Teade

Collapse
No announcement yet.

Multimeeter katki :(

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Multimeeter katki :(

Niisiis nüüd on minu suur abivahend katki, tegemist on Hongda DT9508B multimeetriga. Ma lugesin multimeetriga seotud teemasid ja ei märgand, et neid siin nii väga parandatud oleks, aga ma väga tahaks, et seda saaks parandada.

Juhtus nii, et ma otsustasin ühe vana trafo pinget mõõta, ma teadsin et see oli umbes 12v ringis aga tahtsin kindel olla, et kas veel töötab, multimeeter oli igaks juhuks 750v~ peal ja otsad olid ühendatud trafo sekundaarmähisega (sekundaarmähiseks vist ikka nimetatakse osa kust saab madalama pinge), teised juhtmed, mis tahavad 220v, ühendasin maki toitejuhtmega (seal on peenikesed augud, kuhu on hea juhtmeid sisse lükata ilma, et need loksuks), midagi ei juhtunud, multimeeter ei näidand midagi, ma ei tahtnud usuda, et trafo seistes läbi oleks läinud ja asusin juhtmeid, seal toitepistikus liigutama, silmaga oli näha, et juhtmed puutusid vastu klemme, aga ei näidand et voolu oleks, siis äkki nagu luuavarrest käis pauk trafojuhtmete ja pistiku juures ja trafo juhtmed sulasid pistiku ühenduse juurest läbi ning multimeeter enam pilti ette ei võta.

Nüüd on arusaamatusi nii palju: 1) miks läks multimeeter läbi, kui pinge oli lubatust palju madalam, kas lühisemomendil on tõesti nii SUUR jõud? 2) miks tekkis trafo juhtmetega üldse lühis , ma ei ühendanud neid ju kokku ja mitmel katsel ei võtnud ta voolu üldse sissegi.

Kas on võimalus, et multimeetrit saab veel korda, ma mõtlen et äkki on seal sees mingeid dioode, takisteid jms, mis võiksid enne läbi minna ja seda tähtsat aju kõrbemisest säästa, äkki on kellelgi olnud sarnane juhtum ja oskab aidata. Seest oli tunda hästi väikest kärsahaisu, aga näha pold midagi, asja teeb raskemaks see, et kontrollimiseks on ka multimeetrit vaja, seda õnnestub mul korra nädalas laenata, sellepärast ma enne mõned küsimused esitasingi, et kindel olla kust viga otsida. Sees oli üks sulavkaitse terve, kuid see on vist ainult amprite mõõtmiseks mõeldud.

Internetist seda isendit ei leidnud, oli küll sama firma ja seeria, aga väikese erinevusega, mul on rohkem kirju peal ja veel lisaks kaks lisaauku kirjadega "+- Temp", ma ei tea mis sellega teha saab, termomeeter see vist ei ole, sest see on ka teises kohas olemas.
    Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

Vs: Multimeeter katki

Kogu see pikk lugu "haiseks" just kui selle järele, et eksisid transformaatorit ühendades mähiste liikidega, st. ajasid kogemata näiteks primaar- ja sekundaarmähise segamini. Oletame, et üks sekundaarmähise väljaviigu juhtmetest ei andnud kohe ühendust ja tegi seda alles pika "väntsutamise" peale, mille tagajärjel eeldatava 12V mähisesse sattus hoopis 230V AC ja trafoülekande tulemusena väljastas 220V mähis hetkeliselt mõne tuhande voldi suurust pnget, mis tappiski multimeetri. See on siis üks versioon sellest loost.
    Kui mähiste ühendamisega ei eksinud siis järelikult, et üldse kaarleek kui selline nähtus tekkiks, pidid ajama mingis punktis faasi ja nulli (neutraaljuhi) omavahel kokku, mille tulemusena parallelselt F ja N ning multimeetri mõõteotste vahele jäi kaarleegi piirkond ja mõõteriistas tekkis pingeline läbilöök teatud piirkondades.
    Testrite ja multimeetrite remondist on siin foorumis kirjutatud küll ja küll (paljud foorumiliikme fre postitused), kasuta otsingut õigete märksõnadega.

