Teade

Collapse
No announcement yet.

Estonia UM 010 modifitseerimine (üle toodud Äriteemast)

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Estonia UM 010

Küsimus ody spetsialistile, kas oled seda reaalselt läbi proovinud, millest kirjutasid? Mina mäletan, et 4 oomseks tehtud 8-oomine variant oli vastupidi võimsam, kui originaal 4 oomine

Esmalt postitatud Jyrka poolt Vaata postitust
    et 8 oomisel trafol on 4 oomiga nii suur pingelang, et vaatamata kõrgemale toitepingele
    on max väljundvõimsus ligi 5W väiksem, seega kadu umbes 15W.

Edit:
    Vabandan veelkord OT pärast, kui mode otsustab teemat puhastada, siis olen sellega väga nõus.
    viimati muutis kasutaja Rom; 06 m 2015, 17:48.

Comment

Eelmine nädal olid mõlemad variandid mu töölaual, 8 oomise kaitse tehtud 4 oomiseks, mõlemal lõpus 818/819 ja voolupiiraja tuimaks keeratud, 4-se max 70W, 8-ne 65W 4 oomil.
      Kahjuks rohkem paare pole võrrelnud, mind ka üllatas. Lähen veel mõõtma, võrdlema, üks 8 oomine veel kapis seismas.
      VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

Comment

Khm, mehed! Tänan väga kõiki kaasarääkijaid ja nõuandjaid, olen liigutatud! Saladusekatte all avaldan, et minu näol on tegu inimesega, kelle suhe elektroonikasse on küll kantud suurest huvist ja soovist mõista aga jääb siiski kasutajatasemele. Parim, mis ma olen suutnud teha, on Priboi võimendi remont omal käel kaasfoorumlase Humax näpunäidete järgi. Tulemus oli suurepärane- kaks valju plaksatust ja ereda leegiga maha põlevad taksitid, kinnitan, et vaatepilt oli muljetavaldav! Priboist tegi korraliku raskerelva ikkagi Humax isiklikult. Loen küll huviga teemakohaseid raamatuid aga ise ma Estoniasse oma kätt enam ei paneks. Siinkohal tänan ka kaasfoorumlast Jyrkat kangelasliku võitluse eest Odyssei taltsutamisel!
        Mul pole diskussioonide vastu midagi, kui moded peavad paremaks kogu teema tõsta sobivasse kohta kuna usun et praeguseks on kõik 4 oomise müüjad on juba teemat näinud.

Comment

Ehk seekord andestad, Eno mu pikaajaline klient ja tema pahaks ei pane, võibolla annab tõsta terve teema võimendifoorumisse, 4 oomise võimu saab ta minu käest.

Mõõtsin 2 8 oomist ja 4 oomise üle, täna tulemus natuke parem aga ikka 2-3W 4 oomise kasuks 4 oomil. Võimsus 70W ja 73W, 8 oomisel +pinge langes 5V, 4 oomisel ainult natuke üle 1V.

Comment

"Mõõtsin 2 8 oomist ja 4 oomise üle, täna tulemus natuke parem aga ikka 2-3W 4 oomise kasuks 4 oomil. Võimsus 70W ja 73W, 8 oomisel +pinge langes 5V, 4 oomisel ainult natuke üle 1V."

Kas mõõtsid ainult ühte kanalit?
            Kuna tegemist on ikkagi stereovõimendiga, millel mõlema kanali toiteks ühine trafo, siis peaks üheaegselt mõõtma võimsust mõlemas kanalis. See annab trafo omadustest õigema pildi.

Comment

Siinusega ikka mõõdetakse ühte kanalit, sellegagi pilt selge. Reaalsest stereomuusikast on ühe kanali siinus palju karmim võimule.

Comment

Esmalt postitatud Svago poolt Vaata postitust
                Kas mõõtsid ainult ühte kanalit?
                Kuna tegemist on ikkagi stereovõimendiga, millel mõlema kanali toiteks ühine trafo, siis peaks üheaegselt mõõtma võimsust mõlemas kanalis. See annab trafo omadustest õigema pildi.
                +1
                Ise mõõdan ka alati kaks kanalit korraga koormates.

Comment

Esmalt postitatud Rom poolt Vaata postitust
                  +1
                  Ise mõõdan ka alati kaks kanalit korraga koormates.
                  Est 010 8 oomine mille lõppude jõudevool 100mA tarbib signaalita umbes 30W
                  max muusika reziimis üks kanal 4 oomiga tarbib umbes 60W,
                  sama stereo puhul tarbib 95W,
                  max 1000Hz siinuse puhul üks kanal tarbib umbes 135W
                  sama stereo puhul tarbib 225W,

Ehk Rom sa seletad tehniliselt miks on vaja võimu piinata 2,5 x suurema tarbimisega max reaalsest tarbimisest, toite omaduste selgeks saamiseks piisab 1,5x suuremast tarbimisest.
                  Ma ka mõnikord piinan 2 kanalit korraga siinusega aga see erand mitte reegel, mõned saastavõimud ei kannatagi seda välja.

