Teade

Collapse
No announcement yet.

lohu kompenseerimine filtris

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

lohu kompenseerimine filtris

küsimus 2-way kõlari 2nd order filtri sageduskara kohta...nimelt, millist elementi (elemente) ja kuskohta selles skeemis oleks nö. üldise teooria kohaselt tarvis lisada, et siluda pildil näha olevat ~4db lohku 3khz juures? või polegi eriti võimalik siin enam midagi siluda?
    lohu põhjustab suuremalt jaolt siis low elemendi hüppav karakteristik, aga oma panuse annab veel lisaks ka tweeteri lohk.
    lisaks veel, et woofril on ees zobel, mille tulemusel peaks takistus püsima ühtlaselt kuskil 6oomi juures!
    http://www.zone.ee/Wiltz/resp1.JPG

vabandan kui teema valesse alamfoorumisse sai, ei osanud nagu eriti kuskile seda liigitada.

Esiteks peaks ütlema,et pole väga hullu midagi,kui arvestada ,millised karad enamasti kõlaritel tegelikult on.Selle filtri puhul pole teha suurt midagi,pigem saab tulemust tw asukoha või kasti kuju muutmisega.Kui tw lubab võid ka madalamalt kõrgema järguga krossida.Soovitaks siiski esimest.

Comment

Originally posted by uni@Apr 22 2006, 14:43
      Esiteks peaks ütlema,et pole väga hullu midagi,kui arvestada ,millised karad enamasti kõlaritel tegelikult on.
      Seda vaatasin minagi, et suht ideaalne.
      Teoreetikud soovitavad, et lõikesagedus asuks väljaspool 300-4000Hz ala, kus kõrv kõige tundlikum moonutusi tundma. Selle nõude täitmiseks peaks madala ots (kaheribalises) muidugi suht kõrgele mängima.

Comment

Räägi/kirjuta parem mis soft, kust valjukate sageduskarakteristikud võtsid ja mis skeemi järgi täpselt on filter arvutatud. Reaalse valjuka karakteristikud on natuke teistsugused üldiselt. Eriti kõrgsageduse oma on ilmselt väga puudulik, muudel sagedustel liiga ideallne ja siis selline järsk auk 3kHz peal. Faasikarakteristikuid oleks ka tarvis teada, et asja natuke siluda.

Comment

rääkida võin ikka

tegu on siis selliste valjukatega nagu:
          Visaton DTW 8.12 NG ja Visaton W 200S 8R
          visatoni enda kodulehe andmetel on selle 200S'i sageduskara suht imeliku kujuga http://www.visaton.com/english/bildgross/4...equenzgang.html ntx 4 oomisel 200S'l näitab tunduvalt inimlikumat karat :unsure: eeldasin siiski, et mis seal netilehel üles pandud, on ka õige...loodetavasti eeldasin õieti, kuna endal võimalik vastavaid mõõtmisi teha ei ole, et seda kontrollida!

tegelikult sain seda joont veel pisut siledamaks, kui kedagi huvitab, siis vastav joonis koos faasi graafikuga on siin: http://www.zone.ee/Wiltz/finalresp.JPG
          jäin isegi lõpuks suht rahule asjaga ja sain aru, et ega seal ei olegi enam midagi suurt paremaks teha võimalik, lõikesagedust veel allapoole tuua poleks ilmselt kuigi mõistlik. ja ehkki ma ei kuula üldiselt muusikat 95% ajast kaugeltki mitte punn põhjas, tahaks vahest ka kõvemini kuulata ning siis võivad tweeterid ehk liiga palju valu saada
          lõigesagedus soovitatakse jah suht kõrgele jätta, kuid ma leian, et 2-way projekti puhul on seda üsna võimatu teha. kasutades väiksemaid midbasse ehk veel, kuid minu eesmärk oli teha pikad, küllaltki suure kastiga põrandakõlarid, mis mängiksid rahuldavalt ja ilma (subi) abita ära ka madalamad sagedused. muidugi oleksin võinud osta liccalt kallimad ja pisut ilusama karaga madala elemendid, kuid tahtsin enamvähem odavalt hakkama saada, üliõpilase asi :P

moi, "soft" on MS Excel, sageduskarad on siis pärit visatoni kodulehelt ning manuaalselt hertzi kaupa excelisse sisse toksitud, sama teema takistusjoonega, ning filter on algselt paika pandud kui 2 astme bessel, mõlematpidi siis...hiljem sai aga mingil määral muudetud nii poolide kui kondede väärtusi, seega ma ei tea, mis bessel või linkwitz sealt lõpuks välja tuli, põmst liccalt proovisin ja üritasin saada head tulemust enamvähem standard elementide väärtustega!
          kust võiks saada antud elementide faasikarakteristikuid?

siin: http://www.zone.ee/Wiltz/xo.JPG on muidu kirjeldav skeem kõigi nende C, L ja R väärtuste jaoks, kasutusel on loomulikult vaid need, mis "finalresp.JPG" pildiltki exceli väärtustena näha.

