Teade

Collapse
No announcement yet.

Vintage võimendid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Vintage võimendid

    Tere!

    Otsin endale esimest HiFi-võimendit. Kuna poodides müüdav kraam minus just erilist vaimustust esile ei kutsu (eriti just hinna poolest), siis mõtlesin midagi vanemat ja odavamat hankida.

    Seda foorumit sirvides jäi silma, et nii mõnedki kiidavad Sansui tooteid. Kas nad on kõik head või on seal hulgas mingeid säravamaid tähti, mida eelistada? Hetkel on saadaval AU-505 (70ndate mudel, mitte see uuem) ning AU 317, ma ei suutnud nende kohta googeldades mingeid arvustusi leida, kas neid tasub osta?

    Marantzi toodete rohkus võtab mul ausalt öeldes silme eest kirjuks, põhimõtteliselt on mu küsimus sama, mis Sansui puhul, mis mudeleid tasuks taga ajada ja millistest hoiduda? Silma on jäänud näiteks 1090 ja PM 250, aga seda põhiliselt laheda välimuse pärast

    Milliseid tootjaid tasuks veel vaadata? Kuna ei tahaks otsinguid päris aastatepikkuseks venitada, siis päris haruldustest vaataks (seekord veel) mööda.

    Või pole esimese võimendi puhul mõtet asja üldse nii peeneks ajada ning tasuks lihtsalt NAD 3020/3120 ära osta, kui ilmselt kõige lollikindlam valik? Et küll jõuab hiljem ka?

    Kõlareid mul veel pole, aga nägemus on selline, et tulevad mingid väiksemat sorti 2-way riiulikõlarid jalgade otsas, ilma erilise ambitsioonita SPL suunal (põhjus poole toa suurustest subwooferitest, corner hornidest ja muust magusast kraamist mööda vaatamisele on klassikaline - naabrid ). Ehk siis võimsuse jm numbriliste parameetrite poolest võiks hangitav vist umbes sinna mainitud NAD-i kanti jääda. Kui see väga vale lähenemine ei ole, siis mõtlesin süsteemi umbes nii üles ehitada, et ühe asja paika saamiseks valin mingi "üldtunnustatult normaalse" heliga võimendi ja siis kõlarid jms hangin juba kuulmise järgi.

    Kui see midagi mõjutama peaks, siis mulle meeldib näiteks selline muusika: plaat 1, plaat 2,
    plaat 3.

    Ette tänades,
    Jesper

    #2
    NAD3020 on ikka suht korralik riist, kuna toodeti veel paar aastat tagasi(siis kui omalegi muretsesin). Hääl on korralik ja korterisse eriti enam mahvi ära ei mahugi.
    Osa profi stuudioidki kasutasud seda mudelit omal ajal referents võimudena.

    Comment


      #3
      millise firma võimu keegi valib see oleneb rahakotist ja paljust muustki.ei kavatse siin kedagi õpetama hakata.aga mind häirib see kui vabalt kasutataxe sõna -vintage. kõik mis on vana ei ole vintage. vintage on nagu vein, mida vanemax muutub seda haruldasem ja kallim.väga hästi on see kõik lahti seletatud siin
      http://www.classicaudio.ru/static.php?type=articles_why
      ja konkreetselt mis puudutab võime
      http://www.classicaudio.ru/static.ph...view_amplifier

      Comment


        #4
        Lisaks veel eelöeldule Dynaco ja Heatkit-i repertuaarist Ebay-s neid liigub.Eestist ei tasu otsida.Soomest küll! B-)
        Siiski tasuks valida kõlari ja võimu parim kompromiss.
        Kõik meeldiv tuleb lambist...

        Comment


          #5
          Walwal, ma ei saa küll sellest viidatud artiklist aru, et mis seal tarka kirjas oli, aga vintage all ma mõtlesingi vintaget

          Lihtsalt vana kola võib ju peale vaatamata ka toatäite kaupa kokku osta.

          Comment


            #6
            Lihtsalt vana kola võib ju peale vaatamata ka toatäite kaupa kokku osta. -jah muidugi, osta.ma niisama tahtsin vist targutada.sorry, et sinu teemat solkisin.

            Comment


              #7
              Jätkaks seda teemat üldisemalt:
              Miks on need ´70...´80a võimud/ressiivrid nii erilised?
              1.Kas lähtutakse lihtsalt mingisugusest signaali töötlemise põhimõttest? Vanematel on "õigem" skeem, uutel on liiga palju "kivisid". (Nagu mõni lambimees, vaatab põhimõttelise põlglikusega kivivõimude peale - ärge palun siiski lambiteemat siia tooge B-) )
              2.Kas vanakooli austajatele on see heli, lihtsalt kõrvadele armas ja uued mis kõlavad teisiti, pole enam see(vanasti oli rohi rohelisem, taevas sinisem jne.)
              3. Väidetavalt suudavad uued, samas hinna ja võimsusklassis võimud anda palju detailsemat ja "avaramat" helipilti, omavad väiksemaid moonutusi. Vanad jälle on mahedamad, ümaramad, andestavamad salvestise vigadele.(mingi sarnasuse vist võiks tuua alu/paber koonused kõlarielementidel - alu pidavat olema liigagi detailne ja kõik salvestuse praak tuleb esile).

