Teade

Collapse
No announcement yet.

Isetehtud videoprojektor tavalisest LCD monitorist

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Isetehtud videoprojektor tavalisest LCD monitorist

    Projekt on alles poolepeal kuna kõiki õigeid juppe ei ole.
    Muidu asi peaks hakkama välja nägema midagi sellist, nagu siin piltidel:
    http://www.diyprojectorcompany.com/designs/index.htm

    Aga asi ise on pöhimötselt selline, et kõigepealt on lamp, mis katsetuseks on võetud grafoprojektorist. Siis tuleb fresnel lääts (jällegi vanast grafost pärit) sellepeal on 15" LCD monitori see kiht kuhu pilt tuleb, ehk siis monitor ilma taustvalguseta ja siis ja siis lääts mis pildi seinale projekteerib.

    Lähiajal proovin ka pilte lisada, kuigi pole nagu midagi näidata, sest asjad on lihtsalt ühe vineeriplaadipeale ritta seatud katsetamiseks.

    Isegi enamvähem pilti näitas seinale, aga kuna lamp on suhteliselt võimas (500W halogen) siis see valgustab terve toa ära ja seega ei ole ka korralikku pilti näha.

    Praegu ongi käsil mingi algelise kasti ehitamine, ümber selle kaadervärgi, et lekkiv valgus ära summutada, aga see lisab asjale kindlasti temperatuuri probleeme, kuna isegi lahtiselt läx asi väga tuliseks, kusjuures üks ventikas puhus lambipeale.
    Nüüd tuleb aretada ka ventikas mis LCD-d jahutaks.
    Kui selle kõik valmis saan, siis saab näha mis pilti see aparaat näidata suudab.

    Praegu on juba näha, et kast tuleb päris suur (umbes 60cm pikk) et seda natuke lühemaks saada oleks vaja peeglit ja mitte tavalist seinapeeglit, vaid see peegelduv kiht peaks olema välimine kiht, mitte et köigepealt on peegelduv kiht ja siis seal on veel klaas peal.
    Küsimus, kus eestis selliste asjadega tegeletakse, et kus sellist võimalik saada olex? :unsure: See peab natuke suurem kui 15" monitori ekraan!

    Teine probleem on lamp, praegu kasutusel olev 500W halogeen on küll suhteliselt odav ja enamvähem piisavalt valgust ka, et pimedas toas vaadata, aga ta on kollase valgusega, arvatavasit mingi 3000K või isegi vähem. Vaja oleks sellist pirni mille valgustemperatuur olex 5000k või siis äärmisel juhul 4000K
    Aga ma pole eestist veel leidnud kus selliseid müügil oleks. :unsure:
    Kõige parem oleks Metal Halide pirn, millega ka enamus selliseid projektoreid tehakse. Tevalos isegi on mingid müügil, aga need olid üle 2000 eegu ja lisaks on sinna veel ballasti vaja, neid ma ei osand tevalo lehelt otsida, aga need on ka kindlasti mingi 1000 eeku.
    Muidu kui usast tellida saaks terve komplekti koos reflektoriga mingi nats üle 2000 pluss transport.
    Aga mind huvitaks selline asi, et kas eestis kuskil vanu grafoprojektoreid ei müüda? Saaks kuskilt mingi vano projektori osta odavalt ja siis sealt lamp ja toide välja kiskuda? :unsure:

    #2
    Miks sa nii suurt (15") LCD monitori tahad kasutada?
    Vana helitehnika remont Pärnus

    Comment


      #3
      Peegli kohapealt niipalju, et eile installisin vannitoa kapi uksele isekleepuva peegel-teibi (kuna uks pole ideaalset sile, sain kõverpeegli&#33.
      Sai kataloogist tellitud, 58 x 150 cm tükk, kääridega lõigatav nagu suvaline teip; seda ehk siis kleepida siledale pinnale: klaas näiteks või seesama peegel, mis klaasi põhine. Eelis siis selline, et annab enne ära katsetada kuidas valgus liigub ja alles lõpuks üle kleepida pinnaltpeegelduvaks
      Head susserdamist !

