Teade

Collapse
No announcement yet.

Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue teema

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue teema

    Ühesõnaga võiks koguda siia kokku asjad mida PEAB jälgima, ja FÜÜSIKA SEADUSED millest ei sõltu edasine rumal mõttekäik.


    Näiteks. Kui meil on vaja toita võimendit antudjuhul 68W (tootja andmed) võimsusega siis me võime seda võimendit toita 100VA trafoga või 1000VA trafoga...või minupärast ka 3800VA trafoga .
    Üks on aga päris kindel, kõigi nende variantide puhul saame me koormusele (ehk siis praegusel juhul 4oomine valjuhääldi [näide]) tootja andmetest lähtuvalt 68W võimsuse.
    Nii kurb kui see ka ei ole, me ei saa ei 1000VA toite kasutamisel 680W ega 3800VA trafo kasutamisel 2584W väljundvõimsust - vähemalt seni, kuni meil ei ole skeem vastavuses VAJALIKELE eelnõudmistele selles osas ega ka enne kuni meil ei ole vajalikku PINGET ja VOOLU selle skeemi toitmiseks. (Tegin need arvutused lihtsalt, et oleks hea ilma pikemalt arvutamata teemajupp kirja panna).
    Ka võiks näidata kui toita antud võimendit OLULISELT nõrgema toiteallikaga - millised on tagajärjed, milline on võimsus, millised on eeldatavad moonutused...
    Ühesõnaga asjad mis EI SÕLTU pisierinevustest ühe tüüpskeemi puhul!

    Kui meil on näit. kujuteldav integraalmikroskeem mis ette nähtud madalsagedusvõimendiks, tema parameetrites on tootja ette näinud, et soovituslik on teda toita pingega näiteks +-30V siis me ei saa loota, et tõstes pinge +-300Vni, saame sellest kivist ka palju-palju rohkem võimsust, tegelikult saame, hetkeks, võimsuse mis kaarleegina valgustab me tuba ja kütab ka toasooja kuid teisalt võib ka niisuguse "leiutise" ja mõtte autori unele kussutada, unele millelt niisugustel näidisjuhul enam ka tõenäoliselt ei ärka...
    Need tõed võiks enne selgeks teha (need ei ole üldse keerulised, kui esimesel korral aru ei saa siis tuleb vastavast raamatust uuesti lugeda, alguses on kõik keeruline!), siis võiks mõtelda need reeglid läbi, endale esitada seejuures kriitilise küsimuse "Kas ma ikka olen kõigest olulisest aru saanud" ja kui on suudetud oma küsimustele mõtteist leida vastused, vajadusel need kontrollitud ja need on osutunud õigeteks siis - järgida mõtteid ja teha asi valmis praktiliselt, seejärel veendununa, et asi mis tehtud, töötab - (järelikult oli mõttekäik õige) võimalusel võrrelda teadaolevate parameetritega (tootja poolt antud võimsus, moonutustegurid, mürapinged, jne [ok, osa neist on 0-st alustajal raskesti kontrollitavad/mõõdetavad aga niipalju asju kui võimalik]), siis mingil hetkel tekib arusaam, et kõik on kuidagi seotud ja nähtamatud reeglid, füüsikaseadused kehtivad absoluutselt selles valdkonnas - me ei saa neid nagu kummi venitada, vastavalt sellele kuidas meile see tundub sobivaim...

    Ka võib ju küsida, kui aru ei saada millestki - ma ise ka saanud päris palju ps-e kus lihtsalt küsitud, et "kas olen sellest õigesti aru saanud", või, et kas: "nii oleks õige" jne. Kui hirm end rumalaks teha (eestlase veres ju see, et ega rumalust või vähest teadmist ju keegi ei tunnista) siis ei pea tegema küsimusteks ka teemat - kui on keegi kellega suheldud, keegi kes tundub rohkem teadvat - miks mitte temalt küsida?

