Teade

Collapse
No announcement yet.

Elegija 102-01 stereodekooder (Melodija analoog)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Elegija 102-01 stereodekooder (Melodija analoog)

Tere!
    Jälle ma küsin asju, mida võiksin ise endale selgeks teha.
    Aga olen pikalt jamanud ja ei saa sotti.

Nagu osad ehk teavad, siis jahtisin kaua seda vana raadiot ja nüüd sain selle ja olen seda parajalt remontinud.
    UKV 1-03 plokk seal sees pole veel päris paigas, aga usun et sellega probleeme ei tohiks tulla, hetkel ei viitsi jamada. Mõned jaamad saan kätte ja sellest piisab et stereodekooderiga tegeleda saaks.

Radiotehnika tuunerile T-101 tegin kivi TA7342p baasil. Probleemid olid vaid erinevate lülitustega. Kõik muu oli lihtne.
    Elegijale soovisin samast kivist teha. Ladusin makettplaadile kokku baas skeemi ilma lülititeta. Ühendasin ära ja ei saanud tööle.

Kuna elegijas on toiteks dekoodril 15V, siis oli selge et see ei sobi, kuna kivi soovib umbes 5V saada. Katsetasin toiteplokil pinne kust sai ka umbes 5 ja 7V. Võtsin autolaadija millega tegin 15V ka 5V peale ja ikka sama tulemus.
    Erineva toite allika puhul saan heliväljundisse lihtsalt mingi erineva müra.
    Kui aga ühendan uue stereodekoodri toiteotsad (mõlemad) lahti, siis tuleb raadio heli passiivselt monos läbi (ilusam heli kui raadio originaal mono).

Kahtlustan et sisendis võib olla liiga võimas signaal, pole kindel. Ega täpselt ei tea ka kuidas seda korrektselt teha. Tolleaegsed skeemid paberil on mulle peaaegu arusaamatud. Saan aru, aga samas ei saa kõikidest kohtasest aru kuidas erinev plaat teistega kokku ühendatud on. Lihtsam on põlvepeal seda raadiot keeutada ja juhtmeid jälitada.

Võibolla olen ka muudes asjades eksinud ja praegu kulukski ära targemate pommitavad küsimused ja nõuanded.

Eesti ja vene keeles olen palju googeldanud, aga konkreetset tööd pole leidnud. Lihtsalt on mainitud igal pool et vaja uus stereodekooder teha..

Originaal dekoodrit pole lahti ühendanud. Ainult eemaldasin sisendi ja väljundite juhtmed et uut dekoodrit ühendada.

Hetkel kirjutan tööjuures ja konkreetset skeemi ees ei ole. Vajadusel hilisõhtul ja homme päeval saan täpsuatada kus mida täpselt millega ühendasin.

Ehk saan vajalikke nõuandeid.

Tänud ette
    Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

Vs: Elegija 102-01 stereodekooder (melodija analoog)

Sama mudel sai kunagi ümber tehtud küll, nii palju võib öelda et see läks suht lihtsalt järelikult on tehtav, aga mis kivi või kust toide seda muidugi ei mäleta.
    Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

MC1310, MC1309. Võimalik, et vedeleb kusagil isegi. Praegu on muidugi uuemad.

Comment

MC1310p skeemidega proovisin alguses T-101 dekoodrit teha ja ei õnnestunud. Sisendisignaal oli liiga nõrk ja ka väikese eelvõimendusega ei hakanud normaalselt tööle. Tugev müra jäi taustaks. Kuigi proovisin ka teise mikroskeemiga ja otsisin vigu, aga siis oli lihtsam ikka võtta see TA mikroskeem. See võttis sisendsignaali ilusti omaks ilma eelvõimenduseta.
        Võimalik et sellel raadiol hoopis signaal liiga tugev. Vist 500 oomiga proovisin korraks katsetases takistada signaali, aga see ei mõjunud. Võin proovida hiljem ka potega reguleerimist.
        MC mikroskeemid on mul alles ka ja hädapärast saaks nendega teha, aga tehniliselt peaks saama iga mikroskeemiga, sisend ja väljund ja toide tuleb lihtsalt raadioga ühilduma panna

Comment

Minul töötas MC1310 Radiotehnika T-101 peal täitsa normaalselt, aga keerasin
          vahesageduse lõpus olevast potekast võimendust juurde(maksimumi).

Esmalt postitatud onks poolt
          Võtsin autolaadija millega tegin 15V ka 5V peale ja ikka sama tulemus.
          Kuidas sa seda tegid? Kas see 5V sai ikka piisavalt silutud?

