Teade

Collapse
No announcement yet.

Mono (plaat)võimendi anomaalia /vea tuvastus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Sisse lülitatud võimendi korral võiks kontrollida kivi peale jõudvaid toitepingeid ja kivi väljundil olevat alalispinget.
    Üldjuhul on kahepolaarse toitega kividega skeem koostatud nii, et väljundis on alalispinge "0" (nagu ka lõppvõimendil).

Kas on aru saada, milline on esimene kivi peale seadme sisendit? Kas selle kivi väljundis on juba signaal kadunud?

Ma eeldan, et Sa mõõtsid neid kive välja jootmata kujul, otse plaadil. Sel juhul avaldavad mõju ka ülejäänud ühenduses olevad detailid.

Comment

Esmalt mõõtsin tõesti plaadil. Aga selle ühe (mille nüüdseks olen siis maha jootnud), seda mõõtsin muidugi ka peale eemaldamist üle ning tulemus on täpselt sama.

Üks minu jaoks pisut imelik asi veel, mis silma jäi mõõtmisi tehes. Nimelt esmalt oli mul võimendi ise välja lülitatud, andsin sisendisse siinuse ja panin ossi ühe kanali sinna külge. Siis mõõtsin mis on opaka sisendil. Sama signaal. Nüüd mõõtsin ka opaka väljundi pealt. Mõnevõrra väiksema amplituuriga signaal ja pisut "moonutatud" kujuga, kuid siiski täitsa siinuse moodi asi oli seal olemas. Kui aga võimu sisse lülitasin siis oli see signaal opaka väljundist kadunud. On see normaalne? Lugesin, et toimiva TL072 puhul see signaal vist peabki jõudma sisendist väljundisse ka siis kui toidet peal ei ole.

Comment

Click image for larger version

Name:	skeempre1.jpg
Views:	237
Size:	676,8 KB
ID:	1130069 Väike uuendus siis seoses selle plaadiga. mõõtsin nüüd ära kõigi nelja 072D kivi pinged. tavalise lihtsa ja odava "2o euro" multimeetriga. (ühe kivi, mis oli eemaldatud, jootsin selle jaoks plaadile muidugi enne tagasi).

Kõigi kivide kõigil sisenditel ja kõigil väljunditel VCC- suhtes on alalispinge ~16v. vähemalt nii see basic voltmeeter mulle näitab. ossiga ma hetkel mõõta ei saanud sest linnas mul sellist uhket masinat ei ole. Kui väga täpne olla siis kahe kivi kahel sisendil oli tegelikult natukene madalam pinge, umbes 14v.
        Need tulemused siis muidugi võimendi sisse lülitatud, aga mingit sisendit järel ei olnud ning kõlarit ka sel korral väljundisse ühendatud ei olnud.

Et mida sellest siis nüüd peaks järeldama, kõik 4 kivi on surnud? kas on üldse mõtet hakata "ehitama" mingisugust testskeemi nende kivide eraldi testimiseks või peaks lihtsalt võtma ja vahetama tuimalt kõik välja ning lootma, et asi hakkab tööle? ma olen selle plaadi nüüdseks põhimõtteliselt täielikult üle mõõtnud ja kontrollinud muus osas. peale op'ide on seal veel ports pisikesi takisteid, mis kõik on korras ning ports pisikesi kondekaid mis samuti tunduvad kõik olevat korras.
        ainuke väga kahtlane leid plaadil on nö. "master level" nupp (potekas), mille jalgade vahel on pisut kahtlane ~40 oomi ja nuppu keerates see sisuliselt ei muutu. poteka peal ühtegi tähist ei ole ning selle plaadi pealt maha jootmine on ka hirmus keeruline. ehk siis selle jaoks tuleks kogu see kompott põhimõtteliselt täiesti pulkadeks lahti võtta.
        viimati muutis kasutaja wiltz; 01 m 2024, 20:52.

Comment

Esmalt postitatud wiltz poolt Vaata postitust
          VCC- suhtes on alalispinge ~16v.
          kas on üldse mõtet hakata "ehitama" mingisugust testskeemi nende kivide eraldi testimiseks või peaks lihtsalt võtma ja vahetama tuimalt kõik välja ning lootma, et asi hakkab tööle?
          Pingeid mõõdetakse maa suhtes!
          Ma küsisin, millised on kivide toitepinged ja väljundi alalispinge?
          Kui testriga ei suuda tuvastada, siis variant 2 on signaali andmine tagantpoolt järjest ettepoole jäävate võimendi osade sisenditele läbi eralduskondeka. Vahest piisab ka vastava astme sisendi puudutamisest kruvikeerajaga, väljundist peab kostma võrgumüra.
          Ei ole mingit mõtet neid kive välja jootma hakata, enne kui pole selget arusaama, kus on probleem.