    E: OT - eile Helsinkis sadamas oodates oli üks eesti proua, suunurgad eestlaslikult allapoole, tema juurde astus üks jaapanlanna, tahtis midagi küsida (mida, ei kuulnud), mutt tegi niisuguse näo nagu tahaks pea ära hammustada, seepeale tõmbus võõramaalane eemale. Eestlase tütar, ehk mingi 4-6 aastane küsis, et mida võõras tahtis, "emme" seepeale vastas kurjalt, et "ma ei viitsi nendega rääkida" - ma pigem usun, et emmel oli häbi tunnistada, et ta EI OSKA nendega rääkida...ega inglise keelt tõesti kõik inimesed ei ole õppinud aga ülbus ja uhkus on rumalam kui võõrkeele oskamine või mitteoskamine. Ka mina pole ainsat tundi inglise keelt koolis õppinud (ei olnudki ette nähtud), elu aga sunnib ise õppima ja kui keegi võõramaalane miskit tuleb küsima - saan hakkama, ei hammusta pead ära jne. 4-5 korral sai räägitud tänaval täiesti võõraste inimestega kes näit. Amnesty Internationali asju ajasid jne., viisakad ja jutukad inimesed, soomlased...meie aga oleme eestlased, lihtsalt sõimame üksteist lolliks ja kui keegi abi küsib - naerame ta üle...kui keegi püüab aidata siis naerdakse ka tavaliselt aitaja üle...

    Ma olen ise ka siin küsinud, ka privaatselt...kunagi aastad tagasi kui SMPS teema huvi tekitama hakkas, sõimati ka lolliks jne. Aretan ise, saan hakkama ja saab kogemusi juurde, inimesed kellelt sai küsitud aga üritavad iga asjaga tegeleda ja ega nii ka mitte kusagile ei jõu - sesmõttes ei kadesta kah, mul kulub ehk rohkem asjast arusaamisele aega aga vähemalt huvi korral saab SÜGAVUTI teemas selgust.
    Ma ei teagi...vahel kui kiire siis abiaplve ps jääb ka esimese hooga tahaplaanile...kui kiireid asju teha...pean ka ise seda tunnistama...siiski vist päris lolliks ma ei ole kedagi kunagi sõimanud, olen jätnud vastamata ka kuid väga lollide mõtete puhul - näit. kui saadetakse ps., et vaja 1000W võimu skeemi ja plaadijoonist jne. muidugi ma siis ei saada - esimese asjana võiks vaadata netist, kirjandusest...kui miski silma jääb/meeldib aga on kahtlus siis kirjutada oma kahtlustest, miks nii arvatakse ja kuidas asi võiks tegelikult olla ja miks ta nii peaks olema jne. - siis on huvi inimestel ja aidatakse ka rohkem, kui tuleb kollanokk kes pole isegi 10W kivi sõrmede vahel hoidnud - no loomulikult ju ei anna talle vaadata 100% proovitud, töötavat skeemi, veelvähem plaadijooniseid. Üldiselt niisugused on rumalad mõtlemises ja kirjaoskamatud aga oi-oi kui kiirelt reklaamitakse niimoodi hangitud teiste töid omadena ja kukutakse tegema netilehti kus mustmiljon skeemi jne..."IT spetsid", nimetagem neid nii, tehnikahuvi ei ole niisugusel sendi eest, pigem oma "IT loomingu" tegemise ja ülemõistuse geniaalsena enese ettekujutamise vajadus.
    Et ikkagi - julgemalt tuleks oma mõtteid esitada ja küsida!

    See "lühike" kirjutis sai nüüd paganama raskestiloetav algajale aga seda võiks lisapostitustega täiendada ja selle võiks muuta lõpuks üleliigse kustutamise järel OLULISEKS teemaks, poleks kunagi silma alt ära ja oleks kahtluse puhul teemategijal kohustus lugeda see teema enne läbi, kui ei loe, teeb teema - kustutataks see teema või suunatakse lugema või loetakse teema lugematajätmine kodutöö tegematajätmiseks ja abi ei antaks?

    Natuke nagu ühepajatoitu jälle meenutab foorum praegu kui teemad on risti/rästi alafoorumiti laiali...

    Või mida teised sellest arvaksid?


    Lõpuks vaatamiseks üks end ülimalt hästi tõestanud skeemijupp ka. Odav, lihtsalt teostatav ja kõik osad on kauplustest saadaval. Skeemis märgitud transistorid peavad olema 2N5401/2N5551, mitte skeemil näidatud 2N3440/2N5415 - joonise tegin ammu ja see on skeem, mitte simulatsioon, seega jooniseks valitud pm. esimesed sobivad sümbolid.
    Pärineb see kirjandusest, mitme autori hübriid. Skeemil isiklikud täiendused. Tegu võimendi sisendastmega, sobiva/meeldiva pinge ja väljundastme võib sellele vastavalt soovile juurde kombineerida, neist osadest mis paremini leitavad.
    Kui aega leidub siis võib seda täiendada ja kirjutada ka, et miks milleks on seal.