Comment

Autode jaoks mõeldud telefonide laadijad on tavaliselt 12-24V jaoks mõeldud ja sealt peaks tulema stabiilne 5V (usb laadija). Sellel natuke rohkem pinget, 5,2V ehk. Kui hästi see silutud on, seda ei tea. Laadija peaks olema väljundiga 5V ja 1,5A, seega piisava varuga võimsuselt. Alguses mõtlesin lihtsalt hankida 5V LM tüüpi stabika ja sellega teha, siis mõtlesin et katsetamiseks piisab ka sellest autolaadijast, mis mul niisamagi vedeleb ja kui toimib hästi, siis selle trükiplaadi sinna sisse ka monteerin. Tahtsingi (nagu alati iga asi mida esimest korda teen) esialgu poolvalmis kujul testida kas toimib ja kui on ok, siis teen suurema vaevaga korralikult ümber.
            Stereodekoodril endal ka toiteahelas 100uf lüüt, mis peaks midagi siluma. See mis laadija sees, seda veel ei tea. Aga tuleb lahti lõhkuda ükskord niikuinii.

Edit:
            Praegu mõõtsin et originaal stereodekoodrile tuleb sisendsignaal umbes 12V pingega ja väljundid paremasse ja vasakusse kanalisse lähevad umbes 7V pingega. See on ikka pidagi palju erinevat kui T-101 sees mul oli.. Seega päris samasugust stereodekoodrit kindlasti kasutada ei saa ja tuleb midagi ikka teistmoodi teha.
            viimati muutis kasutaja onks; 09 m 2015, 00:40.

Comment

Mõtlesin ise ka peale postitust, et see võis olla mingi sigaretisüütajasse
              käiv laadija ja sellega on tõenäoliselt kõik korras, aga esimese hooga suutsin
              mõelda ainult, et see on mingi auto akude laadija (trafo+dioodsild) ja sealt
              on kuidagi see 5V kätte saadud. Ära siis pahaks pane, et kohe nii halvasti
              arvasin.

See on ikka vist ebareaalne, et sisendis on 12V vahelduvkomponenti.
              Alalispinge ju võib selline olla.

Comment

Kui midagi teistmoodi teha siis peab vaatama ainult sidestuskondensaatoreid et need tagurpidi pinge alla ei satuks.
                Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Vs: Elegija 102-01 stereodekooder (Melodija analoog)

Esmalt postitatud onks poolt Vaata postitust
                  Tere!
                  Kuna elegijas on toiteks dekoodril 15V, siis oli selge et see ei sobi, kuna kivi soovib umbes 5V saada. Katsetasin toiteplokil pinne kust sai ka umbes 5 ja 7V. Võtsin autolaadija millega tegin 15V ka 5V peale ja ikka sama tulemus.
                  kas tõesti on nii ülemõistuse käiv samale maketi jupile lisada 7805 ja paar kondet...

Comment

Esmalt postitatud Farad poolt Vaata postitust
                    kas tõesti on nii ülemõistuse käiv samale maketi jupile lisada 7805 ja paar kondet...
                    Ei ole üldse ülemõistuse. See oligi esialgne plaan, aga kuna mul on olemas juba valmiskujul autolaadija, mis teeb sama töö, siis polnud testiperioodiks lihtsalt vaja elektroonikapoodi minna

Esmalt postitatud elukaz poolt Vaata postitust
                    Kui midagi teistmoodi teha siis peab vaatama ainult sidestuskondensaatoreid et need tagurpidi pinge alla ei satuks.
                    Just seal see viga oligi!
                    Tänud hea vihje eest. Kuigi kasutasin sama skeemi mujal ja kontrollisin täpselt ja korduvalt üle iga ühenduse ja skeemile vastamise, siis range korrektsusega ei pannudki tähele et siin ju see sisendsignaal tuleb +12V pinge peal ja otse kondeka miinus klemmile. Nii lihtne ja loll viga . Skeem oli täpselt ja korrektselt tehtud, aga mõtlemine jäi mul tegemata.

Hetkel kiire testiga sain stereosignaali kätte, kuigi mingi müra oli sees (võibolla ka muu raadio viga), eks seda toiteasja ja muid asju pean veel üle vaatama, sest kõik oli kiirühendustega ajutine jne..

Kui selle raadioga veel muresid mul tekib, siis küsin sama teema alt.
                    viimati muutis kasutaja onks; 11 m 2015, 05:09.

