Teade

Collapse
No announcement yet.

Kesk- ja kõrgsageduskõlarite ehitamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Bassbox pro'sse sai sisestatud elemendi andmed ja kasti ruumala muutes graafik suurt ei muutunud.

Comment

Originally posted by rnx+Aug 11 2004, 14:12--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (rnx @ Aug 11 2004, 14:12)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-KaruTEC@Aug 9 2004, 21:38
      rnx: Vale teooria sul.
      Aga ebaühtlasi keskmisi küll ei soovita, effekt on sama kui kanalisatsioonitorusse ulgumine.
      Vähemalt Abo raamatust pärineva teooria järgi oli kinnise kasti arvutamine inverteri paikaajamisest keerulisem... [/b][/quote]
      :blink:
      Äkki ütled lehekülje ka, kus seda öeldud on?

Comment

Kaks BG20 on ära ostetud, pühapäeval saan kätte. Ilmselt jään ikkagi 32l kinnisekasti juurde.

Edit: Sain elemendid kätte ja jõudsin neid juba vaikselt ilma kastita kuulata. Tõepoolest on nii, nagu Toomas kirjeldas, et ükski kitarritõmme ei jää kuulmata. Minu maitse jaoks väga head valjukad

Comment

rnx, kasuta vaheldusex natuke loogikat&#33; mis nimelt teeb kinnise kasti "paikaajamise" keerulisemaks, või õigemini, kuidas saab see olla keerulisem kui inverteri puhul?
          kinnise kasti puhul on sul üks asi, millega mängida&#33; see on kasti maht, ja sellega mängiminegi muudab kõverat üldjuhul tõepoolest väga ühtlaselt ja üsna inimlikes piirides&#33; siiski mitte ilmaasjata ei öelda, et kinnine kast on lihtsaim ehitada

Comment

Igatahes olevat siiski tähtsad ka kasti seinade mõõtude omavahelised suhted ja veel mitmed tegurid, mille kohta enam ei mäleta. Raamatut pole ka enam hetkel käe pärast, et täpsemalt järele vaadata. Kunagi rääkisin tuttavaga, kes on üpris palju lavakõlarite kaste teinud ning ka tema ütles, et kinnise kasti ehitamine on lihtsam küll, kuid HEA kinnise kasti tegemine käib siiski paljudele üle jõu... Nii et võiks sellest teha oma järeldused, mitte hakata kohe karja "tegin omale supvuufri" stiilist tegelastega kaasa lahmima. Olen viimasel ajal uurinud päris põhjalikult küll kitsast valdkonda (pillivõimendus ja kastid) aga siiski tean, keda usaldada ja keda mitte...
            Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

Comment

Originally posted by rnx@Aug 17 2004, 16:18
              Raamatut pole ka enam hetkel käe pärast, et täpsemalt järele vaadata.
              Tsiteerin siis ise:
              "Kinniste kõlarite väärtuslikud omadused on ehituse ja häälestamise lihtsus, väiksem faasi- ja siirdemoonutus alumise piirsageduse ümbruses..."

Ja natuke edasi:
              "Inverterkõlari sageduskäik sõltub paljudest parameetritest. Piisab näit. hüveteguri v. häälestussageduse 10-% hälbest, kui alumine piirsagedus tõuseb, bassid "valguvad laiali" ja muutuvad plärisevaks. Inverterkõlari eelised pääsevad maksvusele üksnes väga hoolika projekteerimise, valmistamise ja häälestamise korral."

Lisaks, kes siin "tegin omale supvuufri" stiilis tegelased on? :huh:
              Ja üleüldse ütleks, et suht kohatu on võrrelda lava- või kontsertkõlareid koduste hi-fi süsteemidega&#33; Ega trammijuhist ka päris F1-pilooti saa.

