Teade

Collapse
No announcement yet.

Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

    Hetkel on kasutusel selline komplekt: kitsariba toaantenn 562 MHz, LTE-filter (lõikab üle 820 MHz kõik ära 60dB), antennivõimendi (+18dB), 10 meetrit kaablit, toitesöötja (eraldi toiteplokiga), pool meetrit kaablit ja telekas. Antennivõimendi on praktiliselt kogu aeg voolu all. Võimendi tarbib kirjade järgi kuni 35 mA, toitesöötja annab maksimaalselt välja 100 mA, seega kolmekordne reserv. Sellise koormuse juures on toiteplokk tavaliselt katsudes täiesti külm. Mingil hetkel (tavaliselt TV-jaamade prime time ajal) läheb toiteplokk soojaks, soojaks lähevad ka toitesöötja (ei sisalda aktiivkomponente) ja LTE-filter (ei sisalda aktiivkomponente). Olenevalt päevast jahtuvad need kõik mõne tunni pärast maha ja on jälle täiesti külmad. Mõnikord soojenevad mõne tunni pärast jälle üles. Telekavaatamist see ei sega, kuid mingit ratsionaalset seletust sellele pole.

    Tallinna teletorn jääb mingi kilomeetri-paari kaugusele ja on Soome suunast veidi väljas. Soome signaal on võimendiga 52dBµV ja kvaliteet 100%, Tallinna teletorni signaal on võimendiga 58dBµV ja kvaliteet 100%. Telekas ütleb, et mõlemad signaalid on "very strong". Pilt on puhas ja nurisemiseks poleks nagu põhjust, kuid see seletamatu nähtus häirib mind. Üks kunagine kolleeg arvas, et kortermajade nuhtlus staatika võib mingit rolli mängida, teine oletas, et tegemist võib olla ristmodulatsiooniga. Mul pole eetrit kahjuks millegagi mõõta.

    Varem oli selle nähtuse pärast nurisemiseks palju põhjust. Eelmises komplektis oli kasutusel digiboks, mis andis +5V antennitoidet otse kaablisse (maksimaalselt 30 mA), antennivõimendiks oli Aatomike antennivõimendi +24dB, mis kirjade järgi tarbis kuni 15 mA. Nii kui nähtus tekkis, lõi antennivõimendi lühisesse ja digiboksi antennitoide kärssas sisse. Järgmisel digiboksil oli lühisekaitse, see lihtsalt lükkas voolu välja. Ja kolmas digiboks (mis läks sakslastele uurimiseks tagasi) kärssas samuti sisse.

    Kas kellegi on asjale seletust. Kas Tallinna teletornis võib olla mingi korrast ära saatja, mis antennivõimendi genereerima ajab? Soome lahel mingeid häireallikaid ilmselt pole, muidu oleks kisa taevani. Lähedal asuv Sisekaitseakadeemia suure tõenäosusega televisiooni detsimeeterlainealal katsetusi ei korralda. Mida ja millega peaks mõõtma ja kuidas sellest nähtusest lahti saada?

    #2
    Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

    Soovitan vaadata kogu kaabeldus üle...alates antennist, vesi-niiskus...samuti kaabel,näinud küll kus vesi sattunud kaablisse jne...

    Comment


      #3
      Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

      Kogu komplekt asub ühes toas: antenn on kapi otsas ja 10-meetrine kaabel RG6/U on minu enda külgekeeratud F-pistikutega. Lagi läbi pole tilkunud. Ma võin ju uued otsad keerata või kaabli mõne peene riistaga üle mõõta, kuid see ei saa panna võimendit ebanormaalselt palju voolu tarbima. Soojaks läheb ka LTE-filter, mis on enne võimendit. Kaabel soojaks ei lähe. Mingi paar aastat tagasi võtsin eramaja katuselt maha Soome TV meeterlaine antennid, mis olid seal olnud ligi kolmkümmend aastat. Huvi pärast hakkasin jupitama seal taga olnud vene koaksiaalkaablit. Esimene 30 cm oli seest korrodeerunud, edasi läks täiesti puhas kaabel.

