Teade

Collapse
No announcement yet.

Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #31
    Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

    Kui kasutad siiski tehase skeemilahendust siis minu katses-R14 ja pool ära jätta kivi ära ei põlenud,(asemele läks küll filtri osas mähisetraadist pööratud U-kujuline sild ja R14 asemel samuti traatsild) kuigi sain seda katset teha lühiajaliselt, ehk kuni 5 minutit (kuulasin ühe loo, signaaliallikaks oli IPod, see ei anna küll talle nimisisendit ja täisvõimsusel oli moonutus ka juba kuuldav (heli muutus selliseks "kajaefektiga" küllastunuks), ilmselt mingit liiki genereerimine tekib. Ei või kindel olla ka toite seisukohast, ehk mul see nõrk koht ja väljundpinge kippus liiast olema? Toites kasutasin jällegi üht vana musakeskuse trafot, näo järgi ta vast mingi 150VA, kahepolaarset pinget tuli nati alla +-30V, filtris ikka needsamad 47 000mkF-d kondekad, need peaksid pinget hoidma aga-ei tea, ei mõõtnud töötamise ajal pinget.
    Kuumaks kippus R7, võibolla on mõttekas asemele pista 5W-ne, põlema 2W küll ei läinud aga oli päris kuum. Ilmselt see kivi töötab ka siis kui pooled osad välja jätta. Nüüd vast aretan mingi plaadi STK402-070 jaoks, sel juppe hirmus vähe ja 2 kivi tolguta vedelevad-saaks 2 mingit võimu, mis mõlemad stereo-1 kivis siis 2 kanalit. Resiiver millel selline oli (5.1 kodukino oma) põles ühe kivi üks kanal lühisesse ja sai vahetatud välja, algne oli muidu STK402-050 aga seda poodides ei leidu ja asemele läks seesama 070, skeem peaaegu identne, kuid kui datasheeti vaadata siis seal 070 lõppu lisatud 0,22R takistid-mina neid ei pannud, seniajani ollakse rahul, seega töötab! ja kuna töö sai tehtud soodsalt siis tellisin "kasumi" arvel hoopis 3 kivi (2 sain endale). Aga see STK ei ole ju nii hullu..., et katsetada ei tasuks-kui ära läheb oled teadmiste võrra rikkam ja soetad uue, et jätkata sealt kust pooleli jäid. Selle projektiga mässan ilmselt nädalavahetusel uuesti, Velleman KIT ikka veel ka poolik (eile ei jootnud midagi), oli linnapäev. Ja suur projekt ikka sealmaal kus oli 2 nädalat tagasi, sest puuduvat kraami millest alustada ei ole ja ei tea kuna saab sest maaletoojal mingisugused mured kaubaga. Seega seis kehva. Ainus mis huvitav oli eilne leid-Radio jaanuarinumbris olev võim-selle tarbeks vedeleb hirmsasti nänni, mis leitud vana kola lammutamisel. Kuna midagi juurde osta ei ole vaja siis ehk proovin selle valmis teha-saab näha kas see töötab, sest infot selle kohta mujalt ilmselt nagunii ei leia ja eks oma silm on kuningas, iseasi, et kui valmis ja töötabki siis jääb jälle vedelema ja ootama mingi uue projekti osadeks muutumist. Seega ikkagi jälle tagasipõikena STK4048 juurde-proovi kui soovi aga ära ehk liiga suurt võimsust kohe looda.

    Comment


      #32
      Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

      Plaan endale STK4048II baasil võim audese bassile järgi lükata. Kivi ise on olemas, kuid pole veel proovinud võimu kokku aretada. Netist leidsin ka PCB. Seal tundub tagasiside rada imelikult veetud olevat, aga võibolla peabki nii olema. Eks targemad oskavad kommenteerida. Õiget toidet küll kohe kuskilt võtta ei ole, kuid katsetamisel saab hakkama ka nõrgemaga (TC200 trahvo 2*30V alalist).

      Comment


        #33
        Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

        Panin võimendi stk4048II kivi baasil kokku ning asi hakkas ilusasti toimima. Induktori jätsin ära. Toitepingeks kasutasin +-30V alalist. Sellise pinge juures tundus juba võimsust piisavalt olevat.

