Teade

Collapse
No announcement yet.

Kõlarikaabli vs kummikaabel

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Kõlarikaabli vs kummikaabel

Esmalt postitatud ats poolt Vaata postitust
    Olen ma seda väitnud?
    Kui küsijat huvitab kõlarite võimendist 42m kaugusele viimine, siis meie arutlus keerupaari võimaliku pikkuse üle ei aita teda eriti, kaspole? Sides pannakse kõne ka kilomeetreid piki keerupaari jooksma, aga see on teine teema. Siin on jutt võimsuste ülekandmisest.
    viimati muutis kasutaja Scott; 31 m 2017, 06:14. Põhjus: tsitaat käib ENNE vastust, mitte pärast

Comment

Kodanikul on kõlarid ja võimendi olemas, väidetavalt 950w. Kui reaalne on, et ta tõstab võimendi väljundi 100v peale, et sealt kadudeta sellist võimsust läbi ajada ja enne kõlarit võtab uuesti trafoga maha. Mis nende trafode parameetrid ja ristlõiked peaksid olema?

Palju reaalsem on panna võimendi kõlaritele võimalikult lähedale ja vedada see 40m peenikese ja odavama mikrofonikaabliga.
      Enamusel PA võimenditel on kõigil sümm-sisendid XLR'i või TRS'i näol olemas, teisele poole väike pult ette ja ongi olemas.

Ja see on audiokaabel mitte keerupaar.

Comment

Tänan vastuste eest.
        Võimendiks on LAB FP9000 millel siis 2 Meyer Soundi 8 oomist kõlarit järgi võimsusega 950W RMS AES 100 hours, program 1900W, peak 3800W. sisendginaal on analoog, balansseeritud. Tõesti 42m oli valitud antud setupi puhul äärmuslikuks distantsiks. Ideaalis üritan võimendi paigutada maksimaalselt 20m kaugusele kõlaritest. Plaanin kasutada õues stereona muusika kuulamiseks.

Proovin küsimuse teisiti sõnastada.
        Millised on eelised antud lingil toodud kaablil võrrelduna elektripoodides müüdava kummikaabliga? Ristlõiked oleksid kaablitel identsed või siis kummikaabli kasuks. Hinnavahe kaablitel on ligikaugu 5 korde!

Comment

Mina arvan et selle võimendiga ei tekki Sinul üldse mingit probleemi, see on juba projekteeritud nii et kannatab pikka kaablit panna. Võtta tavaline pikendusjuhe, ja tee sellega proovi, mina ei usu et mingit vahet sealt tuleks.
          Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

Comment

Esmalt postitatud Siiasinna15 poolt Vaata postitust
            Millised on eelised antud lingil toodud kaablil võrrelduna elektripoodides müüdava kummikaabliga?
            https://shop.klotz-ais.com/shop/5485.../5704-sch.html
            See on ilusam. Ja soone takistus on samuti teada. Suvalise kummikaabli korral sa enne ostmist paraku ei tea, palju seal reaalselt vaske sees on ehk siis kui suureks kujuneb takistus.

Comment

Tegelikult muud vahet seal kõlarikaablil ja kummikaablil ei olegi kui materjal. Müügil on päris palju 'kõlarikaableid' mille materjal on samuti teadmata ja võivad olla kordades kehvemad kui see 'kummikaabel'. Korralikule OFC kõlarikaablile kindlasti see kummikaabel vastu ei saa, hind paraku kerkib sellisel kõlarikaablil üpris suureks. Õues sa kindlasti seda vahet ei kuule...

Comment

Esmalt postitatud sage poolt Vaata postitust
                Õues sa kindlasti seda vahet ei kuule...
                Mul on vastupidine arvamus, mis toetub isiklikule kogemusele. Just nimelt õues kuulen ma rohkem erinevusi isegi alla keskpärase kõlariga, ja ehtsa vasest kõlarikaabli pikad lingid kuulsin ka ära. Kõrgete ülemine ots läheb minema. Kui nii tegin siis olid vahel umbes 20m lõigud 2x2,5 läbipaistvast kaablist, mis toodetud ajal mil veel ei osatud vaske tatist teha.
                Ja ma tegin enda jaoks õues selgeks, mis pikkus on mulle kuuldavalt erinev ning mida ma esikõlarites väldin, see oli 6m. Sellest lähtuvalt on minu kõlarikaablid mitte pikemad kui 3,5m kanal(ja 2x4 soontega).

