Teade

Collapse
No announcement yet.

OB kõlarid Eestis?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: OB kõlarid Eestis?

Mis ohtlik see paneeli laiendamine siis on? Hakkab terroriseerima?

Praegu on küsimus ju PAP lahenduse kloonimisest, kus on basse mitu, minu loll arvamine et vähemalt neli kanalis. Järelikult saab teha erineva mõõduga paneele kus siis ühe miinimumi täidab teine, mille miinimumi täidab esimene. Mehaaniline kuju on ju "vibu" nimetuse omandanud, see juba annab viite kuidas paneele saab lahendada. Lisaks ei muuda paneeli suurendamine ca 30-40 cm võrra veel olukorda niivõrd et mingi katastroof juhtuks. Kui minna lisaks lairiba teed, siis see saab samuti miinimume täitva rolliga hakkama. Või mis iganes laiem keskriba teeb seda samuti.

Ma olen elu jooksul ehitanud ligikaudu paarkümmend erinevat OB lahendust, kõigil on omad miinused ja plussid olnud, mõnigi on saanud tehtud ainult entusiasmist ja aimduse ajel, mitte kuiva teooriat närides. Ometi on mul senini meeles emotsioon (ja teiste reaktsioon) oma esimestest OB kõlaritest kuskilt 70'date lõpust, koos lampvõimendi ja isetehtud grammeriga. Oleks see olnud negatiivne, oleks keegi tajunud ohtu, siis ma sel teemal ei räägiks siin. Aga miskipärast räägin.

Ma oleksin pannud moi esitatud graafiku natuke teisel kujul siia üles, näiteks niimoodi:
    Click image for larger version

Name:	Screen Shot 2017-12-31 at 12.20.56.jpg
Views:	1
Size:	161,7 KB
ID:	870960
    siis oleks teistele ka arusaadav olnud mida see graafik tähendab. Natike kummastav oleks muidugi siis mõelda et tahame teha PAP kõlari klooni... lumememmena, kuna see graafik käsitleb teoreetilist punktheliallikat lõplikul ümmargusel (circural) avatud paneelil.

Praktikas on nii et sümmeetriast tuleb akustikas eemale hoida, kui ei taha sellised muhke ja lohke tekitada. Ja kuigi üldised probleemide tunnused saavad esineda, on neid võimalik kujuga mõjutada (mitte kaotada). Seda on ka vanameister Linkwitz teinud LX ülemise paneeliga. Seda saab teha ka bassidel. Minu bassid ei ole sümmeetrilise ekraaniga, teepikkus eest taha varieerub mitukümmend protsenti, et asi lõbusam oleks, on kiirgureid mitu.

Head aastavahetust! .
    viimati muutis kasutaja OSX; 31 m 2017, 14:35.
    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
    Konfutsius

Comment

Kui midagi teha, peab alati teadma mida teha.
      Minu näide ei olnud otseselt PAP-ist, vaid üldisem, et lisaks dopooli piigile on olemas ka miinimumid. Paneeli ebasümeetriaga saab seda küll vähemdada aga päris lahti ei saa ja paneele laiendades tuleb vältida sümeetria tekkimist. Eks sümeetria vältimine on ka üks põhjus miks Linkwitz bassis kahte valjukat kasutab.

Comment

Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
        Kui keskmised ja kõrged elemendid, mis tavaliselt inverter või kinnises kastis on omaette eraldatud ruumis/kopsikus, teha läbi kasti tagaseina avatuks, kas siis saab lava ja detailsust juurde?
        Esmalt postitatud MK poolt Vaata postitust
        Ei, see pole seotud üldse ob teemaga või kastiga, see on pigem kinni esipaneelis, valjukates ja filtrites ja siis edasi aktiivses elektroonikas.
        Mulle tundub, et see on kinni kõiges... Katsetasin omal nahal mitte teooria: Vahetasin kõlarikaablid QED Silver XT vastu ja heli kobis kõlarite taha võrreldes DIY cat6 juhtmetega kus heli oli keset tuba ja "karjus näkku". Pärast "LanRoveri" lisamist playeri ja dac'i vahele läks isegi veel kaugemale kõlarite taha (kõlareid ei liigutanud - 0,5m seinast). Siis lisasin mõlemale DIY lineaarse väga madala müraga toiteplokid ja "lava" paisus veel suuremaks ja nagu oleks mitu lina kõlarite eest ära võtnud või siis "uduse" klaasi puhtaks pesnud kui võrrelda visuaalselt.