      Comment


        #4
        Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

        Milline see toiteplokk on?
        Kas trafoga raske kolakas?
        Tihti on toitetrafode mähised pinge suhtes aladinensioneeritud ning kui võrgupinge läheb üle 220 V tõuseb trafo tühijookse vool lakke.
        Meil võib seinapistikust püsivalt tulla kuni 253 V ja sellise pingega lähevad 220 V kuubikud ikka väga kuumaks.
        MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
        KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

        Comment


          #5
          Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

          Võta antenn küljest ära ja kontrolli, kas siis ka kuumaks läheb või ära jahtub (pilti muidugi pole sel ajal).

          Ampermeetriga saad toitesöötjasse minevat voolu jälgida, kas see suureneb kuumenemisel.

          Antennivõimendi toide ei kuumene võimendi signaali üleküllastuse korral, need on erinevad ahelad. Kui genereerima läheb, siis voolutarve küll veidi suureneb, aga pole ka pilti.


          Võiks proovida laiaribalist võimsamat antenni ilma antennivõimendita. Kui soomed praeguse süsteemiga tulevad, siis parema antenniga tulevad kindlasti.
          73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
          ATiP1pN4XeM

          Comment


            #6
            Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

            Kui vene kaabel siis vaheta välja uue vastu

            Comment


              #7
              Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

              LonelyWalker, LTE-filter ei tohiks küll soojaks minna...kui läheb siis panustaks et seal miskine konde sees lekkima hakanud ja see võibki põhjustada suurema voolutarbimise, niiet viska see filter sealt hetkel vahelt ära ja vaata mis siis toimub...

              Comment


                #8
                Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

                Siis peab antennivõimu sisendis olema päris suur vool - ei olegi kondekatega eraldust??? Vahel kasutatakse küll aktiivset splitterit mitme TV kasutamiseks ja selle kaudu läheb toide mastivõimu.

                Alalisvool läheb läbi järjestikuste LTE poolide ja olenevalt lülitusest, lühistab selle antenn.

                Ühenda prooviks antenn lahti, siis filter ja mõõda mõlemal korral toitevoolu ja pinget ning võrdle algsega.. Või kui antennivõimu sisendis on alalispinge, siis pane kondekas järjestikku vahele.
                viimati muutis kasutaja Svago; 11 m 2020, 17:09. Põhjus: täht

                Comment


                  #9
                  Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

                  Bingo, klm

                  Võrgupinge ongi ebanormaalselt suur - 240 V. Tegin natuke statistikat. Näiteks 11. märtsil kl 17.30 külm (pinget ei mõõtnud); kl 20.00 soe (240 V); kl 22.45 külm (239 V). 12. märtsi esimestel tundidel kl 02.30 soe (238 V); kl 04.20 külm; siis võtsin voolu välja. 12. märtsi õhtupoolikul kl 17.45 külm (235 V); kl 20.15 soe (239 V); kl 21.10 külm (239 V). Seost võrgupinge kõikumisega ei paista olevat, küll aga kellaajaga. Õhtul kell 8 hakkab jama peale ja siis mõne tunni pärast kaob, et mõne aja pärast jälle tagasi tulla. Antennivõimendi toiteplokk on selline väike klots, mis läheb otse seina.

                  Eelmised antennivõimendid, mis sisse kärssasid, olid ilma filtrita. Praegu filtri metallkorpus ilmselt juhib ära antennivõimendi soojust (ehkki sellise praktiliselt olematu võimsusega ei tohiks see üldse soojaks minna).

                  Kaabel RG6/U ei ole venelaste tehtud, vaid Hiina talupoegade töökate kätega. Kaabel on ühest tükist ilma mingi "kaabelduseta".

