Teade

Collapse
No announcement yet.

Väga vana lampraadio remont

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Väga vana lampraadio remont

    On selline asi kui Blaupunkt 4W66K:

    http://www.radiomuseum.org/r/blaupun...k_4_w66_k.html

    mis oleks tore tööle saada.
    Praegu paistab et AZ1 (alaldi) on läbi, on sellist veel kuskilt saada või millegiga asendada? Teisi lampe veel ei tea.
    Kas keegi teeks teenustööna raadio korda?

    #2
    Vs: Väga vana lampraadio remont

    hea on see, et skeemid on kättesaadavad mõlemale versioonile, nii sellele, kus lõpus on AL4, kui ka AL1.
    Kenotroni ja lõpulampe on vabalt saada ka NOS, hästivarustatud väljamaa raadiopoodides, hinnad 11€-19€/tk. Ebays jahtides võib ka odavamalt leida, aga ei pruugi saada ühest kohast.

    Mitte nii hea külg asja juures on see, et sellises vanuses aparaatide puhul võib töömahtu montaaži läbikäimisel jätkuda mitmeks päevaks, isegi kui vahetpidamata tegeleda.
    Kahjuks ei oska kedagi soovitada, aastate jooksul vanade raadiotega tegeledes pole selliste meistrimeeste kontakte tekkinud. Aga ei ole väga otsinud ka.
    Piisava "motivatsioonipaketi" väljapakkumisel pole ilmselt mingit probleemi tubli asjamees leida

    Comment


      #3
      Vs: Väga vana lampraadio remont

      Võib ise proovida kyll. Julgeksin soovitada, et toite elektrolyytkonde võiksid pingestamisest päästa - ega tal mahtuvusest suuremat säilinud pole ja pea kindlalt teeb paugu. Las originaalosad säilida. Tehakse sedagi, et pannakse vanasse kesta uus ja toimiv sisu. Kui sisselylitamise aeg saabunud, siis jälgi, mis veel kõrbema kipub. Trafo, näiteks.

      Edu ja õnne!

      Comment


        #4
        Vs: Väga vana lampraadio remont

        siin inimene teatab, et teeb meeleldi sellist tööd http://www.elfaelektroonika.ee/fooru...ewpost&t=46046

        Comment


          #5
          Vs: Väga vana lampraadio remont

          Tänud heade soovituste eest.
          Eks ma hakkan nüüd juppe otsima vaikselt ja võib- olla teen ikka ise.
          Voolu pole veel aparaati sisse ajanud ja enne kondede (ja ka juhtmete ilmselt) vahetust ei plaani ka.

          TeeTL, kust neid skeeme võiks saada? Radiomuseum.org on ainult liikmetel juurdepääs.

          Comment


            #6
            Vs: Väga vana lampraadio remont

            Kui veel pole otsingutes ette sattunud, siis skeemi leiab sealt (ja nii mõndagi veel).



            skeemide otselingid
            http://www.radiodatabase.nl/toestell...66K-AL%201.htm

            Comment


              #7
              Vs: Väga vana lampraadio remont

              Suurim tänu

              Eks hakkan asjaga tegelema, paar aastat võib aega minna minu tempot arvestades.

              Vahepeal, kui kellelgi on plaan lampe tellida, siis oleksin ka käsi - saaks transpordikulud odavamaks. Nägin kuskil kataloogis ka tekstiilisolatsiooniga juhet, annan teada kui selle tellimine võimalik on.

              Comment


                #8
                Vs: Väga vana lampraadio remont

                oled oma raadiot juba jõudnud putitada? mul käsil 1935 a. Philipsi restaureerimine, ning kuna originaallambid pole enam kõik töökorras, siis tahaks teada nende asendamise võimalusest vene omadega.
                on teostatav? täised vist ei kattu omavahel?

                Comment


                  #9
                  Vs: Väga vana lampraadio remont

                  Kuna minupuhul on tegu võhikuga, siis palun mulle selgitada, et miks on sellel 75 a. tagasi koostatud remondimanualis kirjas kondede mahtuvus, kuid sõnagi pole nende tööpingest? Ka kondede endi peal pole silpigi juttu voltidest. Küll aga on praegu sahtlis vedelevatel kondedel kirjas nii faradid kui voldid.
                  Seetõttu olengi segaduses: millised peaksid olema asenduseks vajaminevad kondekad?
                  Aparaat tarbib seinaseest tulevat AC 240V. Tegu on 6 lambilise raadioga.
                  (võibolla kasutu inf, kuid igaks juhuks lingin ka selle remondimanuali)



                  tänud kõigile, kes vastata/aidata viitsivad.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Väga vana lampraadio remont

