Teade

Collapse
No announcement yet.

Okean 209 parandamine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Okean 209 parandamine

Mul on 1982 aasta Okean 209, mis seniaegu töötas ilusti kuni selle aasta suve palava õhtuni, ma lülitasin selle sisse, tuled läksid tuhmiks ja kõlar hakkas undama võrgumüra, mida vaiksemaks ei saanud keerata. Algul arvasin et lüüdid kuivanud, vahetasin ära need, korra hakkas tööle, panin kokku ja siis hakkas jälle sama teema peale, undab ja tuled tuhmid. Oskab keegi aidata, mis viga võib olla? Äkki võimendi transistorid lühises?
    -Artificial_Intelligent-

Vs: Okean 209 parandamine

Ehk jääb üks poolperiood toites alaldamata?
    Elektroonika töötab suitsu baasil.
    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Kevadel lappisin samasuguse veaga Okean 209. Ei mäleta probleemi täpset põhjust, kuid midagi oli vist madalsagedusvõimendi plaadi küljest lahti. Igatahes lüüdid olid kõik korras (kontrollisin huvi pärast ,,lüüdikuuri" käigus väljavahetatud kondensaatorid ükshaaval üle). Põhiline jama tekkis kõrgsageduse osa transistoridega - kõigi nende väljaviigud olid trükkplaadi juurest läbi roostetanud.
      Hoiatus - muudan oma postituse sisu kuni 30 minuti vältel pärast postitamist.

Comment

Roostet ei leidnud, ma hoidsin oma raadiot kuivas sellest ajast kui ma selle sain. Toiteploki dioodid on korras ja stabilisaatorahela transistorid ka. Ma vaatasin kõik kohad üle (päris keeruline tegevus, mitu päeva läks selle peale) ja ei leidnud midagi lahti olevat. Mul on karvane tunne et väljundvõimendi Π213 transistorid on läbi sellel. Millega neid asendada? 3AD55C ma leidsin, mis sellega saab asendada.
        Transistorist leidsin veidi infot: http://elektrouzel.ru/reference/tran...p213-p215.html
        Selle järgi on selle garanteeritud eluiga 12 000 tundi, mis võib olla väga võimalik, et see aeg sai ületatud.
        viimati muutis kasutaja resr; 07 m 2011, 11:53.
        -Artificial_Intelligent-

Comment

Mõõda pinget selle elektrolüüdi transistorite poolsel otsal, mille teise otsa külge valjukas läheb. Seal peab olema täpselt pool toitepingest. Skeemil C117. Skeem http://www.qrz.ru/schemes/detail/5480.html . Või V16 kollektori küljest juhe lahti ja kollektori voolu mõõta, normaalne kuskil 20-30mA. П213 asemel võid kasutada olemasolu korral П214-П217.

Comment

Kondensaatori pinge 9,5 volti ilma kõlarita, kõlariga kuskil 4-5 volti. Kui ma kõlari lahti ühendasin, led-tuled tuhmiks ei läinud raadio sisse lülitates, seega lühise ahel läheb läbi kõlari.
            -Artificial_Intelligent-

Comment

Siis vaata väljundlüüti, ilmselt lekib kõvasti ja koormab toite maha.

Comment

Väljundlüüdi takistus umbes 10 kilo-oomi pärast laadimist, mis kestis hetke, mahutuvus 1000 mikrofaraadi. See sai ka lüüdivahetamisel käigus välja vahetatud ühe Samsungi (M)GL isendiga, kuigi undamine algas enne selle vahetust, mis oli ka lüütide vahetuse põhjuseks.
                Leidsin ühe П217 transistori, rohkem vene omasi pole.
                viimati muutis kasutaja resr; 07 m 2011, 13:06.
                -Artificial_Intelligent-