Comment

kõik viitab sellele,et segi läksid primaar ja sekundaarmähis.
      kõige lihtsam on primaarmähist kindlaks teha oommeetriga(NB!väikese võimsusega trafod)primaarmähise takistus on suurem kui sekundaarmähistel.

Comment

Mähiseid ma küll segi ei ajand, sest silmaga oli näha kumb on kumb, sest primaarmähisel on hästi paksud juhtmed ja sekundaaril on peenikesed, kunagi sai see makist välja võetud ja midagi jäi meelde ka. Lühise kohta ma ei oska kindel olla, aga see maki toitejuhe töötab hästi ja ma ise seal sees neid kokku ei saand ajada, võibolla oli lühis trafo mähises, kuigi kui ta sai välja võetud siis enne ta töötas.
        Hiljem kontrollisin trafot, no muidugi mul enam oommeetrit ei olnud, kasutasin 12v pirniga ja juhtmega kruvikeerajat ja 12v akut. Sekundaarmähis juhtis voolu läbi väikese takistusega (seda oli näha pirni heleduse muutumisest), primaarmähis ei juhtinud. Seal see kala võibolla oligi. Kas sellisteks olukordadeks ei võiks multimeetril olla mingi sulavkaitse, trafol põles päris paks traat läbi (0,5mm- see oli ka ainult juhe mis tuli sealt välja, ma olen kindel, et nii paks traat seal sees ei ole), multimeetril oleks 1a kaitse võibolla aidand.

Comment

ma ei tea mis trafo sul on,aga üldjuhul on SEKUNDAARMÄHIS keritud paksema traadiga.

Comment

Ega ma ausalt öeldes ei teadnud küll seda paksema ja peenema traadi värki trafodel, aga mul on selline toroid-trafo, ringikujuline ja isolaatorkihti pole ma sealt ära kiskunud, selline punakas kleepuv teip on peal. See paksema ja peenema traadi loogika tuli mul sellest, et see paksem traat mis välja tuli oli kindlasti mõeldud 230v jaoks, sest kunagi sai see juhe sealt ära lõigatud, ja ma mäletasin millised juhtmed olid alaldiga ühendatud. See kui paksud traadid trafole mähitud on seda polnud näha.

Nüüd tuli ka meelde miks ma selle vana maki ära lammutasin, sellel oli toite probleem, lihtsalt oma suva järgi aeg-ajalt ei võtnud makk voolu sisse, adapteriga töötas alati, järelikult oli trafo kogu aeg vigane olnud.

Multimeetrit lähemalt seest uurides leidsin selle keskmise keeratava lüliti all klemmil väikese kõrbemisjälje selle koha peal kus see läbi augu teisele poole läheb, see vist päris läbi ei ole põlenud, aga ma ei ole kindel ka, tuleb teise testriga kontrollida. Aga ma arvan, et see ei saa olla sisselülitumise takistuseks, sest sellel ju eraldi sisselülitusnupp, silmaga nähtavaid pooleksläinud juppe ka pole, nii et tuleb vist karta kõige halvemat

Comment

Äkki on testril aeg patareid vahetada
              The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
              Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
              Projektide pildid
              Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
              http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

Comment

Karvane tunne, et ajasid ikkagi primaari ja sekundaari segamini.
                220V -> 12V sekundaari takistus on nii väike, et pirni heledus ei tohiks muutuda.
                Ja kuidas saavad olla primaari juhtmed jämedad ja sekundaaril peenikesed? Ei ole kohe mitte loogiline, kui pole just tegu trafoga mis mõeldud pinge tõstmiseks.

Multimeetri sisselülitamiseks võib olla küll eraldi nupp, aga see lülib ainult mõõtva mikroskeemi (ja LCD) toitepinget. Mõõteotsikud on ikkagi takistite kaudu ühenduses.

Kui midagi kärssas, siis võta luup ja hakka otsima. Halvemal juhul kõrbes mikroskeem ja suure ülepingega mõnikord viskab skeemi korpuselt tüki küljest, erilist tossu ei tarvitse järgneda.

Comment

Viska multimeeter ja trafo ära, kumbagi ei ole eriti võimalik ega mõttekas remontida.

