Teade

Collapse
No announcement yet.

Võimendi genereerib

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Võimendi genereerib

    Plaanis oleks teha kompaktne ja piisavalt võimas võimendi, idee poolest siis selliselt asetada(paar cm trafo mähistest siis) ning edasi plekk ümber. Disainisin võimendi trükkplaadigi võimalikult pisikese ning surusin sinna ribide vahele kenasti ära. Kui nüüd selliselt 5cm vahe jätta,siis näeb asi kole ja ebameeldiv välja. Pildil ei olegi ehk nii silma häiriv, kui reaalselt. Kui ma sinna radikate ja trafo vahele plekid paigaldaksin, kas siis oleks andeks antav siiski? Kohe väga tahaks sellise kompaktse teha, mitte jätta ilmaaegu tühja ruumi. Kui dioodid saan sebitud, siis proovin ka reaalselt ära, et kas mõjutab kuidagi negatiivselt, kui niimodi lähestikku asetan.
    otsija

    Comment


      #17
      Vs: Võimendi genereerib

      OK.Paiguta sellisel juhul montaazplaadid väljapoole.Sellisel juhul ei tohiks anomaaliaid tekkida.Ekraan ikka sellegipoolest vajalik.Pildilt paistab Tesla trafo moodi olevat.Selles mõttes trafo koostekvaliteet peaks olema bro.Puisteväljad paraku jäävad,vaatamata kvaliteedile...
      Kõik meeldiv tuleb lambist...

      Comment


        #18
        Vs: Võimendi genereerib

        Ei saa skeemi väljapoole ka nagu pista, kuna tahan tagumise poole vabasse õhku jätta ja siis pole hea, kui skeem avaralt seal. Aga kui dioodid saan, siis proovin järgi, kas mõjutab kuidagi trafo lähedus halvasti. Ja trafo kohta ei tea midagi. Ostsin kunagi Tiigi elektroonikast 75 eeguga ning paistab üsna muhe jah teine, kenasti laki all ja ei tekita mingit plärinat töötamise ajal. Võimsust peaks ka mõõtude järgi oma poole kW jagu ikka olema.
        otsija

        Comment


          #19
          Vs: Võimendi genereerib

          Proovisin siis trafoga ära, et kas tekitab kuidagi häireid. Pistsin siis võimendile toite sappa, oss kõlariväljundisse ning esmapilgul riivas silma siiski päris mitmesaja kHz sagedusel genereerimine. Selle vastu aitas see, kui radikas maaga kokku ühendada, siis oli kohe kena vaikus. Peabki vist siis nõnda korraldama, kui muidu ei saa. Trafo häirete koha pealt niipaljukest, et mitte mingit muutust ei näidanud oss, kas võimendi plaat oli trafost kaugl või võimalikult lähedal. Trafot koormata ma siiksi ei saa millegagi. Et kas puisteväli on suurem üksjagu, kui trafot koormata või see ei muutu kuigi palju? E: koormasin siis ühte õlga nii paarisaja vatiga, ei tundunud midagi muutuvat nii kauaks, kui seda 100W auto esilaternat oli. Ja ei tea kas vilk oleks asjalikum isolaator radika ja transi vahel, kui see hall kummi laadne isolaator? Hetkel on see hall isolaator ja transil ei kannata eriti sõrme vastas hoida, kui samal ajal radikas kõrval on lihtsalt meeldivalt soe.
          viimati muutis kasutaja otsija; 24 m 2010, 09:14.
          otsija

          Comment


            #20
            Vs: Võimendi genereerib

            Tuleb vist tõdeda siiski, et see võimendi skeem villane kuidagi või mu plaadi paigutus ei ole kuigi hea. Proovisin koormusega, et palju siis reaalselt võimsust arendab enne moonutusi, 100Hz sagedusel 4 Ohm koormusel hakkas kuskil 5V kandis tippe ära lõikama. Toitepinge on ok, ei mõista viga ka kuskilt otsast otsida. Mingi uue skeemi järgi vist proovima siiski, see C70 kole kulukas, draiveri transsidele läheb juba kena kopikas.
            otsija

            Comment


              #21
              Vs: Võimendi genereerib

              Kas nüüd skeem villane või paigutus, ilmselt ei seda ega teist. Kui lõikama hakkab, siis a) toide pole piisavalt võimas b) midagi transsidega lahti.
              Toites ei saaks nagu su jutu järgi viga olla, kuigi 100 Hz katsetada on ehk pisut julm (kui just ainult poognaga mängitud kontrabassi pidevalt ei kuula :-), järelikult ehk variant b.