      Comment


        #4
        Originally posted by BlackLight@Apr 3 2006, 23:34
        Aga mind huvitaks selline asi, et kas eestis kuskil vanu grafoprojektoreid ei müüda? Saaks kuskilt mingi vano projektori osta odavalt ja siis sealt lamp ja toide välja kiskuda? :unsure:
        Täitsa huvitav see dyi projektori teema, hoia tulemustega kursis Grafoprojektoreid võiks küsida näiteks realiseerimiskeskustest? Koolides võib ka olla vanu alles, neid vist palju enam ei kasutata.
        Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

        Comment


          #5
          Variant oleks helesinine filter, sest peale metallhaliidi miski 5000 kelvinit välja ei anna...vähemalt mitte piisava võimsusega.
          Iseasi, kui keegi raatsiks ~50tk 5-vatiseid LED-e kõrvuti panna :P...poleks LCD-d vaja üldse jahutada.
          Filter sarnane, mida kasutati fotograafias, kui päevavalgus filmile tuli pildistada hõõglampide valguses.
          Diaprojektorites kasutatakse kah paksust klaasist helesinist filtrit, mis tõstab värvustemperatuuri ja samas toimib jahutava elemendina...ideeks siis võimalikult palju infrapunast (soojuskiirgust) filtreerida.
          500W halogeenile tuleb hea jahutus panna. Näiteks mingi kanal, kus ühelt poolt vent imeb õhku ja teiselt poolt surub välja.
          Suurem LCD on küll ebamugav (teeb kasti üsna kogukaks), aga eeliseks see, et pinnaühikule langeb vähem IR kiirgust ja jahutada sellevõrra lihtsam.

          Comment


            #6
            Miks sa nii suurt (15") LCD monitori tahad kasutada?
            15" on selllepärast, et see oli mul pöhimötselt olemas ja alguses mötlesin et mida suurem monitor, seda kvaliteetsem pilt tuleb.

            Peegli kohapealt niipalju, et eile installisin vannitoa kapi uksele isekleepuva peegel-teibi
            urmo , mis kataloogist sa sellist peeglit tellisid? Tegelikult mul tuli praega möte, et äkki ehituspoodides on ka mingeid selliseid peegleid müügil ja sealt saaks lasta löigata öige suurusega tüki?

            Grafoprojektoreid võiks küsida näiteks realiseerimiskeskustest
            Missuguseid realimiseerimiskeskuseid sa mötled? Siin lasnamäel on ka mingi Realimiseerimiskeskus, aga seal müüakse mingeid odavad riideid ja värke ainult :unsure:
            Mudu koolides on kindlasti vanu mis yle jäävad, aga minu vanas koolis olid isegi need mis kasutatakse suht iidaegsed ja vähe usutav et seal kallid Metal Halide pirnid on. Mötlesin et äkki on mingi firma mis tegeleb nende remondiga vöi ongi selline firma mis müüks vana esitlustehnikat vöi midagi sellist odava hinnaga?

            Muidu eile tegin enamvägem kasti ymber asjale, aga ikkagi ysna palju valguslekkeid on, et kui kottpimedas toas asja tööle panen, siis on ikka terve tuba suht valge. Aga muidu pilt oli isegi täiesti talutav, sai eile esimene filma ka projektoriga ära vaadatud. Praega on nii, et see kollakas toon eriti ei häiri, rohkem häirib see, et tuba on suht valge ja siis must ei ole mitte must vaid pigem hall. :unsure:
            Aga muidu ma saan LCD settingutes värve eraldi settida ja siis sealt panin sinist juurde natuke ja see tegi päris hästi pildi värve paremaks
            Aga seda filterklaasi oleks küll vaja vist,sest asi läheb ikka päris tuliseks, tegin papist sellele vendile mis LCD-d jahutab väikse juhiku, sest mudu hakkas LCD kõrbema.
            Aga vendid teevad ikka päris korralikku myra, kuidagi tuleb neid summutama hakata :unsure:

            Comment


              #7
              Originally posted by BlackLight@Apr 5 2006, 15:04
              urmo , mis kataloogist sa sellist peeglit tellisid?
              Oli vist Quelle, täpsustan õhtul.
              Head susserdamist !

