Teade

Collapse
No announcement yet.

Mono (plaat)võimendi anomaalia /vea tuvastus

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

We located in the biggest electronic market in ShenZhen,China.We specialize in electronic components more than 10 years,such as ICs,Transistors,Diodes,Resistors,Capacitors and so on.

Comment

Lugesin natuke nende jfet'de kohta ning sain ka nii aru jah, et tegu on sisuliselt kraaniga. Kui ma nüüd sellest kraanist ja asja tööpõhimõttest antud skeemil õigesti aru saan siis normaalses tööreziimis ei ole see "kraan" siin mitte täielikult lahti, vaid peaks olema hoopis täielikult kinni? Ehk et kui transs on "kinni" (takistus läbi n-channeli on suur) siis on mängus potekas oma takistusega, mis on vast umbes seal vahemikus 5-50k. Sellest tuleneb siis vastava op ampi gain, mis nupp põhjas asendis on 10 kanti.
      Kui aga "kraan" lahti teha ehk JFET "ON" reziimi viia siis potekas kukub siit mängust välja kuna selle jfeti source-drain takistus muutub väga väikseks (~20 oomi). Ning op.amp põhimõtteliselt enam signaali läbi ei lase sest gain kukub kõvasti alla 1?
      Kui see kirjeldatu on nüüd õige siis mulle tundub, et antud transs tegelikult töötab, kuid mis iganes põhjusel on see lihtsalt koguaeg "ON" ehk siis kompressib sisendsignaali täielikult ära.

Ja te ütlete, et see transs on läbi? Hmm, no võibolla on...kuigi mõõtes ta nagu teeb seda, mida ta tegema peab. Vähemalt selle juhendi järgi mõõtes küll https://www.allaboutcircuits.com/tex...ansistor-jfet/
      Samuti on drain-source takistus justkui õige (speci järgi on see 20ohmi) ja paistab, et see on-off funktsioon nagu ka toimib. Mis moel siis 100% kindlalt veenduda saaks, et see väljakas tõepoolest lühises on? Seda peab ju ometi olema võimalik kuidagi mõõta?

Comment

Mõõda lõppvõimendi plaadil kontakt 2 pinget (ehk siis pinget mis jõuab selle väljaka paisule).

Kuidas seda väljakat mõõtsid, jääb ebaselgeks. Lätte-neelu vaheline takistus 20 oomi eeldab et paisule on antud avav pinge.
        viimati muutis kasutaja a1; 12 m 2024, 18:15.

Comment

No mõõtsin täpselt nii nagu kopeeritud lingil näidatud on. Takistust G-D ja G-S vahel, ühtpidi ja teistpidi. Ühtpidi oli takistus lõpmatu, teistpidi väike.

D-S vaheline takistus oli suur kui ma ei lühistanud esmalt korraks G-S, ja oli väike kui ma seda tegin. Nii mõõtsingi ning igalt poolt kust ma selle mõõtmise kohta lugesin, siis kirjeldatud on et niimoodi neid mõõdetakse. Ega seal ju tegelikult muud mõõta ei olegi, kui just mingit spetsiaalset mõõteskeemi selle jaoks ei ehita.

Mõõdan selle pin 2 gate pinge üle. Aga mis pinge seal olema peaks? Eeldusel, et seal on nö. õige pinge. Mina saan aru, et see peaks olema negatiivne pinge, -15v?

Comment

Esmalt postitatud wiltz poolt Vaata postitust
            Mina saan aru, et see peaks olema negatiivne pinge, -15v?
            Rahu olukorras peaks C213 peal olema enamvähem "0" ja kontakt 2 peal siis stabiltroni ja R235 jagu vähem.

Comment

C213 jalgade vahelt mõõtsin välja pinge 13.3v, kontakt 2'l oli ~0.65v. Mõõtsin ka, et mis siis seal teisel pool dioode näitab. 14v ja 0.7v. Rahu olukorra all ma eeldan sa pidasid silmas seda, et võimendi on sisse lülitatud lihtsalt? Mingit signaali ma nende mõõtmiste ajal kuskilt sisse enda ei proovinud Click image for larger version

Name:	eelskeem2.jpg
Views:	183
Size:	174,5 KB
ID:	1130182

Comment

Siis peab viga olema kas q211 või r236. Mõõda r236 pinge ja q211 emitteri pinge. Need peaks olema samad aga seal vahel võib olla katkestus. Või on -15V puudu.