    Oleks ehk midagi "reaalse tulemuse ja õppeeesmärgilise" teemaga ka tegu.
    Kui sest teemast oleks tolku, leiduks veel neid kes viitsivad asja paremas suunas täiustada - miks mitte, sõnaõigus on kõigil teema valdajail! Ja samuti ka huvilistel kes veel kõigest aru ei saa.indifbipstage.pdf
    viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 12 m 2012, 17:54.
    -superradical-

    #2
    Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

    Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt Vaata postitust
    .... Skeemil isiklikud täiendused..[ATTACH=CONFIG]6263[/ATTACH]
    Pikk jutt, aga see skeem on huvitavam. Esimest korda näen võimendit, mille väljundpinge saadakse toiteallika lühistamisel

    Teema on vajalik ja vajalik on ka insenerimõistus, et suure tuhinaga esimest ettejuhtvat skeemi kokku panema ei hakkaks.
    Diood tagasisides on muidugi ka väga hea element, tagamaks võimendile iseloomulikke moonutusi.
    Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

    Comment


      #3
      Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

      Väga hea, et on tähelepanelikke inimesi. Jah, joonis on vildakas, tegelikult ei ole see antud juhul eriti oluline sest see ei ole täielik skeem - mõnedest punktidest on ühendused ka puudu - edasist skeemil ei ole siis ei ole need joonisel ka vajalikud.
      Toitepoolne puudus - ma ei teagi miks ma selle joonistasin, võimalik, et voolutugevuse mõõtmisel tehtud testide paremaks näitamiseks - ei olnud sobivat tingmärki programmis.

      Samas - diood on nii nagu ta märgitud, see töötab seal ja moonutustest rääkides...ma ei nimetaks seda moonutuseks.
      Vahest kui võtta identne dioodiga ja ilma ja ülitäpse aparatuuriga mõõdaks...aga kõrvaga...
      Eks ta ole maitse küsimus, nagu mõnele lamp, ta on pigem psühholoogiline küsimus - vaielda, et mis on parem on igaühe oma asi, kommertssuunas on näit. "parem" ikka ju see mis on hinnalisem.

      See skeemijupp (siin veidi kohitsetuna) pärineb ühest (minu arvates) üldse parimast võimendist, see skeemiosa on küll kärbitud kuid - õppeteemaks kohane.
      Originaalne, lõplik lahendus ei jõua siia ilmselt kunagi aga sellelähedane VÕIB arutelu arengu korral siia tekkida küll .
      Lõplik konstruktsioon on algajale ehk natuke kulukas, u. 200€ üks monokanal aga vaikselt nokitseja saab hakkama. Ja nagu üteldud - saab kasutada käepärasemaid komponente, mulle meeldis MOSFET lõppastmega rohkem.

      Aga, mõttekäiguga tuld!


      E: "kirjandus" pärineb D.Self, B.Cordell, G.R. Slone, W.M. Leach - seega, mitte just tundmatutelt.

      Üks lisa siia veel, antud teemale kohane.
      Skeem mida tõesti mitte tormata järgima aga miks ikkagi ?
      Kes valdab ja viitsib simulatsiooni teha ?
      Click image for larger version

Name:	Enginerfa1.JPG
Views:	1
Size:	34,4 KB
ID:	866948
      ?
      viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 13 m 2012, 00:30.
      -superradical-

      Comment


        #4
        Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
        Pikk jutt, aga see skeem on huvitavam. Esimest korda näen võimendit, mille väljundpinge saadakse toiteallika lühistamisel

        Teema on vajalik ja vajalik on ka insenerimõistus, et suure tuhinaga esimest ettejuhtvat skeemi kokku panema ei hakkaks.
        Diood tagasisides on muidugi ka väga hea element, tagamaks võimendile iseloomulikke moonutusi.
        See ju klassikaline vanakooli võimu esimene ots.
        Umbes nagu http://www.douglas-self.com/ampins/dipa/dpafig33.gif aga täpsemalt pärit G. Randy Slone raamatust High Power Audio Amplifier lk 85 või faili järgi 102.
        Ei tea ainult miks see tagumine osa nii suur saladus peaks olema?

        Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt Vaata postitust
        Samas - diood on nii nagu ta märgitud, see töötab seal ja moonutustest rääkides...ma ei nimetaks seda moonutuseks.
        Vahest kui võtta identne dioodiga ja ilma ja ülitäpse aparatuuriga mõõdaks...aga kõrvaga...
        Eks ta ole maitse küsimus, nagu mõnele lamp, ta on pigem psühholoogiline küsimus - vaielda, et mis on parem on igaühe oma asi, kommertssuunas on näit. "parem" ikka ju see mis on hinnalisem.
        Diood peaks tava rezhiimis suletud olema ja tema ülesanne on vist sisselulitamise siirdeprotsessi vähendamine.
        viimati muutis kasutaja Scott; 28 m 2012, 03:20. Põhjus: kokku

        Comment


          #5
          Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

          Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
          See ju klassikaline vanakooli võimu esimene ots.
          Umbes nagu http://www.douglas-self.com/ampins/dipa/dpafig33.gif aga täpsemalt pärit G. Randy Slone raamatust High Power Audio Amplifier lk 85 või faili järgi 102.
          Ei tea ainult miks see tagumine osa nii suur saladus peaks olema?
          Õiged viited.
          Lõpposa ei ole suur saladus - eks neid ole nagu kirjusid koeri ja saab igaüks ise kombineerida. Proovisin tavalisi IR väljakaid nagu Cordelli skeemides ja ka lateraalseid ja need heliliselt palju paremad.
          Selle konkreetse skeemijupikese ühildasin sama raamatu lk331 olevaga, õigemini sealsele kõige lähedasem - lihtsaim seal, heli oli hea, tegin uue aretuse lk343 jaoks, seda ka natuke nüüd kohandatud uzus9001 jälgedes, aluseks "Audiophile Project Sourcebook" lk 177 (6.21/6.22).
          Bipolaaridega lõppvõimud ei meeldi enam, ei tea miks aga midagi neis on teistmoodi kõlavat aga see olgu juba maitse asi.
          Aega eriti ei ole, muidu tegelikult tahaks uurida Leach Superamp-i lateraliseerimist ja vaadata, et mida see teeb .

          Teema sai algatatud tegelikult mõttega, et kui keegi ei tea mida teha siis oleks koht kus lugeda ja erinevad osad (sisendaste/pingevõimendi/lõppvõimendi) ise kokku panna vastavalt oma vajadustele ja võimalustele...nüüd kipub aga kuidagi ühte suunda minema. Ikka vist see mõte ei tööta...
          -superradical-

          Comment


            #6
            Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

            Kui palju ikka neid võimudega kursis olijaid siin on ja kui palju neist viitsib asja algajale selgeks nämmutada? Mina ei ole väga kumbki.

            Comment


              #7
              Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

              Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
              Kui palju ikka neid võimudega kursis olijaid siin on ja kui palju neist viitsib asja algajale selgeks nämmutada? Mina ei ole väga kumbki.

              Mõned ikka on.Liiati, algaja võimuhuvilisena tean öelda, et valdav enamik minu küsimusi on sellised, millega puutun küll kokku võimendi ehitamisel, ent, mis oma olemuselt on ikkagi üldine ABC, mille osas oskab aidata vast igaüks, kes veidigi elektroonikast jagab (milline diood oleks mõistlik valik, millist tüüpi kondekat eelistada, kuidas skeemi mingit osa mõista jne). Seega, toetan selle teema tekkimist. Kui küsimused nii keeruliseks lähevad, et tõesti võib juba võimendispetsiifiliste aspektide osas süvitsi kaasa rääkida, siis saab ju vaid uhke olla

              Comment


                #8
                Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

                Tegelikult viimastel (isegi) aastatel tundub tõesti olevat siinne ja mõneti ka mujal seda teed läinud, et ega keegi enam ei viitsi/taha? midagi rääkida.
                Mitu teemat viimasel ajal läinud nii, et loed esimese posti just tehtud teemast, et inimene tahab ISE ehitada aga ei oska millestki alustada, soovitad midagi (isiklikult ei ole valmis skeemide osas kunagi siin petukaid soovitanud), selgub, et asi on kommertsiks kiskunud - milleks siis teema üldse teha? Võimalik, et see uputab mõne teise aktuaalse teema. Mina näit. ei vaata "uusi postitusi", ma vaatan eelmisel päeval huvipakkunud teemasid peamiselt, on olnud juhuseid kus mõni jääb märkamata, eriti kui mitu päeva eemal.

                Võimalik tõesti, et pole mõtet nämmutada, ma ausaltütelda ei tea ise ka kas sellest oleks üldse mingisugust tolku. Ja muidugi on ka huvitavamaid asju kui võimendid, kunagi on olnud vaidlusi, et võimendiga saab igaüks hakkama...selles osas vaidleks vastu aga kui on tahtmist siis ilmselt on võimendi niisugune asi millest leidub kõige rohkem informatsiooni, teine näide - impulsstoide, sellest leidub infot juba hoopis vähem, pean silmas testitud töökindlaid lahendusi ja mida kaasaegsem lahendus seda vähem infot, netis aga võib kohata ka Hi-End võimendite skeeme ja need ei ole tegelikult üldse haruldased, samas pole nendes ka midagi uut, skeemid pm. läbi aegade samad, ainult kaasaegsemad ja ilmselgelt paljuti ka paremate parameetritega jupid kasutusel.

