Teade

Collapse
No announcement yet.

VTL5Cx optoisolaatorid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    VTL5Cx optoisolaatorid

    Teen eelluuret ühe suuremat sorti võimendiprojekti jaoks. Helisignaali lülitavad antud isendis VTL5Cx optoisolaatorid, milles väljundiks on datasheedi järgi fototakisti pimetakistusega >10 megaoomi ja valgustatud olekus mõnisada oomi.

    Trikk on selles, et antud võimendis on neid nii tükki 15 ja hinda on neil ca 200 raha (lisaks osasid vajaminevaid selle seeria isendeid polegi kataloogidest saadagi). Asendusena tuleb mõtteisse need jupid ise teha (LED ja fototakisti ninapidi kokku valguskindlasse torukesse ja musta värviga üle käia), kuid sobivate parameetritega fototakisteid pole silma hakanud.

    Teine mõte oli fototakisti asemel kasutada nt. fototransistorit, kuid käeulatuses olev testerijurakas ei võimalda selle pimetakistust kuigivõrd adekvaatselt mõõta. Pealegi toimib ju fototransistor dioodina, miski mu sees ütleb, et temast helisignaali läbi ajada pole hea (ähmane teooria väidab, et helisignaal on olemuselt vahelduvool ning dioodi asetamine tema teele lõikab sealt üht-teist minema).

    Mida soovitaksite? Kordan üle, et antud jupp peab lülitama helisignaali. Kui LED-ile voolu anda, väheneb takistus ja helisignaal pääseb läbi. Võtta LED-ilt vool ära, kasvab takistus maailmatu suureks ja heli läbi ei tule. Ei tahaks mässata multiplekserite ja releedega, kuna krempel peaks tulema võrdlemisi kompaktne.

    #2
    tundub et mingi vägev projekt on soojas.kõigepealt optroni isetegemisest-kui sul neid nii palju vaja läheb, siis peab eeldama et nad oleksid võrdsete parameetritega.see ongi õrnaks kohaks isetehtutele.see on suur töö, et saada 15 võrdsete parameetritega isendit.
    teiseks-kui tahad neid kasutada lülititena,siis miks mitte kasutada väljatransistoritest koosnevaid lüliteid.tavaliselt on nad 4tk. ühes korpuses ja helisignaali lülitamiseks ideaalsed.
    fototakistiga optrone kasutatakse rohkem nagu alalispinget muutvates skeemides,näiteks gitarripedaalis, või siis mootori kiiruseregulaatoris.

    Comment


      #3
      Kui hästi mäletan siis "vilma 104 " kassetikal oli helipea otsade lülitus optronitega. Olid sellised metall korpuses , ükskord lõpetas üks oma töö ja asendust polnud kuskilt saada. Sai asendatud herkonreleega ja töötas paremini kui optron -vene optronist tuli miskipärast ka müra sisse.
      "Computers in future may weigh no more than 1.5 tons."(Popular Mechanics, 1949)

      Comment


        #4
        Neid juppe nõudev skeem ise siin. Kitarrivõimendi eelvõimu osa, mis skeemitehniliselt pole NII raske, aga asja ajab peeneks just nimelt kanalite lülitamine (k.a. lülitite LED-e juhtimine).

        Klotside kasutamisele seab piirangud võimendi montaaž (plaan teha vanakooli stiilis postidega või terminalidega tekstoliitplaadile, mitte trükkplaadile; jääb mugava muutmise võimalus&#33. Herkonrelee...peab mõtlema.

        Kui ise fototakistist teha, siis parameetrid võib ehk teatud piirides paika ajada lisatakistiga fototakisti järel (pimetakistuse täpsus pole niivõrd oluline, peaasi et see võimalikult suur oleks).

        Comment


          #5
          VTL5C- seeria ilmselt see teebki kalliks, et takistus muutub nii suures vahemikus, mis audiosignaalile üsna oluline. Eraldi selliseid fototakisteid nii lihtsalt ei leia.
          Peale herkonreleede on variandiks veel SSM2402 (ELFA kataloogis)...see suht kvaliteetne dual audio switch, kuigi samuti üsna kallis.
          Vanas vene tehnikas kasutatud väljatranssidega lülitid (4 tk. ühes skeemis) kippusid signaali moonutama, kui õigesti mäletan.

          Comment


            #6
            näita teine pool skeemist ka ära(optronite juhtimine).
            miskipärast on tunne, et selles skeemis lüliteid ja herkoneid kasutada ei saa.

            Comment


              #7
              Juhtimine. Seal ära näidatud ka eel- ja lõppvõimu vahel oleva välise efektiringi ahela lülitamine, aga põhimõte jääb samaks.

              Kordasin guugeldamist saksa keeles, ühes foorumis oli analoogne teema. Fotodioodid/transistorid välistatud, alternatiivideks releed, isetehtud optronid (väidetavalt pole antud skeemis nõudmised neile nii suured, kui seda VTL5C-seeria omadused paista lasevad) või siis juba mainitud väljatransistorite paar.

              Comment


                #8
                Järsku mingi sobilik (odav) optron juhtimas (herkon)releed?

                Saad perfektse lahtisidestuse ja ei pea lülitusskeemi ratsima.

                Comment


                  #9
                  Peab uurima ja otsima sobivaid (nii mõõtmetelt kui hinna poolest) herkonreleesid ning konkreetselt lülitusskeemi läbi töötama. Parim siiani saadaolev fototakisti oleks RET-i 100Ω...500kΩ pakutav, kuid poolest megaoomist jääb kardetavasti väheks.

                  Ise mõtlen üha rohkem multiplekserite kasutamisele (nt. 4053 või 4066). Need saaks kenasti eraldi pisikestele trükiplaatidele paigutada ja siis üldmontaaži sisse integreerida. Juhtimine lihtne, lisaks saab vajaliku avatud oleku takistuse ühe takistiga paika panna, kuid CMOS on teatavasti müratundlik.

                  Tänan vastamast, kel midagi pähe torkab, siis võib idee välja pakkuda.

                  Comment


                    #10
                    Originally posted by jan@Jan 24 2005, 17:24
                    Ise mõtlen üha rohkem multiplekserite kasutamisele (nt. 4053 või 4066). Need saaks kenasti eraldi pisikestele trükiplaatidele paigutada ja siis... ...kel midagi pähe torkab, siis võib idee välja pakkuda.
                    Oma katsetustest üksiku välitransistoriga tegin juttu teemas
                    http://www.tevalo.ee/foorum/index.ph...opic=11309&hl=
                    Elektroonika töötab suitsu baasil.
                    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

                    Comment

                    Working...
                    X