Comment

kurat, jah...muidugi. ajasin asjad natuke sassi, plaan oligi muidugi mõõta maa suhtes, aga miskipärast ajasin selle vcc- tegeliku groundiga segamini.

kivide toitepinged on endiselt õige pisut alla 16v. need sai juba ammu ära mõõdetud ja minumeelest on ka varem kuskil siin kirja pandud.
            väljundi alalispinged mõõtsin nüüd just praegu kõik uuesti üle. kõigil teistel kividel peale selle mille juurde mul on eelneva pildi peal nooled ja jooned tõmmatud - kõigil on väljundi alalispinge vähemalt lihtsa testriga mõõtes 0v. sama kõigi sisendite ja maa vahel ehk 0v.
            KUID see nö. viimane tl072 kivi, millest (minu hinnangul ja minu arusaama järgi) läheb siis signaal edasi lõppvõimendisse....siin on PIN1 ehk OUTPUT1'l alalispinge...see kõigub suhteliselt suvaliselt vahemikus 1v kuni 2.5v. käib vaikselt üles, alla kui multimeetrit peal hoida ja näitu jälgida. ka kohe selle kõrval oleva sisendil ehk siis inverting input 1 (1IN-) on väike alalispinge kui algselt multimeeter peale panna, umbes nii 1v kanti...see vaikselt kukub nulli poole kui pikemalt multimeetri kontakti peal hoida. selle kivi teisel OUTPUT2 ei ole alalispinget, samuti pole seda 2IN sisenditel ega 1IN+ sisendil.

jutt käib siis sellest kivist, mis pildi peal on küljest ära joodetud ja seesama "072 output" mille olen ära tähistanud. paistab, et see opvõim on siis ikkagi defektne ja tuleks otsida asendus? teised on nähtavasti korras?

Comment

Nüüd tasuks kahtlusalust veisi täpsemalt uurida.
              Kas sisendisse jõuab (on) signaal ja sama väljundi kohta.
              Ossiga vaadata, kruvikaga puudutada (valjukas müra).
              Läbi kondeka anda signaal paraleelselt väljundi (sisendi) peale.
              Tagasijoote kvaliteet tasub ka üle vaadata.

Comment

nojah, pean siis mingi spetsiaalse "sisendmõõtekaabli" valmistama selle jaoks. kas sain sinust õigesti aru, et otse RCA sisendkaablist tuleks võtta ja eraldada nö. kaks karva ning nendega ühendada sisendsignaal otse üheaegselt nii antud kivi sisendi kui ka väljundi külge? läbi konde tähendab mida, et selle otseühenduse teen läbi jadamisi kondeka? peab sellel kondel mingi teatav väärtus olema? Ehk annan samaaegselt sisendsignaali invertiv 1IN (1IN-) ja OUTPUT1 ning sama katse 2IN- ja OUT2?

muidugi fakt on see, et antud kivi väljundi pealt ma olen varem juba korduvalt ossiga mõõtnud. signaali sinna ei jõua! seda siis juhul kui võim on sisse lülitatud. kui oli välja lülitatud siis on sellel väljundil pisut moonutatud ja väiksema amplituudiga siinus võrreldes sisendiga. IN pinile läbi skeemi minumeelest siinus signaal jõudis...igaks juhuk pean küll selle üle mõõtma veel.
                kirjutasin ka kuskil siin varemalt, et kui võim oli sees ja kõlar ühendatud siis proovisin selle nö. eelvõimu plaadi tagumise poole pealt sõrmedega "üle tõmmata" suvalises suunas, risti rästi. nii oli võimalik väljundisse mingisugune signaal tekitada ehk kõlarielement täiesti reaalselt (loe: üsna suure, realistliku apmlituudiga) liikuma saada. eks ma ilmselt võiksin seda testi nüüd muidugi veel korrata ja sügada seda konkreetsemat kohta skeemil ehk konkreetse kivi alt.

olen veel jõudnud arusaamale, et selle konkreetse 072D kivi ümber olev skeem ja komponendid vastavad täpselt 1:1'le ikkagi eelnevalt näidatud nö. sarnase võimendi skeemile. ainult selle vahega, et seal on see osa ja see kivi nö. lõppvõimendi plaadi peal, minul aga asetseb eelvõimu plaadil. mulle tundub, et selle opvõimu ülesanne ei ole üldse seotud mitte kuidagi ei lowpass filtri ega volume controliga, vaid see on skeemil selle jaoks et realiseerida niinimet patenteeritud ACEbass tehnoloogiat ja selle "negative output resistance't"

Comment

Esmalt postitatud wiltz poolt Vaata postitust
                  > otse RCA sisendkaablist tuleks võtta ja eraldada nö. kaks karva ning nendega ühendada sisendsignaal otse üheaegselt nii antud kivi sisendi kui ka väljundi külge? läbi konde tähendab mida, et selle otseühenduse teen läbi jadamisi kondeka? peab sellel kondel mingi teatav väärtus olema?