                Ning kui mõtelda, et elektrotehnika kui õppeaine on "nii keeruline", et Ohmi seaduslikke ülesandeid lahendada ei suudeta ja selleks vajatakse foorumkondade abi siis võibolla tõesti on niisugune heietamine kui seinaga kõnelemine...
                -superradical-

                Comment


                  #9
                  Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

                  See üldine ABC tuleks väga lühike aga pmst. vastaks vast nendele kõige primitiivsematele küsimustele ära a la mis dioodid, mis konded, kas 1/4W takistid sobivad? See edasine, et kuidas ja miks võimendil mingi aste töötab ja mille muutmisel mis juhtub on juba siinse üldise massi jaoks liiga keeruline ja mis kõige tähtsam - ebaoluline. Tegelikult ei taha ju keegi siin targaks saada vaid tahetakse mingile tekkinud probleemile lahendust või konkreetselt võimendi osakonnas siis "mingit lihtsalt ja odavat skeemi, mis teeb jõhkrat pauku suppakast, nii et maja väriseks" (samamoodi ei taha keegi koolis targaks saada, vaid paberit). Seega võiks olla kõige õpetlikum ja kõige lihtsam variant see, et iga mats kes midagi on ehitanud, teeb oma asjast pildid ja kirjutab jutu juurde. Kui raatsib paneb ka PCB ja ligikaudse hinna. Ja nii ongi võimalik otsida ja leida mingi skeem, mis kindlasti töötab ja millest on pildid ja jutt, kuidas ta umbes töötab ja kõlab. Kasutajanimi ei tule hetkel ette aga on üks tartlane, kes on väga ilusaid lampvõime teinud ja nendele lausa kodukat, kus on tekst ja pildid ja skeemid olemas. Samuti olen mina vist siin paarist oma tegemisest pikemalt kirjutanud, skeemid PCB ja pildid juures.

                  Need üksikud, kes tahavad targaks saada, need saavad niiehknaa, näiteks teema autor.
                  Condemn the hive.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

                    Esmalt postitatud ainpaasalu poolt Vaata postitust
                    Need üksikud, kes tahavad targaks saada, need saavad niiehknaa, näiteks teema autor.
                    "I take it as compliment"

                    Alati on palju targemaid, selles ei ole mõtet kahelda.

