Teade

Collapse
No announcement yet.

Beag HOX 41 restaureerimine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Beag HOX 41 restaureerimine

    Tere, austatud kaasfoorumlased!

    Nimelt siis lugu selline, et mul ühed Beag HOX 41 kõlarid, mida tahaks väheke korralikumaks timmida. Sain kõlarid umbes aasta tagasi, mittetöötavana. Valjukate juhtmed olid puruks. Vahetasin need ära ja kuulasin natuke, heli oli suht selline harju keskmine. Seisid siis mõnda aega, vahepeal olid suvetoas taustamuusika mängimiseks, ja siis olid pool aastat sõbra juures kodukootud TDA7377A võimu taga. Nüüd sai talle antud S30ned, kuna tal need väikeses toas väikese laua peal, siis hoiab ruumi kokku, ja Beagid leidsid oma tee tagasi minu kappi. Nüüd aga mõtlesin et ehk teeks nendega midagi, mis nad ikka niisama seisavad. Ära müüa ei taha, midagi nende eest eriti ei saaks. Ära visata ei ole mõtet, aga niisama ära anda ka ei raatsi, selleks liiga head
    Igatahes, asi siis selline. Esiteks, tahaks kastid vähe korralikumaks teha. Kastid on neil väga kvaliteetsed, täispuidust. Aga ajapikku on nad tumedamaks pleekinud ja oma naturaalse puidu mustri kaotanud ja tuhmiks muutunud. Lisaks veel kriimulised ka, raisad. Kuidas oleks kõige mõtekam neid kaste elustada? Tahaks midagi heledat, nagu originaalis oli.
    Teiseks, elemendid on omadega läbi. Kõrged nendes kastides on tegelikult papist kesksagedused, seega üle 10KHz loota ei anna. Ühte on mingi geenius kunagi parandanud liimi ja teibiga, ja see on oma tundlikuse täielikult kaotanud, lisaks tolmukuppel puudu. Teise papp lihtsalt kortsus. Need elemendid viskaks meeleldi kus kurat ja paneks midagi kobedamat asemele. Wooferid on ka suht läbi. Kummist äär koorub papi küljest, papp pleekinud, ühel auk sees, sitasti parandatud jällegi. Ja ühel bassikal on klemmiliist korvi küljest lahti kuna neet on puruks roostetanud. Kui asendused leiaks, vahetaks ka need meeleldi välja, ei viitsi väga parandada neid.
    Inverterid on neil kõlaritel puhta lambised. Mõlema bassika kõrval on ilma toruta auk mingi plastikkattega, kus augud sees. Ei usu et seal midagi väga arvutatud on, tunduvad suht suvalised augud. Mainin siinkohal uuesti, et inverteri torud puuduvad juba originaalis. Madalat otsa need kastid ei mängi (alla ~60Hz), ülejäänud bass on mudane ja kumisev. Keskriba on hea, kõrged tuimad. Kas oleks siinkohal mõtet midagi muuta?
    Filtrid kastidel on väga lihtlabased, esimese järgulised. Ehk siis madalatel ainult üks pool wooferite ees, mis jadamisi ühenduses, ja kõrgetel 4.7uF konde. Oleks siinkohal mõtet midagi muuta, või piisab sellest?
    Imepeenikesed juhtmed kõlarite sees ja valjukate vuntsitraadid on juba vahetatud. Veel tahaks lisada sisse seinadele summutust, ja DIN pistikud vahetada millegi asisema vastu.
    Veel oleks ka võimalik teha nii, et kasutada originaal kasti, ja ehitada mingile muule bassielemendile uus esipaneel neile kastidele. Siis saaks ka uuele kõrgsagedusele teha uue augu. Näiteks vedeleb mul täiesti korralike vene 10GD-30B elemente. Kasti suurus peaks klappima. Inverteri torude häälestuse peaks uue arvutama siis. Kas see vene element oleks parem, kui originaalis pisikesed Beagi omad? Nii tuleks juba pmst. uute kõlarite ehitus, aga seda ka ei viitsi teha kuna Beagi kastid on ilusad. Uus paneel tuleks samamoodi täispuidust, ja sama värvi loomulikult. Kõlarite katted mul ka olemas, puhtad ja riie väga viis. Need jätaks ka alles ikka.
    Kellel on mingeid ideid, arvamusi, nõuandeid, noomitusi, misiganes, siis andke aga tuld
    Kõlarid seisavad igatahes niisama, ja praeguses seisukorras on nad suht kasutud, isegi taustamuusikat kuulates hakkab heli häirimia
    Välja näevad sellised: http://cruisher.digitaltrip.hu/beag/...43379367_o.jpg
    Pilt netist. Minu omadel elemendid pleekinud ja räbaldunud.

