Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
1,41 koefitsient on koormuseta olukorras. Kui samas toites on näiteks 2 kanalit, siis koefitsient, tänu võimendite algvoolule, on väiksem. A-klassi puhul võib koefitsient olla veel väiksem, näiteks 1,2.
Vahetasin ühel töötaval Radiotehnika U-7111 võimendil toite elektrolüütkondensaatorid (üks 24 aastat vanadest oli mõõtes 4300µF ja teine 6200µF, ESR OK - paigaldasin uued suuremad, kummalegi kanalile omad - 2X 10 00µFX63V). Trafol oli pinge ilma koormuseta 2X27,8V. Pärast dioodidega ühendamist oli pinge kondensaatoritel 2X37,5V. (Koefitsient 1,35). Trafol jäi pinge praktiliselt samaks. Tundub, et sisse mahub ka 2 originaaltrafot
Kasutatud vene elektrolüütkondensaatoreid tuleb hoolikalt vaadata väljaviikude poolt – kas pole elektrolüüdist märg või viitab väljatilkumisele šassiil terase rooste. Sellised kondensaatorid tuleb kohe asendada, soovitatavalt enne sisselülitamist
Radiotehnika võimendi puhul üllatas mind, et transistorid polnud praktiliselt paari valitud – ei tea, kas oli tegemist kvartali (aasta) lõpu toodanguga või ei valitudki neid? Ühel KT940-l oli võimendus 3 - lendas kohe prügikasti Kõik transistorid asendan - valin parameetrite järgi. Lõppu tahaks panna topelttransistoride asemele KT8101A ja KT8102A. Enne tuleb ilmselt uued AL radiaatori vaheplaadid teha (2 transistori saab kohe paigaldada, 2-l ei mahu kahjuks transistorid kõrvuti ära).
Oleks ehk teistelgi huvitav teada, et kuidas ja millistel vooludel või sagedustel mõõtsid?
Mõõtsin alalisvoolu režiimis, Ik =constantne: Ik=30mA; Uke=10V.
Baasivooluks sain 9,6mA! – selliste parameetritega ei tohiks KT940 olla, min võimendus on passi järgi 25. Ja pole kakunagi nii väikese võimendusega transistori näinud
Võib-olla on kunagi veidi haiget saanud või laiatarbejupp lihtsalt. Defitsiidiajastul kõlbas plaanitäitmiseks igasugune. Teises Radiotehnika U-7111 olid näiteks KT850 ja KT851 tehase poolt asendatud vanemate transistoridega.
Ülejäänud KT940 võimendused jäid 40 ja 60 vahele, kuid valisin paarid välja KT940A ja KT9115A hulgast.
Lõputransistoride KT854 ja KT855 võimendused olid 2A ja 6V juures 38..62. Kõik 4 olid erinevad. Lugesin ühe lääne võimendi remondiinstruktsiooni - seal oli lubatud lõputransistoride erinevused kuni 30% -siis pidid moonutused jääma lubatud piiridesse.
Iseehitamise korral olen suure hulga transistoride hulgast valinud max kuni 3% erinevad.
Tavaliselt olen leidnud võrdsed.
Lugesin ühe lääne võimendi remondiinstruktsiooni - seal oli lubatud lõputransistoride erinevused kuni 30% -siis pidid moonutused jääma lubatud piiridesse.
Ühe sellise http://www.cnet.com/products/yamaha-...channel/specs/ korjusest võetud lõputransse mõõtsin arvuti toitekaga, Uke 11V, suuremal voolul pinge veidi kahanes - plokk lahja. Ik 40mA..1,5A alalisvool, baasvoolu muutsin. PNP ja NPN vahe praktiliselt kahekordne kogu Ik ulatuses. Spetsifikatsioon ülal viidatud lehel ütleb, et "Total Harmonic Distortion 0.04%". Kus see trikk siin on?
Jätkub amfitoni teema väline transistoride mõõtmise jutt.
Ühe sellise http://www.cnet.com/products/yamaha-...channel/specs/ korjusest võetud lõputransse mõõtsin arvuti toitekaga, Uke 11V, suuremal voolul pinge veidi kahanes - plokk lahja. Ik 40mA..1,5A alalisvool, baasvoolu muutsin. PNP ja NPN vahe praktiliselt kahekordne kogu Ik ulatuses. Spetsifikatsioon ülal viidatud lehel ütleb, et "Total Harmonic Distortion 0.04%". Kus see trikk siin on?
Ma mõõdan alalisvoolu režiimis baasivoolu, Ik on konstantne (nagu ka enamikes teatmikes on).
Ik ja Uke saan muuta laiades piirides.
Mõõtja on iseehitatud, olen sellist tüüpi ehitanud ka elektroonikafirmale, kus oli vaja transistore paari mõõta. Olen elus ehitanud päris palju eri skeemiga võimendid ja veel rohkem neid remontinud.
Vene võimenditel pandi moonutuse arvuks standardi näitaja (kõrgem, 1., 2. klass). Alles 90 alguses näidati ka paremaid arve. Ilmselt pidid siis igasugused detailide kõikumised standardi tagama. Enamus olid siiski paremad, ise komponente valides olid parameetrid veel paremad. Eks käsitsi tehtud üksikseade ole ikka seeria omast parem
Ma lammutasin hiljaaegu ka ühe lääne võimendi juppideks - seal erinesid lõputransistoride alalisvoolu võimendused 3 korda! Ühte tüüpi olid küll sama võimendusega.
Kui vaatasin võimendit enne lammutamist ossiga topeltsagedustel 400Hz+2kHz nelinurka, siis avanev pilt küll nii roosiline polnud kui näitajad paberil Nii, et nendesse arvudesse tasub suhtuda teatud ettevaatusega. Eriti fantastilised on osade autovõimendite võimsused -kus energiatarve on tavaliselt märksa väiksem max võimsusest. Ilmselt elektrooniline perpeetum mobile Eks tuntumate brändide arvud ole tõepärasemad.
Transistoride sagedusomadusi sai rohkem uuritud 70-ndate alguses, kui võimendisse läksid sellised transistorid nagi GT402, GT404;P214…P217. Siis oli tõsiseid probleeme võimendil lineaarse 15kHz riba saavutamine ( Ma imestan siiani, miks Ostas need Odyssei- 001 võimendid nii populaarsed on, seal sees ju sama „retro savi“.) Muidugi U-101 on KT805 -20MHz ja KT837 -1MHz piirsagedused – seda võiks muidugi arvestada.
Remont tõestab ka, et näiteks U-101 transistorid pole paaris. Ikka läheb läbi vaid üks KT805 või KT837, kummal võimendus parasjagu suurem. Ja kui vaadata nende transistoride karakteristikuid, siis on nad sama nägu nagu siga ja kägu- ilmselt polnud tollal paremaid saada. Olen näinud ka võimendeid, kus lõpus 1 on Ge ja teine Si. Sama kehtib moonutuste seisukohalt ka võimendite kohta, kus lõpus on 2 ühte tüüpi transistori, näiteks 2 npn transistori.
Räägiks nüüd ka teemast. Igasugustest Amfitonidest on netis piisavalt infot:
Teemavälise jutu lõpuks:
Ma uurisin, miks kasutati Radiotehnika U-101 topelttransistore KT805 ja KT837.
Olid ju tollal siiski olemas ka tunduvalt paremad (Ik= 10A) paarid KT818G ja KT819G plastmasskorpuses.
Põhjus oli väga lihtne – see polnud konstruktorite valik, neil oli varajasemast ajast laos lihtsalt miljoneid transistore KT805 ja KT837, mis muidu oleks läinud vanarauaks
Comment