Teade

Collapse
No announcement yet.

Minu süsteem

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Toomas on nüüd mitmendat päeva juba kõrvaklapimees. Kastid rändasid taaskord Pärnusse, foorumikasutaja YRO kätte. Eks tema kirjutab oma muljetest ise lähemalt.

Aga vaikus toas on häiriv, vägagi. Ilmselt tuleb vana hea King Audio filtrist kastreerida ja nii kaua tõsist helikvaliteeti väga tasemel üheribasüsteemist nautida kui midagi paremat asemele panna pole. Plaanid on siiski juba töös. Seas, Vifa ja Peerless on märksõnadeks, mille seast üritan valiku teha. Viimistluse poole pealt tahaks valmistada eelmistest midagi ärevamat, soundilt ka otse loomulikult.

Toomas

Comment

Niisiis Zeni kõlarid elavad pärast meeldivat äri nüüd minu juures ja justkui kohustus on midagi ka väljendada.

Kastide kvaliteet on selline nagu piltidelt paistab - töö on igati õnnestunud ning millelegi ei ole ette heita. Vineer on küllalt nõudlik materjal, aga ei märkanud küll ühtegi kohta, kus oleks pinde välja löönud. Liimimistöö ka korralik. Mõõdulindiga ligi ei läinud, aga silma järgi tunduvad mõlemad kastid identsed. Kõrgete asetus tsentrist väljas on muidugi asetanud mind esimese korraliku probleemi ette: kumb on kõlari alumine pool? Pikalt kuulasin nii, et kõrged olid allpool. Mulle tundub, et see viib helipildi natuke liiga alla. Täna Diana kralli kuulates keerasin kõllid teist pidi nii, et kõrged on üleval- ja väljaspool. Kõrvale tundus, et helipilt läks justkui sügavamaks ja täpsemaks. Kogu see teema muidugi võib olla seotud mu toa akustikaga. Tuba ise on u 3,2 m lai ja 6,3 m pikk. Väiksed, nagu nad on, täidavad ruumi tegelikult suurepäraselt.

Esimene asi, mida need kõllid mulle selgeks tegid, on võimu ja heliallika küündimatus. Seda oli muidugi ka arvata. Salvestuse kvaliteeti on praeguste vahenditega veel raske hinnata, kuigi .mp3 kvaliteet näiteks saab väga kiiresti selgeks. Ainukesed asjad, millega võib praeguses süsteemis rahul olla, on kaablid ja subbar.

Kodukino kõlaritena on nad tunduvalt dünaamilisemad ja tundlikumad, kui mu endised. Heco sub sulandub väga ilusti alumise otsaga kokku ning ei jäta muljet eraldiseisvast kõllist. Helipilt kodukinos on muutunud palju ühtlasemaks, aga vajaka jääb natuke keskkõlarist. Kuna ruumi täidavad nad hästi, siis tagumised kõlarid ei tundu enam eraldiseisvad ja ainult efekti peal väljas.

Muusika puhul ehmatas esialgu kõrva solnik. Tundub, et sel sagedusel on muhk, aga kui kõrv harjub natuke, siis väga hirmus polegi. Kõllid on muusika jaoks küllalt agresiivsed, mis algul tekitab võõristuseffekti. Aga sellel on ka hea pool - nad suudavad pace'i hoida. Nad ei ole laisad, igat lööki või tõmmet pillil on kuulda ka väga kiiretel kohtadel. Ma ka eeldasin, et detaile igal sagedusel tuleb juurde võrreldes vanade kõllidega. Nii ka on - Diana Kralli paaris laulus pole ma varem märkanud, et trummar harjadega mööda trummi lohistab. Muusika jaoks olen subbari tavaliselt peaaegu nulli keeranud, aga näiteks nn walking bass'i alumised noodid ei lähe kaduma ning sub aitab ainult kõige madalamal sagedusel. Bassiosa hindamine on raske, kuna ressiiveri bass on mudane. Helipilti pole enda jaoks veel täpselt paika saanud tänu eelnimetatud paigutamise probleemile. Kõrged on kõrvale meeldivad ning taldrikulöögid täpsed. Mingi konkreetse kõrgusega meesvokaal tundub summutatud, aga see võib olla ka võimendiga seotud. Kesksagedus on justkui natuke liiga ees, saund tundub kohati natuke liiga kuiv. Samas pasunatega muusika, mis mulle meeldib, on vägagi elav ning dünaamiline. Need kõlarid juba mängivad, mitte ei refereeri muusikat.

