Teade

Collapse
No announcement yet.

OB kõlarid Eestis?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

OB kõlarid Eestis?

Kas Eestis saab kuskil kuulata OB kõlareid ka või on see puhtalt DIY teema? Reviewdes kiidetakse ja kommentaarid ka väga positiivsed... On jäänd mulje, et siin foorumis ka käputäiel kogemused selliste kõlaritega. Mind huvitab kuda nendega rock/jazz/disco kõlab vs kastidega? Natuke jääb ka segaseks kuda saab "laua peal free air" kõlar head madalat otsa tekitada, eriti kui meenutada 20a tagasi ehitatud/katsetatud auto sounde.

Samuti silma jäänud sellised valmis komplektid:

Welcome to PureAudioProject and the world of Open Baffle Speakers. We offer a range of high-end, modular open baffle speakers.

The page you are looking for doesn't exist or has been moved.

Need valged ja mustad päris viisakad, isegi "sisedisainerile" meeldisid.

Vs: OB kõlarid Eestis?

Heade OB kõlaritega kõlab kõik hästi nii rock/jazz/disco ja enamasti paremini kui kastidega.
    Korraliku bassi mängimiseks on kaks varianti: passiivne madalpääs filter, mis nudib ära kõlari kasuteguri või aktiivne basside tõstmine.
    Kui tehniline taust huvitab, siis siit http://www.musicanddesign.com/tech.html saab päris palju infot.

Comment

Hea bassi saamiseks on vaja esiteks pindala mis võngub ja siis pindala mis on tarastuseks. Egas moi ilmaaegu kasuta 15" bassi kanalis... Minu arvates on 15" liiga suur ja uimane, sama saab teha mitme väiksema, st kiirema valjukaga (pindalad liituvad), nii et lõpptulem on samamoodi kopse masseeriv ja samas nagu täpsem.
      Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
      Konfutsius

Comment

Ei kasuta 15" vaid 18" valjukat ja et teha aktiivset korrektsiooni, peab valjukal olema tuntav võimsuse varu ning suur Xmax. Selle täpsuse ja kiiruse üle võib muidugi vaielda, lähtudes näiteks sellest, et ASK ja impulskarakteristik käivad minimaalfaasi süsteemis koos nagu sukk ja saabas. Ehk, kui ASK on sama on ka impulskarakteristik sama.

Comment

Vabandust jah, mälu vedas alt tollide kohalt. Aga täpsuse ja kiiruse üle ma ei hakka vaidlema, ma avaldasin ainult oma arvamust. Ja see arvamus on tekkinud mõnedest oma kogemustest, tähelepanekutest (et mitmedki tootjad kasutavad mitut väiksemat bassi ühe suure asemel, põhjendades seda samuti parema kiirusega) ja lihtsast tõdemusest - 15" või 18" bassi kasutav paneel on kesk - ja kõrgete jaoks lihtsalt ogaralt suur.
          Konfutsius

Comment

Ega 18" bassi ja kesksagedust ei olegi mõtet samale paneelile panna. Mõistlik on bassile kasutada U või H tarastust ja kesksagedus panna kitsamale paneelile.

Comment

Nõus. Aga eks proovi 18" voltida kokku nii et mahuks U või H tarastusele, kui esipaneeli soovitud laius on mitte üle 350mm ja mingit lisapaneelikest esteetiliselt ei soovita näha.
              Konfutsius

Comment

No jah, minu imepisike koguemus on "nii ja naa" nagu audios ikka kellele miski huvi pakub.
                Olen paar korda veel ob peale mõelnud aga ei suuda põhjendada endale seda.

Comment

Lõikad ülevalt poolt 200 Hz ära ja keerad viltu, kuigi eks see häda abinõu ole rohkem.
                  See oli OSXile vastuseks.

Ma olen vist jonnakam, enne ei jätnud, kui asjaga enam vähem rahul olin. Nüüd tagant järele teeks muidugi mõne asja teist moodi aga mitte midagi väga põhimõttelist.
                  viimati muutis kasutaja moi; 27 m 2017, 22:22.

Comment

Kui ma eneseharimise mõttes panin 15" bassika, kõlalauale mõõtudega ~2m x 0.6m siis oli bass päris autoriteetne (mikriga jäi kahjuks mõõtmata) ... aga selleks peab vist olema vallaline või omama eraldi kuulamistuba. Sellel Lampizatori tegelasel, oligi vist eraldi OB subwoofer nurgas, raamaturiiuli taga. Ise pole kahjuks kuulnud toimivat OB kesk + kastis bass lahendust. Kui kodus seda katsetasin siis ei kõlanud see kooslus mitte kuidagi kõrvale sobilikult kuigi aktiivfiltri lõige oli sama mis OB bassil.
                    Tuntuim "laiatarbe" OB tootja on vist Jamo.
                    http://www.audiocenter.ee/tooted/show/jamo_r_909?price[from]=2110&price[to]=43750&brand[0]=16
                    -

Comment

Esmalt postitatud marcor1 poolt Vaata postitust
                      Ise pole kahjuks kuulnud toimivat OB kesk + kastis bass lahendust. Kui kodus seda katsetasin siis ei kõlanud see kooslus mitte kuidagi kõrvale sobilikult kuigi aktiivfiltri lõige oli sama mis OB bassil.
                      Mul on ühed avatud keskriba ja kastis bassiga kõlarid igapäevaselt elutoas. Minu jaoks toimivad küll Gradient 1.3
                      Toidan trolle!

