algusest peale monos, siis on sellisel asja mõtet. Eks võib kuulata vanu monosalvestisi, kui sellisest materjalist juhtub lugu pidama. Aga 1960-date teisest poolest edasi minu meelest ei ole enam antud välja monosalvestisi tähtsust omaval hulgal.
                      Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Stereoheli ühest kõlarist

                        Olen suhelnud mitmete soome helifiilidega ja igal suuremal vinüülifriigil on olemas kodus ka monoplaatide mängimiseks spetsiaalne süsteem. Olen ise kuulnud seda heli korra ja võin öelda , et monoheli jättis sügavama mulje kui stereoheli. Stereoheli tundus nagu mingi efektidega võltsheli.... Ühest kõlarist saada efektiga heli , mida tehakse mitme valjukaga --miks mitte. Hoiab kokku ruumi ja energiat. Küsiks , et palju on eestis inimesi, kellel kuulamiseks olemas kaasaegne monosüsteem? Ei tea ma ühtegi. Ometi on olemas Ortofonil, Miyaijiayma Lab'il ja ka Denonil monohelipäid, mida maailms küllaltki palju kasutavad vinüüligurmaanid. Kui te googeldate ühe lampvõimumeistri nime Jaapanist-- Sakuma San ( Sakuma's system ), siis ka tema kuulab Denon DL 102 ja monovõimendi süsteemi . Selles osas on tõesti õigus, et peale 60 eriti monoplaate ei tehtud. Mida imet siis need kuulajd maailmas kuulavad? Või ehk ei peagi see koolkond seda muusikat enam eriti tähtsaks muusikaks , mida hakati stereos tegema. Kõik on ilmselt enda emotsioonide ja maitse küsimus. Selline ühe kõlariga stereo on täiesti võimalik ruumilisema heli saamiseks. Kes kuulab korraliku mono süsteemiga Eestis muusikat , andke palun endast teada. Kogemustevahetus oleks teretulnud.
                        viimati muutis kasutaja Altec; 15 m 2014, 19:04.
                        Parem emotsioon helist - tõsine põhjus tehnika ümbervahetamiseks ! Hea tehnika on see, mida te ostaksite ülejärgmisena.
                        Õppige tundma helitasemete vahesid ja tehke valik parima helinaudingu , aga mitte odavaima hinna või suure hinnalanduse järgi !

                        Comment


                          #13
                          Vs: Stereoheli ühest kõlarist

                          Teema kisub juba rohkem Audiofoorumisse sobivaks, aga siiski. Nooremal põlvkonnal on sellised põhitõed ilmselt täiesti tundmatud.
                          Nagu maailmas asjad ikka, on suurematel vinüülifriikidel spetsiaalsed mono helipead teatud põhjusega. Kui kuulatakse 78 kiirusega plaate, siis need on kõik monoplaadid ja vajavad teistsugust tugevamat nõela ja nõela vedrustust. Mikrokiri (H. Pedusaare väljend) 33/45rpm plaatide, nii mono- kui stereo-, mängimiseks mõeldud nõel ei sobi mitte 78 rpm plaadile. Seda esiteks. Aga kas ka mikrokiri mono plaatide mängimiseks peaks kasutama spetsiaalset mono helipead, või saab läbi levinuma stereo peaga? Variante on mitmeid:
                          - kuulata ainult ühte kanalit;
                          - liita stereo peast saadud mono plaadi signaalid kokku.
                          Ise olen praktiseerinud esimest varianti, aga ka teise poolt on mitmeid argumente. Väidetavalt summeeruvad ja sumbuvad häiresignaalid, informatiivsed signaalid aga summeerudes paranevat. Ilmselt on mõtet katsetada kanalite summeerimist, kui on suurem huvi mono plaate kuulata.

                          Vastupidist harrastades (mono peaga stereo plaate) võib ilmselt plaadi kõlbmatuks kratsida.

                          Click image for larger version

Name:	img378.jpg
Views:	1
Size:	157,0 KB
ID:	867793

                          Tõelise monosignaali saadavust ülal mainitu ei puuduta.

                          Click image for larger version

Name:	record_grooves.jpg
Views:	1
Size:	67,3 KB
ID:	867794
                          viimati muutis kasutaja GU50; 16 m 2014, 00:18.
                          Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

                          Comment


                            #14
                            Vs: Stereoheli ühest kõlarist

                            to: Altec . Defineeri korralik monosüsteem. Kui ma oma stereovõimendilt ühe kõlari tagant ära võtan, kas siis ei olegi tegemist monoga ? Või peab olema midagi erinevat, mida tehnikainimesed ei mõista ?Teine küsimus . Kust kohast võtta tänapäval naturaalset monosignaali ?
                            viimati muutis kasutaja martinj; 16 m 2014, 10:08. Põhjus: keelemiilits
                            Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                            Comment


                              #15
                              Vs: Stereoheli ühest kõlarist

                              Monosignaal peab olema salvestatud monona juba stuudios. Kui sa ühe kanali ära võtad, siis saad monosignaali küll , aga see on ühe stereokanali üks kanal. Monosignaali ongi võimalik saada kuni 50-60 ' dateni tehtud vinüülplaatidelt, mis on salvestatud monos. Samuti pole õige asi, kui liita kokku vasak ja parem kanal. Kahjuks meie plaadipoodides on monoo LP plaate väga vähe saada ja kindlasti muuskavalik on vägapiiratud. Beatles, Evis Presley ja paljud 60 ndate kuulsused andsid esimesi plaate välaj MONO's. Need on kulla hinnaga e-bays ka saadaval. Aga ma olen nõuks võtnud MONO asja uurima lähemalt hakkama.
                              Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
                              to: Altec . Defineeri korralik monosüsteem. Kui ma oma stereovõimendilt ühe kõlari tagant ära võtan, kas siis ei olegi tegemist monoga ? Või peab olema midagi erinevat, mida tehnikainimesed ei mõista ?Teine küsimus . Kust kohast võtta tänapäval naturaalset monosignaali ?
                              Parem emotsioon helist - tõsine põhjus tehnika ümbervahetamiseks ! Hea tehnika on see, mida te ostaksite ülejärgmisena.
                              Õppige tundma helitasemete vahesid ja tehke valik parima helinaudingu , aga mitte odavaima hinna või suure hinnalanduse järgi !

                              Comment

                              Working...
                              X