Teade

Collapse
No announcement yet.

Radiotehnika U101 lõppvõimendi

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Radiotehnika U101 lõppvõimendi

Aga oled sa kuskil nende KTxxx kollektori voolu ja beeta sõltuvuse graafikut näinud, nii nagu antakse lääne transidele?

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
      Aga oled sa kuskil nende KTxxx kollektori voolu ja beeta sõltuvuse graafikut näinud, nii nagu antakse lääne transidele?
      Mul on ligi 700lk. vene transistoride teatmik, kus on nende transistoride andmed, graafikud. Ka netis on andmeid, graafikuid piisavalt.
      Ja sellise vahetuse teinud küll väga ammu 4..5 võimendil, kuna KT805 ja KT837 paare siis niipalju kokku ei saanud, lihtsam oli asendada.
      Nende võimendite omanikud tervitavad siiamaani Nagu ma uurisin, kasutati selliseid transistore majanduslikul põhjusel. Tehase laos oli vanu liiga palju ja oli vaja neist lahti saada. Uuematel võimenditel Radiotehnika U-7111 kasutati juba uuemaid komponente KT850; KT851; KT854, KT855; KT9115 jne.

Comment

Pika punnimise peale ühe graafiku KT/2T819 kohta isegi leidsin.

Sealt paistab küll tugev kukkumine peale 0,5 A voolu.

Comment

Uurisin natuke eespool olevaid THD pilte ja huvitav asi hakkas silma, alla 150 Hz on 2. harmooniline kuni 10 dB suurem kui 3. harmooniline, üle 150 Hz aga vastupidi. Viitab nagu mingile madalsageduslikule disbalansile õlgade vahel. Kas lõppude vahetamise järel jäid suhted samaks?

Ainult helikaardi mõõtmisel on ka muidugi sarnane tunnus küljes, mis viitaks nagu ebaõnnestunud sidestuskondekale, mõni mitte just väga hea lüüt väljundis.
          Pole veel mõõtnud. Praegu on eksemplar vussi käes ka. Minu mõõtmistel on ikka väga kõva "helikaardi maitse" juures. Mul oli nende esimeste graafikute koostamise ajaks korraks ka Presonus Firestudio kasutada, mis on igati hea profikaart, ja sellega tulid need THD jooned üsna sirged. Samas oli arvutiks vana Celeron 1,3GHz +XP ja ma pole üldse kindel, et kõik korralikult töötas - kuidagi liiga ilus oli see tulemus.

Tegelikult peaksin mõnes nö tunnustatud laboratooriumis oma EMI6|2 (vanakese) kaardiga mõõtmisi kaliibrima. Tartu kandis on kedagi, kes tahaks THD mõõtjast ühe U101 läbi lasta?

Comment

Pika punnimise peale ühe graafiku KT/2T819 kohta isegi leidsin.

Sealt paistab küll tugev kukkumine peale 0,5 A voolu.
            Eks transistoridel ole ikka selline graafik. Ei erine ka selle poolest KT805 ja KT837 ja ka lääne omad.

Aga kui võimendus pärast tugevat kukkumist on samas punktis suurem kui KT805-l (võib ju leida mõõtes veelgi parema eksemplari), siis pole ju häda midagi. Ma ei ole vastu vaielnud sellele, et sellist paralleelsete transistoride variante kasutatakse lääne võimsamatel võimenditel kui 20W.
            Ja Sinu poolt mainitud põhjusel, vahel ka majanduslikul põhjusel.

Comment

Esmalt postitatud Svago poolt Vaata postitust
              Olen eelistanud metalli ja 2T markeeringuga transistore..
              2T818/819 ei ole KT818/819 transside militaarvariandid nagu teiste transside puhul oli. 2T transid on hoopis teise, suurema kristalliga, legend oli, et Motorola mingi transi koopia ja varjamiseks pandi numbrid 818/819 mille KT-d olid NL väljatöötlus.
              Kui tootsime bändidele võime siis PA võimude lõpud püüdsime nendega teha, ei mäleta kas see oli Vitamiin või Apelsin kes tõi ühe võimu tagasi kuna ei kõlanud nii hästi kui eelmine, siis oli 2T saamisel vahe sees ja võimus olid KT transid.
              Aasta 2014 hakkab lõppema, aeg oleks KT818/819 ajaloo prügikasti saata, ON-SEMI(Motorola) toodete seast leiab oluliselt paremaid transse, MJ21193/94 datasheedid on ühel lehel kõrvuti.
              ,
              VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

