Teade

Collapse
No announcement yet.

Teeks võimu

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

See toitekas jep 200W ja nagu enne kirjas, et 12V otsast peaks sildi järgi saama 8A imeda. Aga kas tda2050-d teevad ikka korraliku kärinat mu 6AC-2 kõllidesse 12 V peal?

Väike kõrvalteema: mille poolest kahepoolne toide (split power) on parem kui tavaline?
    Sex, drugs & rock'n'roll -- need kolm sõna elavad igavesti!

Comment

Peaksid proovima aga tundub, et arvuti toitekas pole suurem asi. Seal käib pinge kontroll (põhiliselt )+5V järgi. Sa koormad hoopis +12V, pinge võib hakata kõikuma või liiga kõrgeks minna. Võib-olla pead panema +5V peale ka mingi >= 1A koormuse.

Split power on parem, sest:
      - väljundlüüdid jäävad ära ja seega võimu alumine sageduspiir läheb märksa paremaks ja 1 (2) suur lüüt jääb ostmata;
      - toite pulsatsioon kompenseerub, kuna nad on + ja - poole peal vastupidise märgiga. 2-polaarse võimu toide võib hoopis rohkem pulseerida ilma et müra kuulda olex.

Paha pool on see, et kui lõpp lendab, läheb toide otse kõlarile ja see teeb puux... :-/
      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Arvuti toitekast peaks ikka piisama küll !
        Kui 2050 annab max.50W (muusika) välja, siis 8A piisaks stereo jaoks küll...
        Iseasi, palju võimsust 12V korral sealt tuleb (ehk 15W ? )
        Head susserdamist !

Comment

No siis ma tarvitan arvuti toitekat kuni olen normaalsema toite välja mõelnud, kapis peaks mingeid trafosid olema.

Comment

See, et toide on kallis on väga õige jutt. Tahtsin siis isegi hiljuti ühte 2X50W lõppvõimu konstruktorist ehitada, konstruktor maksab 230 eeki toide tuleks kuskil 400 eeki. siis jäigi asi katki. poes soovitati minna prügimäele vanadest asjadest toidet välja lõhkuma ja öeldi veel et nii mõnedki on sedaviisi toite saanud.
            2x50W võimendi on veel käkitegu, sinna leiab ikka mõne sobiva toroidi. Hoopis põnevam on see, et suuremate võimsusega võimendite jaoks (näiteks 1500W) on toroidi võimatu leida. Heal juhul leiab kusagilt ameerika surplus poes 2000 VA toroidi, need aga kaaluvad palju ning on dimensioonidelt suured. Halvemal juhul pead tellima või ise mähkima. Kuna ma olen ühele 2x150W võimendile toroidi mähkinud siis mainin, et käsitsi tehes on see pisut tülgastav - pidev numbrite lugemine ning sõrmed väsivad kiiresti. Õnneks oli mul olemas vana telecomi UPSide akulaadija toroid seega ma primaarseid mähiseid mähkima ei pidanud. Ise tegin kokku u. 260 keerdu (1mm lakitud vasktraadiga). Seega on kasulik tõesti vanu seadmeid lõhkuma ja lammutama minna. Kui keegi oskab ka mulle suunata kätte mõne sellise "kodutehnika surnuaia" kus ka midagi leidub, siis oleks tänulik. Kahtlane on muidugi, kas trafod kui suured vasehunnikud niisama vedelema jäetud on.

Eriti soovitan vaadata vanade mikrolaineahjude trafosid. Sekundaarse mähise (palju keerde kuid peenike traat) viskate minema ning mähite ise uue asemele. Mikrolaineahjudes on üldiselt tavalised EI tüüpi trafod.

Sellele 2x750W võimendile (ehitatud ümber TA0104A, modifitseeritud klass D) otsustasin kujundada SMPSi mis oleks ehitatud ML4818 ümber. Kuna selle kiibi abil on võimalik viia korraliku kalibreerimise korral toiteploki kaod miinimumini siis saaks kogu võimendi ehitada suhteliselt väikesesse korpusesse (algselt oli arvutatud 30cm sügav, 18,5cm lai, 12,5cm kõrge - täielikult alumiiniumist korpus eritellimusel kus korpuse kest ise toimiks radiaatorina. pindala suurendamiseks sooned külgedel).

Comment

Oleks isegi sellisest võimust huvitatud, aga kuipalju see maksma läheks ning, mis on kõige kallimad ja defitsiitsemad jupid .