Comment

Esmalt postitatud onks poolt Vaata postitust
                      Ei ole üldse ülemõistuse. See oligi esialgne plaan, aga kuna mul on olemas juba valmiskujul autolaadija, mis teeb sama töö, siis polnud testiperioodiks lihtsalt vaja elektroonikapoodi minna

Just seal see viga oligi!
                      Tänud hea vihje eest. Kuigi kasutasin sama skeemi mujal ja kontrollisin täpselt ja korduvalt üle iga ühenduse ja skeemile vastamise, siis range korrektsusega ei pannudki tähele et siin ju see sisendsignaal tuleb +12V pinge peal ja otse kondeka miinus klemmile. Nii lihtne ja loll viga . Skeem oli täpselt ja korrektselt tehtud, aga mõtlemine jäi mul tegemata.

Hetkel kiire testiga sain stereosignaali kätte, kuigi mingi müra oli sees (võibolla ka muu raadio viga), eks seda toiteasja ja muid asju pean veel üle vaatama, sest kõik oli kiirühendustega ajutine jne..

Kui selle raadioga veel muresid mul tekib, siis küsin sama teema alt.
                      ; Piloottooniga dekooder eeldab paremat-tugevamat signaali, suurema läbilaskeriba lausega vahesagedusvõimendilt. Seega tundlikumat vastuvõtu sisendit (paremat antenni) ja ka suurema nivooga dekodeerimata signaaliga väljund dekoodri ees.
                      viimati muutis kasutaja rainadov; 11 m 2015, 09:58. Põhjus: täht

Comment

Autolaadija oli ikka kehva, palju müra genereeris, ikka üks hiina toode ka..
                        Aga katsetasin toiteplokil klemmi milles oli umbes 7V, seal oli ka originaal stereodekoodri 2,5V lamp enne ühendatud. Sealt otse tuleb puhas toide, kõik mänginud tunnike ideaalselt ilma mureta. Pinge langes umbes voldi võrra alla 6V peale. Ma arvan et see toiteploki väljund kannatab stereodekoodri 0,5A välja vabalt. Kes kõhkleb, siis andku märku!

Kui võrdlen stereodekoodri signaali raadio originaal mono signaaliga, siis originaal mono mängib palju valjemalt. Kuigi plaanin raadio originaal mono tühistada ja panna stereodekooder lülitama monoks ka lüliti käsule, et signaalid oleks võrdsemad ja et stereo lamp ka kustuks, siis ikkagi sooviksin stereodekoodrist tulevat heli valjemaks saada. Mitte lihtsalt valjemaks vaid ka võimalusel tasakaalustada võimalikult võrdseks kanalid.
                        Trimmereid, millest tavaliselt saab eelvõimendites signaale muuta ja tasakaalustada, eriti selles raadios ei leidugi ja need mis on, paistavad olevat muude funktsioonidega pigem.
                        Küsingi nüüd nendelt kes sellist raadiot on sarnaselt korrastanud, et kas sellel on originaalis võimalik kuidagi heli signaalitugevust muuta/suurendada (mitte helitugevuse nupud)?
                        Või on mul signaali võimendamiseks mõttekam teha lisa võimendus vahele või saab hoopis originaal stereodekoodril mingit signaalivõimenduse osa edukalt kasutada ilma suuri muutusi tegemata?
                        Ma jätan originaal dekoodri sisse niiöelda "originaalsuse säilitamiseks", aga ühendaksin lahti lihtsalt.

Comment

Vaatasin mingit Elegia skeemi
                          See hõõglambi toide on poolperioodalaldatud ja stabiliseerimata.

Stereodekooder vajab koos valgusdioodiga max 16 mA. Seda 68 mA
                          hõõglampi selle TA7342p-ga otse lülitada ei saa.
                          viimati muutis kasutaja M.P.; 12 m 2015, 13:41. Põhjus: jama vähemaks

Comment

Ei saa enam mitte vaiki olla.
                            Loen Sinu allkirjast "Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha" ja tuleb meelde üsna täpselt samasugune teema T-101 stereodekoodriga, mis lõppes minu poolt skeemi ümberarvutamise ja joonistamisega.
                            Autolaadija - see on ju impulssmuundi !!!! . Analoogtehnikas unusta ära. Kui raha ei ole 7805 ostmiseks, siis saab seda 5V pinget teha suvaliste käepäraste juppidega.

