Teade

Collapse
No announcement yet.

Yamaha a-1060 lõpptransside vahetamine?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Yamaha a-1060 lõpptransside vahetamine?

Taaskord nõu vaja targematelt.
    Kõik lõputransid (2SC2706/2SA1148) vajasid vahetust.
    Saksa foorumist sain infot, et uued teise mudeli transid (sarnaste parameetritega) vajavad kindlasti R575 ja R576 takistite (asuvad lõputansi baaside juures ja ühendavad erinevaid õlgu) nominaali suurendamist. Originaalis 220ohm, olenevalt asendus transi mudelitest peab olemasolevaid suurendama kuni 1300ohm-ni. See pidi ühtlustama lõputansside (tühi)voolu.
    Siit küsimus, mida jälgivad/reguleerivad need R575 ja R576?
    Skeem selline:
    Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Vs: Yamaha a-1060 lõpptransside vahetamine?

Olen palju skeeme näinud, kuid sellist paralleelis olevate lõputranside baasi takistite ühendamist näen esimest korda, üks trans ühendatud läbi 4,7R takisti, teised kaks läbi 2x2,2R ja nii, et üks 2,2R on ühine kahe jaoks, ning R575 ühendatud ühe transi baasiga mitte keskpunkti, millest läbi baasi takistite juhtida lõputranse nagu ma harjunud olen nägema. Kui see juhuslikult pole „kopeerimise kaitse“ ja trükkplaadil täpselt samamoodi nagu skeemil, siis ilmselt Yamaha insenerid teadlikult tegid seda mingil eesmärgil. Mina olen väga skeptiline nende R575 ja R576 suurendamise osas, pealegist 1,3k tundub liialt suur takistus siin, aga ootame ära mida teised arvavad.

Comment

Esmalt postitatud Rom poolt Vaata postitust
      ,,,sellist paralleelis olevate lõputranside baasi takistite ühendamist näen esimest korda, üks trans ühendatud läbi 4,7R takisti, teised kaks läbi 2x2,2R ja nii, et üks 2,2R on ühine kahe jaoks, ning R575 ühendatud ühe transi baasiga mitte keskpunkti, millest läbi baasi takistite juhtida lõputranse nagu ma harjunud olen nägema. Kui see juhuslikult pole „kopeerimise kaitse“ ja trükkplaadil täpselt samamoodi nagu skeemil...
      Kõik kolm lõputransi paari on reaalselt läbi baasi seotud 4,Xohmiga, kui vaadata TR533/535 ja TR536/534 emitteri poolt. Aga küsimus endiselt ootab vastust, milleks figureerivad R575 ja R576 takistid?
      PS. Skeemi lasin uuesti meietarbeks (samas siin foorumis on mmi poolt väljahõigatud - mina parandan ja teenin selle pealt, sa vaid kired iga liigutust tehes ja segad (tegelt) mu biznisi tegemist) skännida originaal service manuali pealt (mis mul olemas), kuna hifiengine oma on mustvalga ja suht loetamatu, nii skeem kui trükkplaat:

Takistid R575 ja R576 "ripuvad" L ja R õlgade vahel ja pole maa/keskpunkiga seotud.
      viimati muutis kasutaja martk; 28 August 2018, 19:08.
      Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
        milleks figureerivad R575 ja R576 takistid?
        täiesti klassikaline väljundaste.

Comment

Selge, loeme teema lõppenuks ja edasi räägime (vajadusel) muus foorumis, kus väideti, et kui neid "klassikalisi" takisteid ei muuda, siis isegi väga täpselt paaritatud komplementaaridega jääb tühivool läbi 0.47 ohm takisti mõõtes igal õlatransil erinevaks kuni 5-7 mV st 25% ettenähtust, mis on on 20mV. Side lõpp.