                    Aga teema mõte oli tingitud tegelikult rohkem sellest lugemisest, et inimesed ei suuda isegi sellest aru saada, et toites ühte võimendit ei määra võimendi väljundvõimsust mitte toide vaid suuresti ka võimendi ise - ei ole meil ju loota, et...noh...muist seda juttu mis esimese postis kirjas.
                    Muidugi on olemas vastupidine olukord - kui toide on liiga nõrk aga antud teema mis tekkis LM3886 skeemi ajendil ei ole olemasolev toide nõrk. Ka tekkis ajendus seda teemat kirja panema sellest, et inimene "tiksub" - siia/sinna, kirjutab ühest, paar päeva hiljem teisest - et mis siis arusaamatuks jääb? See, et mida siis ikka tahetakse.
                    Esimese hooga mõtlesin IDEAALSET maailma, seda kus inimene tõsti tuleb ja loeb soovitusliku teema läbi, kui ta endale sellest midagi ei leia siis püstitab oma mõtte. Aga need mõtted on ju paraku nii läbi kedratud...korduvad kuu-paari takka. Seda ma rumal ei mõtelnud, et maailm ei ole IDEAALNE. Ja no olgem ausad - ega ongi lihtsam teha uus küsimus kui hakata veel vanu teemasid lugema - milleks.
                    Mõte oligi, et oleks skeeme, näiteid kuidas saab teha ja kuidas ei ole hea. Et näit. antud 1. posti sisendastet vaid natuke modifitseerida (võiks selle siia lõppliku skeemi järgi üles riputada [vaja see ainult arvutisse joonistada - mul see loll komme võtta asi, algul jamada, ei tööta siis sajad korrad uus plaat, kuni töötab - vahepeal ei ole mahti uut skeemi joonistada]), seejärel natuke arutelu, et mis seal milleks on ja ehk natuke ka sellest, et kui pole konkreetset juppi, et mida siis asemel saaks panna jne. (ei midagi üleloomulikku) - antud skeemi töövõimeline versioon ei ole rahalises vääringus kallim kui ~2-3€, pingevõimendiaste on lihtsamal juhul umbes samasse suurusjärku, lõpp natuke kallim aga vahel on võimalik leida häid juppe ka oma olemasoleva junk-i hulgast (kohe ei pea ju 10€/tk lateraale soetama), mis peamine, et isiklikud kogemused ütlevad, et kui isegi olemasolevaid juppe vähegi viitsida valida (2SC945/2SA733 näiteks eelastmes või needsamad 2N5401/2N5551) siis saab pm. ilma kulutusteta kõrgetasemelise eelastme, neid eelmärgitud transse võib kohata näit. CRT monitoris ühe korraga kümneid, isegi saja piiresse võib asi jääda. Need on valides ms. võimendis kasutamiseks väga head!!!...
                    Võimalusi mis meil on (kasutatud, vana junk-i on meil tegelikult väga heade juppidega, niisugustega mida mujal maailmas kohati tikutulega taga aetakse, uusi muidugi ei saa aga 98% on vanas kolas töötavaid asju palju - diy jaoks ju ideaalne) võiks ka kasutada. Lõppvõimu jaoks leidub ka transse vana kola hulgas kui hästi otsida, võib ka kasutada odavamaid, n.ö. "noname", algse 1 asemel näit. 2 või 3, muidugi lõpptulemus on see, et 1 originaali saab ikka sellesama kulutuse eest mida nõuavad 2-3 noname, huvitavate mõtete puhul on ju alati võimalik kopereeruda ja tellida paremaid tükke välismaalt - jälle võit...
                    Noh, jälle kaldun siin IDEAALMAAILMA vaadetesse aga need on möödanik!
                    viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 14 m 2012, 21:11.
                    -superradical-

                    Comment


                      #11
                      Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

                      Kuidas ma saaksin ruttu-ruttu vinge tümaka ja sinna juurde ennast kaaslastele suure asjatundjana näidata ? Aga ärge te mind jumalapärast midagi õppima sundige, mis mõtet sellel on, sest tümakat saab kindla peale palju lihtsamalt ka, ainult öelge, mis skeemi järgi ! Tahan võimu mis mu supaka ÄRA TOIDAKS ! Mul üks traHVo siin olemas, see oli vinge ressiiveri seest, kas see kõlbab ? Aidake mind nüüd ometi, aga ärge saatke lugema ja õppima !

                      Ei teagi mis automaatteate sellistele küsimustele peaks koostama ja kleepuvaks tegema ja kõigile järgmistele samasugustele küsijatele copy-peistima.

                      Ei tea kas ma ise olin siis tõesti mingi erandlik ja imelik vend omal ajal, et sain oma kivivõimud tehtud ilma teisi inimesi tüütamata ja isegi ilma elfafoorumita...
                      Internettigi ei olnud veel praeguses mõistes...

                      Kas tõesti peab igaühele eraldi ütlema et ei ole võimalik koostada sõnu kui tähti ei tunne ja koostada lauseid kui kirjavahemärke ei tunne ?

                      Comment


                        #12
                        Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

                        Esmalt postitatud mikumaku poolt Vaata postitust
                        Kas tõesti peab igaühele eraldi ütlema et ei ole võimalik koostada sõnu kui tähti ei tunne ja koostada lauseid kui kirjavahemärke ei tunne ?

                        Siinkohal tahaksin meelde tuletada sellest psühholoogilisest aspektist millele on seletus - "avatud kolba sündroom" .

                        Plaadijoonistamise kõrvale jäi lauanurgal silma alla priskeid kondekaid tutvustav andmeleht, kuidagi süvenesin liialt sellesse ja mõte läks niikaugele, et just oli ühes teemas juttu võimendi toitmisest ja ka midagi selles liinis, et kui see toide nüüd liiga nõrgaks jääb. Tuli Leachi lehelt ka üks lause meelde ja ma siis mõtlesin, et - jälle rumal koolifüüsika aga ehk leiaks mõni "appi, aidake, eksam läheneb?[läbi vist suurelt jaolt] ja kõik õppimata" vend ka midagi siit.

