Teade

Collapse
No announcement yet.

Elegija 102-01 stereodekooder (Melodija analoog)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Elegija 102-01 stereodekooder (Melodija analoog)

Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
    Ja veel. Kuna pilootoonstereoedastus on veidi laiema sagedusribaga, kui polaarmodulatsioonioma, siis tuleks vahesagedusvõimendi pääsuriba veidi avardada ja samuti hoolitseda selle eest, et suhtedetektori väljundis RC lõikesagedus oleks piisavalt kõrge, ehk seal tuleb mahtuvust veidi vähendada. (pm-süsteemi kandesagedus 32,25 kHz ja pt-süsteemil 38 kHz ).
    see kõik on teooria, aga praktikas ribalaiendamine unusta ära-olen omalajal meloodiatele kümneid MC1310P külge riputanud, ei ole kunagi midagi kruvinud.
    dekoodri indikatsiooniks sobib sileda otsaga LED mille liimid selle lambi ees oleva plastjulla külge.
    dekoodri väljundites võiksid 19kHz punnid olla.

Esmalt postitatud rainadov poolt Vaata postitust
    ; Piloottooniga dekooder eeldab paremat-tugevamat signaali,

minu kogemus on täiesti vastupidine, soome saated olid OK kvaliteediga, kuid pole kunagi kuulnud kvaliteetset polaarmodulatsiooniga edastatavat "signaali",
    vist ei kuule ka enam,
    see süsteem on nüüdseks lennanud ajaloo prügikasti, isegi venemaal kasutatakse YKB diapasoonis piloottooni
    viimati muutis kasutaja Farad; 13 m 2015, 22:03.

Comment

Lõpetan oma teema osa siin ära. Endasilmis olen korraliku tulemuse saanud, aga mitte nii hea kui oskaksin tahta, vaid nii hea kui ise oskan teha ja oluliseks pean.
      Stereodekooder töötab ilusti, tehtud korrektse skeemiga nagu ette nähtud ja ka korraliku stabiilse 5V toitega. Raadiol vahetatud kõik lüüdid. Kontaktid, mehhaanika ja poted on puhastatud/määritud jne. Stereo LED lambi jootsin originaal pirnipesa külge. Mono lülitilt katkestasin dekodeerimata monosignaali raja ja sildasin "stereo" kontaktid ka monoasendisse, kus nad lühistatakse originaalis juba, aga sama lüliti lülitab nüüd dekoodri ka monoreziimi nagu peab, sest seal oli vaba kontaktipaar. Loomulikult oleks saanud teisiti, aga tundus et nii on vähem vaja muuta.

Riba laiendamise asja käsile ei võtnud, lugesin selle kohta, võibolla see oleks vajalik mingis mõttes, aga ise ma teha ei oska (võibolla on lihtne ja mina ei saanud lihtsalt aru) ja vajalikuks ma seda ei pidanud. Heli on sellise raadio kohta korralik küll. Signaali sain natukene suuremaks M.P. vihjele, mis ta kohe ära kustutas postitusest (signaali osast muutsin takisteid). Bassiosa tundub selle stereodekoodriga väiksem kui otse monosignaaliga, aga see pole halb omadus.

Ma olin enne jätnud UKV 1-03C ümberhäälestamise pooleli kuna alguses tekkisid probleemid ja ei viitsinud jätkata, kuna enamus jaamu sain katsetuseks juba kätte. Nüüd võtsin käsile ja avastasin et kehva trükikvaliteedi tõttu olin ühe kondeka valesti vahetanud, kust ka jamad algasid. Ma ei tea kas oma teised kaks 1-03C plokki olin ka varem sarnase eksimuse tõttu ebaõnnestunult häälestanud või mitte, aga see läks nii lihtsalt paika pärast vea avastamist. Ei olnud sagedusala kättesaamisega mingeid probleeme. Oleks olnud tahtmist, oleks palju kaugemale venitanud 88-108MHz piiridest selle plokiga (lihtsalt ei tundnud eriti vajadust rohkemaks ja jaamu polnud kuulamiseks võtta). Kõik õnnestus sellega täpselt nagu levinuimad juhendid õpetavad.
      Kasutasin fre juhendit:

