Teade

Collapse
No announcement yet.

Mänd või kuusk liimpuiduna?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    aga mis sellest arvate kui teha kast männist ja ymber vineerist veel et nagu suht tugev tuleb ju vms ... :unsure:
    TeamRMS

    Comment


      #17
      Jah, ja jebla on kah mitu korda rohkem :P
      Ja kas see akustiliselt ikka on kasulikum, kui kasti täielikult vineerist tegemine.
      Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

      Comment


        #18
        olen kõik variandid ära proovinud ja palju vaeva liimpuiduga näinud, nii männi kui kuusega, vahet pole, valjuka kasti tegemiseks mõttetu. Kõige parema lahenduse ja heli sain viineerkastist, see oli ainult üks lairiba valjukas, mis oli 8W. Kama kaks kas vineer või puitkiud plaat, mitte aga liimpuit, mis on töömahukas ja ei mingit effekti.Valjuka kast pole viiuli ehitus, kus tuleb puitu eriliselt valida, väidan seda oma isikliku kogemuse põhjal, mida kinnitab loetud kirjandus ja nähtud erinevad kastid profi kasutuseks kui ka kodu kasutuseks.

        Kui keegi tahab töötegemist õppida ja liimpuiduga tegeleda pole sugugi vastu, kõik kogemused on vajalikud ja head, kuid kui teil vapustavaid tulemusi pole, siis pole mõtet pettuda.
        Näit. TESLA tegi profi kastid kahelt poolt vineeritud ribipuidust seina paksusega 35mm ja mis olid oma suuruse ja mat. paksuse juures suht. kerged, kusjuures heli kvaliteet oli väga loomulik ja vapustavalt hea.


        Pearõhk tuleb panna ikkagi VALJUKATE valikule ja VÕIMENDILE mida kasutada.

        Comment


          #19
          Tegelikult huvitaks ikkagi see jama tolexi kohta, mida lugesin... Enda loogika ütleb küll, et ega see kusagilt tõele vasta, aga äkki oskab keegi vastupidist tõestada?

          Veel natuke kastide teemal filosofeerimist. Uurisin siin ajaviiteks, mida tuntud tootjad kasutanud on. Tuli välja, et Gibson näiteks kasutas praktiliselt 30'te lõpust kuni 50'teni suhteliselt õhukest vineeri. Siis korraga võttis kasutusele täispuidu. Ilmselt on see seletatav võimsuse kasvuga, ning seinte vibratsioonikindluse suurendamise vajadusega + tollaste vineeri hindadega. Fender on algusest saadik tänapäevani välja jäänud vähemalt korralike kastide puhul truuks 3/4" männipuule, algul lauana, hiljem liimpuiduna (öeldu ei kehti mõningate CBS omanduses oldud aastatel toodetud kastide ning uuemate väikeste transvõimude kohta). Marshall on kogu aeg kasutanud MDF-i. Jäi silma, et MDF-i kasutas kastimaterjalina 50'te lõpus esimest korda Standeli nimeline firma, mis tegi tollastele bluusi- ja jazzivendadele käsitöönduslikke pillivõime. Nii, et valik on kirju...
          Samas tundub, et ka kattematerjalides toimunud muutused on pigem tingitud hinnast ja kättesaadavusest, kuna nii Gibson kui ka Fender on kasutanud tviidi ja tolexit. Gibson kasutas ka mingit paksemat vinüüli, nimeks vist "leatherette". Huvitav on aga see, et aastal 60 loobusid mõlemad vanadest materjalidest ning kõik uued võimendid tulid tolexkattega. Fendri viimane tviidkattega võimendi oli 1963 Champ. Fenderi puhul saab seda seletada omanikevahetusega ning uue ja odavama tootmise poliitikaga, kuna ettevõtte päästeti praktiliselt pankrotist. Miks aga loobus Gibson tviidist, see jäi selgusetuks...
          Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

