Teade

Collapse
No announcement yet.

Väga vana lampraadio remont

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Väga vana lampraadio remont

    Valjukas on perfektses korras, ning näeb välja nagu uus. Mõni rumal küsimus oleks mul veel: 1). Kas võib vajaminevate kondede doonorina kasutada nt. vana telekat või mõnda sarnaseid kondesid kasutavat elektroonikaromu? 2). Enamuste vahetusseminevate(originaal) kondede peal on Faradite asemel kirjas nt. 2185 E -mis infot mulle see kombinatsioon mulle annab? On's sel mingi kindel mahuväärtus mingi tabeli järgi?

    tänud vastajaile.

    Comment


      #17
      Vs: Väga vana lampraadio remont

      Vaevalt, et tasub seda jama kaela võtta ja riskida võibolla-töötavate osadega. Vahetada tasub elektrolüütkonded ja neid pole seal kuigi mitu (2 tk? võibolla kuni 5 tk?).

      Lüütidel olen ikka mikrofaradeid näinud kirjas olevat. Ilmselt küsid paberkondede kohta? - aga vastata ei oskaks. Need kuivavad ja väärivad asendamist. Vene bmt jms tekitab hiljem peavalu, vältida.

      Vilk-konded töötavad aga kauem, kui inimkonnal eksisteerimise aega on üle jäänud ja neid tol ajastul kasutati.

      Comment


        #18
        Vs: Väga vana lampraadio remont

        Lüütkondesi füüsiliselt 5,sisuliselt 6(üks on kahesektsiooniline). Siit-sealt uurides olen jõudnud arusaamisele, et kogu kondedepunti ei hakka esialgu vahetama, ning piirdun ainult lüütide vahetusega.
        Ja paluksin taas headelt inimestelt paarile küsimusele vastust: 1). Kas sellest pole midagi, kui asendatud konde tööpinge on kümneid kordi suurem kui originaalil see oli? 2.) kuidas seletada seda, et sisselülitatud raadio kõlarist tuleb vaid imevaikset uminat, ning häälenupu keeramine ei muuda mitte midagi?

        (Kas on asi ikkagi kondekates, või võib säärane defekt olla põhjustatud lampide malfunktsioonist? [kõik lambid lähevad soojaks ja hõõguvad üsna vaevaliselt võrreldes vana vene telekaga)


        toodud link võib olla kellegile abiks kondede vahetuselemõeldes.

        sügav kummardus nõuandjate ees, ning tänan mõistva suhtumise eest!

        Comment


          #19
          Vs: Väga vana lampraadio remont

          Kondeka tööpinge võib lubatust palju suurem olla, ka 10 või 20 korda. Tavaliselt sellist asendust ei tehta, sest kõrgema tööpingega kondensaatorid on niipalju kallimad ja suuremad, et asendus ei tasu end kuidagi ära või ei sobi mõõtude poolest.

          2185E kondensaatori tähisena ei ütle kahjuks mitte midagi.

          Vaikne surin kõlaris ei tähenda otseselt midagi halba, pigem vastupidi. See viitab, et toitetrafo, valjuhääldi ja väljundtrafo peaks korras olema.
          Surin valjuhääldis on lihtsalt võrgupinge poolt tekitatud 50Hz induktsioonpinge.

          Küll aga viitab krõbinate puudumine häälenupu keeramisel sellele, et a)puudub või on liiga väike anoodpinge, b)lõpulamp on läbi.

          Anoodpinge võib puududa kenotroni vea tõttu, elektrolüütide vea tõttu, toitetrafo anoodtoite mähise katkestuse tõttu; anoodpinge vähenemine võib toimuda lihtsalt lampide koormuse tõttu või ka ülekoormuse tõttu anoodahelates (põhjuseks tavaliselt mitte lambid, vaid kondensaatorid).


          Kõigepealt olekski vaja kätte saada anoodpinge ehk toitepinge ehk pinge suurtel elektrolüütidel. Kas tester ikka on olemas? Kas üle 200V pingete ohtlikkus on tuttav teema? Kas elektrolüüdid on vahetatud?