Comment

paksude ja peenikeste juhtmete osas mõtlesin neid juhtmeid

tegemist pole sama trafoga aga ma arvan et punastele juhtmetele tuleb sisse lasta 230v et teistest juhtmetest saada madalam pinge. parandage mind kui eksin, äkki olen primaari ja sekundaari asjadest valesti aru saanud. Mul on veel üks trafo millel kaks paksu juhet kuhu läheb 230v ja kolm peenikest juhet , kust peaks saama 14v. tegelikult sellele trafole ma asendust otsisingi, aga see pole oluline.

Multimeetril väike kõrbemisjälg rajal oligi. aga see ei olnud läbi kõrbend, ühendus veel töötas, ja muid kahjustusi ma ei leidnud, ega sellega vist enam midagi teha pole, kindlasti on aju küps.

Trafo viskan küll ära, sest see ja minu ettevaatamatus olid multimeetri surmas süüdi. Multimeetri jätan alles, äkki läheb juppe vaja kunagi.

Comment

Trafol võib ka olla 2 ja rohkem sekundaarmähist. Lisatud pildi järgi panustaks, et punased 1.sekundaarmähis, pruunid 2.sekundaarmähis, ning sinised primaarmähis, see on ainult oletus, mis ei pretendeeri tõele.
                      Katse eksitusmeetodiga ei teha kindlaks mähiseid.
                      Trafodele on enamasti ka peale kirjutatud mähiste otste värvid ja pinged.
                      Primaarmähiseid võib ka olla 2 tk et saaks kasutada ka 110V süsteemis.

Comment

sellistel pisitrafodel alati mõõda enne mähiste takitust. 230V mähise takistus on enamasti 10...200 oomi, pisematel trafodel suurem ja suurematel trafodel väiksem. sekundaari takistused enamasti ca 10x väiksemad.

juhtmed on sekundaaris jämedamad, sest seal on vool suurem. lihtsustatult: primaaris on palju pinget ja vähe voolu, sekundaaris vähe pinget ja palju voolu. sellest tulenevalt on nt võimendi toitekaitsmed enne trafot ca 0,5A, aga pärast trafot nt 5A.

rahvatarkus: 9 korda mõõda, 1 kord lõika(ühenda)
                        Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Minu "tarkus" tuli kahjuks sellest, et ma otsisin asendust odavale arvuti 2.1 võimendi trafole, sest selle mähis oli ära lõhutud, ja sellel trafoli olid primaari juhtmed palju paksemad, mitte, et sekundaari juhtmed väga peened oleksid olnud, sellest minu vale trafo-loogika tuligi.

Tagantjärgi tarkus on ka tarkus, aga see läks mulle maksma 500 kr maksva multimeetri, mille ma küll tuttavalt 100 kr eest sain aga sama head tehingut vaevalt enam tuleb, eks tuleb hakata raha koguma.

Comment

Mis asjad sul jämedad on? kas väidetavalt primaari mähisetraat või selle otsa ühendatud juhtmed. (Toroidil võib peenikest primaari mähisetraati olla jätkatud jämedamate ja vastupidavamate juhtmetega.)

kui ikkagi on primaari mähisetraat paksem kui sekundaari mähisetraat siis 1) ajasid mähised segi, või 2) on tegemist pinget tõstva trafoga.

Comment

Mis asjad sul jämedad on? kas väidetavalt primaari mähisetraat või selle otsa ühendatud juhtmed. (Toroidil võib peenikest primaari mähisetraati olla jätkatud jämedamate ja vastupidavamate juhtmetega.)
                              Mina rääkisin koguaeg juhtmetest mis on mähisetraadi külge ühendatud. Mähisetraadi paksust sekundaaril ja primaaril ma pole veel uurinud , sest trafo kodus ja sinna ma jõuan nädalavahetusel.

Teiste foorumiliikmete vastustest sain teada, et sekundaarmähisel on traat paksem kui primaarmähisel. Mina ise järeldasin juhtmete paksuse järgi, et paksematesse juhtmetesse oli mõeldud suurem pinge. Välimus võib olla ka petlik.

Trafo oli mõeldud ikka pinge madalamaks muutmiseks, see oli kunagi ühe stereomaki sees, nimi oli vist elektronika 201, kui ma ei eksi.

Comment

Working...
                              X