              Comment


                #8
                15" on selllepärast, et see oli mul pöhimötselt olemas ja alguses mötlesin et mida suurem monitor, seda kvaliteetsem pilt tuleb.
                Kui ainult video vaatamisega piirdud, siis üle 768x576 pikseli resolutsiooni on paras raiskamine ja pilti teravamaks ei tee. Kuna see reso LCD jaoks suht 'ebastandartne' siis 800x600 piisaks.
                Muidugi...15" LCD native reso on hulga suurem ja sundida teda madalamat jooksutama ei anna just häid tulemusi.
                Iseasi, kui HD-videot kavatsed kunagi vaadata...

                Aga vendid teevad ikka päris korralikku myra, kuidagi tuleb neid summutama hakata
                Mõõtmetelt suuremad vendid on reeglina vaiksemad, sest need ei pea sama jahutusefekti saamiseks nii kiiresti pöörlema.
                Muidugi on ka odavat jama müügil, mis lärmavad isegi väikestel pööretel. Kui sul niigi suur kast, siis suuremad vendid pole vist probleemiks

                Comment


                  #9
                  Oli vist Quelle, täpsustan õhtul.
                  Vaatasin netist seda quellet, aga sealt ma kyll ühtegi peeglit ei leidnud.
                  Äkki oli ikkagi mingi teine kataloog?

                  Resolutsioonist niipalju, et kunagi oli kodus videoprojektor, mille reso oli 800x600 aga sellega oli see jama, et vindowsi desktop pidi ka siis 800x600 olema, sest siis kui suurem resolutsioon oli, siis ta näitas lissalt musta pilti.
                  Sellepärast mötlesin, et nyyd saan kasvõi mängida väi vähemalt netis käia, ilma et mingi paar tähte seal seinapeal aint paistax.

                  Mudu mul yx päris suur mõõtutelt vent ka olemas, umbes 2x suurem kui arvuti toiteploki vent, aga 12v teeb kyll ysna kõvat häält, tunduvalt kõvemat kui arvit toiteka vendid.
                  Aga tegelt mul on selline probleem praega, et kui ma need vendid niisma tööle panin, siis tundusid suht vaiksed, aga nyyd kuima nad sinna kasti seinakülge kruvisin, siis hakkas see pinin kuidagi kajama, või midagi, igatahes tunduvalt kõvem müra on sedasi.
                  Eitea kas kui mingid kummimuffid või kummiseibid ventide ja kasti seina vahele panna, et otsest kokkupuudet nagu poleks, kas siis saab seda kajavat myrinat väiksemaks.
                  Mulle tundub et on sama effekt nagu vibraga telefonil, et siis kuida käes vibreerib, siis pole midagi eriti kuulda, aga kui lauapeale paned, siis pärisb kyll päris kövasti <_<

                  ja ikkagi on lambiprobleem.
                  Kas siis pole kuskil mingit firmat mis tegeleks ka vanema tehnika müümisega, et odavalt saaks?? :unsure:

                  Comment


                    #10
                    Kuidas projektori ehitus läheb?
                    Plaanis ka DIY projektor valmis teha, kuna õnnestus saada üks mahakandmisele määratud grafoprojektor. Hiljem kodus proovides selgus, et tarvis oli asendada üks sulavkaitse ning kõik töötas. Nüüd olen sobiliku 15" lcd otsingul, millel oleks vajalikud parameetrid (reageerimisaeg ~25 ms ja kontrast ~400:1). Kui kellelgi on selline käepärast, olen huvitatud.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Isetehtud videoprojektor tavalisest LCD monitorist

                      Sai vana teema j&#228;lle v&#228;lja kaevatud.

