Teade

Collapse
No announcement yet.

Bi wiring

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Bi wiring

Sa keskendud kaabli omadustele, aga peaksid keskenduma hoopis voolu tarbija ehk valjuhääldi+filtri omadustele.
    Loe moi postitust veel mõttega läbi.
    @moi - "seal jooksevad eri kaablites erineva sagedusriba voolud"
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Comment

Nagu me teame, siis kõrgemad sagedused jooksevad juhi pinnal ning madalamad sagedused juhi sees. Kuigi helisagedused on liiga madalad, et mingit erilist efekti tekitada.
      Kus tuleb 2 juhi eelis 1 jämedama juhi ees?
      Võiks keegi selle ära arvutada? Või kõik pimesi ainult arvavad ja keegi arvutanud pole?
      viimati muutis kasutaja raxz; 28 m 2014, 22:09. Põhjus: täpsustus

Comment

Esmalt postitatud raxz poolt Vaata postitust
        Oletame, et mahtuvus ja induktiivsus on kõikidel kaablitel sama.
        Väga vale oletus.
        Erinevatel kõlarikaablitel on nad julgelt suurusjärgu võrra erinevad, jämedate (>2,5 mm2) ja lahku viidud soontega kaabli induktiivsus on juba paari meetri pikkusena nii suur, et hakkab puhtalt selle induktiivsusega kõrgete valjuka ülemist otsa lõikama, pinna efektiga pole asi üldse seotud. Samas võib paljude soontega punutud/keerutatud kaablil olla mahtuvus nii suur, et ajab korralikult korrigeerimata võimendi genereerima aga induktiivsus on tal pea olematu, kui võimendi välja veab, siis jõuavad ka kõik kõrgema otsa sagedused valjukani. Arvutanud ma neid ei ole aga mõlemad juhtumid on mul endal praktikas ära proovitud ning mõõdetud, mõlemad on teatud tingimuste kokku langemisel ka kõrvaga kuuldavad.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
          Väga vale oletus.
          Erinevatel kõlarikaablitel on nad julgelt suurusjärgu võrra erinevad, jämedate (>2,5 mm2) ja lahku viidud soontega kaabli induktiivsus on juba paari meetri pikkusena nii suur, et hakkab puhtalt selle induktiivsusega kõrgete valjuka ülemist otsa lõikama, pinna efektiga pole asi üldse seotud. Samas võib paljude soontega punutud/keerutatud kaablil olla mahtuvus nii suur, et ajab korralikult korrigeerimata võimendi genereerima aga induktiivsus on tal pea olematu, kui võimendi välja veab, siis jõuavad ka kõik kõrgema otsa sagedused valjukani. Arvutanud ma neid ei ole aga mõlemad juhtumid on mul endal praktikas ära proovitud ning mõõdetud, mõlemad on teatud tingimuste kokku langemisel ka kõrvaga kuuldavad.
          Oskad kindlasti need kaod välja arvutada paari meetrise pikkuse ja kuni 20kHz sageduste juures.
          Kui on kehv võimendi, halb kaabel ja kõlar, siis muidugi on iga komponendi muutus kuuldav. Kui on aga korralikud seadmed, siis ma ei usu, et keegi ütleb lühikeste kaablite puhul ära, kas on bi-wire või mono-wire süsteem.
          viimati muutis kasutaja OSX; 30 m 2014, 09:26. Põhjus: keelekasutus!

Comment

Kunagi sai s90netes pmtslt biwire'ingu vastand avastatud ja parandatud-ehk siis seal said keskriba ja kõrged massi bassika - klemmi pealt. Kuna sealsed juhtmed olid ka suht õhukesed, siis minu meelest läks asi tuntavalt paremaks kui - sai kokku - juhtme juures üle korralike juhtmete. Niiet mina usun et biwireing võiks töötada. Näide on nagu on aga füüsika reeglid kehtivad ka 90netele
            Maailm oleks puhas ja süüta
            kui poleks õllejogurtit
            - Õ.Õ.

Comment

Kui on kehv võimendi, halb kaabel ja kõlar, siis muidugi on iga komponendi muutus kuuldav.
              Kas just alati kehvad aga asjad on erinevad ja erinevate parameetritega.
              viimati muutis kasutaja OSX; 30 m 2014, 09:28. Põhjus: keelekasutus!