              Näiteks kumba eelistada kui eesmärgiks on muusika kuulamine ja SPL ei oma tähtsust(no 30W ehedat võiks siiski olla), kõlariteks on 2-e või 3-e ribalised. Üks väike lisatingimus - aparaat peab stiilne välja nägema .
              http://cgi.ebay.de/vollverstaerker-marantz...1QQcmdZViewItem
              http://cgi.ebay.de/Marantz-2235-B-grosser-...1QQcmdZViewItem
              -

              Comment


                #8
                Miks on need ´70...´80a võimud/ressiivrid nii erilised?
                Asja võib vaadata ka lihtsama külje pealt: 5-7k eest võib osta kas siis poest uue keskklassi võimu või siis kasutatud tippklassi võimu (mis uuena maksnud 20k). Selge on see, et kvaliteetsetest komponentidest audiofiilidele suunatud 3x kallim tippklassi võim on hoopis kõrgemast klassist kui tänapäeva nuditud ja võimalikult odavalt koostatud aksepteeritavat soundi pakkuvad laiatarbe aparaadid.

                Üks erinevus mida võiks välja tuua, on see, mida sa ka ise mainisid - uued on tehtud efektsema heliga, rohkem bassi, kõrgeid ja tundubki nagu detailsem. Samas kõige selle juures on kadunud põhiline - musikaalsus. Seesama musikaalsus ja loomulikkus on aga vanematel korralikel pillidel võetud koostamisel peaeesmärgiks...

                Neil linkidel toodud aparaatidest soovitaks, ehk midagi sinna kahe ajastu vahele jäävat, näiteks:

                http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?...tem=7603896661
                http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?...tem=7588075430

                Kui võrrelda PM-80SE-d PM-8200-ga siis vanema PM-80SE kasuks räägib:

                uuena 2-3x kallim olnud (seega kõrgem klass)
                sees kallimad/kvaliteetsemad komponendid, mis on hea heli aluseks
                võimsam
                tollane SE on võrdne tänapäeva KI tuuninguga
                tol ajal oli selle seeria tippvõim, praegu on Marantzil selle asemel PM-17, PM-14 jne. ning 8000 seeria on taandunud keskklassi
                kaalub rohkem
                heli naturaalsem
                hinna/kvaliteedi suhe parem
                mõnele meeldib ka välimus rohkem

                Kokkuvõttes peitubki see erilisus selles, et saab sama raha eest parema ja tihtipeale ka stiilsema asja

                Comment


                  #9
                  Ise soetasin endale eelmise aasta lõpus Pioneeri SX-434 ressiiveri, mille tootmine jäi aastatesse 1974-76. Ütleme ausalt, et too pill ületas mu ootused kaugelt. Heli on kohe kuidagi meeldivam, kui tänapäeva võimenditel. THD on küll kõvasti suurem, kuid võibolla see ongi see "miski" mis asja nii mõnusaks teeb. Kõige rohkem avaldas muljet see, et ei olnud mingeid üminaid ning kõik nupud töötasid ilma igasuse krabinata. Raadio kohapealt võiks ütelda, et vastuvõtt on suht hea, kuigi külgeehitatud antennist Keila kandis ei piisa. Ühesõnaga oli tehtud õige valik vana analoog võimendi kasuks. Soovitan igal juhul.
                  Üks link ka, seal kõik enne 1980 aastat valmistatud aparaadid.

                  Comment


                    #10
                    B-) ma kiikasin tegelikult sellise läikiva asja poole:
                    Pioneer: SA-7800
                    http://www.johnweeks.com/stuff/pioneer/
                    -

                    Comment


                      #11
                      Vs: Vintage võimendid

                      Vintage võimendi ostmise projekt venis oodatust pikemaks, aga eile sain lõpuks oma riistapuu kätte - väljavalituks osutus Rotel RX600A ressiiver. Arvestades hinda (postifirma keeras käkki, aga seda arvestamata 70 euri koos saatmisega) tundub küll kvaliteetse asjana. Kui õnnestub kunagi mõne teise kvaliteetvõimendiga A/B testi teha, siis oskan ehk helist täpsemalt pajatada, aga ikka jube hea tundub ausalt öeldes.

                      Nillisin ka mitut Dynaco Stereomaster 120, aga nende hinnad algavad kuskilt 200$ juurest koos posti ja impordimaksudega. Samas arvustused olid üsna ülistavad. Kui ressursse oleks palju siis vist ostaks ühe sellise ka, kasvõi võrdluse mõttes.

                      Tänan kõiki kes viitsisid natuke kaasa mõelda.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Vintage võimendid

                        Esmalt postitatud Jesper poolt
                        Arvestades hinda (postifirma keeras käkki, aga seda arvestamata 70 euri koos saatmisega) tundub küll kvaliteetse asjana.
                        Euroopast? Mis postifirma nii soodsalt saadab, ressiiver kaalub koos pakendiga ju oma 10kg?

                        Comment


                          #13
                          Vs: Vintage võimendid

                          Tuli Saksamaalt, kaalus 12,5 kg, maksis ise 26 euri ja post oli 45 euri Deutsche Posti kaudu. Tänu sellele et HLG nimeline postifirma korraliku fuckupi korraldas (saatis paki Saksamaale tagasi kuna mind polnud kodus, postkasti teadet ka ei jäetud), läks asi mulle veel 36 euri kallimaks, aga noh seda ma loeks lihtsalt tööõnnetuseks.

                          Tegelt oli odav hind rohkem juhus, ma ei otsinud võimalust saada minimaalse raha eest ükskõik millist võimendit. Aga noh kuna keegi üle ei pakkunud, siis selline see hind tuli. Reaalselt ma arvestasin vähemalt kaks korda suurema lõpphinnaga.
                          viimati muutis kasutaja Jesper; 11 m 2007, 04:05.

                          Comment

                          Working...
                          X