Comment

Aga kuidas tundub helipilt/sügavus/detailsus võrreldes kastidega? Natuke guugeldasin veel ja jällegi ühele meeldib üks, teisele teine. Lisaks tahavad suhteliselt suurt kuulamisruumi kuna min. kaugus seintest 1m.

Üks huvitav projekt veel:

Comment

Minu arvamus, et bassid ja on sellega täpsemad ja kesksagedused detailsemad. Selle pärast kolis ka 4A32 140L kastist 150..160x110 mõõtmetega kõlalauale. Aegajalt kaifin selle heli või juhul kui mõnda ühekanalist võimu proovida, kahjuks toa väiksus ei luba kahte kõrvuti asetada. Aga ühikas elades, kui oli üks 15" Tesla Aro bassikas nurgas sama lauaga, jättis kustumatu kopse väristava mälestuse. Kahjuks kuulamisvõimalust pakkuda ei saa.
                          Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Esmalt postitatud stosoorok poolt Vaata postitust
                            Aga kuidas tundub helipilt/sügavus/detailsus võrreldes kastidega?
                            Alguseks nimetan et teoreetiline ideaal OB kõlari sagedusliku dipoolsuse osas oleks et mida kõrgem on sagedus, seda vähem võiks ta olla dipool.

Nii et selles osas on praktilised dipoolid enamasti nagu üle pakutud, kui nad kiirgavad kogu sagedusriba identselt ette/taha. Sõltub ruumist ja selle kajaomadustest, kuid reeglina tekitavad ehtsad dipoolkõrged liigsed peegeldused tagaseinaga, kuid neid peetakse nagu loomuliku heli osaks (mida nad tegelikult ei ole). See peegelduste kompleks töötab kui ideaalne fikseeritud parameetritega kajamasin. Reaalselt annab ta helile juurde kui ruum on liiga sumbuv, mida tuleb aga üha harvem ette. Nii on siis tehtud lahendusi kus kõrgetel on kasutusel kaks identset aga pööratud faasiga valjuhääldit, millest tagumise helinivoo on reguleeritav.
                            Kas lisanduv kaja on detail muusikast, maitseasi.

Kui ma proovin jälgida loomulikku, signaalis leiduvat kaja, siis ma tajun et liigne peegeldus häirib üldist helipilti, see muutub võibolla huvitavaks aga teatud analüütiline moment väheneb. See väljendub selles et helisündmuse loomulik atmosfäär avaldub võltsilt või üldse mitte, nii et selle diboolsusega ei maksa liiale minna.

Minu süsteem praegu on ehtne dipool kuni 2kHz lähedale. Ma ei leia end häirituna veel siis kui dipoolsus on ca 4kHz'ni, üle selle aga muutub heli jatsu ja üldse enamiku akustilise muusika jaoks küll huvitavaks, aga süsteem ei ole tegelikult enam n.ö. "kõigesööja" ja tekkivat heli ma ei saa nimetada neutraalseks.

Seda detailsust ja sügavust tuleb taga ajada valjuhäälditega mis võimalikult vähe moonutavad, see annab kokku ehedama mulje, mis tipneb paremal juhul sellega et te ei saa enam aru mida oleks vaja kõlarite juures häälestada - kõlarid hakkavad tegelikult esitama nii et esile tulevad heli tootmise "omadused" ja kuna need lugude lõikes erinevad, ei leiagi justkui enam seda õiget sätungit. Ja siis märkate tundide ja tundide kuludes et tegelikult muusika mängib õieti, originaalne ruumiheli ei ole peitunud ja esitub nagu 3D, väljaspoolt kõlarite baasi.

Nii et see "kuidas tundub" on lai ja huvitav temaatika. Mille juurest tavaliselt lihtsat tagasiteed kastkõlarite juurde ei tule.
                            viimati muutis kasutaja OSX; 28 m 2017, 20:59. Põhjus: täheviga
                            Konfutsius

Comment

Esmalt postitatud marcor1 poolt Vaata postitust
                              Tuntuim "laiatarbe" OB tootja on vist Jamo.
                              http://www.audiocenter.ee/tooted/show/jamo_r_909?price[
                              Kunagi olid Audiocentris ühed Jamo OB-d demoks, hetkeseisu ei tea aga enam ilmselt ei ole.

Esmalt postitatud redart poolt Vaata postitust
                              Mul on ühed avatud keskriba ja kastis bassiga kõlarid igapäevaselt elutoas. Minu jaoks toimivad küll Gradient 1.3
                              Et nagu nii juhuslikult ongi?

Esmalt postitatud stosoorok poolt Vaata postitust
                              Aga kuidas tundub helipilt/sügavus/detailsus võrreldes kastidega? Natuke guugeldasin veel ja jällegi ühele meeldib üks, teisele teine. Lisaks tahavad suhteliselt suurt kuulamisruumi kuna min. kaugus seintest 1m.
                              Nii üheselt ei saa öelda, et OB on nii või tavaline kõlar on naa, mõlemas variandis on olemas nii hea helipilt/sügavus/detailsusega kui halvaga. OB-kõlareid saab väga erineval moel ehitada. Näitkes see sama Gradient 1.3 või siis mõni selline lahmakas http://imagizer.imageshack.us/v2/800...924/HbD0YX.jpg
                              Isegi samade kõlaritega DSP kaudu ASK-d muutes saab helipilti/sügavust/detailsust muuta.

Paar varianti veel

viimati muutis kasutaja moi; 28 m 2017, 15:48.

Comment

Working...
                              X