Comment

Esmalt postitatud resr poolt Vaata postitust
                  ..... seega lühise ahel läheb läbi kõlari.
                  Läbi valjuhääldi, aga ka läbi C117, mis ilmselt lekib ja on vaja vahetada.
                  Polaarsus peab ka kindlasti õigetpidi saama, vastupidi pannes tulebki
                  leke. 1000 mikrofaradit mahtuvust võib muidugi ka panna / olla.
                  Aga 9,5V oleks nagu liiga palju, kui selline peale C117 vahetamist ka
                  jääb, tuleb teist viga ka veel otsima hakata.
                  viimati muutis kasutaja fre; 07 m 2011, 13:11.
                  Elektroonika töötab suitsu baasil.
                  Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                  Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Algul arvasin et lüüdid kuivanud, vahetasin ära need...
                    Asendatud kondensaatorid (kõik kolm suuremat) on kontrollitud, poolused on paigas, vanadel oli kest miinus ja jalg pluss, kui raske sellest aru saada oli? Asendasin originaalkondensaatorite (K50-12) mahtuvuse järgi, vanad olid samade parameetritega mis uued.
                    Edit: Leidsin veel kondensaatoreid ja katsetan seda teooriat.
                    viimati muutis kasutaja resr; 07 m 2011, 13:32.
                    -Artificial_Intelligent-

Comment

Kondensaatori pinge 9,5 volti ilma kõlarita, kõlariga kuskil 4-5 volti. Kui ma kõlari lahti ühendasin, led-tuled tuhmiks ei läinud raadio sisse lülitates, seega lühise ahel läheb läbi kõlari.
                      Kondensaatori transistorite poolsel otsal peab olema pool toitepingest, sõltumata sellest, kas valjuhääldi on ühendatud või mitte. Kui seal on 9,5V ja valjuhääldi ühendamisel kukub poole peale ja ledid tumedaks, siis kohvipaksupealt ennustades suure tõenäosusega V16 lühises ja konde ka imelik. Samas kahtlustaksin V13 (KT315Б) riknemist, nendel oli vahel kombeks otsa saada, see viib juba lõppvõimendi õigest režiimist välja ja lõputransid võivad isegi korras olla. Testriga neid germaanium transse vähe nadi mõõta, kui siis x1 või x10 kilo-oomi mõõtepiirkonnaga.

Comment

Mu raadio on veidi teistsuguse skeemiga kui sellel lingil, hakkasin täpsemalt uurima ja leidsin võimendi plaadilt 4 KT315Б transistorit, üritan skeemi järgi otsida üles selle V13 transistori üles ja vaatan mis sellega on.
                        Edit: V13 transistoril on emitter-baas vastutakistus 270 kilo-oomi, kollektor-baas vastutakistust suurem kui 1 megaoom. Päritakistus on mõlemad samad kuskil 1 kilo-oomi ringis. Isend on 1982 aasta juulis toodetud.
                        viimati muutis kasutaja resr; 07 m 2011, 14:15.
                        -Artificial_Intelligent-

Comment

Siis igaks juhuks kontrolli T13, T14, T16. Skeem ilmselt see http://rw6ase.narod.ru/000/rprl_p/okean209.html Инструкция по эксплуатации и схема .

Mu raadio on veidi teistsuguse skeemiga kui sellel lingil, hakkasin täpsemalt uurima ja leidsin võimendi plaadilt 4 KT315Б transistorit, üritan skeemi järgi otsida üles selle V13 transistori üles ja vaatan mis sellega on.
                          Edit: V13 transistoril on emitter-baas vastutakistus 270 kilo-oomi, kollektor-baas vastutakistust suurem kui 1 megaoom. Päritakistus on mõlemad samad kuskil 1 kilo-oomi ringis. Isend on 1982 aasta juulis toodetud.
                          See 270 kilo-oomi vähe imelik näit, kontrolli, mis teistel. Tavaliselt emitter-baas ja kollektor-baas tunduvalt üle ühe megaoomi.
                          viimati muutis kasutaja Scott; 08 m 2011, 04:30. Põhjus: kokku

Comment

Kolmel oli emitter-baas vastutakistus 270 kilo-oomi ja ühel 300 kilo-oomi. Kollektor-baas vastutakistus oli kõigil neljal rohkem kui tester mõõta suutis. Topsist leitud transistoril, millel üks jalg liiga lühike, on sama, ainult kollektor-baas on täpselt 1 megaoom.
                            Mis ma teen nendega, ostan BC547 asemele või jätan vanad?
                            viimati muutis kasutaja resr; 07 m 2011, 21:26.
                            -Artificial_Intelligent-

Comment

Ma proovisin teist tüüpi KT315 transistoritega (oli Н, Г, Д ja И, kõike nelja üks isend) kuid vaikus tuli ainult kõlarist koos võrgus tekkiva häirete üksikute praksakatega. Ilmselt üks neist plekk-karbi transistoritest on katki. Raadio panin kokku praeguseks, kuni vajalikud jupid käes.
                              -Artificial_Intelligent-

Comment

Working...
                              X