Teade

Collapse
No announcement yet.

k: estonia tuuneri ümberhäälestamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

k: estonia tuuneri ümberhäälestamine

Tere,

kas kellelgi on kohe varnast võtta tegevuskäiku, kui oleks vaja Estonia-010 tuuner häälestada vene ULL (ca 66...74 MHz)s sagedusalalt lääne ULL (ca 85...108 MHz) sagedusalale?

skeemi antud aparaadi kohta ma kahjuks ei oma kuid kujutan ette, et neil asjadel suht standardne protseduur on sellest vaatenurgast - tundub, et seda lüket on tehtud ennegi taoliste aparaatidega..

kirjutage, kui vaja hakkan skeemi kuskilt välja kaevama
    k.

Vs: k: estonia tuuneri ümberhäälestamine

Skeemi saad näiteks siit: http://www.cqham.ru/rx/dw.php?rr58.djvu

Comment

korra ühte vaatasin ja loobusin. tal on üksjagu ULL osa tehtud trükkplaadilayout'is... Ehk siis trükkplaadil radadest poolid ja mahtuvused... Sellise ümber tegemine vajaks natuke tõsisemat ettevõtmist.
      Äkki on keegi ikkagi viitsinud ära teha ja paneb täpsema töö kirja?

Comment

on jah ULL ploki esimesed detailid trükkplaadil... minu väike mõte töötab selles suunas, et kas annaks need rajad läbi saagida ja nende kohale normaalsest vasest poolid aretada? seal on bleggtops ümber, need poolid mahuks ilusasti sinna karpi ära.

Kui ma rajad ära eraldan, miski L-mõõteriistaga mõõdan induktiivsuse ära neil radadel ja kerin sama väärtusega vasest poolid asemele - kas on reaalne mõte või läheb mul midagi loodusseadustega vastuollu? Pärast saaks neid poole modifitseerida vastavalt vajadusele...

edit: veel üks tähelepanek - kellegi kuri käsi on kolviga kündnud ULL plokis eriti transide VT3 ja VT4 ümbrust ja veel mõnda kohta - seal on üksteise küljest radu lahti kraabitud, tundub, et oskamatu kolviliigutamise tagajärg... Miileks see hea oli? Kas midagi on siin põlenud või on juba tehases praaki parandatud? Plommid olid aparaadil ja plekktoosil terved.
        viimati muutis kasutaja kedambarai; 19 m 2007, 00:06.
        k.

Comment

Ega nende poolide ümber tegemine seal plaadil ka mingi meeletu probleem ei ole, induktiivsuse vähendamiseks saab kenasti näiteks välimised kaks rada kokku ühendada. Kuid kõigepealt tuleb kuidagi saada nende induktiivsused teada ja see saab huvitav olema... Ma kasutaks selleks võnkeringi külge ühendatud sweepi ja vaataks sellega iga võnkeringi resonantsi... seejärel planeeriks natuke spice'ga ja siis arvutaks võnkeringid ümber. Plaadile joonistatud poolid olid vist ainult sisendi filtris ja seal õnneks ei ole varikape - seal peaks saama ainult kondede muutmisega sagedused paika tuua. Varikapidega võnkeringides läheb keerulisemaks, seal on vaja häälestusulatuse paika saamiseks ka poole muuta.

Comment

Esmalt postitatud digital poolt
            .... Kuid kõigepealt tuleb kuidagi saada nende induktiivsused teada ja see saab huvitav olema... Ma kasutaks selleks võnkeringi külge ühendatud sweepi ja vaataks sellega iga võnkeringi resonantsi... seejärel planeeriks natuke spice'ga ja siis arvutaks võnkeringid ümber......
            Võnkeringide arvutamiseks puudub küll igasugune vajadus, kui see just omaette erisooviks või ajaviiteks pole. Lõpptulemust ei paranda see küll natukestki. Ainus, mida mõõta ja häälestuse käigus jälgima peaks, oleks ostsillaatori sagedus. Kõik muu, võnkeringide kokkujooks, täpsustub nagunii järk-järgulise lähenemisega maksimaalsele ja sellega ei annagi eksida kui metoodika on õige. Arvutamine seal mingit eelist ega ajavõitu ei anna. Kogemuste olemasolul kulus enamiku raadiote selliseks ümberhäälestamiseks aega tund kuni kaks, et kõik korralikult häälde saada. Harva esines ka huvitavaid ja erandlikke, mille lahtivõtmine ja tööks ettevalmistaminegi oli juba üksjagu vaevaline. Kavalaks abivahendiks on veel häälestusvarras, mille abil saab kiiresti ja lihtsalt teada, kas võnkeringi induktiivsust on vaja suurendada või vähendada. Selline on mul tehtud sobiva läbimõõduga (vist mingist pastapliiatsi südamikust) 60mm pikkusest plastiktorust, mille ühe otsa sisse on otsapidi surutud Ø2,7mm ferriitpulk ja teises on samamoodi ja samasuur vasejupp.
            Võnkeringide kokkujooksu häälestamisest (tõsi küll, УKB-1-05C ploki näite varal, aga üldpõhimõte on sama) on põgusalt juttu teemas
            Elektroonika töötab suitsu baasil.
            Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
            Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Esmalt postitatud kedambarai poolt
              edit: veel üks tähelepanek - kellegi kuri käsi on kolviga kündnud ULL plokis eriti transide VT3 ja VT4 ümbrust ja veel mõnda kohta - seal on üksteise küljest radu lahti kraabitud, tundub, et oskamatu kolviliigutamise tagajärg... .
              Kunagi kui neid häälestatud sai siis sisendpooli kerisin traadist ja transse sai ka vahetatud olgugi, et mõningaid ettevaatusabinõusid tarvitasin. Need MOP-id
              õrnakesed.
              Naljakate juhtumite teemasse sobiks üks 010-e pill, kus ümberhäälestuse asemel oli sisse pandud mingist pisisangast väljalõigatud umbes tikutopsi suurune ULL raadio osa!!!
              VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

Comment

siinkohal pean auväärt elektroonikutele usaldama selle probleemi lahenduse leidmise kuna minu teadmistest jääb puudu. Ei ole selle ala mees lihtsalt Saaksin hakkama valmis lahenduse teostamisega ma arvan.