Comment

Esmalt postitatud wiltz poolt Vaata postitust
                  kontakt 2'l oli ~0.65v.
                  See tundub kahtlane, kontrolli uuesti.

Comment

R236 oligi vigane. Mõõtsin plaadil ja näitas tühist, võtsin maha ning mõõtsin vähe täpsema aparaadida ning takistus oli megaoomides. Päris arusaamatu muidugi miks sellises kohas selline täiesti juhuslik väike takisti ära on surnud..aga surnud ta oli. See müstika on nüüd lahendatud. Transid ise seal on kõik korras, st. kõik need kolm tükki mis seal eelvõimu plaadi peal on ning seda kaitsefunktsiooni teostavad.

Nüüd aga ilmneb mingi uutmoodi anomaalia. Ma ei teagi, kas see on nüüd siis "juurde" tekkinud või lihtsalt enne selle kaitseahela korda seadmist ei tulnud esile. Igatahes, võim tööle pannes lööb kõlariväljundisse alalispinge, umbes nii sekundiks kuni kaheks. Siis korraks justkui kaob see ära koos väikse "ringinguga" väljundis ning kohe peale seda lööb sama tugeva vastandfaasis alalispinge väljundisse. No põhimõtteliselt sama nagu paneks elemendi klemmidele patarai, hoiaks korra ja siis vahetaks polaarsust. Proovisin ka seda pinget umbes mõõtes, kuskil 25-30volti on see alalispinge.
                    Mis on veel huvitavam, mõnikord käivitades käib nii korra element sisse, korra välja ning siis kaob see alalispinge sealt väljundist justkui ära...kui aga korra näpuga elementi katsuda, läheb jälle tsüklisse. Teinekord sisse lülitades jällegi jääbki väljundisse niimoodi edasi tagasi laksutama seda alalist.

Kui lahutada eelvõimu plaat (see 6 pinine lintkaabel) lõpust lahti ja panna võim tööle siis mingit sellist alalispinget väljundisse ei tule. Lõppvõimule otse sisendsignaal anda siis see ka endiselt toimib (ehk mängib seda sisendsignaali, mis sinna otse peale anda). Ühesõnaga probleem peab olema ikkagi kuskil eelvõimu osas. Ossiga mõõtes on imeliku kujuga "siinuse laadne" asi nö. viimase op võimu pinidel pinidel (ehk siis see kõige lõppvõimu poolsem ots). Seal ümber on ka paras ports igasuguseid kondekaid. Kas selline imelik impulss võib tulla sisse kuna mõni neist kondekatest on surnud või suremise äärel?
                    viimati muutis kasutaja wiltz; 15 m 2024, 06:14.

Comment

Ossi ekraanil näeb see välja nii. Elemendi asemel oli sel hetkel väljundis takisti, seetõttu midagi kuulda siin pole.

Comment

C131 konde vaata üle, see tekitab sisselülitades viite mis peaks selle klõpsu ära võtma. Trantsid Q105 ja Q104. Arvan et see ahel on natuke lühema ajaga arvestatud kui mitu sekundit. Konde tasuks ikka üle vaadata.
                        Korda katset nii et oss on ühendatud erinevate op võimu väljundtega ja leia üles see millel seda pinget on ja millel ei ole. Samuti mõõda ossiga toiteid +-15V, kui need samuti liiguvad siis võib olla viga toites.
                        Sisendisse midagi on ühendatud?
                        VR101 potekas testi äärmistes asendites, kas muudab midagi?

Comment

Vot seda osa skeemist minu võimendil tegelikult ei ole. Need üles laetud skeemi pildid mul siin on sama tootja ning väga sarnase...kuid mitte 100% identse võimendi omad. C131 ning Q104,105 ma saan aru käivad selle auto standby funktsionaalsuse juurde. Minu võimul seda funktsiooni üldse ei eksisteeri. On vaid lihtne on/off asendiga nupp.