          Kui ei, siis lülita raadio välja, hangi tester ja mõõda trafo anoodmähiste takistusi. Kui katkestust pole, on trafo anoodmähis korras.

          Kui see kõik tehtud ja tuttav, siis võta pistik seinast, ja kõik lambid pesadest välja. Ettevaatlikult,- sikutada tuleb soklist kinni hoides ja kergelt küljelt-küljele loksutades, mitte klaasballoonist kangutades. Kui lambid väljas, lülita raadio sisse ja mõõda anoodmähiste pingeid, mõõtepiirkond alates 600V vahelduvat.
          Seejärel lülita raadio jälle välja ja pane tagasi ainult kenotron (lamp numbriga 1823 või 506, mis ta seal parasjagu on). Siis lülita uuesti sisse ja mõõda alalispinge piirkonnaga (alustades igaksjuhuks jällegi suurimast, 600V) pinget elektrolüütidel. Kui alalispinget pole, on kenotron kutu - isegi kui kütteniit seal sees hõõgub.

          Põhimõtteliselt, täpselt sama juttu - ja tegelikult palju paremini ja korrektsemalt kirjutatut ning palju muudki huvitavat - saab lugeda vanadest headest raadioremondi raamatutest, näiteks Jakoobi "raadiovastuvõtjate korrastamine" http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?12672
          Mul vist ei ole väga suurt mõtet ammukirjutatud õpetusi ümber trükkida ja sinna omast peast kogemata vigu juurde pookida, pealegi ei ole ma kunagi ühtki tõeliselt vana raadiot põhjalikult remontinud, seega ei tea ma asjast suurt midagi

          Comment


            #20
            Vs: Väga vana lampraadio remont

            Tere jälle üle pika aja! Ja nagu ikka,- olen taas ühe murega kimpu jäänud: nimelt kas, ning kus müüakse vanaaegsele raadiotele sobivaid kõlarikatte kangaid?

            Comment


              #21
              Vs: Väga vana lampraadio remont

              Esmalt postitatud its poolt Vaata postitust
              Tere jälle üle pika aja! Ja nagu ikka,- olen taas ühe murega kimpu jäänud: nimelt kas, ning kus müüakse vanaaegsele raadiotele sobivaid kõlarikatte kangaid?
              Tavapärast musta katteriiet saab nt http://www.elfaelektroonika.ee/ec/3a11b10c/katteriie , kui tahad vanakooli välimust saavutada, siis nt Abakhani kangapoodides on igasuguseid sobivaid kangatükke, kindlasti leiad sobiva.

              Comment


                #22
                Vs: Väga vana lampraadio remont

                ..aga kui oled hardcore pedant re$$$taureerija siis on abiks http://www.grillecloth.com/pages/gallery.php

                Comment


                  #23
                  Vs: Väga vana lampraadio remont

                  antud juhul võiks sobida jämedamakoeline pruun tikkimisriie. väga sarnane ka kartulikotiriidele, vaja oleks ainult natuke valgeid triipe lisaks
                  tegelikult just need triibud eristavadki raadioriiet kartulikotist või tikkimisriidest.
                  sama põhimõte kehtib raadioriide kohta üldiselt - riie ei tohiks olla täiesti ühtlane, peab olema eristatav muster, ja samas ei tohi see muster olla liiga "karjuv".
                  soovitatavalt peaks kangas koosnema kolme värvi niitidest. tavalistel kangastel kipub olema ainult 2 värvi.

                  Comment


                    #24
                    Vs: Väga vana lampraadio remont

                    Suured tänud vastajaile! Hommikul kooberdan neid Abakhani kaltsuhunnikuid pöörama.
                    Tahaks restaureeritud pillidele võimalikult originaalilähedast välimust anda.
                    Philips A510 on nüüd valmis, BRS Rekord-47 on tegemisel, ning oma järge ootavad Vef Baltika-52; Nov; Vef Daugava ja Riga 10.
                    Asi hakkab muutuma haiguseks..