              Sellise OT mölinana võiks märkida, et minu kogemuse järgi liiga lihtsa skeemiga võimendid üldjuhul hästi ei tööta. Algajana proovisin ka, tundub ju nii
              lahe, et väheste juppidega ja pisikese plaadiga "hea" võimu saab. Ainuke "väike" võim, mis reaalselt hästi käitus, oli opakast draiveriga, ja sellegi trükiplaat
              ikkagi suurem, kui sinu maksimum. A-klass oleks ehk pisut erinev, aga seal pole plaadi suurusest lugu, radikad nagunii hiidsuured.

              Väikese plaadiga saaksid teha ka Jyrka soovitatud LM-iga, ainult et paar-kolm parralleelselt. Ilus skeem/plaat/jutt ka siin foorumis mitu korda viidatud (http://www.shine7.com/audio/pa100.htm).
              Teine võimalus STK klotside poole vaadata. Kolmas mõni Tripathi digivariant (ntx http://www.41hz.com/shop/item.asp?catid=13&itemid=796).
              Kõik kolm võimalust peaks lõppkokkuvõttes lihtsamad tööle saada ja parema heliga olema. Viidatud C70 teeb ilmselt ka isegi odavamate draiveritega paremat tööd...

              Comment


                #22
                Vs: Võimendi genereerib

                Esmalt postitatud otsija poolt Vaata postitust
                see C70 kole kulukas, draiveri transsidele läheb juba kena kopikas.
                Ei ole nii, et kui avaldatud skeemil mingid transid kirjas siis võim töötab ainult nendega, tihti avaldaja kas koonerdab(Poola konstruktor) või oma ego tõstmiseks mingid ulmelised transid kirjas.
                On kümmneid transipaare mis sinna C70 skeemi veel paremini sobiksid ja pole üldse kallid.
                Õige hall kummilaadne isolaator poole parem vilgust, Elfas päris kallis.
                VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

                Comment


                  #23
                  Vs: Võimendi genereerib

                  Jyrka, viitsid arusaadavalt lollidele selgitada, MIKS c70 on parem skeem, kui teemaalgatja valik?
                  Minul on vaid kümnenditetagune praktiline kogemus, teoorias tume (-;

                  edit: tegelikult võiks võimendifoorumi "olulistesse" panna mingi soovitusliku listi koos põhjenduste ja emakeelsete juhistega.
                  Lihtsalt selline idee...

                  Comment


                    #24
                    Vs: Võimendi genereerib

                    Toide on korras ja piisavalt võimas. Mikroskeemi baasil võimendit ei taha teha, kuna üsna kallid lõputransid on ära ostetud. Opakaga võiks isegi kaaluda seda.Mul ei olegi karjuvat vajadust selle võimendi järele, aga lihtsalt tahaks midagi nokitseda ja olemasoleva trafo ning radikad ära kasutada. Hiljem uurin veel seda vana plaati ja üritan sotti saada, milles häda. Suurele plaadile ehitatuna toimis omal ajal ometigi enam vähem korralikult. Selles C70 skeemis asendaks sel juhul draiveri transid bd139/bd140 transsidega hea meelega. Plaadi mõõtmetest siiski üle astuda ei saa ja peaksin ära mahutama. Samas kui pindpaigaldusega 1206 takisteid sobivates kohtades kasutada, siis peaks kokku hoidma küll.

                    E: käisin veelkord skeemi kullipilguga üle, otsisin võimalikke vigu, aga ei suutnud midagi avastada. Mõõtsin igaks juhuks kondedel ka pinged ära, et kui see moonutus pihta hakkab, siis kusagil kondedel liiga kõrge pinge ei tekiks. 22uF konde on 50V ja 100uF 25V, aga neil olid pinged piisavalt alla maksimaalse lubatu. Niisiis tundub, et tuleb esimene katse põrumiseks lugeda ja plaat uue skeemi järgi proovida samade mõõtmetega monteerida. Et kui Jyrka või keegi teine julgeb veel mõnda skeemi peale C70 soovitada, mis reaalselt ka kenasti töötanud on, siis ma vaataks hea meelega üle, et millisest ma kõige paremini oma miniatuurse PCB suudaksin teha. Lõputranssideks TIP35C/TIP36C.

                    E: Näiteks see,mida arvata?
                    viimati muutis kasutaja otsija; 31 m 2010, 11:24.
                    otsija

                    Comment


                      #25
                      Vs: Võimendi genereerib

                      Proovi igaks juhuks, kus ta sul piirama hakkab, kas juba eelastmetes või ainult lõpus.
                      Ja mis toitega sünnib, palju pinge kukub.

                      Comment


                        #26
                        Vs: Võimendi genereerib

                        Toide on stabiilselt +-36V kanti, kohe vaatan eelastme baasidel toimuvat, kui ligi pääsen sinna kenasti.

