Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
Jäta ikka originaalseks, mis sa tast lõhud!
Tahad uue võimu ehitada, siis ehitagi uus võim!
Abiks arvutustel: Oomiproge, Võimuproge
Kahtled mõne muusikapala/albumi kvalikteedis? Ei kõla nagu päris nii? Hajuta viimased kõhklused programmiga AudioVisualizer !
Loodan ka, et saan korda. Räägitakse, olla hea heliga asi. Mul on vaja korraliku tundliku vastuvõtuga FM raadiot ja, kui ma ise seda parandatud ei saa, ei ole mul ka võimalik rohkem siia raha matta, et lasta kellelgi teisel teha.
Nii, skeem käes ja põhiline viga leitud. Pingeid kontrollides jõudsin takistini R709 100R fusible, mis näitas nüüd 24K. Panin tavalise asemele ja pinged normaalsed. Väljundis 0,24V ja 0.4V. Kas selline vahe peaks muret tegema? Lähipäevil vaatan pinged veelkord üle.
Keegi on ka seda remontinud ja transistori SC548 Q705(R) juures trükiplaadi rajad maha jootnud. Lugesin, et need transid on tihti probleeme tekitanud. Ehk tasuks asendada saada olevate BC549'ga?
Ka käib ta natuke kuumalt. 30.6V asemel 34V. Kas tuleb sellest, et trafo saab 220V asemel 240V?
Proovisin oma rämps-kõlaritega ja heli olemas.
viimati muutis kasutaja oldbear; 31 m 2019, 14:00.
Natuke muret tekitab see, et kui antud takisti jälle läbi läheb, siis saavad kõlarid 25V peale. Kas peaks midagi selle vastu ette võtma? Ja üldse oleks tore tuvastada, mis põhjusel kaitse läbi läheb. Parandatud(samuti ruineeritud radadega) on ka transistorit Q801 2SD478, mille probleemid on ehk kaitsme läbi löönud.
Siin ka skeem.
viimati muutis kasutaja oldbear; 31 m 2019, 13:57.
Lisan ka endapoolse seisukoha D-klass võimendite poolepealt.
D-klass on tulnud et jääda. Mitte sellepärast et ta oleks kõige parema heliga, vaid tal on suured eelised. Lähed poodi, pms igas telekas, soundbaris, aktiivkõlarites, kodukinos jne on kasutusel d-klass võimendid. Lihtsalt sellepärast et nad on uskumatult kompaktsed ja seadmete valmistamine on ikka tükkmaad sellevõrra odavam.
Kui norida nüüd et D-klass ikka ei kõla nii hästi jne, siis minuarust tänasel päeval väga vahet ei tee D-klass vs AB klassil, sest tegelikult paljud nn AB klassi võimud on hoopis B klassi võimud. Kusjuures huvitaval kombel näiteks autovõimendid kõik mis mult käest läbi on käinud, on kõik olnud B klass, sest sisemuse välja võttes ilma jahutuseta võimendi toimetab rahulikult edasi. Transside jõudevoolud on olematud. Samamoodi ka muud võimendid mis müügis, kõikidel jõudevool minimaalne ja ometi masstoodang-keegi ju sinna juppe ei paarita.
Mulle meeldib see et D-klass areneb pidevalt, teised istuvad paigal. Nende helikvaliteet sõltub lihtsalt skeemist ja kui hästi on komponendid valitud.
Siiski ka seekord rõhutan- see minu arvamus ainult.
Lasin asjal pikemalt töötada. Tegelikult ei meeldi, et toites takistid R805, 806, 807(pildil rohelisega) liialt soojenevad. Suitsema just ei hakka, aga mu meelest on liiga tulised - umbes 60-70C. Kuskil on midagi liiga palju. Ehk on soovitusi?
Muide see transistor Q801 D478 on ka eelnevalt maha joodetud(rajad katki). Ma jootsin selle ka maha, et kontrollida ja tundus olevat korras.
viimati muutis kasutaja oldbear; 07 m 2020, 21:39.
Comment