Comment

Eks transistoridel ole ikka selline graafik. Ei erine ka selle poolest KT805 ja KT837 ja ka lääne omad.
                Erinevad, headel transidel on beeta ja voolu sõltuvus ikka väga sirge ja hakkab natuke langema alles kuskil soovitatud maksimum voolu juures. Näiteks: http://www.semicon.sanken-ele.co.jp/...1186_ds_en.pdf

Comment

Kindlasti on paremaid transistore tänapäeval. Kuid inimesel on plastkorpuses: „kt818 on mul mõniteist tk ja kt819 ca 100 tk ringis“ ja on küsimus kas neid võib kasutada U-101 või mitte?
                  Kas panna paari või ühekaupa.
                  U-101 nominaalvõimsuse (20W) vool on ca 2A. Kas KT818 vooluvõimendus on siis väiksem kui KT805 vooluvõimendus voolul 1A (neid 2tk. paralleelselt).
                  Võrreldes graafikuid, on isegi suurem - keskmine statistiline 60-40.

Comment

Minu jaoks ei ole oluline vooluvõimenduse absoluutne number vaid see, kudas ta kollektori voolust sõltub, see on parameeter, mis neil vene transidel eriti kehv on.

Comment

Jyrka :

„2T818/819 ei ole KT818/819 transside militaarvariandid nagu teiste transside puhul oli. 2T transid on hoopis teise, suurema kristalliga, legend oli, et Motorola mingi transi koopia ja varjamiseks pandi numbrid 818/819 mille KT-d olid NL väljatöötlus.“

Ma lugesin siin foorumis seda linnalegendi juba varem
                      Võtsin siis tollal sama tehase, samal ajal toodetud 2T ja KT transistorid. Kaalusin paarkümmend tükki kaaluga, mille täpsus on 4 kohta peale koma. Transistoride kaalud erinesid vaid passis lubatu piires. Siis lõikasin rauasaega (et mitte üle kuumutada) korpused lahti. Vaata palja silmaga või mikroskoobiga – kristall sama, mis sama
                      Eks enamuse vene elektroonikakomponentide tootmine ole alguse saanud lääne komponentide lahtilõikamisest, parameetrite uurimisest, võimaliku tehnoloogia katsetamisest. Olin sellises Vene parimas uurimisinstituudis diplomipraktikal, kus kasutati kaasaegsemaid Jaapani ja USA seadmeid ning asi lõppes kõrvalasuvas katsetehases. Kui 100-ne partii õnnestus, suunati "klots" koos dokumentatsiooniga edasiarendamiseks ja tootmiseks mõnda numbritehasesse e. rahvakeeli postkasti.
                      Enamus pooljuhte leidis esmase rakenduse sõjatööstuses. Seal oli ka piisavalt raha, et asja edasi arendada. Laiatarbe komponentide jaoks kahjuks raha ei jätkunud.
                      Ja transistoride omadusi mõjutavad peale kristalli suuruse ka muud omadused (monokristalli puhtud, legeerimine, tehnoloogia jne.)
                      Ka näiteks KT805 esimese väljatöötluse kristall erineb uuematest, rääkimata eri korpustes olevatest (KT818G; KT818GM) Üldjuhul tehnoloogia täiustudes hoiti väga väga kallist Si-monokristalli kokku (juba siis maksis 1kg 4 Volgat). Sellepärast võib vanema transistori kristall olla küll suurem. Jänkide eest polnud küll põhjust sõjatehnikat varjata (nad teavad seda niigi) ja teades vene tehnoloogiat, sama partii transistoride parameetrite hajuvust, sõjaväe norme, võin kinnitada, et sõjaväele mittekõlbavad transistorid (kohati 95% toodangust) ei läinud ümbersulatamisele vaid leidsid kasutuse tööstuses ja rahvamajanduses.
                      Ja eks võimendi ehitamist tuleks ikka vähemalt vene transistoride kasutamisel alustada sobivate transistoride mõõtmisest-leidmisest, et kliendi ees piinlikkust mitte tunda.