                        Vaatasin suuri kondekapunne 220000uF ja üritasin neid mõttes laadida suurima niisuguse puhul lubatud pingeni - 100V. Energia mis nendesse ära mahuks oleks üsna...jõuline - 1100J, teisalt piisav, et sellega liigutada näiteks üht 88kg kaaluvat inimeselooma põrandast 1 meetri kõrgusele 2/10 sekundi jooksul... Piisav, et liigutada ka kummilohvi mida liiga nõrk võim(utoide) "ära EI TOIDA".
                        -superradical-

                        Comment


                          #13
                          Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

                          1. Võiks vabalt pooled võimendite esilehel kuvatavad teemad olla "kleepuvad". Vene foorumites toimib päris hästi, oluline info koondub. Parem pikad teemad kui palju jupikesi. Hiljem on lihtsam leida. Praegu on nii, et info leidmine foorumi otsingu kasutamise kaudu on ikka väga keeruline, kui ei otsi just y101 spetsiifilisi vigu.
                          2. Austatud "radiotehnika35" võiks kätte võtta ja kirjutada kokku paar artiklit näiteks teemadel: "kuidas remontida võimendeid", "kuidas ehitada võimendeid" jne. Inglise- ja venekeelses maailmas on sellised asjad täitsa olemas. L.Abo on küll ka hea, aga aeg on edasi läinud ja järeltulevad võimendiehitajate põlvkonnad oleksid kindlasti vägagi tänulikud. Pmst saaks seda ka mitme peale kahasse teha. Ma ikka loodan, et on inimesi, kes nüüd selle peale kohe rahast rääkima ei hakka. Artiklid võiks jäädagi teema algatusteks. Nii oleks asjast ehk rohkem kasu ja pikapeale tekiks ehk ka põnevaid arutelusid ja vaidlusi.

                          Aga muidu väga huvitav ja jälgin teemat hoolega.
                          Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

                          Comment


                            #14
                            Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

                            Jah, see on iseenesest ideaalselt sõnastatud nagu ma mõtlesin aga noh - ma olen vilets eneseväljendaja


                            Mida aga peaksin ütlema.
                            Remondiosas ma vägapalju kaasa rääkida ei tahaks kui aus olla. Põhjus peamiselt, et tänapäeval neid aparaate on nii paganama palju, et kõiki ju ei näegi ja on näiteks eri otstarbe jaoks - koduaudio, siis täisvõimendi, ilma lisadeta, on spetsiifilised PA võimendid, ka igasugu mitmekanalilised, nende juures oma spetsiifika, tänapäeval need koosnevad võimendist kui niisugusest ehk 10% ulatuses, vahest vähemgi - remondil aga on niisuguste puhul kogemus, et viga on enamasti mujal. Seni kuni tegu analoogvõimendiga on ju asi lihtne, digitaalsed on juba teine teema, integraalsed eriti hullud, mul olnud sedagi, et ei saa lihtsalt osa - õigemini osa hind oli kogu seadmest kolmandik ja nii kadus ka omanikul soov remontida.
                            Remondikogemusi ma usun näiteks moi või veel mõni - kindlasti neil rohkem, neid põhitõdesid nad seletaks ilmselt palju lihtsamalt kui mina. Iseasi, kas nad tahavad.

                            Sesosas olen paari aasta jooksul arvamusel, et kui inimene tahab, ta saab asja ise korda, kui ei taha siis viib remonti, kui ikka proovib aga õppida ka ei viitsi ja ei taha jne - küsib igat väikest asja, viib lõpuks ikka remonti ja maksab ka kõrgemat hinda vahepealsete proovimiste pärast...
                            Ma usun, et ega eriti ei kaotaks sellest ka remontijad+tänapäeva keerukam tehnika mida kodus suures osas ka ei remondi - puudub vastav tehnika ja ka kogemused/teadmised.
                            Ühesõnaga, pikk ja keerukas peatükk...