                        E: Tore, nüüd põles maha ka midagi veel:S. Ok räägin mõõtetulemustest, ossi maa oli siis võimendi maaga ühendatud mõõtmise aeg, draiverite baasidel samasugune puuduva tipuga siinus sees. Selle eelastmeid tüüriva BD139 baasile liikus omamoodi vigane siinus, üks poolperiood oli vigane. Mõõtsin ka peale sisendkondet igaks juhuks, seal oli kõik ok. Siis pistsin peale sisendkondet ja seda 2,2k takki transi baasile otse ossi juhtme. Korra nägin suurt genereerimist ning järgmine hetk suitses mu 4 oomine koormustakisti,ehk siis väljundis on toitepinge arvatavasti:S. Vast lõpukad jäid ikka ellu, peabki kohe vaatama. Ei tasu vist ossi igasse võimalikku kohta pista, ossi juhtmega ma midagi lühistada ei saanud, puhas genereerimine tegi oma töö.

                        E: Kuramus küll, eelastmed ja lõpud kõik lühises:S:S. Neetud, oleks pidanud ikka voolupiirajad ette jätma, nüüd üle soti kadus hetkega tuulde. kaitsmed olid küll 5A ees, aga ju siis hetkeline voolutõuge oli nii suur, et tegi 25A transsidele 1:0 ära(kaitsmed peale lüüte). Lõputransid vuffid ka ei olnud, murdsin lahti ja kristalli suurus miski 4,2 x 4,2 mm umbes. Vot siis, nõnda see raha tuulde loopimine käibki:S.
                        viimati muutis kasutaja otsija; 31 m 2010, 12:25.
                        otsija

                        Comment


                          #27
                          Vs: E: Kuramus küll, eelastmed ja lõpud kõik lühises

                          Esmalt postitatud otsija poolt Vaata postitust
                          Siis pistsin peale sisendkondet ja seda 2,2k takki transi baasile otse ossi juhtme.
                          Esitan ühe küsimuse, millele vastuse otsimine võiks äkki tulevikus aidata taolisi juhtumeid ära hoida.

                          Mis oss see selline on, mille sisendjuhtme otsi võib koormatud ja signaali võimendava võimendi suvalistesse punktidesse ühendada?
                          "Dreams are nothing more than wishes
                          and a wish is just a dream you wish to come true."

                          Comment


                            #28
                            Vs: Võimendi genereerib

                            See oss on vana hea vene H313. Eeldasin, et ossi suur sisendtakistus ja väike mahtuvus ei mõju nii tragöödiliselt võimendile, nagu näha siis eksisin ja tulemus on käes.
                            otsija

                            Comment


                              #29
                              Vs: suur sisendtakistus ja väike mahtuvus ei mõju nii tragöödiliselt võimendile

                              Kahjuks tundmatu riistapuu, aga pärast kiiret tutvumist dokumentatsiooniga - 500 kΩ ei ole suur ja <40 pF ei ole väike.
                              Klassikaliselt normitakse need sisendklemmidel, seega lisandub kaabli mahtuvus.

                              Jutu point on, et ei tohi skeemist otse mõõta. Eeldatavasti piisaks lahtisidestuseks paarikilosest takistist juhtme otsas, aga mitte alati ja seda isegi madalsagedusvõimendite korral.

                              Parafraseeriks siin tuntud eesti vanasõna, et saaks kasutada metroloogias:
                              "Üheksa korda mõtle ja üks kord mõõda!"

                              P.S. Kuna ma juba sekkusin, siis pisike kommentaar ka pildi kohta.
                              Tavaliselt üritati ikka võimendid radikate vahele nii saada, et nende ribid jääksid vertikaalselt. Juhul, kui ei kasutata sundjahutust, näiteks tagaventilaatorit, vaid loodetakse õhu loomulikule liikumisele, siis hakkab korstnaefekt toimima paraku ainult niimoodi.
                              viimati muutis kasutaja Yxz; 31 m 2010, 15:53.
                              "Dreams are nothing more than wishes
                              and a wish is just a dream you wish to come true."

                              Comment


                                #30
                                Vs: suur sisendtakistus ja väike mahtuvus ei mõju nii tragöödiliselt võimendile

                                Jah, paraku küll, uudishimu ei andnud armu ja pidin otsima, et kus pagana koha pealt see moonutus sisse tuli. Draiverites oli juba sees, sisendkonde lähiümbruses oli signaal kena ja nõnda see otsimine sinna keelatud alade peale sattus. Aga noh, mis siin enam nutta. Mis läinud see läinud. Ja selle radikate koha pealt, võimendi sobib kenasti ka nn püstisesse asendisse, trafo nagunii ühe selle väiksema tahu külge kinnitatud ja seega mass ühes nukas koos ning püsib kindlalt püsti. Isegi mõtlesin selle peale ning seetõttu korpuse tegin nõnda, et saab nii püsti kui ka pikali asendisse jätta. Aga mis sest korpusest, kui korralikult toimivat võimenditki veel pole.
                                otsija

                                Comment

                                Working...
                                X