Teade

Collapse
No announcement yet.

Teooria küsimus: võimendi mittelineaarmoonutus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Teooria küsimus: võimendi mittelineaarmoonutus

    Tere!

    Tuli idee võimenditel olev ebalineaarmoonutuse protsent enda jaoks pisut lahti mõtestada. Küsiks üle, kas ma olen teooriast õigesti aru saanud:

    Oletame, et mul on võimendiga ühendatud ideaalne valjuhääldi, mille takistus on igal sagedusel 4oomi. Samuti eeldame, et valjuhääldi ei põhjusta ei lineaarset ega ebalineaarset moonutust.
    Küsimus nr 1: Kui ma tahan, et valjuhääldist tulev helisignaal oleks 40dB valjem, siis peab võimendist tuleva signaali pinge efektiivväärtus kasvama 100 korda. 40dB muutus = 10 000 kordne võimsuse muutus = 100 kordne pinge muutus. On see nii?

    Nüüd oletagem, et selle võimendi ebalineaarmoonutus on alati täpselt 0.1%.
    Küsimus nr 2: Kas see tähendab, et võimendi väljundsignaali efektiivväärtusel 10V moodustab moonutus sellest 0.01V?

    Küsimus nr 3: Kas mul on õigus, et ühendatuna sellise võimendiga, sisaldab valjuhääldist tulev heli valjusel 60dB moonutust 1dB? Valjusel 80dB on moonutus 20dB?

    Ette tänades,
    Margus

    Klikkisin ikka vale rubriigi lahti. Palun tõstke õigesse kohta.

    #2
    Vs: Teooria küsimus: võimendi mittelineaarmoonutus

    Küsimus 1:
    Akustika kuldreegel: Selleks, et saada juurde 3dB, peab võimsust kahekordistama. Ehk kui tahad et 1W juures mängiv valjukas valjususega 86dB hakkaks mängima valjususega 92dB, siis pead sa sinna sisse taguma 4W (1W=86dB, 2W=89dB, 4W=92dB, 8W=95dB)

    see et kui 40dB või rohkem juurde saada, siis tee aritmeetiline jada 3 kaupa ja arvuta välja, mitu liiget on jadas, siis saad teada, mitu korda pead sa praegust võimust kahekordistama ehk korrutad saadud liikmete arvu 2'ga ja siis omakorda algvõimsusega. Lisaks arvesta siin sellega, et kui tahad 200dB valjusust saada, siis see suure tõenäosusega sul ei õnnestu

    Teise ja kolmanda küsimuse jään võlgu.
    -

    Comment


      #3
      Vs: Teooria küsimus: võimendi mittelineaarmoonutus

      2. on õigesti oletatud. Pingetena mõõtes on moonutused kasulikust signaalist 60 dB väiksemad.

      3. on õige väikese veaga:
      dB on suhte ühik, ehk alati on kaks asja mida võrreldakse: teine pinge, võimsus, rõhk või kokkuleppeline null nivoo. Lause "sisaldab valjuhääldist tulev heli valjusel 60dB moonutust 1dB" pole päris õige. Õige oleks: "tulevas helis on moonutused 60 dB väiksemad kui ...". Mis tähendab et moonutused on kokkeleppelise nullnivoo suurused, ehk 0 dB.

      1. ka õige

      Comment

      Working...
      X