Täna õhtul võtan kastid kaenlasse ja marsin kasutaja hipi poole. Arvatavasti saan siis veel mõtteid juurde ja võib olla ka tema annab oma muljed siin edasi. Üks, mis kindel, kõike ma pole nendelt kõllidelt välja kuulnud ning nii ühes kui teises punktis võib arvamus veel muutuda. Keep it rollin'!
      Minu DIY blogi
      <- CSS'i lairibad EL70 erihinnaga!

Comment

tänud põhjaliku vastuse eest.
        ise kuulasin küll koguaeg sellise arvestusega, et tweeter on ikkagi all, ning seega sai ka sinu praegune siis ülemine pool lõppviimistlemisel 100% tähelepanu asemel ütleme, et 99%. siiski ei tohiks sellest aspektist väga hull asi olla. proovi asetada kõlarid näiteks mingitele kõrgematele alustele ja "õiget" pidi kuulata. samas, sügavalt maitse asi, vaba mees vabal maal võib kuulata just täpselt nii nagu vaba mees vabal maal tahab.

see solniku jutt võib täiesti tõele vastata. ise küll jõhkrat muhku ei täheldanud, aga see muhk võib olla kinni ka minu isiklikus maitses. mulle meeldib kui kõlar on õige pisut agressiivne. asi ei muutu liialt igavaks. näiteks audes bluese, mida osad inimesed loevad ka kohati agressiivse soundiga asjadeks kaifin mina täiel rinnal. ja üldse, veidike temperamenti muusikas tuleb minuarust pigem kasuks kui kahjuks. suur osa on siin kindlasti filtril. tuleb tõdeda, et nendes kõlarites on bufu nr1 kõlari üks kõige esimesi variante. kindlasti annaks seda modida, aga see eeldaks juba põhjalikumat lõhkumist. suhteliselt tuugalt on asjad seal PVA-ga kinni.

samas kuula ja katseta ka kindlasti teise aparatuuriga. pilt muutub kindlasti selgemaks.

Comment

praeguseks on siis kuulatud Zeni tehtud suured lairibakastid ja ka riiulikõlarid.
          lairibade heli on närviliset kare ja kriipiv, vajab notch filtrit sageduskara ühtlustamiseks, selle töö me võtame reinuga kunagi ette, et neid kaste kontoris kuidagi kuulata saaks. detailsusest ei maksa üldse rääkida, aga see on paljude lairibade puhul nii.

riiulikõlarid. kastid kumisesid tõesti ülearu, suurendasime vatiini kogust, olukord muutus pisut paremaks. kõrgsagedused röökisid liiga palju, nad ei kannata eriti esimest järku lõikamist. teades valjukate potentsiaali, saaks palju parema tulemuse, intz on sellele juba väga lähedal tänu filtri täiustamisele.

ehituskvaliteet oli kastidel hea, selle positiivse noodiga lõpetakski.

Comment

Originally posted by hipi@Mar 18 2005, 07:03
            praeguseks on siis kuulatud Zeni tehtud suured lairibakastid ja ka riiulikõlarid.
            lairibade heli on närviliset kare ja kriipiv, vajab notch filtrit sageduskara ühtlustamiseks, selle töö me võtame reinuga kunagi ette, et neid kaste kontoris kuidagi kuulata saaks. detailsusest ei maksa üldse rääkida, aga see on paljude lairibade puhul nii.

riiulikõlarid. kastid kumisesid tõesti ülearu, suurendasime vatiini kogust, olukord muutus pisut paremaks. kõrgsagedused röökisid liiga palju, nad ei kannata eriti esimest järku lõikamist. teades valjukate potentsiaali, saaks palju parema tulemuse, intz on sellele juba väga lähedal tänu filtri täiustamisele.

ehituskvaliteet oli kastidel hea, selle positiivse noodiga lõpetakski.
            tänud objektiivse kriitika eest.