Ja veel. Kuna pilootoonstereoedastus on veidi laiema sagedusribaga, kui polaarmodulatsioonioma, siis tuleks vahesagedusvõimendi pääsuriba veidi avardada ja samuti hoolitseda selle eest, et suhtedetektori väljundis RC lõikesagedus oleks piisavalt kõrge, ehk seal tuleb mahtuvust veidi vähendada. (pm-süsteemi kandesagedus 32,25 kHz ja pt-süsteemil 38 kHz ).
                            Soovitan soojalt lugeda "piiblit" ehk Raadiolülituste raamatust pm vastuvõtu iseärasusi.
                            Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Selge. Toide sealt hõõglambi allikast siis võtta pole päris sobilik. Skeemist nägin jah toite alaldust aga mõtlesin et kui testeri ekraanil püsib stabiilsena, et siis ehk sobib. Kuna kõhklesin oma otsuses seda hõõglambi toidet kasutada, siis seepärast ka mainisin siin. Kasutama hakkan LM7805 kivi nagu kõige alguses olin plaaninud (ja mitmeid päevi ka oomipoe tellimust ootan veel). Skeemi testimiseks oli piisavalt sobilik kasutada autolaadijat. Kui oleks olnud sellega heli kõik korras, siis oleksin lahti teinud ja vajaduselt vajaliku komponendi võtnud (sest mõtlesin et ka seal võiks olla LM7805 sees), aga oli selge et see laadija doonoriks ei kõlvanud. Dekoodri tarbimiseks 500mA pidasin ekslikult andmelehte kiiruga valesti lugedes ja ridu ja ühikuid sassi ajanud. Kogemustega elektroonikule oleks kohe olnud kahtlane, minule oli see vaid number. Indikaatoriks panen siiski LEDi.

Kuna ma elektroonikaga leiba ei teeni ja hobikorras ise asju ei "leiuta", vaid remondin endatarbeks, siis teen ma paljusi asju esimest korda ja võimalusel ka viimast korda. See ongi see mida ma mõtlen korralikkuse all. Kuigi kõik remondimehed lüüdikuuri vanadel seadmetel ei soovita, siis ma ei soovi 30+ aasta vanusel seadmel iga väikese probleemi korral uuesti avada ja hakata kahtluse all olevaid komponente mõõtma. Kui juba avan ja teen, siis teen juba kõik ja võimalikult korralikult. Niipalju kui tean ja oskan. Ma ei saa teha enda oskustest ja teadmistest paremini, aga ma saaks teha halvemini (minimaalselt mis piisab et vähegi toimiks).
                              "Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha" nii ütles mul isa tihti kui midagi auto kallal remontisime minu lapsepõlves. See tähendas just seda, et ma laisana ei teeks samu tööliigutusi, mis pikas perspektiivis vilja ei kanna või kaotab ruttu oma hea omaduse. Et kulutaksin ehk natukene rohkem aega, aga tulemus oleks palju parem, kuigi väliselt või lühiajaliselt poleks ehk vahet olnud. Kui oskasin ja teadsin paremini, siis oligi see ütlus et ma nii ka teeks. Võibolla ma tõlgendan oma allkirja teistmoodi või ei näe endas eksimusi selle vastu, aga mõnikord on mulle vaja minu enda allkirja meenutada, nagu Martin seda on teinud!

"Piibli" mingisugune digikoopia on olemas, leidsin ka vastava teema ja loen seda. Võibolla ei saa kõigest aru, ei tea veel. Samas kui me kõik teaks asju piisavalt palju ja ainult raamatust vastuseid otsiksime, siis siin foorumis oleks vaid müügiteemad ja üksteise projektide näitamised..

Antud stereodekoodri teema tekkis mul ainult selle ühe tagurpidi kondeka tõttu. Rumal viga, mis aga võib juhtuda paljudel. Kuna kogemusi nappis ja õiget asja kahtlustama ei hakanud ja kõhklesin kõiges muus. Juhul kui ma poleks selle kondeka valepidi paigaldanud, poleks ma seda teemat siia foorumisse teinud, siis oleks mul stereodekooder kohe tööle hakanud nagu pidi "by the book", aga see oleks toidetud suure tõenäosusega selle sama hõõglambi toitest, kui oleks seda "võimalust" siis märganud. Võibolla oleksin teinud rumala signaalivõimenduse ja poleks isegi mõelnud sagedusriba peale ja ma oleksin olnud oma "tööga" rahul ilma mõtlematagi et oleks saanud paremini. Ja see oleks minusilmis olnud tehtud korralikult nagu minu allkirjas.

Olen saanud siin rumalalt küsides saanud rohkem kasulikke vihjeid ja abi, kui ma oleksin seda raamatust ise otsides leidnud, sest alati ma ei teagi et midagi peaks teistmoodi olema/tegema, siis ei saa ma ka sellele lahendust otsida.

Tänud!

Comment

Working...
                              X