Teade

Collapse
No announcement yet.

Kui halb on Estonia eelvõimendi?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

    Huvitav, et see Estonia eelvõim alati kirgi kütab. Ja alati on targutajaid kes pole viitsinud skeemi vaadata.
    Ma antud hetkel siiski ei võtaks mürki selle peale, kuid mulle tundub, et signaali teel on kogu võimendi peale ainult 1 mittepolaarne lüüt. Minule, kui karu jala alla jäänud kõrvadega isikule, on üsna selgusetu, kas selle elemendi vahetamine millegi kaasaegsema vastu annaks kõrvaga tuntavat tulemust. Võib olla siiski.
    Kogu eelvõimendi koosneb sisuliselt viiest transistorist, millest 2 on väljakad. Kas nende vahetamine annaks midagi? Eelvõimendi tagasisideahelas on tämbriregulaatorid.
    Tämbri regulaator on väljalülitatav.
    Toonkompensatsioon on väljalülitatav, ma ei saa aru miks sellest alati jahutakse, kas väljakatel lüliti ei tee seda piisavalt hästi?
    Filtrid on sisselülitatavad, vaikimisi signaal neist läbi ei käi.
    Ainuke signaali ahelas olev opakas on kõrvaklapi võimendis.
    Toiteosa on konstrueeritud nii, et pinged tekkiks/kaoks mõlemas õlas üheaegselt. 78/79 ei ole selles mõttes adekvaatne asendus, iseasi, mil määral see avalduks.
    Puhver võimendite kohta olen lugenud soovitust, vahetada VT37-40 BC550C vastu, müra pidavat oluliselt vähenema. Ühtlasi tuleb endaergutuse vältimiseks C35-36 suurendada -12pF.
    Samas, kui kõrgeoomilisest väljundist signaalivõttu pole (pieso helipea?), siis mulle tundub, et neid puhvreid pole üldse vaja (või jätta ainult 1).
    Väljundisse kaitserelee on igati mõistlik lahendus.

    Comment


      #17
      Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

      a1, ära mürgi võtmisega tõesti kiirusta ja vaevalt, see Estonia mingeid kirgi kütab, mind isiklikult jätab täiesti külmaks.
      Mis puutub toonkompensatsiooni, siis avaldab see mõju ka väljalülitatud olekus ning ei maksa unustada, et Estonia orig. vol pote on nii küübakas, kui veel olla saab ja sinna tasub kindlasti korralik asemele panna, aga õnneks uuematel puuduvad need lisa otsad toonkompensatsiooni jaoks seega nii või naa jääb toon.komp. välja ja nii ongi parem. Ka filtritega on nii, et kui nad ongi välja lülitatud, siis signaal käib läbi hulgi lülitite, lisaks on signaali trakt ebaloomulikult pikk ja läbib pea igat plaadi serva, mis kindlasti hea pole, kas minu mõte oli nii keeruline... Laias laastus minu mõte oligi jätta ainult vajaliku alles, ning teha signaali trakt loogilisemaks.
      viimati muutis kasutaja Rom; 14 m 2014, 17:11.