Comment

Vs: Estonia UM 010 modifitseerimine (üle toodud Äriteemast)

See on siililegi selge, et sin on karmim Kuid muusikaline võimsus on väga udune mõiste. See sõltub kuulatavast muusikast. Ei saa ju võrrelda orelit ja süntesaatorit mõne teise muusikastiiliga. Või mõni kasutab võimendit hoopis kitarri võimendina, siis läheneb muusikaline võimsus sin võimsusele. Muusikaline võimsus on tänu suurele kondensaatorite mahtuvusele enamal juhtudel 8 oomise Estonia trafoga hoopis suurem kui 4 oomisega (sin mõõtmistes vastupidi). Kui arvutada (polegi vaja mõõta), siis max sin võimsusel mõlemas kanalis läheks 8 oomise trafo 4 oomistel koormustel varsti kärssama .
                    Estonia -010 võimendi konstruktorid arvestasid trafo vastavalt võimendi andmetega (Näiteks 4 oomisel trafo võimsus vastav ja sec mähis 2,5mm², mis kannatab ka max sin võimsust mõlemas kanalis ja sellepärast erinevad ka trafod erinevate kõlari takistuste puhul).
                    Radiotehnika U-7111 puhul arvestati muusikalise võimsusega ja trafo valiti vaid 100VA.
                    Ka enamus lääne kodukasutuse võimendid on sarnaselt projekteeritud.

Comment

Eks ma mõtlesin muusika puhul keskmist, kogemusi peaks olema, omal ajal Eesti bändidele umbes 800 kitarri, bassi, monitori ja PA võimu tehtud.
                      Ei saa ju tõsislt võtta neid andmeid mis saadakse +-7V langenud toitepingega.

Comment

Kõigepealt tuleb endale selgeks teha, mida täpsemalt mõõta soovitakse. Keegi ei sea kahtluse alla, et muusikaline signaal erineb siinusest, kuid mõõtmiseks on hea kasutada just seda teist. Niisiis, kui mõõdad siinus võimsust, siis mõõdagi seda, stereo võimendi teadupärast koosneb kahest kanalist... aga arutelu "sin vs muusika" ei puutu asjasse.

Comment

4 oomise võimendi toitetrafo andmed:
                          Prim: d= 0,9; n=810
                          Sec: d=1,8; n=2X87
                          Trafo D=145mm; H=65mm

Estonia -010 võimendi konstruktorid arvestasid trafo vastavalt võimendi andmetega (Näiteks 4 oomisel trafo võimsus vastav ja sec mähis 2,5mm², mis kannatab ka max sin võimsust mõlemas kanalis ja sellepärast erinevad ka trafod erinevate kõlari takistuste puhul).
                          Jutt jumala õige!

Jutu kõrvale ka üks "sinka", kui kasutada omaaegset käibesõna.
                          "Dreams are nothing more than wishes
                          and a wish is just a dream you wish to come true."

Comment

Tollane vene standart (ТРЗ-108 lk.6) :
                            Muusikalist väljundvõimsust mõõdetakse järgmistel tingimustel (signaal antakse üheaegselt mõlemasse kanalisse): Võimendi ühendatakse võrku läbi autotrafo.
                            Autotrafoga seatakse nominaalne võrgupinge, mõõdetakse lõppvõimendi toitepinge „tühijooksul“.
                            (helitugevus maha keeratud). Sisendisse antakse pinge, mis on 1..1,2 Usis. nominaalne.
                            Helitugevuse regulaatoriga suurendatakse väljundvõimsust seni, kuni ebalineaarmoonutus Kharm=0,5%. Seejuures reguleeritakse lõppvõimendi toitepinge samaks, kui oli „tühijooksul“.
                            Mõõtmisel tuleb jälgida, et võimendi toitetrafo üle ei kuumeneks ja ei läheks rikki (mõõtmine viiakse läbi võimalikult kiirelt).
                            Näiteks „Radiotehnika UKU-020“ mõõdetud võimsused:
                            Musikaalne võimsus mõlemas kanalis (F=1kHz), mitte vähem kui 70W (Rk=4oomi; moonutus ≤0,5%)
                            Maksimaalne väljundvõimsus mõlemas kanalis (F=1kHz), mitte vähem kui 60W (Rk=4oomi; moonutus ≤10%)
                            Nominaalne (sin) väljundvõimsus mõlemas kanalis (F=1kHz), mitte vähem kui 50W (Rk=4oomi; moonutus ≤0,5%)

Comment

Üks väga oluline asi on puudu, mis signaaliga seda mõõtmist tuleb teha?

Comment

Tõlkisin juhendit, ühes kohas oli ka mainitud, et sin signaal. Veidi uuemad nõuded:

Стандартные условия измерения мощности бытовых усилителей:

• номинальное сопротивление активной нагрузки — 4, 6 или 8 Ом,
                                • частота синусоидального сигнала при измерении — 1 кГц,
                                • коэффициент нелинейных искажений — < 1 % (для номинальной мощности), < 10 % (для максимальной мощности).

Comment

Working...
                                X