Comment

Oleks isegi sellisest võimust huvitatud, aga kuipalju see maksma läheks ning, mis on kõige kallimad ja defitsiitsemad jupid .
                Kas mõtled seda 2x750W võimendit? Võimendi süda e. TA0104A ise ongi põhiline defitsiit sest seda Eestist ei saa. Ise tellisin need Taanist paar aastat tagasi. Kuigi mul on 2 tk. mida sobiva hinna puhul võin isegi ära anda. Sobivaks hinnaks aga oleks nii umbes 900 EEK/tk sest alla selle hinna on kasulikum mul need endale jätta. Seega enamus niisama huvilistele liiga kallis sest sellele tuleb veel lisaks muude komponentide (FETid mida TA0104A kommuteerib) ning toiteka hinnad. Seda ML4818 kiipi ei ole samuti näinud Eestis kusagil (ka mitte tellitavana). Selle 2x150W võimu tegemiseks vajalikud jupid (v.a. toitekas) on võimalik Tevalost tellida küll. See on ehitatud kahe STK4048XI ümber. Tellides maksab 1 tk. 350EEK vist, kahe kanali saamiseks on vaja 2 tk. Ise tellisin need u. 4 aastat tagasi Ameerikast. Pakkusin neid ka vahepeal müügiks kui ise ei viitsinud ehitama hakata.

Comment

Olen jälle tagasi ja mõtlen lähipäevadel hakata tegema võimu tda2050ga.

Kuna ma alles suht algaja, siis tekkis küsimus, et mis lubatud pingega lüüdid need seal peaks olema(otse toite peal olevad vist pisut ule toitepinge?)?
                  Kas kõik takistid seal võivad olla mingid 0,25W vä?
                  Hetkel ma trükkplaati vist tegema ei hakka, improviseerin asja papitüki peale.

PS! Kui mingit väga lolli juttu ajasin, siis öelge mulle ka! Ma siis teinekord tean.

Comment

Kui sul neid kivisid juba ostetud ei ole ja võimu arvutisse paigaldada tahad siis soovitaksin teha sul selle hoopid TDA 1554q kiviga. Selle väljundvõimsus 12V juures on 2*22W.
                    Samas läheb sellele ka vähem juppe. Lisa inffi leiad selle kohta siit: http://www.hot.ee/qwerty009/

Comment

Sa qwerty oled tõeline heategija! Peaaegu viimasel hetkel andsid skeemi, mis on täpselt see, mida vajan!

Veel viimased küsimused: kas tevalost trükkplaadi toorikuid (whatever, saate aru küll) on? Tevalo internetikaubamajast küll ei leidnud
                      Millist kemikaali kõige kasulikum söövitamiseks kasutada? Koolis sai asja tehtud raudkloriidiga, ja joonistamiseks kasutati korrektorpliiatsit(pidas vastu küll!). Äkki mingi parem ja soodsam variant?

Comment

Mina olen RET'ist ostnud ammooniumpersulfaati. See sellest raudkloriidist veits odavam. Maksis 59 eek.
                        trükiplaate müüakse tevalos kindlasti. Ju sa ei leidnud sealt netist seda õiget kohta ülesse.

Comment

No ei olnud tevalos trykkplaati, ei saandki, ei saanud ka mingit söövitusainet, teen hetkel asja valmis papile, juhtmetest yhendustega. >

Comment

Mustamäe Tevalos oli plaadijupp lausa vitriinis, ei tea, kas sai otca?
                            Noores Tehnikus Luise tänaval müüdi ka kunagi trükkplaati.
                            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Mustamäe tevalos maybe tõesti oli, aga paldiski maantee omas küll mitte! Ja Oomipood oli juba kinni! Igatahes praegu lähep asi papi peale, loodan, et sellest midagi kurja ei juhtu.

Comment

Mustamäe tevalos maybe tõesti oli, aga paldiski maantee omas küll mitte! Ja Oomipood oli juba kinni! Igatahes praegu lähep asi papi peale, loodan, et sellest midagi kurja ei juhtu.
                                Vaata, et siluvad kondekad saaksid piisavalt TDA kiibi lähedale, et peamised maandused oleks tehtud tähtühendusena (see kehtib ka trükkplaatide puhul) ning kasuta võimalikult vähe traati ühendamisel. Sisendi poolel on iga üleliigne traat on antenniks mis võtab müra vastu. Kui sa asetad selle võimendi arvutikasti sisse (nagu ma vist kusagilt välja lugesin) siis on müra tõsine probleem ning peaksid võimendile veel metallkarbi ümber tegema varjestuseks.

Tähtühendus tähendab siis seda, et sul on üks kindel punkt kuhu sa maandused individuaalselt kokku tood.

Comment

Working...
                                X