      Comment


        #18
        Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

        Kuna mul filtreid vaja ei ole, võib nad kõik välja kakkuda, pmst. on mul vaja seda et oleks phono, AUX signaali võimendus (ehk siis arvuti ja suure lõppvõimu vahele), sisendselektor, ja volüüminupp.
        Parim lahendus oleks ilmselt teha täiesti uus eelvõimendi, aga ei ole piisavalt aega, viitsimist ja oskusi et täiesti nullist alustada. Ja ma ei ole ka piisavalt audiofiil et mingit über highend võimendit kokku laduma hakata. Seega alustaks hetkel millegi ümberehitamisega, ning mõni vene eelvõim tundub sobilik Lisaks kui tekkib kunagi isu millegi parema vastu ja nokitseda viitsin, saab Estonia laiali lammutada, ja vot näed kohe olemas phono, korpus, toide, lülitid, pistikud, jne... ainult eelvõim uus sisse.
        Aga hetkel teeks siis nii et ostaks võimu ära ja siis saab plaadil jubinate asetust lähemalt uurida. Kui need mõttetud filtrid vahelt jätta, on vast mõtekas signaali rajad uued vedada. Juhtmetega, lühemad. Kui kõik ebavavajalik rämps seest välja kistud, siis on näha mis lüüdid jne... alles jäävad, ja siis need vahetada. Sealt edasi vahetada siis volüümipote jne...
        Kuna mul hetkel seda skeemi ees ei ole ja vaadata ei saa, siis küsiks et kuidas see tämbriploki väljalülitamine käib Estonial? Kas tal läheb signaal siis läbi opakate aga tagasisides lülitab filtrid välja? Seljuhul on see "bypass" funktsioon jah suht mõttetu kuna filtrid ei rakendu aga signaalahel jääb ikkagi pikaks.
        Lisaks on ka veel selline plaan et mingi aeg ehitada sinna sisse mõni ebay-st tellitav USB DAC, et saaks arvutist kvaliteetsemat heli. Sel juhul tuleks tollele ilmselt mingi varjestus korraldada, et digisignaal muud elektroonikat ei häiriks ja pininaid, krabinaid jms. anomaaliaid ei tekitaks.
        Ja palun andestage kui mingeid lolle vigu teen või midagi valesti ütlen. Saan aru küll elektroonikast, aga ei ole proff
        Ja kui kellelgi on üle Estonia või mõni muu vana eelvõim siis andke teada ja saame ehk kaubale!

        Comment


          #19
          Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

          Nõukogudeaja viljastavad tingimused on lubanud kasutada igasuguseid kooslusi. Kas sama küübakas, ei tea.

          ps! Oksjoniportaalis hetkel üks Korveti eelvõim üleval.

          Comment


            #20
            Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

            Esmalt postitatud vanakool poolt
            Lugesin seda juttu ja julgen ka kraaksuda, mis Estonia eelvõimu puutub siis pole mõtet seda ümber ehitada, see on surnult sündinud vasikas ja see võim oskab mängida ainult bum- bum, mütt, mütt ja helitugevusregulaatori igas asendis on kõlavärving erinev,võite mind kividega loopida kuid IMHO- superrämps.
            Seevastu lõppvõim on väga hea ja kvaliteetne asi.
            Sa nähtavasti pole ühtegi ümberehitatud EST eelvõimu kuulnud. Kuidas siis oskad omistada tehasevariandi probleeme ümberehitatud versioonile?
            Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
            Konfutsius

            Comment


              #21
              Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

              Ok, kas saaksid pakkuda alternatiivi skeemidena diskreetelementidel korrektorvõimendile ja samuti diskreetsetele puhver- ja eelvõimendile? Mida sa ehitaksid (kui oleks mõtekas)?
              Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
              Konfutsius

              Comment


                #22
                Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

                Estonia eelvõim sobib gabariitidelt ja muidu väljanägemiselt kenasti Juuljuze respromi võimuga kokku, mis pole ka vähetähtis. Tehasekonditsioonis up-010 tõmbaks muidugi respromi suutlikkust kõvasti alla.
                Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

                Comment


                  #23
                  Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

                  Kunagi nägin Astra SAT ühel kanalil saadet, kus testiti võimendite kvaliteeti. Saali oli toodud 3 väga erineva kvaliteediga võimendit. Kõlarid jäid samaks. Esitatav lugu samuti. Tänavalt kutsuti suvalisi inimesi kuulama ja hinnangut andma (ametit ikkagi küsiti).
                  100-st inimesest 91 ei osanud üldse vahet teha.
                  8 inimest leidis kõige kehvema (ei saa ka välistada, et pakkusid umbes)
                  1 inimene leidis õige variandi - see 1 inimene oli elukutseline muusik.
                  Ma kardan, et enamus inimesi kuuleb heli kvaliteeti hinna või näitajate järgi võimendi passis.
                  Loodan, et foorumis kvaliteedist arutlejad kuuluvad selle õige 1% hulka.
                  Ja võimendite tootjatele edu, sest vanasõnagi ütleb, et sigade ette pärleid ei loobita
                  (kehtib selle 91% kohta).