Comment

krt. ma tean, et olen rumal, aga kas üldjuhul "bi-wiring"-gut toetav võimendi/keskus ei jaga juba ise ära väljundit keks/kõrg riba ja madal riba. olen omanud ise stereo ressi millel oli nupp, et kas bi wiring või normal, ja kõllidel oli 2x2 pesa, topelt kaabelduse puhul panid mõlemad kaabli paarid omadesse pesadesse ja "normal" resiimis panid silla vahele.
                hetkel ei saa aru ma, et kuidas muudab kaabli paksus juhtmete vedamise 2xjuhet bi-wiringusse 4xjuhet, kui asi läeb ikkagi kahte klemmi (sry, võibolla tõlgendan eelmisi poste enda jaoks valesti)
                viimati muutis kasutaja rxs; 30 m 2014, 01:55. Põhjus: lisa inf
                päikest, liblikat ja särisevat jootekolbi

Comment

Esmalt postitatud rxs poolt Vaata postitust
                  krt. ma tean, et olen rumal, aga kas üldjuhul "bi-wiring"-gut toetav võimendi/keskus ei jaga juba ise ära väljundit keks/kõrg riba ja madal riba.
                  Reeglina mitte (see oleks siis "bi-amping"). Tavaliselt eraldatakse küll madal ots eraldi, kuid mitte iseseiva võimsusvõimendi väljundina vaid pingeväljundina - mis vajab siis täiendavat võimsusvõimendit. Ja enda võimendi väljundis on ikkagi täisriba.

"Sild" on kasutusel kõlari klemmides, mitte võimendi poolses otsas.

Kirjeldusele vastavalt saab küll asju teha, kuid see oleks selge erand, mitte igapäevane tootjate tavalähenemine.
                  Kui on kehv võimendi, halb kaabel ja kõlar, siis muidugi on iga komponendi muutus kuuldav.
                  Raske ette kujutada et tuima kõlari korral kuuleks näiteks võimendite või kaablite erinevusi...
                  viimati muutis kasutaja OSX; 30 m 2014, 10:12. Põhjus: lisa
                  Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                    Raske ette kujutada et tuima kõlari korral kuuleks näiteks võimendite või kaablite erinevusi...
                    Saad aru küll. Kui kehvas süsteemis üks kehv kaabel vahetada kahe samasuguse vastu, siis ei juhtu väga midagi.
                    Täpselt samamoodi ei juhtu midagi halba siis, kui üks korralik kaabel vahetada kahe sarnase või ühe veel parema kaabli vastu. Nüüd võib jäädagi vaidlema, mis see parem kaabel on, aga see pole praegune teema.
                    Kui ma ühendan võimendi klemmidelt 2 paari kaableid kõlarisse, siis on tegelikult ju mõlemas kaablis kogu sagedusriba olemas. Või tahate öelda, et kui ma analüsaatori kõlari klemmidele nüüd külge panen, siis see näitab ainult ülemist või alumist osa vastavalt sellele, mida filter "küsib" võimendist?
                    viimati muutis kasutaja raxz; 30 m 2014, 19:49.

Comment

Sa ajad vahetusse pinge ja voolu. Kui filter on kehtestanud oma reegli, näiteks et alla 1kHz mingitki matsu läbi lasta ei saa - siis ei tekigi alla 1kHz mingit koormust, seega ei ole ka vooluliikumist.
                      Filtri sisendis sillerdab muidugi kogu pakutav signaal, kuid tarvitatakse vaid seda osa mida filter läbi laseb.

Mis puutub kehva/tuima kõlarisse ja selle ees vahetatavatesse komponentidesse, siis ma luban endale jääda oma arvamuse juurde - vahetatagu mida tahes, sellest pakust ei kuule küll kas selle ees on riidepuud, roostepurus hõõrutud nöör või hapnikuvaesest vasest kaabel.