Samas <1000€ cd+võim Focal Sopratega (>10k €) koos odavate vaskjuhtmetega jättis suhteliselt külmaks ja heli oli konkreetselt kõlarites mitte kõlarite taga kuigi heli oli suhteliselt mõnus soe ja pehme. Ehk head kõlarid ei taga väga head soundi, kogu ahel algusest lõpuni on oluline.

Comment

Esmalt postitatud OSX poolt Vaata postitust
          Mis ohtlik see paneeli laiendamine siis on? Hakkab terroriseerima?
          see sõltub valjuhääldi omaresonantsisagedusest.

tore oleks kui valjuhääldi keskme kaugus kõlalaua (ruut, kolmnurk) servast oleks 50/(omaresonatsisagedus) ja ristküliku kujulise, külgede suhe 1:2 kuni 1:3, kõlalaua laius = 100/(omaresonatsisagedus)

Comment

Esmalt postitatud stosoorok poolt Vaata postitust
            Ehk head kõlarid ei taga väga head soundi, kogu ahel algusest lõpuni on oluline.
            Kõik on olulised aga erinevatel asjadel on erinev kaal.
            Kui hakkad kõlarite/valjukate vahetamisega ja nende filtriteda mängima (kas otse või DSP kaudu), siis näed, et kõlarite juures on kõik effektid palju suuremad, lausa kordades.

Comment

Moi, ma olen nõus. Aga võtame nt. erinevad kõlarijuhtmed ja heli muutus ei ole väike mu arust kui toa keskelt kolib heli/vokaal kõlarite taha. Äkki hoopis aktiivsed OB kõlarid?

Ärme tee seda "minu OB" teemaks, vaid üldiseks OB teemaks. Äkki väike vahekokkuvõte sellest, kas jõuaks üksmeelele milline on võimalikult parim OB kõlar/kõlari disain aastal 2017. Vähemalt teoorias kuna praktika on vist natuke nõrk kuna pole kõiki kuulanud. Linkwitz'i "lillepott/püramiid" + H-profiili bassikad?

Comment

Selles kas on võim kõlaris või väljaspool, ma suurt küsimärki ei näe. Muutujad on samas järgus nagu tavalise kõlari puhul, nii et on huvitavamaid küsimusi kui pelgalt signaali/kõlarikaablite pikkus.
                Konfutsius

Comment

heli muutus ei ole väike mu arust kui toa keskelt kolib heli/vokaal kõlarite taha.
                  Mis võimendi on? Kas võimendab mõlemat õlga või ainult üht õlga?

Osade võimude korral valjuhääldi membraan ei läbi keskseisu vaid võngub ühele poole.
                  Kunagi üht vägavana raadiot nägin sellist, selle valjuhääldi membraan ei saanudki võnkuda sissepoole, aint väljapoole oli liikumisvabadust. võimendi soojenedes tuli membraan ca 4mm väljapoole.
                  Kaasaegse valjuhääldiga lahtine kõlar võibki sellise võimuga hakkata mängima nõnda et kuuled muusikat kõlari tagant seina peegeldusest.

Äkki hoopis aktiivsed OB kõlarid?
                  See võibolla olekski parim võimalik.

Comment

Tahaks kohe proovida monoplokk kõlari taga/kõrval vs >2m kaugusel, kas on mingi vahe helipildis kui midagi muud ei muuda. Ma pakun, et on vahe ja lühema kaabli kasuks.

Esmalt postitatud olavsu1 poolt Vaata postitust
                    Mis võimendi on? Kas võimendab mõlemat õlga või ainult üht õlga?
                    Marantz PM-14S1SE, mõlemat korraga ~2,5m kauguselt.