Kui keegi entukas seda huvi pärast tegema ei hakka siis tuleb mul aga endal asi käsile võtta. sviibi gene ja mõõteriistu ma leian, fotosi võin asjast kaa teha.

Oletan, et alguses tõesti tuleks määrata iga võnkeringi resonantssagedus. Sellest saab välja arvutada poolide induktiivsused. Aga kes arvutaks mulle millise sagedusega võnkeringe mul lõpuks vaja on? Kas võnkeringi sagedust kondega ei anna muuta et peab pooli kallale ronima? Või on konde mõju nii väike, et pool on põhiline?

Kas selleks, et võnkeringi kallal mõõta on vaja see lahti saagida ülejäänud skeemi küljest või läheb elekter rõõmsalt lühimat teedpidi?

Kus asub ostsillator, mis selle sagedus on ja kuidas/kui kõrgeks ma seda muudan?

Ühelausega - küsimusi on mul palju ja teadmisi vähe.

kuna mu ajagraafik ei võimalda asja juures olla siis läheb igasugu mõõtmistega palju aega, seega - kui teooria siin foorumis otsa saab ja läheb vaja mõõtmistulemusi siis tekib mul paari nädalalne paus. muidugi, kui keegi sarnast tööd enne ette ei võta.
                k.

Comment

Oletan, et alguses tõesti tuleks määrata iga võnkeringi resonantssagedus. Sellest saab välja arvutada poolide induktiivsused. Aga kes arvutaks mulle millise sagedusega võnkeringe mul lõpuks vaja on? Kas võnkeringi sagedust kondega ei anna muuta et peab pooli kallale ronima? Või on konde mõju nii väike, et pool on põhiline? Kus asub ostsillator, mis selle sagedus on ja kuidas/kui kõrgeks ma seda muudan?
                  Alustaks sellest, et mis tasemel sa tulemust soovid? Kui filigraanset, siis mine spetsialisti juurde, selle bloki häälestamine on kindlasti keerulisem kui viidatud Radiotehnika tuuneri oma. Kui niisama tugevamaid jaamu pinisema, siis võid ise üritada.
                  Ostsilaator on VT4 peal tehtud, sagedus peaks olema vahesageduse (10,7MHz) jagu vastuvõetavast sagedusest kõrgemal. Siin on ka esimene komistuskivi häälestajale, sest põhimõtteliselt töötab asi ka siis, kui osts. sagedus on vastuvõetavast sagedusest N*10,7MHz üles või alla poole, kuid sellega kaasneb kohe tundlikkuse langus ja muud võimalikud häired. Vanades lampraadiotes oli osts.sagedus vist sootuks 2 korda madalam, sest kõrgemat sagedust stabiilselt genereerida oli keeruline. Poolide induktiivsusi saad põhimõtteliselt ju välja arvestada, kui varikappide mahtuvused ja muudetavate kondekate väärtused ning vastuvõtu (või ossi) sagedused valemitesse sisse paned. Keerulisem on aga aru saada, mitu keerdu peab induktiivsusel soovitud tulemuse saavutamiseks maha kerima. Kondedega saab ka resonentsagedusi muuta, kuid kahjuks pole sealt skeemist enam midagi (peale häälestatavete) maha võtta. Lisaks on igal skeemil ka mingi oma parasiitne mahtuvus ja kui elementide omad lähenevad sellele, siis muutub kokkujooksu saavutamine väga keeruliseks (kui mitte võimatuks).
                  Esimeses lähenduses võiks sisendfiltri sootuks välja jätta ja antennisignaali kohe esimesele häälestatavale võnkeringile anda.
                  Ja lõpetuseks: loodetavasti ei tule sulle üllatuseks, et kui stereot soovid, siis tuleb ka uus stereodekooder lisada - vana ringi häälestada pole võimalik.
                  Edu!

Comment

Esmalt postitatud a1 poolt
                    Alustaks sellest, et mis tasemel sa tulemust soovid? Kui filigraanset, siis mine spetsialisti juurde, selle bloki häälestamine on kindlasti keerulisem kui viidatud Radiotehnika tuuneri oma. Kui niisama tugevamaid jaamu pinisema, siis võid ise üritada.
                    Ei taha pinisema pinisemiseks on NAD-i tuuner kõrval kohe.Tahan oma Estonia komplekti kokku saada nii, et seda normaalselt kasutada saaks. Ka tuunerit - disaini värk.

Uue stereodekoodri lisamine tuleb üllatusena küll . Aga miks lisamine? Kas asendamine ei tule kõne alla? Vana välja ja uus asemele?

Tundub aga et see teema võiks minu tahtmise ja moderaatorite abiga tasakesi töövahetuse foorumisse liikuda... vämalt viimase postituse vihjel
                    k.

Comment

Uue stereodekoodri lisamine tuleb üllatusena küll . Aga miks lisamine? Kas asendamine ei tule kõne alla? Vana välja ja uus asemele?
                      Kahjuks on tal kõik ühe plaadi peal, ehk vana väljavõtmine tähendab elementide 1 haaval eemaldamist. Stereodekoodri lisamine on võrreldes ULL häälestamisega juba köömes

Comment

Working...
                      X