Minu jaoks ei ole oluline vooluvõimenduse absoluutne number vaid see, kudas ta kollektori voolust sõltub, see on parameeter, mis neil vene transidel eriti kehv on.
                      Ära võrdle aurumasinat elektriautoga. Need jupid on ju pool sajandit vanad. Küllap nad on uuemaid ka järgi teinud, tundub et naftadollareid neil vaid sõjaväe jaoks jätkubki...
                      viimati muutis kasutaja Scott; 14 November 2014, 06:43. Põhjus: järjestikpostitused kokku

Comment

OT. Hüüdlause: " nõukogude mikroskeemid on suurimad mikroskeemid kogu maailmas."

Comment

Esmalt postitatud M.L poolt Vaata postitust
                          Minu mõõtmistel on ikka väga kõva "helikaardi maitse" juures. Mul oli nende esimeste graafikute koostamise ajaks korraks ka Presonus Firestudio kasutada, mis on igati hea profikaart, ja sellega tulid need THD jooned üsna sirged. Samas oli arvutiks vana Celeron 1,3GHz +XP ja ma pole üldse kindel, et kõik korralikult töötas - kuidagi liiga ilus oli see tulemus.

Tegelikult peaksin mõnes nö tunnustatud laboratooriumis oma EMI6|2 (vanakese) kaardiga mõõtmisi kaliibrima. Tartu kandis on kedagi, kes tahaks THD mõõtjast ühe U101 läbi lasta?
                          Aga vaata mis karul kõhus on, võibolla väga väikeste vahenditega EMI6|2 parendatav, just see kui on näiteks kasutatd odavaid lüüte sidestuses. Arvuti kiirus kindlasti ei mõjuta THD pilti, iga vähegi arvuti veab selle välja.

Olin sellises Vene parimas uurimisinstituudis diplomipraktikal
                          Pirita teel?
                          viimati muutis kasutaja Scott; 14 November 2014, 06:44. Põhjus: järjestikpostitused kokku

Comment

Esmalt postitatud moi poolt
                            Pirita teel?
                            Ei, Moskvast 40 km väljas. Seal töötas üle 4000 teadlase, N.Liidu parimad spetsialistid ja oli terve linn ainult nende peredele.

Comment

Aga vaata mis karul kõhus on, võibolla väga väikeste vahenditega EMI6|2 parendatav, just see kui on näiteks kasutatd odavaid lüüte sidestuses. Arvuti kiirus kindlasti ei mõjuta THD pilti, iga vähegi arvuti veab selle välja.
                              OT: siin läheb juba U101-t ümbritsev jutt hästi ümmarguseks ja muudele põnevatele radadele. Aga ehk jõuab siis kunagi ka U101 mõõtmiseni, sest tõde on seal kuskil väljas olemas .

EMI 6|2 sisendis on 5333KZ AD muundur http://pdf.datasheetcatalog.com/data...8/384956_1.pdf. Plaadi alla radu ei näe - see on kaane külge kinni sulatatud ja esialgu kinnitusi katki murda ei taha.

Iga AD muunduri lähedal on neli kollast SMD kondet (midagi sellist http://electronics.stackexchange.com...ytic-capacitor) markeeringuga: 105C,mille all kiri P101E.

Väljundis on 43L41KZ DA muundur (http://www.digchip.com/datasheets/pa...L41-KZ-pdf.php)

Elektrolüüte sisendi ega väljundi lähedal ei ole.

Arvuti kiiruse taha vist tõesti EMI 6|2 puhul miskit ei jää, aga selle Presonuse Firestudio draiverite korral tekkis kahtlus, et äkki ei toimi ikka kõik vana XP-ga ja kusagil jääb lonkama.
                              viimati muutis kasutaja M.L; 13 November 2014, 19:39. Põhjus: elektrolüüdi märkus

Comment

Esmalt postitatud M.L poolt Vaata postitust
                                Kas proovisid neid paari ka ajada? Proovi need viimased draiverid korralikult paari ajada - see tegi mul asja oluliselt paremaks. Vooluvõimendi draiverid VT13, VT14 võivad vabalt olla BC547 ja BC557 klassist olla.
                                Igaks juhuks veel märkus, kui keegi tahab proovida U101 vooluvõimendi esimese draiveripaari vahetust ja ürgsete . KT961 ja KT626 asemel midagi kiiremat proovida. Nendel küünib seal kollektor-emitterpinge Uce originaaltoitega 45V juurde. Seega alla BC546 ja BC556 seal hakkama ei saa.

Comment

Working...
                                X