Comment

Kui on olemas graafiliselt mingi valjuka sageduskarakteristik, siis on abiks selline vabavara nagu SPL Trace ( http://www.pvconsultants.com/audio/frdgroup.htm , seal muudki huvitavat), millega sai graafiku ilusti numbriteks teha hiirega klikkides.
            Siis on olemas selline vabavara kui Speaker Workshop, http://www.audua.com/ sellega sai vist ümber nurga (FFT ja pöörd FFT teisenduste kaudu) kuidagi valjuka amplituudsageduskarakteristikule faasikarakteristiku juurde tuletada. Lisaks oskab see SW filtreid arvutada (suvalises konfiguratsioonis) ja valjukate sageduskarakteristikutest ette antud karakteristikud filtri elementide optimeerimisega välja sünteesida.
            Teine võimalus on kõik vajalikud kõverad ise ülesse mõõta, selles on ka abiks Speaker Workshop, enamvähem sobiva mikri saab ehk laenata (kuskilt B-) ). Boonusena on võimalik saada ka impulskarakteristik, ja sageduskarakteristiku suunasõltuvus, mis on ka filtri tegemisel üsna oluline teada.

Aitab müügimehe jutust :P

Comment

sellest SPL trace'st võib mul veel päris suurt kasu olla!

speaker workshopi olen vaadanud kunagi, kuid tundub päris keeruline asi...muidugi ma ei kahtle, et sellega hea tulemuse saab, filtri elementide oprimeerimine oleks küll mugav :P

üks küsimus veel nende kõllielementide akustiliste tsentrite (offset) kohta, nimelt, mis punktidest seda offset'i täpsemalt mõõdetakse? kas selleks on kõrg ja madalsageduse valjukate koonuse keskpunkt, või äkki midagi muud (helipoolide sügavuse erinevus)???

muide, kuidas teistele üldiselt tundub kogu see kama, mis ma siin kokku keeranud olen. eriti muidugi crossi osa, see lõikesagedus ja astmed, aga ka valjukate valik ja üldse sellise 2ribalise idee? mida oleksite ise teistmoodi teinud?

Comment

Akustiline tsenter ja offset pole pärsi sama asi. Kuskil sellistel sagedustel kuhu sina filrid lõikama paned on tsenter valjuka mähise esiservas. Tegelik tsentrite asukohtade vahe on veele rohkem erinev tänu filtrites tekkivatele viidetele. Praktikas saab seda kõige täpsemini näiteks SW-ga mõõtes teada. Mõõtes tuleb kohe juurde ka muud valjukate paiknemisest tingitud tsentri erinevused.

Filtril pole häda midagi. Valjukad aga ei sobi eriti hästi kokku: bassikat 2kHz pealt lõigata on natuke palju ja kõrgeid sealt lõigata natuke liiga madalalt.

SW pole üldse keeruline kui asjaga natuke enne tegelenud oled. Korralik "puust ja punaseks" manual on ka asjaarmastajate poolt kokku pandud, üle 350 lk oli vist, pluss lisatud arvutusfailid ja programmid. Audua foorumis on lingid manualile olemas. Kui midagi arusamatuks jääb võin natuke juhatada.

Comment

jah, seda ma teadsin juba enne, kui neid W200'sid ostma läksin, et ega nad parim valik ei ole...samas mul ei olnud ka eriti mingit muud valikut (teatud põhjusel sain kasutada vaid 8" elemente), kuna kallimad visatoni 8" elemendid olid minu haardest väljas rahalises mõttes, ja ausalt öeldes, mida meil siin eestis peale visatoni ja audese võtta on??? (audesel minumeelest midagi asjalikumat ei ole) eks vist seasi ja ehk äkki ka vifa elemente saab põmst kuskilt kellegi kaudu tellida, kuid ma ise ei ole nii hästi kursis nende võimalustega ning eks see oleks olnud ka natuke pikem ja keerukam asjaajamine.

samas, tweetrid sai teadlikult (hiljem) valitud just sellised, kuna idee poolest peaksid need nagu suutma mängida üsna madalalt ja tulema toime madala lõikesagedusega!? ...mitte, et see nüüd õigustaks madalalt lõikamist, pigem siis vast liccalt võimaldab seda :unsure:
                  aga kas mitte ei ole nii, et kui filtriga suudad elemendid piisavalt hästi kokku sulatada, siis kokkuvõttes pole eriti hullu, et elemendid omavahel just kõige paremini sobivad ei ole? või jääb see crossimise koht sellistel madalamatel ja kõrva jaoks tundlikematel sagedustel väga spetsiifiliselt kuulda isegi siis kui filtriga saadud sagedusjoon on praktiliselt ideaalselt "flat"?