                  Comment


                    #24
                    Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

                    Ma kardan, et enamus inimesi kuuleb heli kvaliteeti hinna või näitajate järgi võimendi passis.
                    Loodan, et foorumis kvaliteedist arutlejad kuuluvad selle õige 1% hulka.
                    Ja võimendite tootjatele edu, sest vanasõnagi ütleb, et sigade ette pärleid ei loobita
                    (kehtib selle 91% kohta).
                    Et nüüd siinsed tegelased selle 1% hulka kuuluvad siis selles ma küll väga kahtlen!!??

                    Mul on toas kahed erinevad kõlarid. Võimendeid transsidel on 4 erinevat võimu 2
                    võimu on firma Pioneeri omad ja kaks erinevat lampvõimu. Üks on ümberehitatud vene Priboi ja on omaehitatud Beag trafodega lõpus. Nüüd kõlarite kommutatsioon on tehtud nii et saab 2 lülitiga ümberlülitada ja seda momentaalselt ja valida ükskõik milline võimendi. Et suured spetsialistid ei hakkaks irisema siis lülitid on hõbetatud pindadega galett lülitid ja kaabeldus on korralik. Sai proovitud ja sisendis on emitterjärgijad, igale sisendile oma ja andmetega 5Hz-200KHz riba -96db müra. Selleks et sisendid ei oleks paraleelitud, sest on üks heli allikas ja et selle väljund pooleks liigselt koormatud. Heli allikaks on lintmakk stuudio originaal salvestusega. See, et kõlarid on erineva kõlaga see on päevaselge, aga sellest küsimus kas on vahet kõla suhtes seda erinevate võimendite kasutuse korral, sest võimendi on ju võimendi? Vastan ka kohe, on küll ja täiesti kuuldav ja eristatav vahe ja suur vahe, öelge siis nüüd mis variant on see kõige õigem? Kui keegi küsib millised peaksid olema numbrilised näitajad ja milline võimendi peaks olema parim, nii nagu siin tihti küsitakse siis, siis vastust on võimatu anda ehk ütleks et mine istu palja tagumikuga metsas sipelga pessa ja ütle siis milline sind hammustas esimesena. Nii on selle heliga lood ja eks otsige oma heli imesid edasi! kuid see mis mulle meeldib ja naudingut pakub seda tean ma juba ammu ja selleni on olnud pikk tee praktilise tegevuse taustal. Mis kellelegi meeldib või mis parem on seda ei oska öelda ja nõuandeid selles valdkonnas ei jaga. Mis EST.010 eelvõimu puutub siis esiteks ja on see grammari sisend, mis meeldib ja teiseks täiesti renoveeritav asi, kuid vaeva on palju ja skeemielemente tuleb hoolega valida ja esimene ettejuhtuv lüüt või kondekas ei pruugi anda head tulemust ja prügikasti läks see imeline venelaste mop kommutaator, mis lülitas toonkompensatsiooni.See ei kannata mingit kriitikat, mitte kusagil! Olen ka seda meelt et kordades lihtsam on hankida mingi vanakooli integreeritud täisvõim, kus on kõik võimalused olemas ja pole vajadust mingiks eelvõimuks.
                    viimati muutis kasutaja humax; 16 m 2014, 14:50.

                    Comment


                      #25
                      Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

                      Võimenditel on keeruline kõrvaga vahet teha, kui: 1.Kõlarid on kehvad. 2.Heliallikas, näiteks CD mängija on kehv või on testmuusika valik ebaõnnestunud. 3.Valikus on head, aga sarnase iseloomuga võimendid. 4. Eelarvamus on tõesti NII suur, et inimene keeldub kuulmast. Kuulevad ikka enamus neid vahesid ma arvan, lihtsalt kuulamisharjumuse puudumisel ei oska kõike seletada ega igale detailile tähtsust omistada. Pole raske kodus võrdlusteste teha, vaja ainult laiskusest jagu saada. Juuljuz võib oma Respromi proovida ilma ja koosluses EST eelvõimuga. Peaks asi kohe selge olema.
                      Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