                      Aga vahepeal on ka projektor edasi arenend, kui huvi on v&#245;in ka m&#245;ned pildid teha, kuigi seal midagi ilusat vaadata ei ole, v&#228;ljast vaadates meenutab mingit kiiresti kokkuklopsitud pappkasti see elukas.

                      Eelnevaga v&#245;rreldes on n&#252;&#252;d enamv&#228;hem korralik valgusallikas kastis. Mingi Osram 400W, t&#228;pne nimetus ei tule praegu meelde. Pilt on juba enamv&#228;hem vaadatav, kuigi vahepeal natuke h&#228;irib, et millegip&#228;rast valged kohad tunduvad ekraanipeal pisut rohekatena.
                      Kui millalgi aega tekib, siis tahaks proovida LCD pealt selle antiglare kile maha kiskuda, see pidi kontrasti paremaks tegema, ehk siis muutuvad ka valged valgemaks :P

                      Ja veel &#252;ks tuuning mis valgusele p&#228;ris h&#228;sti juurde peaks andma oleks sobiliku reflektori lisamine.

                      Aga muidu t&#228;iesti toimiv agrekaat, pidevalt saab sealt filme vaadatud, hea on see, et ei pea igakord muretsema pirni eluea p&#228;rast, kuna see on umbes 15000h m&#228;rgitud ja pirn ise maksis &#252;le 400 eegu, v&#245;rreldes 6k &#245;igete projektoripirnide hinnaga mis 2000h p&#245;levad on see suht soodukas minuarust.


                      Rvd - monitori kohta niipalju, et kui palju oled plaanind LCD peale kulutada? V&#228;ga odavaid v&#245;ibki m&#245;nikord otsima j&#228;&#228;da, aga kunagi j&#228;i silma, et K saluunis maksis tutikas 15" LCD 1900 eeku, n&#252;&#252;dskes v&#245;ibolla juba veel odavamaid olemas.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Isetehtud videoprojektor tavalisest LCD monitorist

                        Esmalt postitatud BlackLight poolt
                        Sai vana teema jälle välja kaevatud.

                        Aga vahepeal on ka projektor edasi arenend, kui huvi on võin ka mõned pildid teha, kuigi seal midagi ilusat vaadata ei ole, väljast vaadates meenutab mingit kiiresti kokkuklopsitud pappkasti see elukas.

                        Eelnevaga võrreldes on nüüd enamvähem korralik valgusallikas kastis. Mingi Osram 400W, täpne nimetus ei tule praegu meelde. Pilt on juba enamvähem vaadatav, kuigi vahepeal natuke häirib, et millegipärast valged kohad tunduvad ekraanipeal pisut rohekatena.
                        Kui millalgi aega tekib, siis tahaks proovida LCD pealt selle antiglare kile maha kiskuda, see pidi kontrasti paremaks tegema, ehk siis muutuvad ka valged valgemaks :P

                        Ja veel üks tuuning mis valgusele päris hästi juurde peaks andma oleks sobiliku reflektori lisamine.

                        Aga muidu täiesti toimiv agrekaat, pidevalt saab sealt filme vaadatud, hea on see, et ei pea igakord muretsema pirni eluea pärast, kuna see on umbes 15000h märgitud ja pirn ise maksis üle 400 eegu, võrreldes 6k õigete projektoripirnide hinnaga mis 2000h põlevad on see suht soodukas minuarust.


                        Rvd - monitori kohta niipalju, et kui palju oled plaanind LCD peale kulutada? Väga odavaid võibki mõnikord otsima jääda, aga kunagi jäi silma, et K saluunis maksis tutikas 15" LCD 1900 eeku, nüüdskes võibolla juba veel odavamaid olemas.
                        valgusta meid, et kui suure pildi sealt aparaadist välja manad!?