                    Mina olen putitamisega jõudnud kondede tellimiseni, nii et lampide kohta veel ei tea kas töötavad. Kondede puhul arvestasin et need ikka 250V kannataksid. Originaalidel on enamasti 750 ja 1500V peal kirjas.
                    Muidu olen veidi raskustes skeemi ja tegelikkuse kokkuviimisega - ei suuda kuidagi leida paari kenotroni juures olema pidavat 5nF kondet. Lisaks on originaalkondedel F asemel cm ja cm E mis mulle ka teatavat segadust tekitab. Osad on ka asendatud vene omadega ning tundub et suht suvaliselt. Tundub et terved põlvkonnad huvilisi on seda raadiot remontimas käinud.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Väga vana lampraadio remont

                      Kindel reegel kondekate asendamiseks on kõik nad valida tööpingega, mis ületaks pärast alaldamist saadavat toitepinget 20...30%.
                      Näiteks kui pärast kenotronalaldit on pinge 300V, peaks kondekad olema tööpingega 300+0,3*300=390V. Kuna sellise nominaaliga kondekaid pole, siis on lähim väärtus 400V ja alati võib valida ka veelgi suurema lubatud pingega kondekad, näiteks 450V.
                      Selliselt kõiki kondekaid üle dimensioneerides pole karta, et skeemis esineks kusagil lubatud tööpingest kõrgemat pinget, mis kondensaatoritele ohtlikuks saaks. Kõigi elementide puhul pole sellist pingetaluvust tingimata vaja, aga siis peab hakkama skeemi järgi uurima, kus võib vähemaga hakkama saada.

                      Lampide asendamine on keerulisem ja ühte kindlat valemit pole, et trioodi võib asendada suvalise teise trioodiga, või kenotroni teise kenotroniga. Erinevad võivad olla küttepinged ja karakteristikud. Antud juhul näiteks on lambid 4V küttepingega, aga enamikul vene lampidel on 6,3V. Aga see oleks kõige väiksem probleem - kütte jaoks võib kasutada näiteks eraldi trafot.

                      Soovitan võtta ükshaaval lampide nimed ja kasutada otsingut. Kõigepealt leida, mis tüüpi lambiga on tegu, mis ülesannet ta täidab, ja seejärel lisada otsingusse asendamisele viitav otsisõna. Võrreldes originaallambi tüüpi ja pakutud asenduslambi tüüpi, saab aimu sellest, mis suunas on asendus toimunud - kas täieliku analoogiga või lähedase lambiga. Kui õnnestub leida asenduse vasteid vanadelt euroopa lampidelt uuematele, või ameerika lampidele, siis on ka vene lampideni lihtsam jõuda.
                      Kui otseseid vasteid kellegi poolt äraproovituna ei leidu, siis edasi ei oska juhatada, pole nii peene ja targa tööga tegelenud.

                      Aga nii ta enamasti ikka on paljude asjadega - kui on vaja odavalt hakkama saada, ja keegi nõu ei oska anda, peab ise nutikas olema

                      Comment


                        #12
                        Vs: Väga vana lampraadio remont

                        Oi ma tänan teid! Trioodid ja kenotronid? Nüüd läheb tõeliselt keeruliseks/huvitavaks, kuna pole elusees sääraseid sõnu kuulnud, saati veel nende tähendust teades. Aga kas ma sain õigesti aru, et isegi need imetillukesed kondepunnid asendan sama mahuga, kuid ca. 450V tööpingega kondedega?
                        Kustkohast söör Sebija need konded tellib? Millised on hinnad ja tarneajad? Võimalik, et tuleb hakata koos Norrast lampe tellima..(?)

                        Mu järgmine projekt on Punane RET ''Tallinn P2'' mis töötas 2 patareiga. Neist üks oli 90V nimipingega.
                        Praegu töötan paralleelselt Philipsi kõrvalt ka selle ''Tallinna'' toitelahendusega. Britid soovitasid teha 10 x PP3 jada, ning sellega mure murtuks lugeda, kuid kardan, et säärane lahendus mulle kauaks lustikummutile voolu ei jõua anda..

                        veelkord tänud vastamast!

                        Comment


                          #13
                          Vs: Väga vana lampraadio remont

                          Mismoodi kondensaatoreid vahetada, näitab päris hästi see lehekülg (saksakeelne, rohkete piltidega):

                          seal on ka ühe Punane RET VV-662 renoveerimise leht.
                          Piltidelt on näha, et paremini sobivad vanade asenduseks pikkade jalgadega kondensaatorid, sest vanaaegsed kondekad olid pirakad ja montaažis on ette nähtud vastava pikkusega kohad.