                  Laiariba antenni ma korteris kasutada ei saa, sest läbi kolme raudbetoonseina ei tule isegi Tallinna teletorni signaal puhtalt kohale. Katusele midagi panna ei tohi - korduvalt majavanemaga vesteldud. Seega ainuke võimalus oli ise kitsariba toaantenn välja töötada. Filter on hädavajalik, sest lisaks majasolevatele kümnetele WiFi-võrkudele (elanike ruuterid, telekad jms), toimub ümber maja täielik 4-G terror. Lõunasuunast vaatab vastu 4 mobiiliantenni, läänesuunast 4, põhjasuunda on hiljuti uus mast püsti pandud 8 antenniga. Lisaks pakub Levira ka Tallinna teletornist läbi õhu internetiteenust. Filter lõikab selle jama kõik -60dB maha.

                  Ja ikkagi, kas 240 V on nüüd uus standard? Aga kaubandusvõrgus müüdav olmetehnika on arvestatud 220 V. Kas mingi müügimeeste kinnimakstud üritus, et kodanikud ostaks ohjeldamatult uusi asju, kui vanad mingil "seletamatul põhjusel" ära koolevad?

                  Comment


                    #10
                    Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

                    Võrgu pinges ei või tekkida õhtul kõrgemaid harmoonilisi nii palju, et seadmeid soojendama hakkavad, eriti kui pinge ise ka kõrgem? Võrgupinge RMS 50 Hz väärtusi mõõtev aparaat ei näita neid harmoonilisi.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

                      Esmalt postitatud LonelyWalker poolt Vaata postitust
                      kaubandusvõrgus müüdav olmetehnika on arvestatud 220 V
                      Kui tänapäeva tehnika, siis enamasti 100 - 240 V. Eestis standard on nüüd 230 V, mitte 220 V.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

                        Kui standard on nüüd 230 V, siis 240 on ikkagi palju. OK, kui võrgupinge sagedus on 50 Hz, siis mida kosta "kõu" kohta (see on mööda elektrivõrku müüdav internetiteenus), mis sagedusel need paketid liiguvad ja kas need võivad koos 50 Hz mingeid harmoonilisi genereerida? Praegu on kell 20.41 ja see antenniahel on jälle soe. Pakun, et veerand tunni pärast on jälle külm.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

                          Kas siis antennivõimendi toide polegi stabiliseeritud: näiteks +12V.

                          Comment


                            #14
                            Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

                            Kellel 230-240V võrgust tuleb, on veel isegi hästi saanud. Mul siin tihtipeale 240-250-260!

                            Mingi aeg tagasi, kui AVR UPS käigus oli (praegu ootab uusi akusid), siis töötas see suure osa ajast ülepinge reziimis - aegajalt oli ikka kuulda, kuidas releed tava ja ülepinge reziimi vahel klõpsisid. Ka Estonia UM-010 trafod urisevad vahelduva eduga päris korralikult.
                            Abiks arvutustel: Oomiproge, Võimuproge
                            Kahtled mõne muusikapala/albumi kvalikteedis? Ei kõla nagu päris nii? Hajuta viimased kõhklused programmiga AudioVisualizer !

                            Comment


                              #15
                              Vs: Antennivõimendi hakkab ebanormaalselt palju voolu tarbima

                              Kõu netiteenus käis üle õhu ja on ammu kinni pandud. Elektrikaablis ei pakuta internetti (kui ise seda ei jaga mööda maja) ja telemeetrial pole soojenemisega mingit seost.

                              Antennivõimendid on stabiliseeritud toitega ja transistorite tööpinge on mõne voldi piires. 240 voldiga võib trafoga toiteplokk veidi kuumemaks minna, aga selle mõju väljundpingele on marginaalne, et soojendada teemaalgataja nimetatud seadmeid. Ma kahtlustaks pigem lekkivat kondensaatorit võimendis või toitesöötjas, mis voolutarbe üles viib ja drosseleid soojendab.

                              Kas teemaalgataja proovis eespool soovitatut?
                              73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                              ATiP1pN4XeM

                              Comment

                              Working...
                              X