Comment

Esmalt postitatud stosoorok;569613 Äkki väike vahekokkuvõte sellest, kas jõuaks üksmeelele [B poolt
                      milline on võimalikult parim OB kõlar/kõlari disain aastal 2017[/B]. Vähemalt teoorias kuna praktika on vist natuke nõrk kuna pole kõiki kuulanud. Linkwitz'i "lillepott/püramiid" + H-profiili bassikad?
                      Kuna keegi neid kõiki üle kuulata ei jõua ja mina pole neid nagunii kõiki kuulnud, siis saab vastata ainult tehnilisest küljest. Tehnilise poole pealt on need Linkwitz'i "lillepott/püramiid" + H-profiili bassikad väga hästi tehtud. Vähe oluline pole ka see, et Linkwitz on kogu tehnilise tausta ka oma kodulehel avaldanud, igaüks kellel tahtmist saab sealt lugeda ja otsustada. Viimase LX521 mudeli valjukate valik on selline keskpärane aga sama Linkwitzi lehe info põhjal ei ole keeruline valjukaid millegi parema ja kallima vastu vahetada. Saab kõrged ka lintvaljukate vastu vahetada. Ma muide olen OSX-ist sõltumatult jõudnud ka arusaamisele, et lintvaljukas on ainus kõrgeid esitama sobiv valjuka tüüp.
                      See kas võimu ja kõlari vahel on paar meetrit või paar sentimeetrit kaablit, on väga teisejärguline küsimus.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                        Ma muide olen OSX-ist sõltumatult jõudnud ka arusaamisele, et lintvaljukas on ainus kõrgeid esitama sobiv valjuka tüüp.
                        nojah, kõrgsageduse valjuka membraan peab olema väga kerge. lint on väga kerge, kergem kui immutatud siid.

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                        See kas võimu ja kõlari vahel on paar meetrit või paar sentimeetrit kaablit, on väga teisejärguline küsimus.
                        on ikka vahe küll, kui teine kaabel on miski pikk imepunutis, mis mõjub kui faasipöörav filter.

Comment

Tuleb doonoriks hankida viimased Estelonid, kasutada ära elektroonika ja ehitada uus dipoolkõlar sinna ümber, soovitavalt samast kunstmarmorist kui algsed Estelonid .
                          Mis tuletab mulle meelde et mul on veel järel mingid ribad kunstmarmorit, kuhu saaks valjukad süvistada - vähemalt kriitilise kesk- ja kõrgriba kindlasti. Peab vist algaval aastal nuputama seda teemat sügavamalt.

Et määratelda mingit parimat disaini hetke seisuga, peaks olema olnud võimalus ka neid kuulda. Seda nii lhtsalt aga ju pole. Ma niigi hoian end poodides tehnikast võimalikult kaugele, sest näiteks viimane kord kui julgesin kommenteerida mingit Sony roppust mingite LED valgustega 15" või 18" plärakatega, oleks müügimees mu lihtviisil ää tapnud. Aga oli ikka rõve küll, isegi ilma nägemata.

Võibolla teeks mingi listi linkidega mida keegi on viimasel ajal märganud, ehk koorub sedasi mingi ettekujutus välja.
                          viimati muutis kasutaja OSX; 31 m 2017, 18:14. Põhjus: typo
                          Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud olavsu1 poolt Vaata postitust
                            on ikka vahe küll, kui teine kaabel on miski pikk imepunutis, mis mõjub kui faasipöörav filter.
                            OT, vabandan: Selline "filter" peaks ju olema võimalik ostsilloskoobiga (kõlariterminalidelt) üles võtta? Et mingi signaal mõlemasse kanalisse, ühte kõlarisse läbi "punutise", teise läbi "hõbekaabli"...

Comment

Aga Focali beryllium või Accutoni keraamiline vs lint/riba?

Minu CAT6 oli täiesti tavaline, lihtsalt värvid + ja valged -. Kunagi proovisin ka tntaudio 6x punutist, bass kadus ära ja muu jäi samaks.

Comment

Aga Focali beryllium või Accutoni keraamiline vs lint/riba?

Minu CAT6 oli täiesti tavaline, lihtsalt värvid + ja valged -. Kunagi proovisin ka tntaudio 6x punutist, bass kadus ära ja muu jäi samaks.
                                Keraamiline on päris hea.
                                Osad siidikupplid (tõsi neid on küll vähe) on minujaoks loomulikumad kui ribbon tüüpi kõrgsagedused kuigi ka ribbonitel on omad eelised.

Comment

Working...
                                X