                          Tuleb tõdeda, et stiili poolest pole seal kõige kenamini toimetatud, kondensaatorite kuju ja värv on kaugel originaalist. Aga põhjus on arusaadav - sellised väiksed värvilised kondensaatoripunnid on odavamad/kättesaadavamad. Ja kes sinna "karu kõhtu" niiväga vaatabki.
                          Nõudlikumad restaureerijad on vahest läinud seda teed, et on uued kondekad pistnud vanade kestade sisse, et peale vaadates poleks midagi aru saada

                          Pisipunnidest paremini sobiks muidugi sellised kondensaatorid, nii välimuse kui jalgade pikkuse poolest, http://www.elfaelektroonika.ee/artnr...lene-capacitor, aga need on üsna kallid (sest on isegi liiga head selleks otstarbeks), ja kõiki nominaale ei pruugi leida, eriti väikeste mahtuvuste osas.
                          Aga üldiselt peaks eri tüüpi kondensaatorite hulgast Eesti elektroonikapoodidest vajalikud leidma, ja pole vaja välismaalt tellida. Lampe küll pole mõtet poest küsida.

                          Patareiraadio toitmine 10x9V patareidega on kaasajal üsna tavaline lahendus, aga ausalt öeldes ei ole süvenenud, miks ei taheta eriti kasutada spetsiaalselt selleks tarbeks ehitatavat toiteplokki, mis annaks 90V anoodpinget ja 1,2V küttepinget.
                          10 läikivat patareid teibiga kokkuseotuna pole just palju originaalilähedasem lahendus kui spetsiaalne võrgutoiteplokk. Pealegi, korralik 9V patarei maksab alates 20 kroonist...
                          Kestavad need patareid piisavalt, anoodvoolu kulub vähe. Küttepinge/vool on suurem neelaja.

                          Comment


                            #14
                            Vs: Väga vana lampraadio remont

                            Taaskord aitüma Teedule näpunäiteid jagamast. (Y)
                            Britid ja jänkid ikka aeg-ajalt räägivad noist 90V pingemuunduritest. Põhiline pooltargument on kompaktsus ja pikemas perspektiivis patareidelt säästetav rahasumma, kuid vastuargumendina tuuakse välja see, et muundur pidavat paljudel juhtudel tooma helipilti ebameeldiva ''AC hum'' (vahelduvvoolu ümin).

                            Nüüd aga jälle kondede vahetusest: nimelt plaanin minagi jätta šassii alla jäävad uued konded sellisel kujul nagu nad on, kuid šassii pealsed suured kondekad jäävad originaalseid meenutama.(kasutan originaalkondede korpuseid/mantleid uute kondede peitmiseks. Kuna usun, et ma pole ainus, kes endale sellise hobi on valinud, ning alles algajastaatuses- siis lingin siia ka ühe üsna detailse jänkide nõuandejutukese kondede vahetusest ja selle vajalikkusest. )



                            veel tahaks teada, et kas vanade raadiote kollektsioneerijad-renoveerijad ka kuskil koos käivad ja mingit teemakohast klubitegevust edendavad? Igas suunas piiritaga on see üsna lugupeetud hobi.

                            Comment


                              #15
                              Vs: Väga vana lampraadio remont

                              Eestis on vanaraadiohuvilisi üsna vähe ja nad ei ole kuigi koondunud. Kuid üksteisest midagi teatakse.

                              Kui oled hakanud lampidega tegelema ja on tunne, et kohe alla ei anna, siis tuleb natuke õppida. Ega need taastamised kah muidu välja ei tule.

                              TallinnP2-le tuleks võrgutoiteblokk teha. Leida sobiv trafo, saada sealt kütteks 1,2 või 2,4 V (ilmselt ka see tuleks alaldada ja siluda) ning siis 90V. Kütteks võib kasutada ka ühte happeaku purki, mida tuleb siis eraldi laadida. Võrgu-uminast peaks mitmeastmelise filtri abil lahti saama. Kondesid saab muidugi kohalikest poodidest, mahtuvus ei peaks väiksem olema, suurem võib olla küll. Ning toitepinge jaoks juhindu sellest, mida TeeTL kirjutas. Igaks juhuks ei maksa vanu ja rikkis detaile ära visata ja ei maksa ka pöördumatuid muutusi vanadele asjadele tekitada.

                              Mis veel vana raadio juures võib välja tulla: valjuka magnet võib roostes olla .... Tasub proovida, kas membraan liigub ja takistusi pole. Ettevaatlikult, tasa-tasa.

                              Comment

                              Working...
                              X