        Comment


          #34
          Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

          Vaata, et nii madala toite juures kivi õhtale ei lase (sisendit üle ei koorma). See pinge on rohkem paras kasutamiseks 8 oomise valjukaga. Ja induktor keri ikka, sest see on parem kui ilma.Keri 3 kihiline pool umbes 8mm siseläbimõõduga (näiteks kruvikeeraja peale) ühes kihis kui on 8 keerdu üksühe kõrval siis kolme kihi korral saad 24 keerdu, nii on soovitatud ka 24-25 ja pool peaks olema 1mm diameetriga lakkisolatsiooniga mähisetraadist.
          Millise skeemi järgi muidu selle PCB tegid?

          Comment


            #35
            Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

            Katsetamiseks kasutasingi 8 oomist valjukat ja asi läheb ise ka 8 oomise audese järgi. Skeem ise on pärit stk4048II datasheet'ist ja pcb on siin. Kuna esialgu õiget trahvot ei ole veel leidnud, siis asi seisab.
            Mida võimendi ilma induktorita tegema hakkab?
            Äkki oskab keegi seda ka öelda, mis vene telekates leidub tc-270 trahvo? See peaks sellele kivile sobima küll.

            Comment


              #36
              Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

              Telekatest niipalju, et kui õigesti mäletan siis oli vist Foton, mingi 7 seeria ja võis olla ka Rubin´is TC(A) trafo, A tähis on alumiiniummähistega, TC on haruldasem.
              Ja induktorita töötab see kivi küll aga võib minna genereerima mida ta üldjuhul teebki, sisendis olevad takistid ja tagasiside takisti tuleb ringi arvutada, et normaalselt töötaks, tootja datasheetiga võrreldes tuleb kasutada tunduvalt erinevaid nominaale. Need 0R22 takistid pane rahulikult 5W, kui 6W ei leia .

              Comment


                #37
                Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

                Tõstatan vanat teemat. Tekkis küsimus seaoses trahvoga stk4048 kivile. Kas tohib kasutada tc200 trahvot? Nimelt keriks mähist veel juurde, et pinget tõsta 35V-0-35V. Kas antud pingete juures trahvol ülekoormamist ei teki. Lahjaks jääb nii või naa sellele kivile, kuid 150 W 8oomi on juba metsik võimsus. Kui saaks kasvõi 100W sellest kivist antud trahvoga kätte, oleks see ideaalne. Siis lisaks veel kõlarikaitselülituse ja keriks eelvõimendi kivide jaoks (TL072) kaks mähist.

                Comment


                  #38
                  Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

                  Esmalt postitatud opsys poolt
                  Kas tohib kasutada tc200 trahvot? Nimelt keriks mähist veel juurde, et pinget tõsta 35V-0-35V. Kas antud pingete juures trahvol ülekoormamist ei teki. Lahjaks jääb nii või naa sellele kivile,
                  Selle pinge juures trafo reaalse muusika kuulamisel hoopis alakoormatud
                  100Wx2/3=70W
                  VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

                  Comment


                    #39
                    Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

                    35V-0-35V pinge all mõtlesin sekundaarmähistelt tulevat pinget. Pärast dioodsilda ja kondekaid saaks pea 50V õla kohta kätte. Kas sellise pinge juures on ka veel alakoormatud?

                    Comment


                      #40
                      Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

                      Esmalt postitatud opsys poolt
                      35V-0-35V pinge all mõtlesin sekundaarmähistelt tulevat pinget. Pärast dioodsilda ja kondekaid saaks pea 50V õla kohta kätte. Kas sellise pinge juures on ka veel alakoormatud?
                      +-49V-ga saad umbes 95W 8 oomil, võid vabalt kerida 2x38 V AC.
                      Radikas olgu korralik.
                      VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

                      Comment


                        #41
                        Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

                        Vaataks seda STK teemat natuke teise nurga alt.
                        Trükkisin välja 4048 skeemi ja lisasin skeemile kivivälised jupid. Võtsin ette AmpsLabi C200 skeemi ja võrdlesin, põhimõtteliselt sama. Kui panna C200 lõppu üks paar MJ15024/25 transse ja nüüd võrrelda väljareguleerituid võime, siis STK eeliseks jääb, et saab väiksema võimu ja algajal ehk kergem kokku panna, aga nii töökindluses kui ka kvaliteedis jääb transvõimule (C200) alla.
                        Minul igatahes raske aru saada neist kiidulauludest, eks tal oma koht ole aga
                        mitte supakas.
                        VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