    #2
    Vs: Beag HOX 41 restaureerimine

    Ei ole kõrgsagedust sellel. Lairiba + bassikad on ju. Ja pole need augud ka seal nii suvalised midagi tõenäoliselt. Mis valjukate suurused on. Kuidas kasti siseehitus on ?

    Comment


      #3
      Vs: Beag HOX 41 restaureerimine

      Päris lairiba ta vast ikka pole, pean vaatama homme kui madalale ta mängis aga nii madalale polnud et lairiba oleks, ikka kesksagedus. Ja sagedus on kastide peale märgitud, peale 10K kukub kolinal ära. Augud ei pruugi just suvalised olla, aga torud juurde panna siis madalam ots peaks ikka paranema?? valjukad on kõik 4 tolli, kaasaarvatud "kõrgsagedus".
      Kastide siseehitus on siiski suhteliselt keskpärane, mingit toestust eriti ei ole, aga paneelid on ääreliistudega kinni. Kast on tetud umbes 2.5mm vineerist. Vaatasin algul et täispuidust, aga tutkit.
      Igatahes kastid tahaks liivapaberiga üle teha äkki, natuke paksemaga alguses ja siis peenemaga. Lapiga puhtaks ja õli või lakiga üle. Peaks parem jääma?
      Kastid muidu üsna hästi tehtud IMHO.
      10GD-30B bassile ehitamine oli muidugi suht lambine pakkumine, aga peaks ju iseenesest toimima? Neid elemente on ennegi kasutatud sama suurtes kastides. Inverter torud tuleks teha uued siis. Kõrgeteks ostaks näiteks Visaton SC10N või midagi sinna kanti. See meeldiks mulle just sellepärast et siis ma saaks teha uue esipaneeli, ilusama kui vana, kuna ühel kõlaril on esipaneeli vineeri pealmine kiht maha koorumas. Muidugi saaks teha ka uue paneeli kastuades vanu elemente (ainult madalsagedusi siiski), aga ehk saaks 10GD elementidega parema tulemuse?

      Comment


        #4
        Vs: Beag HOX 41 restaureerimine

        Elemendid siis järgmised:

        Bass:
        Beag HX 128-4, 4Ohm, 12VA, 40-16000Hz

        "Tweeter":
        HX 124-8, 8Ohm, 30VA, 1000-20000Hz, f.cross > 2000Hz

        Ehk siis hoopis wooferid on lairibad, ja need tagand kinnised papist elemendihakatised on siiski kõrged. Kui uskuda mis kõrgete peal kirjas, siis lõikepunkt filtril on üle 2Khz, seega ei ole need nii lairibad midagi, isegi kesksageduseks ei raatsi neid kutsuda kui alla kiloHz ei mängi
        Arvestades et madalad mängivad kuni 2Khz, arvan et papitükid võib vabalt vahetada millegi parema vastu. Mida arvata 4GDV-1-8 elementidest? On nad asjalikud valjukad?
        Seega hetkel jätaks äkki nii, et originaal bassid jätab, ja teeb uue esipaneeli. Kastid lasen lihviga siledaks ja õli või lakiga üle.
        Midagi veel?

        Comment


          #5
          Vs: Beag HOX 41 restaureerimine

          Nii, kõrged saan kasutajalt Svago, seega sellega asi korras.
          Aga nüüd saaks keegi soovitada ehk, millega kastid üle teha? Kõigepealt võtan lihviga vana kihi maha, nii et jääb sile ja puhas pind, aga millega nüüd üle teha?
          Kunagi sai ühe suvalise kõlari peal proovitud tavalise rapsiõliga üle tehtud, isegi toimis Aga nüüd tahaks midagi korralikku

          Comment

          Working...
          X