Comment

Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
            Selge, loeme teema lõppenuks ja edasi räägime (vajadusel) muus foorumis, kus väideti, et kui neid "klassikalisi" takisteid ei muuda, siis isegi väga täpselt paaritatud komplementaaridega jääb tühivool läbi 0.47 ohm takisti mõõtes igal õlatransil erinevaks kuni 5-7 mV st 25% ettenähtust, mis on on 20mV. Side lõpp.
            Seda ma imestasingi, kuidas baasi takistid ühendatud on, erinevus on sisse projekteeritud (signaalita olekus), minu küsimus on rohkem selles, et millisel eesmärdil Yamaha insenerid nii tegid, ega nad rumalad pole, kindlasti on sellel mingi oma kindel mõte.
            Katsun veidi "näppudel" seletada, vaatleme ülemise kanali ülemist õlga, oletame, et R575 koosneb kahest 110R takistist, siis nende kahe takisti keskpunktis on pinge 0V, R563 peal on toitepinge 60V, läbi R563, TR533, R569, R573, R575/2 ahela jookseb vool. Igal takistil on pingelang, ehk R567 peal on suurem pinge, kui R571 peal ja alumise lõputransi baasil on veel väiksem pinge, sest nende kõigi vahel on 2,2R takistid (tuleta meelde pingejagurit, ehk on lihtsam arusaada). Jään endiselt selle juurde, et R575/R576 suurendamine on jama.

Aga kui side lõpp, siis side lõpp!
            viimati muutis kasutaja Rom; 28 August 2018, 20:08.

Comment

Tänud Rom.
              Taastan side, kuna räägid samapõhjendatult nagu saksa kinnine foorum ( kus kinnine ring ja mode otsustab koos konsiiliumiga, kas avalikult saad sõna võta või ei, mul privileeg/võimalus, et saan sõna võtta - ju siis mingis teemas ületasin mingi oskuste/teadmiste läve).
              Praegu mõõdan /paaritan a-1060 tulevaseid lõputransse, mida seal saksas soovitati kui originaali upgade mööndusega, et R575/R576 on kriitilised ja nendega tuleb timmida et iga transi tühivool ja koormusel 20/50/100W@8 ohm oleks max 2mV kõikumisega. Ainult sellise kõikumisega on täppismõõteriista omavad saksa vennad saavutanud tehase/passi moonutuse 0,008%.

Comment

Yamaha insenerid on leidnud lahenduse, kuidas ära kasutada ka transistorid, mis ei ole täpselt sama vooluvõimendusega sama Ube juures.
                Muidu läheb masstootmises kõlbmatute transistoride laoseis liiga suureks.
                Kui nüüd panna asemele kõik sama vooluvõimendusega, siis lähevad tõenäoliselt ükshaaval läbi. Kui on sama võimendusega, siis ma teeks lõpuosa veidi ringi. Kui ei viitsi seda teha, tuleb tõesti takistust suurendada. Siis ei ole erinevus väga suur ja haltuuraks kõlbab küll Eeldab muidugi, et asendatavate transistoride Uke on piisava varuga.
                viimati muutis kasutaja Svago; 28 August 2018, 21:31.

Comment

Kas e takistitel on samad pinged (tühijooksul) ?
                  Ei tohiks olla sest R567 läbib ainult TR537 Ib, järgmist 2.2Ω läbib 3 voolu korraga (Ib-TR539, Ib-TR541, I-R575).
                  Vool läbi TR537 peaks olema suurim.
                  Takistit R575 läbib TR533/TR535 astme töövool ja samuti on selle takisti takistus osa lõppastmete juhtivusest, selle suurendamine tõstab viimase astme voolu (D517 !!).

Esmalt postitatud Svago poolt Vaata postitust
                  Yamaha insenerid on leidnud lahenduse, kuidas ära kasutada ka transistorid, mis ei ole täpselt sama vooluvõimendusega sama Ube juures.
                  See nüüd küll usutav pole, pigem lõhnab siin LTB järgi.
                  Yamaha püüdlus moonutusi vähendada.