> muidugi fakt on see, et antud kivi väljundi pealt ma olen varem juba korduvalt ossiga mõõtnud. signaali sinna ei jõua! seda siis juhul kui võim on sisse lülitatud.
                  > IN pinile läbi skeemi minumeelest siinus signaal jõudis...igaks juhuk pean küll selle üle mõõtma veel.

> eks ma ilmselt võiksin seda testi nüüd muidugi veel korrata ja sügada seda konkreetsemat kohta skeemil ehk konkreetse kivi alt.
                  Signaali levimist võimendis saab kontrollida ikka ja ainult sisse lülitatud võimendiga. Kui kivi sisendini signaal jõudis, kuid väljundis midagi ei ole, siis peab viga olema kivis või temaga ühenduses olevates detailides. Kui konkreetsel väljundil on ka alalispinge, siis see kinnitab vea asukohta.

Kindluse mõttes saab üle kontrollida, andes RCA keskmiselt kontaktilt näiteks läbi 1 mikro kondeka signaali kivi väljundile, siis võiks valjuhääldist midagi kosta.
                  Sama testi saad teha ka nõelaga (kruvikeerajaga) lihtsalt kivi väljundit (või siis sisendit) puudutades, valjuhääldist võiks kosta võrgumüra.

Mitmesse kohta korraga signaali andes pole võimalik vea asukohta tuvastada, ka võib see põhjustada genereerima minekut.

Näpuga umbmääraselt üle plaadi vedada ("sügada") pole mõtet.

Comment

Veel mõned testid tehtud. Nagu soovitasid siis proovisin anda signaali nii otse selle kivi väljundile kui ka sisendile. Läbi 0.5mikrose konde, kuna 1'st mul polnud parasjagu käepärast.
                    Out1 ja In1 signaal peale anda siis võim mängis ilusti mõlemal juhul, full range signaali. Seekord otsustasin nimelt muusikat sisendisse anda, mitte enam lihtsalt siinust genereerida. Ühesõnaga, muusika mängib...üldnivoo on mõlemal juhul kõrva järgi täpselt ühesugune, küll aga panin väga selgelt tähele, et otse kivi väljundile ühendades on bassi ots OLULISELT tugevam. Sisendile ühendades jäi madalsageduse ots märksa nõrgemaks kuid muus osas mingit erinevust ei täheldanud, mingit moonutust ka nagu ei kuulnud. Siis proovisin Out2 ja In2. Out2 signaal peale andes on vaikus. Õigemini, midagi kostab õrnalt läbi...aga seda võib sisuliselt siiski lugeda vaikuseks. In2 signaal otse peale andes mängis valjukas isegi natuke kõvemini kui eelnevalt Out1/In1's. Samas oli ka kuulda, et mingisugune moonutus on nagu sees ning heli ilmselgelt ei olnud samamoodi täiesti puhas nagu Out1/In1 klemmidele ühendades.

Comment

Tulles tagasi skeemi juurde: https://www.elfafoorum.eu/filedata/f...5&d=1706357520
                      siis need In1, out1, in2, out 2 on millised kohad skeemil?

IC202B väljund on minu arusaamise järgi anuleeritav sõltuvalt järgneva lüliti asendist. Ehk,mina seaks lüliti seisu, kus see väljund signaali (valjukal) ei mõjuta ja uuriks siis edasi signaali kulgemist. (skeemil oleva lüliti asendi puhul lühistatakse IC202B väljundsignaal (mida iganes see seal tegema peaks) vastu maad ja ei IC202B sisendile ega väljundile antav ei saagi kuhugi edasi kulgeda)
                      IC202B toimivusega tegeleks alles siis, kui kogu ülejäänud traktist käib signaal ilusti läbi.

Ma saan aru, et C207 peale signaali andes on valjukas heli olemas.
                      Nüüd tagurpidi sisendi poole liikudes IC202A väljundile (jalg 1) signaali andes on heli olemas.
                      Järgmisena IC202A sisend (jalg 2) ...
                      Ja siis kogu selle skeemil oleva plaadi sisendpesa üleval servas (kontakt 1) ...
                      Edasi saab skeem otsa ja tuleb ise rida edasi ajada kuni RCA sisendini.
                      viimati muutis kasutaja a1; 03 m 2024, 10:23.

Comment

Need on vastava dual opaka IC202(AjaB) pinid 1 ja 2 (out1,in1) ja 7 ning 6 (out2, in2) sellel skeemil.