Õues ei ole maskeerivaid peegeldusi, mis toas elu kihisevaks teeks ning ei laseks vahet kuulda. Õues on isegi see kuulda kui faasipööraja on näiteks tagapool, taga liikudes on bass märksa kenam. Aga peegeldusi muidugi saab ka õues tekkida, sõltub kuidas kõlarid paigutatakse. Viide on lihtsalt pikem ja kaja on samuti selgelt eristatav mis lisanduda võib.
                Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                Konfutsius

Comment

Materjali osas täpsemat selgust ma ei saanud, kuid selgus, et kummikaabli nime all müüdav toode tuleb Eestist ja 4mm2 ristlõikega kaabli eritakistus ei tohi olla suurem kui 4,95 oomi/km. Iseenesest üpriski sarnane näitaja võrrelduna high-end OFC kaablitega.

Comment

Kirjuta LAB Gruppenile, saad pädeva vastuse mida ja kui pikalt saab sinna panna, maini kindlasti et kõlarid on 8 oomi. See kaabli värk on muidugi julm rahva lüpsmine
                    Ilmselt provotseerib audiofiilia aja jooksul retrofiilse modernofoobia arengut.

Comment

Esmalt postitatud elukaz poolt Vaata postitust
                      "kõlarikaabel" on lihtsalt veidi ilusam vaadata kodustes tingimustes, suuremaid installe tehakse ikka kummikaabliga. Kui tahad et kaablis 0.1dB kõrgeid kaduma ei läheks siis alles hakkad kiudude arvu vaatama. Aga iga kell võtaks suurema ristlõike, kui hüvetegurit vaadata siis võiks pikemad juhtmed isegi 100mm2 vedada ja pole ka liiga palju. Tavaline kõlarikaabel on 2.5mm2 ringis.
                      0,1 dB kaob siis kui kaabel on 2,5 mm2, 2,5 m pikk ja kõlar on 8 oomi. Antud juhul on pikkus 20 korda suurem ja kaabli paksus 40 korda suurem, see tähendab ka vähemalt 20 korda suuremat järjestikust induktiivsust, mis kõrged ikka väga tugevalt maha lõikab. Hetkel ei viitsinud arvutama hakata aga pakuks -20 dB 20 kHz peal.

Comment

Ei tea kuidas tänane keemia arenenud on aga varem olevat kummikaabel vaske mustaks teinud - ilmselt mingid kummist eralduvad väävli vms. ühendid.
                        -

Comment

Esmalt postitatud marcor1 poolt Vaata postitust
                          Ei tea kuidas tänane keemia arenenud on aga varem olevat kummikaabel vaske mustaks teinud - ilmselt mingid kummist eralduvad väävli vms. ühendid.
                          Mul seda musta kaablit on.
                          Pidi maru audiofiilne olema ��

Comment

Esmalt postitatud marcor1 poolt Vaata postitust
                            Meenub üks läbipaistva plastik kesta sees (ühel soonel punane triip peal) kõlarikaabel, mille sees ka vask terve kaabli ulatuses mustaks tõmmanud - viskasin minema. Iseenesest päris hull lugu kui kaabel niimoodi rikneb. Kummikaableid olen näinud igasuguseid, mõnel samamoodi vask seest must, samas teine on seest nagu uus. Vahetasin hiljuti ühel ca 5a tagasi Harju Elektrist ostetud kummikaablil speacon'i otsa ja seal oli vask täitsa normaalne. Ma vähemalt loodan, et korralike tootjate kaablitel seda probleemi ei esine.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                              0,1 dB kaob siis kui kaabel on 2,5 mm2, 2,5 m pikk ja kõlar on 8 oomi. Antud juhul on pikkus 20 korda suurem ja kaabli paksus 40 korda suurem, see tähendab ka vähemalt 20 korda suuremat järjestikust induktiivsust, mis kõrged ikka väga tugevalt maha lõikab. Hetkel ei viitsinud arvutama hakata aga pakuks -20 dB 20 kHz peal.
                              Oleksin väga tänulik, kui ütleksite, kuidas induktiivtakistuse arvutate?

Comment

Esmalt postitatud Siiasinna15 poolt Vaata postitust
                                Oleksin väga tänulik, kui ütleksite, kuidas induktiivtakistuse arvutate?
                                XL = 2 * Pi * f * L

Kus Pi=3,141... f=sagedus ja L=induktiivsus
                                Viimast parameetrit võiks kaablitootja öelda (jooksva meetri kohta) , aga seda saab ka ise välja mõõta (reaalse kaablipikkuse kohta).

Comment

Working...
                                X