PS. Ma pean märkima et mulle ei meeldi kui avalikus foorumis kasutatakse mitte just viisakat sõnavalikut, sul aga esineb teatud sõna taaskord kaks korda. Ma juba eelmised korrigeerisin, lootes et mõistetakse. Mida ma seekord tegema peaks?
                      Konfutsius

Comment

Elektri liikumist ja selle mõjusid saab ju arvutada. Pingelang on üks mõõdetav ja arvutatav suurus. Kui seal kaablis liigub vähem voolu, siis ei teki nii suurt pingelangu? Aga kui ma nüüd panen lihtsalt jämedama kaabli, siis on täpselt samamoodi pingelang väiksem.
                        Mis veel seda signaali nii palju kehvemaks muudab?

Kusjuures riidepuu on väga hea kaabli asendaja. Keegi ei saa aru, kas on kallis kaabel või traadist riidepuu.
                        Can you tell the difference between music that passed through a pricey Monster stereo Cable, and a coat hanger? A reader forwarded us a post from the Audioholics Home Theater Forum and its author …

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                        Ma juba eelmised korrigeerisin, lootes et mõistetakse. Mida ma seekord tegema peaks?
                        Võiks mainida, et "näe vaata, muutsin su eelmist posti, loe üle ja teine kord tee oma järeldused." Mul üldiselt ei lähe meelest, mida ma 1-2 päeva tagasi kirjutasin ning sellest tulenevalt ei satu iseenda poste üle lugema. Nüüd ma oskasin vaadata ja tõesti märkasin muutusi.

Comment

Nüüd ma oskasin vaadata ja tõesti märkasin muutusi.
                          Siis läks sellega kenasti, tore et ka ära klaarisid. +1
                          Konfutsius

Comment

Ega ma kaua enam ei viitsi aga bi-wiring lubab eri ribadele valida sobivaimad kaablid. Bassile see, mis bassile kõige parem ja kõrgetele see, mis sinna sobib.
                            viimati muutis kasutaja moi; 31 m 2014, 19:11.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                              Ega ma kaua enam ei viitsi aga bi-wiring lubab eri ribadele valida sobivaimad kaablid. Bassile see, mis basile kõige parem ja kõrgetele see, mis sinna sobib.
                              Kuidas see erinevad-sagedused-erinevas-kaablis teoorias toimima peaks? Sagedused on ju nii madalad. Kuidas sa seda arvutad?
                              Odavam ja kindlam on panna üks korralik ja suurema ristlõikega kaabel.

Videokaablitest ma saan aru. Sagedused on mõõdetavad gigahertsides ning takistus langeb 75 oomi peale ja jääb sinna alates 100kHz pealt.
                              1kHz juures on videokaabli takistus kusagil 500oomi. 10Hz peal 4000oomi.

Ma ka kaua ei viitsi. Oleks mul suuremad kõlarid bi-wiring valikuga, siis prooviksin ise ka ära.
                              Aga ma tahaksin teada, mis see füüsika ja matemaatika seal taga teeb. Kui biwiring on parem, siis seda peab saama arvutada.
                              Me oleme siiski elektroonikafoorumis, mitte Delfis. Siin võiks ju teatuid eeliseid põhjustavaid arvutusi ka välja tuua.
                              viimati muutis kasutaja raxz; 31 m 2014, 18:19. Põhjus: lisa

Comment

Arvutada ma ei viitsi. Parem panen ühe pildi, mis siit foorumist juba läbi on käinud, kus seda kaablite erinevust natuke näha on. CAT3 on kolmest CAT5 kaablist punutud väiksese induktiivsusega kaabel, HõbeA1 on hõbetatu OFC 2,5 mm2 kaable, kus on sooned lahutadud umbes 7 mm võrra, muud on tavalise konfiguratsiooniga kõlari kaablid 2,5 mm3, kõigi pikkus umbes 2,5 m. Mõõdetud on valjuka poolt maha mängitud heli nivoosid ja nende vahel tehtud jagamise tehe, nii saab helitugevuste suhte dB-des. Valjukas oli 8 oomine, kui on 4 oomine valjukas hakkab langus pihta 2 korda madalamal sagedusel.

Kui panna jäme ja väikese oomilise takistusega kaabel, mis on bassi esitamiseks väga hea, siis on selle induktiivsus nii suur, et hakkab juba kõrgete ülemist otsa piirama, et aga kaabli induktiivsus alla ajada peab ta olema peenike ja ei sobi bassi jaoks oma suure oomilise takistuse pärast.

Comment

Working...
                                X