Eemaldatud - C1, C3, C14 ja C18.
      L4 ülevalt 2 keerdu vähemaks.
      C9 uus 3,9pF.
      C15 uus 360pF!
      C25 uus 3,3pF.
      Seejärel häälestamine tavapärane, trimmeritega ja südamikega

Aga 360pF asemel paigaldasin 390pF. Oomipoes ei näinud üldse müügil olevatki 360pF varianti, eeldasin et kas on trükiviga või lihtsalt vähelevinud, niikuinii oli soovitus selle kondeka mahtuvust suurendada, miks mitte siis juba rohkem. Ma ei tea kuidas ma eelmine kord sama juhendit kasutades selle komponendi sain, kas tookord tegin sama otsuse, või ostsin kogemata muu variandi (lihtsalt ei mäleta), aga hädas ma olin ja vaevu sain 88-104MHz ala kätte. On ka võimalus et sama mudeli ukv plokid veidi erinevate komponentidega ja see võis mõju avaldada. Võibolla sellel raadiol on endal ka mingi eripära, mis seda mõjutas, ei tea.

Praegu mängib raadio väga ilusti, tundlikkus on hea ja tulemusega olen rahul. Jaamade "mälu" poted on üsna tundlikud, kerge liigutuse peale läheb nõrgemalt jaamalt ära, eks neid saaks ka asendada kuidagi (täpsemate vastu), aga samamoodi istuvaid pole vast nii lihtne leida. Kui selleks vajadust, siis saab ümberehitamisi hiljem ka teha. Helipoted pole ka väga heas seisus, sest teatud asenditest tuleb müra vahele (kui ilma signaalita liigutada), aga see on üsna vähene ja märkamatu, kui reaalselt raadio mängib. Krabinaid ja katkestusi muusikasse ei tule vahele. Enne maale viimist testin ikka hoolega läbi, sest pisivigu võib ajaga tekkida või on hetkel lihtsalt märkamatud.
      Minule on see mälestusese, eriti palju ei kasutaks, aga oleks alati vahva kui aeg ajalt käima panna ja see ka reaalselt kasutatav on. Muidu oleks see vaid kola kogumine
      Kui Midagi Teha, Siis Tuleb Seda Ikka Korralikult Teha

Comment

Asi pole mitte helipotedes, vaid saastades lüütides, mis alaliskomponenti läbi lasevad.

Omanud Melodija 105te kunagi.
        Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Vihje kustutasin ära sellepärast, et vaatasin, et selle stereodekoodri
          andmeleht pakub sisendtakistuseks 10k , seega otse kollektorisse ühendatuna
          päris maksimumi ei saa. Seal oli vist kollektoris kokku 14k. Jäin mõtlema, kas
          maksimum on siis, kui kollektoris on takistid (4+10)k (4k kollektori küljes ja
          10k toites) ja signaal võtta sealt vahelt.

Bassiosaga seoses seda, et dekoodri sisendkondensaator võib olla liiga väike.
          Kui seal on näiteks 1 uF, siis 50Hz juures on selle takistus umbes 3 k (graafikult)
          ja sisendtakistus oli 10k. Neljandik seega maha jagatud. 200Hz juures läheb
          umbes kümnendik kaotsi.
          viimati muutis kasutaja M.P.; 20 m 2015, 21:20.

Comment

tervist.
            oman samast raadiot mis mängib FM sagedust nii palju on, et lõpusagedused puudu, kõige rohkem minuteada mängib 103.3mhz aga mis seal tehtud on jne seda ma kahjuks ei tea.
            Taavi

Comment

Working...
            X