                        Comment


                          #42
                          Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

                          Ja aga usun, et algaja jaoks on ta lihtsam väga palju-sest nagu ma mäletan ei ole keegi veel asjalikku PCB-d selle C200 ega C300 jaoks välja töötanud (ühes hiljutises teemas oli sellega ju omajagu pusimist) ja arvan ise veel seda, et kui inimene ajab näit. jälgi datasheetidel olevate PCB-de leidmisel siis ta ilmselt ei ole nii suur "programeerija", et suudaks nendest suhtkoht keerulisena tunduvatest programmidest millega PCB genereerida, midagi taibata (Need siis vajalikud selleks, et eelkõige kui teha enda jaoks midagi tahaks ju ikka võimalikult veatut lahendust, võib muidugi ise mõtelda kuid kui lihtsamatest põhitõdedest ei taipa ei õnnestu PCB lahendust mis ka toimiks ilmselt oma ajurakkudeski läbi töötada). Alguses kirjutatu kohta veel-mina ise ei ole ka näiteks ühtegi keerukamat skeemi (komponentide koguselt C200 või C300 lähedast kunagi ise mõtelnud), PC-s olen vaid mõned skeemid joonistanud (õppeeesmärgil) ja sedagi PCB123 abil, see vajab netiühendust, et PCB genereerida-kodus aga netti ei ole . Ja olen kohanud igasugu viginat-nurinat, et see programm ei kõlba kuhugi kuigi üks FLASHidega skeem mille lihtsalt igavuse peletamiseks joonistasin sõbra juures, seda hakkas autorouter joonistama küll, kas see ka toimiv oleks (pean silmas PCB kvaliteeti) seda ei tea kuna ei teinud ühtegi väljatrükki sellest failist. Samas 2. punkt millest arvan, et ise keerukas teha PCB fail-n.ö. korralikud programmid mis ilmselt on lihtsalt kellegi poolt üles haibitud, maksavad hirmsat raha ja pühapäevanokitseja vaevalt neid osta(jõua)b. Netiski leidub korralikke töötavaid skeeme ja PCB faile, mida saab väga lihtsalt kohe plaaditoorikule kanda ja valmistada.
                          A pikk jutt loll jutt !

                          Comment


                            #43
                            Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

                            Esmalt postitatud xilinx poolt
                            Ja aga usun, et algaja jaoks on ta lihtsam väga palju-sest nagu ma mäletan ei ole keegi veel asjalikku PCB-d selle C200 ega C300 jaoks välja töötanud
                            Nii lihtsa skeemi kui C200 PCB tegemiseks võiks arvuti kinni panna ja võtta pliiats, kustukumm ja leht ruudulist paberit, algul paigutada detailid nagu skeemil ja hakata radu joonistama. Olen kindel, et normaalse kujutlusvõimega
                            joonistajal tuleb 3-4 variandi PCB parem kui see STK datasheedil olev, mida mina kasutada ei riskiks.
                            VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

                            Comment


                              #44
                              Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

                              Võimalik, et tuleb kuid kui lugeda teema algust siis...kisub nutuseks kas niisuguste teadmistega ikka tuleb? Muidu see STK leheküljel töötab täitsa hästi-minul probleeme ei ole olnud ja nagu kuulda on olnud ei ole teistelgi, kes teinud olnud PCB kohta midagi ütelda kuigi on paremaid lahendusi, otsing aitab samuti. Pliiatsi kohta veel-kisub raskeks joonistada plaadile rajad ja saada pärast värvimist või mis iganes katmist ühtlased rajad, prinditud kilelt plaadile triikimise tagajärel saadud plaat on minu meelest juba lähedane tööstuslikule, kui maski ka saaks oleks nii saadud plaat kui tehasest tulnu .

                              Comment


                                #45
                                Vs: Ehitan võimendi STK4050 baasil(200W)

                                Ise teen ka plaadid tavaliselt pliiatsiga paberile ja seejärel märgin paberi järgi augukohad ning tõmban rajad. Paberile tuleb siis PCB peegelpildi teha.

                                Comment

                                Working...
                                X