                      Comment


                        #26
                        Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

                        Teema on juba suht ära vajunud aga siiki võiks meelde tuletada, et parim eelvõimendi on eelvõimendi puudumine. Ehk pole mingit mõtet signaali ülesse võimendada, et seda pärast potensiomeetriga jälle maha jagada. Eriti käib see tänapäevaste CD mängijatest signaaliallikate kohta, mille väljundsignaali standardiks on kujunenud 2 V. Korralikust kommutaatorist ja potensiomeetist võimsusvõimendi ees rahulikult piisab.

                        Comment


                          #27
                          Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

                          Ühed odavamad "mitte eelvõimendid" on siin ja kui otsida leiab ka kümme korda kallimaid.

                          Comment


                            #28
                            Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

                            Estonia eelvõimendis on päris palju komponente. Tollal, kui ta välja töötati oli olukord ka praegusest erinev – olid väga erinevad ja erineva kvaliteediga signaaliallikad. Eks ta pidi siis rahuldama kõiki võimalikke variante. Mida ringi teha, eks see sõltu kasutaja vajadustest (milliseid allikaid soovib kasutada, kasutatavad kõlarid jne.) Üldiselt mida lihtsam, seda parem.
                            K547 võtmed peaks küll millegagi asendama (näiteks releedega). Signaaliahelates K157UD2 pole ka tänapäeval kõige parem valik. K157 ei ole sõjaväe seeria, nende kvaliteet, töökindlus ja parameetrid kõiguvad seinast-seina – vaevalt keegi viitsib neid tänapäeval enam valida, kui paremaid saada
                            Tämbriploki ja toonkompensatsiooni valik sõltub põhiliselt kasutatavatest kõlaritest ja ka ruumiakustikast. Mul on näiteks väga vana Grundigi kombain koos kompressioon tüüpi originaalkõlaritega. Kõlarid on hea tundlikkusega, riba on sildil märgitud 30…20 000Hz. Mõõtemikrofoniga mõõtes polegi nagu midagi erilist. Kui vaadata skeemi, siis toonkompensatsioon on tehtud eriti keeruliselt. Tänu sellele on meeldiv kuulata igasugustel helitugevustel. Ka väga vaikselt ei jäta bassid ega kõrged soovida.
                            Inimeste maitsed ja kuulamisharjumused on väga erinevad. Toon näite hoopis teisest valdkonnast.
                            Omal ajal sai palju remonditud värvitelekaid. Püüdsid alati mustvalge tasakaalu hästi erinevatel heledustel kohale seada. Üks klient ei jäänud rahule. Ta väitis, et enne oli palju parem ja rahulikum pilt. Selgus, et talle meeldis tugevalt roheline pilt. Tuligi siis kliendi sooviga arvestada ja ringi reguleerida, ise mõtlesin – milleks talle värviteler
                            Mu tutvusrigkonnas on ka professionaalseid muusikuid, kes ei taha kuulata digitaalselt töödeldud muusikat.
                            viimati muutis kasutaja Svago; 17 m 2014, 19:41.

                            Comment


                              #29
                              Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

                              Väga suured tänud kõigile, kes arvamust avaldasid ja soovitusi jagasid!
                              Nädalavahetusel saan võimendi kätte, ja siis hakkab lähemalt uurima
                              Arvestades hinda millega ta saan, on ta minujaoks juba selles mõttes kasulik et kui midagi välja ei tule, saan vähemalt phono astme sealt.

                              Comment


                                #30
                                Vs: Kui halb on Estonia eelvõimendi?

                                Esmalt postitatud Sully poolt Vaata postitust
                                Ühed odavamad "mitte eelvõimendid" on siin ja kui otsida leiab ka kümme korda kallimaid.
                                Sa panid otse lingi, millele ma sisuliselt vihjasin.

                                Comment

                                Working...
                                X