                        Comment


                          #13
                          Vs: Isetehtud videoprojektor tavalisest LCD monitorist

                          LCD on mõnda aega tagasi leitud. Miski MAG 15" monitor, millel selgus, et lintkaabel on liialt lühike ja seetõttu jäid LCD kontrollerplaadid valgusteele ette. See probleem sai lahendatud ühe tevalo kasutaja abiga (seal oli vaja joota kaabel lahti ning kaablipesa selle asemele, tänu millele sai lisada pikema kaabli). Järgmisena eemaldasin LCD-lt antiglare katte, aga koos sellega tuli ka polariseeriv kile ära ning pidin 3dlens.com lehelt uue tellima...
                          Olen pildi seinale saanud küll, aga see polnud loodetud heledusega (sisuliselt sai LCD paneel lihtsalt grafoprojektorile pandud). Seega peab ikka eraldi kinnisesse korpusesse selle süsteemi panema. Siis peaks ka pilt heledamaks minema, kui lisavalgust igalt poolt ei leki.
                          Projekt praegu aga seisab, sest käsil maja ehitus, kuhu peaks ka tasemel eraldi kodukino toa ehitama.
                          Küsimus aga BlackLight-le, et mis valgustit kasutad? Mul tavaline halogeen (see mis reeglina grafoprojektorites on). Kaks 250w pirni ning need eraldavad ikka üüratult soojust ning valgustugevus pole päris see mida võiks 500w valgustist oodata. Valgustemperatuur on neil enam-vähem 3000 K aga jällegi eluiga lühike: ca 150 h ainult. Seega halogeenidele asenduseks midagi paremat vaja, mis samas ei teeks projektori maksumust jällegi liiga kalliks.

                          Comment


                            #14
                            Vs: Isetehtud videoprojektor tavalisest LCD monitorist

                            valgusta meid, et kui suure pildi sealt aparaadist välja manad!?
                            Pilt on horisontaalselt mingi 1,8m ja umbes 3m kauguselt.

                            Järgmisena eemaldasin LCD-lt antiglare katte, aga koos sellega tuli ka polariseeriv kile ära
                            Mis meetodiga sa antiglare kilet eemaldasid? kas see paberrätik ja vesi meetodiga? Tahaks endal ka ära võtta selle kile, aga kardan et see polariseeruv kile tuleb ka ära.



                            Pirnina kasutan muidu Osrami HQI-BT 400W/D pirni, enamvähem kõige odavam sobivam varjant mis ma eestist leidnud olen. Pirn maksis üle 400 eegu, pluss ballast, kondekas, starter ja kokku tuli natuke üle 1000.
                            valgusvärvus on 5200K ja välja andis vist 30000 lumenit. Võrreldes halogeniga on tunduvalt kirkam ja valgem ja eralda niipalju kuumust.
                            Ennemalt kasutasin ka 500W halogen pirni, aga sellega oli pilt suht kollakas tuhm. Aga need 500W halogenid on kahtlemata kõige soodsam varjant, sest 220V pirn maksab mingi üle saja vist tevalos. aint et tööiga on suht lühike, aga esmase tutvuse tegemiseks paras, et eks siis ole näha kas on tahtmist kallimat osta või mitte.

                            Comment


                              #15
                              Vs: Isetehtud videoprojektor tavalisest LCD monitorist

                              Need peeglid millest juttu-on need esipinna peegelduse vajadusega?, õige nimetus kahjuks ei meenu hetkel. Need ostes üsna kallid. Huvitav mõte jah see ise projektori tegemine-Soomes tegi sõber vanast läpaka 12,1" LCD-st selle ja pilt oli täitsa vaadatav ja üsnagi suuregabariidiline-peab helistama ja küsima, et mes ja kuidas ja eelarve.Täitsa huvitav.sipinna peegeldusegaipinna peegeldusega

                              Comment

                              Working...
                              X