Mina saan aru, et see opamp on siin selle jaoks, et realiseerida kuidagi niinimet "ace bass" tagasiside funktsiooni. Selle lüliti kohta, mida sa mainisid on sarnase võimendi dokumendis ka täpsem kirjeldus, et mille jaoks ja kuidas kasutada. Mainin ära, et kogu see osa skeemist vastab 1:1'le minu omale...ainult selle vahega, et mul on see osa skeemist viidud eelvõimu plaadile, sarnase võimendi puhul aga asub see lõppvõimuga ühel plaadil.

Kopeerin selle trim lüliti kirjelduse: "Adjustment of negative output resistance in B1.35 MkII amplifier

Set jumper “Set 1” on power amp pcb in Trim position.
                        Connect a signal generator to input and an AC voltmeter to speaker output.
                        Set level and frequency controls to maximum (fully clockwise) and switch amplifier on.
                        Set signal generator to 50 Hz and adjust level until AC voltmeter on speaker output reads
                        1.00 V under no load condition.
                        Connect a resistor 4.00 Ohm (1%, 5W) to speaker output.
                        Adjust trim-potentiometer VR 202 until AC voltmeter reads 3.00V.
                        Switch amplifier off and set jumper in Run position.

Important note! This is an amplifier using ACE Bass technique. It can only be used with the driver to
                        which the specific ACE Bass circuit is designed

Comment

Eelvõimendi skeemi osa (sarnasest võimust) on mul samuti olemas, aga see nüüd minu eelvõimuga päris 100% enam kokku ei lange. Usun, et sarnasus on siiski väga suur aga IC105'te minul näiteks ei ole. Auto standby funtsiooni mul ei ole. Kõik 3 siin nähtavat TL072 samas on ka minul olemas, kuid skeem nende ümber on ilmselt siiski natukene teistsugune...pole suutnud kõiki neid radasid nii täpselt trackida.

Kas IC101 ja 102 on pildil olevas skeemis variable lowpassl? Ning IC103 on ilmselt gain control? Click image for larger version  Name:	eelskeem.jpg Views:	0 Size:	169,5 KB ID:	1130089
                          viimati muutis kasutaja wiltz; 03 m 2024, 22:16.

Comment

Sai ostetud mõned TL072 ja vahetatud välja opvõimu chip'e. Mitte midagi ei muutunud.

Siis leidsin skeemi servast veel paar väikest transsi. Üks neist on see, mille source-drain jalgade peal on paralleelselt "master level" volume control potekas. Skeemil mõõtes ei saanud midagi aru, kas see on korras või katki. Kuna isegi tähist oli võimatu välja lugeda siis jootsin skeemilt maha. 2sk363 ja n-channel jfet, tuleb välja. Skeemilt eemaldatuna mõõtes tundub mulle, et tegelikult on see transs vist ikkagi korras ja source-drain jalgade vahel peabki olema ~30ohm takistus. Ehk siis seesama "kahtlane" väärtus, mida ma varemalt mõõtsin seal kõrval nö. poteka jalgade vahel. Potekas ise on siis tegelikult 50k nagu lisatud pildiltki nähtub ja kui transs on skeemilt eemaldatud siis loomuliikult näitab ka potekas ilusti õigeid väärtusi.

Trikk on selles, et kui ma selle transi olin skeemilt välja jootnud ning annan nüüd sisendsignaali otse seal kõrval oleva op.amp sisendile siis võim töötab ja mängib ilusti. Eriti üllatav on aga see, et ilusti töötab ka seesama master level volume ja samuti on lowpass filter akiivne ehk kõrgemad sagedused on ära lõigatud. Seega sisuliselt justkui võimendi töötab. Kui panen transi skeemile tagasi siis on vaikus andes sisendsignaali samasse kohta.
                            Oskab keegi öelda, mis eesmärk sellel transil seal ahelas siis üleüldse on? Asendust sellele kuskilt saada ei ole ja alternatiive justkui ka ei ole. Paistab, et tootmine on lõpetatud. Click image for larger version

Name:	eel.jpg
Views:	139
Size:	119,7 KB
ID:	1130163

Comment

Kui helivaljuse nuppu mõistusega kasutada, siis pole seda väljakat sinna vaja.
                              Lõppvõimendi väljundsignaali liiga suureks paisumisel tõmmatakse selle abil võimandust maha.
                              Väljakas on lühises.

Comment

See trants on nagu kompressor.
                                Nende trantsidega on selline lugu et kui ilma esd vahenditeta teda näpuga puudud siis ta ka üldiselt läbi läheb. Kolb peab olema maandatud, ise pead olema maandatud, võim peab olema maandatud ja igasuguste väliste juhtmeteta jootmise ajal. Staatika 20V on piisav et trants läbi läheks.

Comment

Working...
                                X