Tundub, et järgmise projekti ajaks tuleb omale ka SW selgeks teha, õnneks ei tohiks see eriti võimatu olla kui korralik manual olemas B-)

Comment

Kui ikka jääb selline kuumaastik, nagu sellel konkreetsel bassikal, valjukate lõikesageduse piirkonda, ei saa filtriga mingit imet teha.
                    Ilmselt on selle lõikesageduse lähedal väga erinevad ka valjukate suunatundlikused: bassikas on suunatud aga kõrgete oma kiirgab laias nurgas ühtlaselt. See tähendab, et otse kiirgusteljel võiks bassikale lubada väikse muhu enne lõikesagedust, see parandaks ehk natuke kokku mängimist. Vastasel juhul jääb selline ilma kesksageduseta "aneemiline" heli kõlarile.

Samas see kõik mida ma siin ja eespool kirjutan, kirjeldab seda kuidas tehnofriigid filtreid teevad. Audiofiilid arvutavad umbes paberil elemendid välja ja siis hakkavad kuulamise järgi kondesid ja takisteid vahetama, kuni jõuavad meeldiva tulemuseni.

Comment

kas selle muhu all võisid ehk midagi umbes taolist silmas pidada? http://www.zone.ee/Wiltz/muhk.JPG ülemine graafik kujutab siis muhku, alumine on nö. ilma muhuta lõikesageduse ees.
                      kui ütled, et asi peaks nii parem jääma (juhul kui ikka õigesti aru sain/graafikut muutsin...), siis proovin järgi selle variandi! õnneks on mul väga lihtne vahetada ka elemente crosside peal, kuna need on kõlarikorpusest väljas ja õigete elementide otsad on lihtsalt omavahel kokku tinutatud :lol: siiski on asjad ka plaadi peale liimitud

selle kohta võiks öelda, et eesti keel longab, aga kas suunatundlikkuse all mõtled seda, et bassivaljukate sagedusjoon on erinev (hakkab mingist hetkest kukkuma) erinevate nurkade puhul (0, 30, 45 kraadi)? paljud tootjad annavad oma graafiku koos nende joontega, visaton paraku ei anna, vähemalt mitte sellele elemendile see on jällegi asi, mida tuleks ise mõõta...

Comment

Suunatundlikus on jah see asi.
                        Eks mu jutt on selle muhu kohta rohkem oletus, kui fakt, kuna konkreetse valjukaga kogemust ei ole aga muude sarnastega on seda probleemi olnud. Muhk aga võiks olla mitte eri ribade summeerimisest tingitud (sinu grafikute ja filtri puhul ei või üldes kindel olla, et tegelikult summeeritakse, võibolla hoopis lahutatakse kuna valjukate faasikarakteristikud pole teada) vaid just bassika enda karakteristikus ilma kõrgete valjukat arvestamata.
                        Aga eks ta ikka suures osas katsetamise asi ole ja ka toa akustika mõjutab natuke: jõudu. B-)

Comment

kuid muhk tekibki ju justnimelt bassika karakteristikus kui ma vähendan LP filtri pooli induktiivsust ning suurendan konde mahtuvust?! lõplikku sagedusjoont seal lõikesageduse ees (ehk siis kuskil 1,5-2khz) jääb ju lõpuks mingil määral ikka mõjutama ka tweeteri karakteristik, kuigi minumeelest väga vähesel määral)

graakifu pealt on ju samuti näha, et muhu (või siis erinevuse 2 graafiku vahel) tekitab ikkagi puhtalt muutuv bassika response seal 1-2khz vahel. ainuke võimalus saavutada seda, et tweeter sinna summasse veel vähem mõju avaldaks on minumeelest kõrgema järgu filtri kasutamine tweetri ees, siis juba ilmselt 4.järku, kuid seda ma hea meelega ei teeks :unsure:

võtsin tweetri graafikult ära, sellisel juhul näevad woofri sagedusjooned välja sellised:
                          esialgne, muhku tekitamata http://www.zone.ee/Wiltz/madal.JPG
                          muudetud LP filtri väärtustega, püütud tekitada muhku enne lõikesagedust http://www.zone.ee/Wiltz/korge.JPG

olen ma siiski oma muhuga täiesti valel teel ning üritan seda saavutada vale meetodiga???

Comment

Ei ole valesti, ma ei jõudnud enne väga süveneda.
                            Kui huvi on siis panin ülesse ühe SW faili http://www.hot.ee/moij/luxeon2BB.swd
                            saab enam vähem aimu kuidas filtrid SW-s välja näevad.

Comment

tänud SW faili eest, nüüd on vähe hõlpsam seda asja uurima hakata!
                              ja tänud kogu info eest, olen ühk koma teist siit teada saanud ja nii mõnedki kahtlused kummutanud. asi on mul nüüd just ka selles faasis, et tuleb filtrid juhtmete vahele tinutada, ja testima/kuulama hakata
                              eks tulen ja räägin ka mõne aja pärast vast, milline tulemus oli ja millised filtrid lõpuks paika jäid.

Comment

Working...
                              X