Comment

1.62 : 1 : 0.62 on see seinte pindalade suhe et ei tekiks kastis seisulaineid aga see kehtib aind neljakandilise kasti puhul, seisulained välditakse veel kaldpindade tekitamisega kastis, ebaparalleelsete seintega, vooderdusega, seintele ribade kinnitusega, st jaotad kasti seina väiksemateks pindaladeks seega tekib igale nn kastikesele oma resonantsagedus jne, kontsertkõllid on reeglina maast laeni vatiini täis. Muide, ma olen see "ehitasin supaka" mees :P Kusjuures ma tegin seda täisplast 12" läbimõõduga torust Mis teadagi peaks olema kõigi nn kastiehitusmaterjali reeglite vastane Aga ma olen rahul B)
                -

Comment

Ok, võibolla lugesin ka kusagilt mujalt. Süüdistasin ehk Abot tõesti alusetult. Vabandan selle eest&#33;
                  Igatahes pidasime sama tuttavaga eile õhtul jälle pika diskussiooni maha. Tsiteeriks teda natuke: "Olen proovinud nii kinniseid, lahtisi kui ka inverterkaste. Arvutasin ka noorest peast neid oma paar nädalat ning teoorias oli asi ideaalne, kui aga kasti valmis tegin oli heli ikkagi päris s***t. Samas ostsin omale JBL mitte veel kõige kõrgema seeria kastid ning kõik on täpselt nii kui peabki olema. Arvuta niipalju kui tahad, aga ei jõua tehasekastidele ligilähedalegi. Kõik räägivad et tehasekraam on saast, aga ometi kõlavad asjad paremini, kui kuitahes hoolikalt tehtud kodukootud kastid. Loeb ikkagi kogemus ning oskus teha hea tulemuse nime kompromisse, mitte see, kui suure matemaatilise täpsusega suudad asju arvutada."
                  Võibolla ei usuks ma seda juttu, aga tegelane on suurel laval ca. 30 aastat nuppe keeranud ning tänu sellele teab, mida tahab.
                  Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

Comment

ega siis kõik kastist olene, palju oleneb ju ka kõlari parameetritest ja ma ei mõtle teps võimsust siin. Element on see mis tekitab heli, mitte kast. Kast on nagu arvutatud kenasti 25Hz aga mängima paned, siis on ilge prügi, samas paned teise elemendi samasse kasti, sagedusgraafik on ühtlane ja heli palju parem ...
                    -

Comment

BG20 elemendi ja 32l kastiga on graafik selline:

Minu jaoks täiesti sobiv, kuna mingit tugevat madalate otsa pole mul väga vajagi.

Comment

teett, sa oota kuni neid elemente veel valge inimese moodi kuulata saad
                        mina läheks kasti poole pealt siiski inverteri teed. kinnisesse on nende Qts suhteliselt madal. sama suure inverterkastiga saad madalamas otsas palju parema tulemuse. aga maitse asi muidugi ning nende valjukate kogu headus just madalamas otsas ei peitugi.

Comment

See on siis sama suure inverterkastiga. Mingit hullu muhku graafikus pole ja madalate ots on tunduvalt parem.

Comment

no vot no vot, soovitaksin ikkagi inverterkasti manu minna. usu mind, proovisin bassboxis kõik võimalikud variandid läbi ja kinnise kastiga midagi vapustavat ei saanud.

Comment

kus ta siis tunduvalt parem on
                              -6 db on endise 60+ asemel nüüd 50+Hz aga 30 Hz juures on ikka võrdsed ning faasi moonuts e. grupihilistumine on palju suurem.
                              Ehk selle teise variandi bass on küll natuke madalam aga ajaliselt laiali määritud.

Comment

Hakkasin kaste ehitama. Tulevad nad siis 32l inverterkastid.
                                Mõned pildid:
                                Pilt 1
                                Pilt 2
                                Pilt 3
                                Pilt 4
                                Pilt 5
                                Pilt 6

Comment

Working...
                                X