Ma proovisin mõõta ossiga erinevate opakate väljunditelt ka. Sisendisse midagi ühendatud ei olnud. Tõsi küll selle mõõtmise ajal mul kõlariväljundisse polnud ka midagi ühendatud kuna oli kahtlane tunne, et see takisti läheks lihtsalt põlema (ei jõua neid mõõtmisi tehtud alla 10s ajaga) ning test-kõlarielementi ei taha ka päris maha kärsatada. Ma pole kindel kas see midagi muudab või mitte, et väljundis polnud midagi. Eks vist siiski muudab kuna just see tagasiside kõlarist justkui on see, mida paneb elemendi niimoodi pulseerima? Kui kõlariväljund oli lahtiselt ja võim sees ning sisendisse ei olnud midagi ühendatud siis pinge oli vaid seal IC202 väljundil. Raske kirjeldada mis pinge see täpselt oli, selline väga rängalt moonutatud kujuga siinus. Aga mul oli vist oss AC coupling reziimis, peaks panema DC couplingusse ja seda ehk uuesti mõõtma.
                          Toite liikumise all sa pead silmas seda, et siis seal see pinge mitte ei püsi kindlalt paigal oma ~15.5v peal, vaid muutub suvaliselt? Kui suurel määral ta peaks muutuma, et seal midagi kahtlustada võiks?

Mainin ära ka, et IC202 ma juba proovisin ka vahetada poest ostetud uue samasuguse kivi vastu. Aga see asja ei muuda. Samasugused alalispinge pulsid jäävad ikka väljundis vahelduma.

Comment

C131 on selleks et sisselülitades plõksu vaigistada mis tekib sisselülitades enne kui pinget stabiliseeruvad, mitte standby. Sisselülitamisega tegeleb skeemi järgi ic105.
                            Oss on vaja jah enamasti alati kasutada DC reziimis, muidu on pilt arusaamatu. Ossil on ka triger, sünkroniseerimisel on normal ja ka single reziimid, pilti saab panna veel aeglasemalt joonistama, kui ära õpid saad kogu sisselülitamisprotsessi ilusti pildile ja oleks paremini loetav. Õpi kasutama.
                            Op võimu väljundit vaja leida pingeid mis on vähemalt 1V, pigem tundub et 10V .
                            15V toide ei tohi kõikuda üldse mitte midagi, 0,1V maksimum. Kui rohkem siis peaks otsima miks kõigub.
                            Mitu W see võimendi peaks olema, mis on tema toitepinged VCC + ja -?
                            Seal on ka lülit RUN/TRIM kas see mõjutab või kas see on olemas?
                            Potekas vr202 sellega saab reguleerida tagasisidet, liiga palju võib probleem olla? Kas on olemas?
                            Kas koormustakisti takistus on õige, mis takistus on lubatud. Kui takistus on liiga väike siis see tagasiside muutub positiivseks ja peabki genereerima hakkama. Hangi võimsam koormustakisti, pane mitu paraleeli-järjestikku et saaks kauem testida.

Comment

Mhmh, IC105 on samuti asi, mida minu võimendil ei eksisteeri.

See võimendi on 150w ja toitnud on ta 4 oomist elementi. VCC pinged olid mul kuskil siin esimesel lehel mõõdetud. Kui õigesti mäletan oli 40 ja 50v vahel. RUN/TRIM on olemas ja selle peale mõtlesin just ise ka, et peaksin uuesti proovima tõsta selle TRIM asendisse. Kasutaja a1 varem justkui mainis, et TRIM asendis see vist lülitab kogu tagasisidestamise asja skeemil vahelt ära. Jah ka potekas VR202 on olemas, kogu see nö. lõppvõimendi osa skeemist on täpselt 100% identne nende joonistega, mis olen siia üles laadinud.
                              Koormustakisti takistus oli natuke suurem kui originaalis kõlarielemendil.,,ehk kuskil 5.5oomi takisti panin sinna. Aga jah, varem oli mul ka testelement väljundis ning see oli veel mõnevõrra suurema takistusega ning genereeris samamoodi. Võimsamaid takisteid mul hetkel riiulist võtta pole, eks siis pean neid kuskilt ostma minema.

Comment

kõik paralleeli saad 4 oomi 25W. eelis on odavam kui uus takisti.

Comment

Working...
                                X