LK13 (Linear Transfer Bias):

Sellel väga sarnane lõppaste:
                  http://sportsbil.com/yamaha/m-2-sm.pdf
                  viimati muutis kasutaja Starfish; 28 August 2018, 22:26.
                  http://hparchive.com/
                  https://worldradiohistory.com/index.htm

Comment

Pingete kujutamise seisukohalt on see skeem vigane - lõpud peaks kõik lukus olema (eelmisel astmel ka valed).
                    Inseneritöö seisukohalt aga jääb küsimus, kas lõpud peavad töötama kõik korraga või üksteisele järjest toetudes.
                    Takisti suurendamisega viiakse lõpud lihtsalt lineaarsemasse alasse tööle ja ühtlasi ka rohkem voolu kahmama.

Comment

Esmalt postitatud a1 poolt Vaata postitust
                      Pingete kujutamise seisukohalt on see skeem vigane - lõpud peaks kõik lukus olema (eelmisel astmel ka valed).
                      Kui sa pead silmas TR533 & TR535 baasi ja emmitteri märgitud pingeid, siis seal on trükiviga - need on omavahel vahetusse läinud.

Comment

Kuidagi kahtlane lahendus. Sama hea efekt peaks tekkima transistoride Ube erinevusest nende paralleellülitusel.
                        S.t. , et nende vooluvõimendused on sama Ube juures erinevad.
                        viimati muutis kasutaja Svago; 29 August 2018, 08:49.

Comment

Esmalt postitatud Svago poolt Vaata postitust
                          Kuidagi kahtlane lahendus. Sama hea efekt peaks tekkima transistoride Ube erinevusest nende paralleellülitusel.
                          S.t. , et nende vooluvõimendused on sama Ube juures erinevad.
                          See väike erinevus on ainult signaalita olekus, signaaliga toimivad nagu peab (bipolaari juhitakse vooluga).
                          Aga pean tunnistama, et väga harjumatu lahendus vähemalt minu jaoks.
                          viimati muutis kasutaja Rom; 29 August 2018, 09:34.

Comment

Eks see efekt väljendugi ainult väga väikesel võimsusel – saab ühe transistori kolme asemel panna tööle suurema algvooluga.
                            Huvitav, et kui eelastmel on E pinge 1,2V ja transistoride B on kõigil 0,6V, siis esimese transi Ib=130mA ja teistel Ib=90mA. Samas E takistitel on pinge 0.

Juhitaksegi vooluga ja voolud on takistite tõttu sama vooluvõimenduse puhul ka signaaliga erinevad. See erinevuse suurus sõltub transistoride vooluvõimendusest. Mida väiksem vooluvõimendus, seda suurem erinevus. Paralleelsete transistore kasutatakse suurematel võimsustel ja et hoida transistoride Imax lineaarses osas – siis on võimendi moonutused väikesed. Suurematel vooludel kõikide vooluvõimendused kukuvad ebalineaarsesse piirkonda.
                            Eduka äri üheks saladuseks on muidugi teistest eristumine. Teinekord on tegu rohkem reklaamiga.
                            Huvitav, kas nad on selle põhimõtte ka patenteerinud ja kas kasutab veel keegi? Pole ka varem kohanud.
                            viimati muutis kasutaja Svago; 29 August 2018, 13:29.

Comment

To Svago, Rom pakkus, et Kui sa pead silmas TR533 & TR535 baasi ja emmitteri märgitud pingeid, siis seal on trükiviga

Uued transid möödetud ja paaritatud. Kõik paarid sai eraldi koormustestitud 100W@8ohm, et näha mis teevad ja kas põlevad heleda leegiga

Tagasivaade vanadele läbipõlenud transsidele:

Asendustransid joodetud:

Kõik asendustransid sai igaksjuhuks tähistatud, et näha, mis elu nad elama hakkavad ja kui vaja asendada, siis millises suunas uus panna:

Comment

Working...
                              X