lairibadest nii palju, et olin siin mõnda aega üheduses miski poolslaavlasega, kõigi eelduste kohaselt bulgaarasega. tema ehitas omale BG20 baasil voigt pipe kastid. tema oli samamoodi hädas selle kapriisse keskosaga. pajatas, et värnits ja vatiin koonuste vahel ei olevat väga aidanud, ikka oli küür alles jäänud. järgmise sammuna pidi katsetama samuti notch-filtrit. sealt maalt jäi kirjavahetus katki. panen sulle ja reinule tema meiliaadressi privasse, ehk saate kogemusi jagada. pildid tema ehitistest asuvad siin. kes keelt mõistab võiks meilegi rääkida, mis seal täpselt kirjas on.

riiulikastide kohapealt tuleb ka süü omaks võtta. vatiin maeitea, võibolla tõesti oli vähe, samas jällegi... :P ah kuradile, kui ikka jubedalt kumisesid ju siis kumisesid ka filter tõesti, sellega annaks asja väga palju muuta. paraku mul võimalus ise poole kerida ja siit kuressaarest miskiseid normaalseid muid jubinaid osta puudub. pidin leppima sellega, mis oli tol ajal parim ja kättesaadavam oli. Indreku edasiminekud filtri vallas on olnud metsikud, sellest skeemist, mis YRO kõlarite sees on pole nüüdseks enam suurt midagi järel. modida kindlasti annaks ja tuleks. ära tasuks see soundi mõttes kindlasti, aga teostamine saab keeruline olema. eeldaks sisuliset vist kogu montaaži uuesti tegemist.

ka edaspidisele konstruktiivsele kriitikale avatud, Toomas

Comment

tänud objektiivse kriitika eest.
              palun&#33;

aga mõnes mõttes pole olukord üldse hull, nendest kõlaritest annab veel midagi välja pigistada, mida mul lubatakse ka vist teha. seega pole su pingutused olnud asjata, lisan ainult omaltpoolt nö. viimase lihvi parema lõpptulemuse nimel.
              võtame seda kui foorumipere koostööd.
              kunagi ma ise tutvustasin jadafiltri ideed intzule, sealt levis see sinuni... on ju hea näide vastastikustest mõjutustest.

Comment

Originally posted by hipi@Mar 18 2005, 16:45

võtame seda kui foorumipere koostööd.
                tõsi, ilma foorumi ja kompetentsete kasutajate abita ei oleks ühtegi minu siiamaani kahest projektist sündinud. (ok, üks kingaudio kast on ka siin toanurgas, aga kamoon, see on igal hifi maailmasse astujal Eesti mastaapides täielik must have asi.)
                mina igastahes suhtun kriitikasse oma projektide suunal väga positiivselt. see annab eeldused arenguks. ovatsioone kaugeltki ei oota. see mille peale ma siin saare peal vaikselt silda visata ja lambaadat tantsida võin ei pruugi tegelikult kaugeltki parim asi olla, nagu on selgunud. aga alati on järgmine kord, ning loodetavasti kukub järgmine kord paremini välja.

läbi palehigi ja pisarate tähtede poole&#33;

nojah, nüüd kaldume juba süsteemi teemast pisut kõrvale, aga mis seal ikka kui kõlareid pole hetkel

Comment

Mõista-mõista, mis see on? :P
                  Erinevad audio-videolahendused, helisüsteemide projekteerimine, konsultatsioon, audio-videotehnika paigaldus, häälestus, kõlarite ehitus, mööbel - http://sac.ee/
                  indrek@sac.ee, +3725174765

Comment

Äkki on EUROlinnuEUROpesakast
                    Head susserdamist !

Comment

intz ää pulli nyyd&#33;&#33;.. mõni uus projekt?? .. meeletu inverteriga?? :P
                      näita nyyd teisi pilte ka

Comment

mingi t-line? või siis suisa mingi spiraalsarv?

Comment

tymmi subbakas (H)
                          mõõdetud 132,47db ja arvutuslikult tervelt 184&#33;&#33;&#33;&#33;&#33;

teised pildid tulevad siis kui on aeg

Comment

uuenenud süsteemist võib pilte leida sellelt viitelt.
                            Sansui 1000x
                            NAD C521BEE
                            Peerless 850108+ Vifa 27TG35-06 (oli vist nii?)

juttu siis kui viitsimist tekib.

Comment

nüüd siis pisike jutt sellest, mis pilte ma siia üleüldse postitasin.

