Teade

Collapse
No announcement yet.

Inverteri hüveteguri vähendamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Inverteri hüveteguri vähendamine

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
    piigi laius, mida laiem ja madalam piik, seda väiksem Q.
    Aga tee kaks toru: häälesta nad natuke lahku, nii võiks piik summeerituna olla laiem ja madalam?
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Comment

See ei anna tulemust, mõlemad torud on ju ühe ja sama resonantskontuuri osad ja neil on ühine resonants. Elektrilise analoogina sama kui mahtuvusega on jadamasi kaks paralleelset induktiivsust.

Comment

Kui nad on eri pikkusega, st et eri resonatsidele häälestatud, ei saa neil olla üks ja sama ühine resonants. Need torud on ju Helmholzi resonaatorid, mis tähendab et konkreetselt ühte toru ei huvita mis väljaspool tema süsteemi toimub - tema ergastus tekib ainult siis kui ergastav sagedus kattub tema resonantsiga. Kahe eri häälestuses toruga tekib olukord, kus näiteks üks toru hakkab tööle ainult 100Hz ümbruses ja teine ainult 50Hz lähistel (kui nii on häälestatud). Ma olen eelmisel sajandil sellist trikki ehitanud, nii ta toimis. Ma pole küll mingit aseskeemi lahendanud, mind huvitas lõpptulemus, mida kuulata andis, mitte range vastavus mingile aseskeemile.
        Konkreetselt, mind huvitas miks estonia maja väristas (toru 27Hz), aga nn. diskotümps oli veidi mannetu - samas kui audese väike kärjega kolmeribaline tegi kõike vastupidi (toru 38Hz). Tulemus oli et loodud kast hakkas nagu mõlemat tegema, aga tegi seda originaalidega võrreldes veidi vaiksemalt. Kasutasin kandilise korviga kärgi selleks.
        Konfutsius

Comment

Vaata ikkagi Helmholtzi resonaatori aseskeemi ja pane sinna 2 toru, vaata mis saad, kas tuleb üks või kaks resonantsi sagedust?

Kui sinna teise pordi juurde paned, tuleb aseskeemil olevale induktiivsusele teine induktiivsus paralleeli ja resonantse on ikkagi üks ainus.

Comment

See ei muuda kogemust. Nagu ütlesin, mind huvitas praktiline tulemus, mitte aseskeemi vastavus. Mind ei huvita aseskeem niikaua kui ma pilte või jooniseid ei kuula...
            Konfutsius

Comment

Toru läbilõige peaks seda muutma mida sa soovid tegelt. Pikkus on omaette. Lühem väiksema läbilõikega käitub teistmoodi kui suurema läbilõikega pikk, muidugi oleneb kui kõrgele see bassikas peab käima.

Comment

Inverteri hüveteguri vähendamine

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                See ei muuda kogemust. Nagu ütlesin, mind huvitas praktiline tulemus, mitte aseskeemi vastavus. Mind ei huvita aseskeem niikaua kui ma pilte või jooniseid ei kuula...
                Kogemust see ei muuda aga sa ilmselt tõlgendad oma kogemust valesti. Ühes kambris (ühe elastsusega) saab tekkida ainult üks resonants isegi kui seal on rohkem porte kui üks.

Esmalt postitatud MK poolt Vaata postitust
                Toru läbilõige peaks seda muutma mida sa soovid tegelt. Pikkus on omaette. Lühem väiksema läbilõikega käitub teistmoodi kui suurema läbilõikega pikk, muidugi oleneb kui kõrgele see bassikas peab käima.
                Selleni jõudsin ka mina.
                Arvutasin välja (ehk mitte väga valesti), et 50 Hz peal on torus õhu pidurdunud piirikihi paksus 0,5-1 mm, (25 C ja 50% RH juures) ehk kui inverteri toru(d) sinna suurusjärku vähendada, hakkab Q langema tunduvalt.
                viimati muutis kasutaja Scott; 10 m 2017, 08:01. Põhjus: järjestikpostitused kokku (kasuta multiquote nuppu mitme postituse tsiteerimisel)

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                  Ühes kambris (ühe elastsusega) saab tekkida ainult üks resonants isegi kui seal on rohkem porte kui üks.
                  Miks ainult üks resonants? Kes ütles? Kui paneme kasti toru häälestussagedusega 50Hz, siis seda see toru ka resoneerib. Sama juhtub kui toru on hoopis 30Hz. Või kui usinad käed saevad torusid lühemaks - nagu Estoniatega tehtud on siis kolib vastavalt häälestusagedus kõrgemale. Järelikult pole mitte kambri elastsus see aamen kirikus mis resonantsi määrab vaid esmalt ikka toru ise. Mitu toru liidavad oma mõjud ASK'sse.
                  Sellega olen küll väga päri et toru ava S suhtumine vabamahtu määratleb Q. Ja minu arust suhteliselt lühem toru on ka laiema tipuga, kuid siin tuleb leida kompromiss optimaalse ava S ja toru pikkuse ning kasti V vahel, arvestades häälestussagedust.
                  Konfutsius

Comment

Helmholtzi resonaatori aseskeemi pilti ikka vaatasid?
                    Kui sa sinna teise pordi juurde paned, kuidas see aseskeemile tuleb?

Comment

Ei tea, kuidas tuleb ja kas üldse tuleb. Millest see järeldus et see mind huvitas?
                      Konfutsius

Comment

No ma siis kirjutan veel kuidas see tuleb, see teine port tuleb elektrilisele aseskeemile induktiivsusena paralleelselt olemasoleva induktiivsusega.
                        Sealt edasi peaks juba elementaarne olema näha, et ka kahe pordiga resonaatoril on üks ainus resonantsi sagedus.

Comment

Võibolla. Võibolla tellib keegi minult mingid kõlarid sel talvel, juhul kui ta siiski läheb tavalise FB lahenduse peale (mida ma väga ei tahaks) siis teen töö käigus katsemõõtmise, kus on kaks eri häälestuses toru ja sweebist lasen signaali läbi, mõõdan mikritega ja ütlen mida ma arvan. Saan vabas õhus mõõta, nii et mingit ruumi segavat mõju ei tule.
                          Minu jaoks on ainult see määrav mida kõlarist kuulda on.
                          PS. kui muidugi rootsi ilmateadlased puusse panevad - kui neil on õigus siis miinuskraadide juures küll enam ei mõõda...

Ega ma ei käsi enda järgi teha, võtke vabalt ja tehke mis iganes raamatu järgi.
                          viimati muutis kasutaja OSX; 06 m 2017, 17:12. Põhjus: ilmajutt
                          Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
                            Võibolla...
                            Ikka kindlasti. Ma tean omast käest kui raske on tunnistada et eksisid.

Comment

Hetkel kasutusel inverteriga subwoof, mille 10" valjukal kuppel eemaldatud ja avastasin, et kui vented pole piece ava kinni toppimata jätta on tulemus parem ja kõrgematel bassisagedustel umbes poolteist dB valjem. Seda ehk natuke madalate basside arvelt, aga kuuldeliselt toimetavad mõlemad "torud" eri sagedusel ja buustivad erinevaid piirkondi.

Comment

Kui on üks resonantsi kamber, siis on ka üks ainus kambris oleva õhu elastsusega määratud resonants. Ilmselt lihtsalt resonantsi sagedus tõusis kui magneti ava on avatud.
                                viimati muutis kasutaja moi; 07 m 2017, 11:10.

Comment

Working...
                                X