                            Teine osa on isearetamine, siin kehtib tänapäeval tõesti aina enam vaade, et: " Isemõtlemisel pole väljaspool arendusmeeskondi kohta. " - seda muide ütles üks siinne brigadir , ma meenutasin ja lugesin, ja mõtted muutuvad tõesti kiirelt, see jutt oli natuke üle aasta tagasi millest selle lõigu välja lõikasin, ehk ütlejal tuleb ka meelde . Võib ütelda, et nüüdseks on mõte täielikult muutunud, pigem negatiivnegi meelestus tekkinud...loodame, et siin teemaski kaasarääkijal see lause meelde tuleb, ütleks, et nähes viga ning seda märgates ja märkides ja ka just sarnase mõtteviisiga kodanikele vastates kes otsida ei viitsi, teevad teema, kirjutatakse, aru ei saa, kirjutatakse uuesti, ikka aru ei saa - siis ütled ehk natuke kurjalt, saad selle eest vastu näppe kõrgemalt poolt, eks pead sellega leppima, siis kunagi pöördud ilma igasuguse vimmata karistaja poole, ehk teed ka kogemata pisikese näpuvea, saad selle pärast uuesti n.ö. vastu näppe, saadetakse sind pm. pikalt...saad topelt karistuse pm., Märgatakse viga nagu siin teemas mul (ülalpool sellest...), siis räägitakse vihjamisi, ümbert nurga - justkui kui loll sa ikka oled, näe, tuled õpetama aga ise teed vigu...
                            Siis kritiseeritakse lahendust kui negatiivset - väljavõte viitega skeemile mis esimeses postis. Ma siinkohal tõstatakse küsimuse, et kas ollakse ise proovinud ja mis ei meeldi ja mis on parem ja kus on skeem, millega on võrreldud jne.
                            Ühesõnaga:
                            " Ei ole tegelikult häda kah, sest igal pool on vaja "pabereid ja formaalkorrektsust" järgivaid tegelasi. Ehk vend elektroonikafirmas peab teadma, mida ja kuipalju keerata, et mõõteriistal pilt "selline" oleks.Ja muud ei tohigi teha. Ja ei tohigi mõelda ! Isemõtlemisel pole väljaspool arendusmeeskondi kohta. Ja see on väga kurb ! "

                            Kuid vaid aasta hiljem?

                            Iseenesest on 0-st ehitamine minumeelest kõige õigem lähenemine - tead ise kuidas teed ja mida teed, "programmeerid" ka töökindluse või rikkimineku sellesse - tahaks loota siinjuures, et välised kontaktid püsivad, et ehk tulevikus oleks näha kas need isetehtud võimud ka näit. 20 või 30a pärast ka töötavad...
                            Nagu on näha olnud - võimendi ei koosne üksnes trükkplaadist ja kallistest/raskestihangitavatest transistoritest, kui need ka olemas - töötava seadmeni on ikka veel pikk tee, aastad on teinud oma töö ja noored, ehk 14-15 aastased tahavad saada palju müra, loeb kvantiteet, ma ise alustasin 2*2W Abo raamatu skeemiga...
                            Ma ei näe mõistlikumat seletust võimsustele üle 1000W RMS kui ainult HUVI, SOOV, TAHE, NÄGEMUS? - otstarvet kui niisugust reaalselt ju ei ole, olgem ausad. Ma mõneti mõtlen nende postide peale kus kirjutatakse, et milleks...mõistlikku põhjendust tegelikult ei ole, kodustes tingimustes või veelenam - jumal hoia, autos näiteks.
                            Mind tirivad need numbrid eksperimenteerimise vaimust vaevatuna.
                            Ma ei oska ütelda ka seda milline on maailma parim võimendi, milline on parim skeem, võin natuke suunata oma kogemuste põhjal mis reaalselt proovitud, võin väga tulistes olukordades ka n.ö. võrdlusmomendiks kaks x-võimu teha ja võrrelda - selleks muidugi peab asi ennast ka nende puhul huvitama.
                            Ma ei teagi, kas näit. keegi julgeks siin võimenditega tegelevatest ütelda milline on maailma parim skeem näiteks? Siin minust üle 2 korra vanemaid...nemad ju ometi peaks teadma...ma kardan, et kes tegelevad, nad teavad, vähemasti nende endi jaoks

                            OK, nüüd sai niisugune kohati filosoofiline jutt aga - ma üksi niisugust teemat ilmselt tõesti ei suuda luua mis sunniks hädasolijat peatuma ja seda lugema - arutlused muidugi on alati teretulnud siinsamas
                            -superradical-

                            Comment


                              #15
                              Vs: Võiks olla sarnane "OLULINE" võimendiehitaja teema, kohustuslik lugeda enne uue t

                              Küsiks teema uppimise mõttes, et mis värk selle tagasiside lüüdiga õieti on? Mõnel skeemil on polaarne lüüt, mõnel NP. Olen näinud ka kahte tavalist NP asemel. Mõnes skeemis on paralleelitud kilekondega. Pidavat olema selgelt kuuldav vahe. Vene foorumis räägitakse lüüdi asendamisest "integraatoriga". Mahtuvused ja pinged ka eri skeemidel seinast seina. Kuidas siis õige ja hea oleks?
                              Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

                              Comment

                              Working...
                              X