õige oleks alustada vist plaadimängijast, mis kogu süsteemi esimene osa on.
                              ostu kaalukauss kõikus kolme variandi: NAD521 ja Azur 540/640 vahel. ühel ilusal augusti kuu päeval ( mis pärast osutus kuradima vihmaseks kusjuures) sai pärast sigareti lõpetamist seatud sammud koos Indrekuga Roccal Mare Viva Electronica poodi kindla plaaniga leida omale sobiv plaadimängija. kohapeal olid olemas NAD ja azur 640. vajalik aparatuur üles seatud võis võrdlemine alata. kahju oli sellest, et kõlarid maitsele vastavad polnud, mingid B&W asjandused, mis veidi liiga teravad ja elutud meile tundusid. siiski tulid mängijate vahelised erinevused välja.
                              nii palju kui neid oli loomulikult, üllatavalt sarnase soundiga olid mõlemad katsealused. ja sarnased täiega. NADi kasuks otsustasin tänu sellele, et ta oli azurist kõvasti odavam ja tal oli ka see miski, mis lõpuks ta mulle rohkem imponeerima pani, kuigi alguses meeldis azur pisut rohkem. mõlemad suutsid parajalt pehmendada kõlarite agressiivset soundi, mis tuli eriti hästi välja kui lülitasime korraks võrdlusesse ka roteli ühe mängija, mis oma neutraalsusega tõi kõlarite jõulisuse väga tugevalt välja. lõpuks sai siis siiski NAD välja valitud, kuna ta mängis azur 640-ga võrdselt ja pisut pareminigi, ning oli tunduvalt odavam.
                              järgmiseks päevaks sai tehtud plaan sakus kõlarid lõpuni valmis häälestada.

järgmisel augustikuu päeval, mis osutus eriti vihmaseks, sai võetud suund Saku poole. Indreku juures sain ka esimest korda oma kaste reaalselt näha, just sellised nagu soovitud. siit järeldab iga inimene ise, et kogu kastidega seotud puutöö pool on Indreku teostatud. kokku sai kompunnitud mingi filtrialge ja häälestamine võiks alata. ka sellest võib mingeid pilte olemas olla, mitte küll minul kahjuks. häälestamiseks kasutasime heliteoseid Diana Krallilt, Norah Jonesilt, Stingilt, Uriah Heepilt, Michael Buble&#39;lt ja kindlasti veel kelleltki. alguses vajus mul suu lahti bassiotsa pealt. 5" valjukas ja selline lammutamine&#33; peerless 850108 pidi üldiselt olema tubli madala otsa esitaja, aga see löök, mis sealt tuli oli tõesti tugev ja täpne. suuresti on eeskujulik bass tingitud ka erilisest kastikonstruktsioonist, millele mina ei oskagi nime anda. topelthäälestusega inverterkast või midagi, ma ei tea. igastahes alumise otsa ta mehiselt üles võimendas. mingil hoomataval määral mattis ta natuke midbassi madalamat osa, kuid see ei ole üldsegi katastroofilises mõõtmes.
                              kõige suurem häda oli saada kesk- ja kõrgsagedus soundima. nendega sai maadeldud tükk aega, kord muutes mahtuvusi, siis jälle takistusi ja nii kord korra järel. kui lõppkonf paika sai võis tõdeda, et täitsa eeskujulik sai. nii eeskujulik kui ühe päevaga tulemus saavutada on võimalik. kindlasti oleks võinud veel laveerida mõni mikrofarad, millioom ja nH siia-sinna, kuid üldpilt läks üsna meeldivaks.
                              subbass meeliülendav, midbass eeskujulik, ning midrange ja kõrged kooskõlas. üks päev ja pool pakki suitsu hiljem võis kõlarid lugeda lõpetatuks.

nüüd siin kodus kuulates ei ole ma pidanud süsteemis pettuma. eriti meeldib mulle kõlarite detailsus. "kuidas tatt suus matsub" effekt on palju selgem ja meeldivam kui lairibadel. eriti on kõlarid omas elemendis instrumentaal ja jazzmuusika esitamisel. viimase järgi sai asjad pmst ka valmis häälestatud. diana kralli hääl on selge, klaver konkreetne. söödi ja maakeri kitarrimäng on viimse tõmbeni paljastatud, ning pink floydi rahakõlin mõnusalt kõliseb.

peale sellist pikka kirjandit ei oskagi suurt midagi enam juurde lisada, konkreetsetele küsimustele tuleks aga ka konkreetsem vastus.

Toomas

Comment

kui palju ligikaudu kõlatitele raha kulus?
                                valjukad, materjal jne

Comment

Working...
                                X