                    Ja kommentaari lõppu küsiks targematelt, et kas ja kustkohast on võimalik raadiotele võimalikult vanaaegse väljanägemisega bakeliidist nuppe soetada?

                    Comment


                      #25
                      Vs: Väga vana lampraadio remont

                      restaureerimine on kindlasti parem haigus kui lihtsalt kolakogumine, kuigi aega võtab rohkem

                      nuppude hankimiseks on täpselt viis võimalust:
                      osta välismaalt oksjonitelt või teemasaitidelt a)replikaid b) originaale,
                      c)osta nupud koos raadioga
                      d)teha ise
                      e)leida kusagilt kasti-, karbi- või sahtlitäis vanu nuppe

                      ise pole "universaalseid" vana väljanägemisega nuppe eriti otsinud. siiani on õnnestunud 95% juhtudel õiged nupud leida - vene laiatarbetehnika puhul on see kui mitte lihtne, siis igatahes ka mitte võimatu.
                      jahsoo - westbaldis oli kah midagi saadaval. (westbalt.ee, otsing 'nupp' )

                      Comment


                        #26
                        Vs: Väga vana lampraadio remont

                        Pole probleem! Enesel kaks sellist-TELEFUNKEN ja BLUPUNKT.Mõlemil on kenotroni asemel dioodid.Tuleb nad asetada nii,et ei rikuks skeemi.Kui juhtub tulevikus kätte õige lamp,pole probleem teda asendada.Edu nokitsemisel!

                        Comment


                          #27
                          Vs: Väga vana lampraadio remont

                          Vastan veelkord.Vanu el.kondesid ei ole soovitatav kasutada-nad on juba küllaltki mahvi näinud.Soovitan Nõukaaegseid el.kondesi (näit.EGZ-tüüpi ja ka paber kondesi MBGO ).Sõjaväe tehnika oli tasemel.Omal on kogemusi olnud.Vanal raadiol harilikult anoodpinge üle 300V ei olnud.Omal on nad nii vanades raadiotes,kui ka võimendis(omatehtud-5aastat tagasi) ja toimivad perfektselt.Soovitan astuda ühendussegeoloogidega ehk veab ,ehkki vist on juba hilja.Aga otsida võib ikka.Ühe ja teisega võib isegi abistada.Kus asud? Mina olen Nõmmekas Tallinnast.Tel.53 855 612.

                          Comment


                            #28
                            Vs: Väga vana lampraadio remont

                            Ellamp -} Elan samuti kilulinnas, täpsemalt Kadriorus. Ole meheks abi pakkumast!

                            Saabusin tagasi kangajahilt- tulemused pole just kiita.. Aga sellised bole-mene sobivaid kangaid siiski suure tuhnimise peale mõned leidsin. Müüakse seal seda nodi meetri(ka poole) kaupa, ning olin sunnitud ostma kõvasti rohkem, kui ise ära tarbin. Seega kui kellegil vaja kõlari kattekangast, siis minu käest paari raadio jagu saab. Ilmaeest ja kasvõi kohe.

                            PS! Ellamp, kas sa MSN-i kasutad?

                            Comment


                              #29
                              Vs: Väga vana lampraadio remont

                              MSN-i ei ksuta.

                              Comment


                                #30
                                Tere tarkadepere!
                                Kaeban häda: raadio teeb imevaikset häält kui hääle põhja keeran. Põhja keeramata ei tule piuksugi.
                                Kõik viled-tuled töötavad. muusikaga pooleks tuleb ka see 50 Hz ''ümin'' kõlarist.
                                2 suurt lüüti sai välja vahetatud, kuid tolku ei muhvigi.
                                Kas hakata järjest edasi kondekaid välja vahetama või on mõni lamp peetis?


                                Palun mind ka valgustada maanduse vajalikkuses. Kas on see oluline vaid ohutuse mõttes, või avaldab maandamine ka helipildile ja vastuvõtu kvaliteedile mingit mõju?

                                Tänan nõuandjaid.
                                viimati muutis kasutaja Scott; 23 m 2010, 02:24.

                                Comment

                                Working...
                                X