          Comment


            #20
            oled päris kõva uurimistöö ära teind.Sain nats targemaks jälle.
            muusika on kuulamiseks

            Comment


              #21
              Võta heaks!
              Kui igav on, siis tuleb ikka end harida
              Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

              Comment


                #22
                Pisike kommentaar - teoreetiliselt oleks üks parimaid kõlarimaterjale pigi. See sellepärast, et nii valjuhääldi kui kõlarikast ei tohiks võimendist tulevale signaalile midagi juurde lisada. Kui valjuhääldi juures on ilma mõõtevahenditeta raske midagi paremaks muuta, siis kast ei tohi valjuhääldiga kaasa vibreerida ja seda saab kindlustada õige materjalivalikuga. Pillivõimudega on iseasi, seal annab komplekt võim-kast-valjuhääldi ühele tüübile iseloomuliku saundi, mis siis kellelegi meeldib või mitte ja võib siis vastavalt erinevate puitudega eksperimenteerida. HI-FI kõlarite juures kasutatakse aga palju just tihedat puitlaastplaati, mille omakõla võrreldes vineeriga ja liimpuiduga on tunduvalt väiksem. Kõige lihtsam on materjale võrrelda koputades vastu sama mõõduga plaate. Mida tumedam ja sumbunum heli on, seda vähem hakkab kast ise häälitsema. Kui kast peab olema vineerist - nt. veekindlus, siis saab asja parandada helisummutavate materjalide (pigimatid jms.) lisamisega kasti sisepinnale. Suuremate kastide puhul tugevdatakse õhemaid külgseinu veel diagonaaltugedega, et valjuhääldi tagaküljelt lähtuv bassiheli läbi kasti seinte välja ei kostaks - kuna see on otseheliga vastufaasis, siis nende kahe heli liitumisel otseheli väheneb ja bass on lihtsalt nõrgem. Kellel keel probleemiks pole, võib Googlisse sisse trükkida `DIY loudspeaker`(Do-It-Yourself...) ja saate ehitusprojekte, selgitusi ja linke piisavalt.

                Comment


                  #23
                  Originally posted by Prim@Jul 19 2004, 14:11
                  Suuremate kastide puhul tugevdatakse õhemaid külgseinu veel diagonaaltugedega, et valjuhääldi tagaküljelt lähtuv bassiheli läbi kasti seinte välja ei kostaks - kuna see on otseheliga vastufaasis, siis nende kahe heli liitumisel otseheli väheneb ja bass on lihtsalt nõrgem.
                  Pole mul just suured kastid, aga selline probleem on küll...
                  Kõlari taga seistes kumiseb ja mürtsub küll, aga ees olles mitte nii eriti...

                  Edit: Mul see tagakülg just selline õhuke.

                  Comment


                    #24
                    Hmmm... Mis kõlarid need sul üldse on? Kinnised kastid või inverteriga? Soovitan pisut rohkem vatti kastidesse lisada, kuna venelased reeglina panid seda vähem, kui peaks olema. Ise olen jamanud ka minggisuguste 25AC-misiganes asjadega, millel tagumine külg 8 mm vineerist ja kolises mis kole. Aitas vati juurdelisamine ning liiistu diagonaalis üle paneeli kleepimine.
                    Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

                    Comment


                      #25
                      Minu kõlarid on signatuuris kirjas.
                      Ma pakuks, et see tagumine külg on mingi 4mm paks ainult. Mis seal sees on, ei tea, sest ma ei suutnud neid kuidagi avada. Nad on vist lihtsalt kokku liimitud ja avamiseks tuleb kastid ära lõhkuda.

                      Comment


                        #26
                        No aga võta siis elemendid eest välja. Tegelikult oli mul kusagil mingi projektikirjeldus, kuidas selle kõlari valjukaid kasutades täitsa inimlikud kastid ehitada.... Aga esialgu võiksid lihtsalt pisut rohkem vatti sisse toppida, kahtlane küll, kuid ehk aitab...
                        Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

                        Comment

                        Working...
                        X