Teade

Collapse
No announcement yet.

Yamaha a-1060 lõpptransside vahetamine?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Yamaha a-1060 lõpptransside vahetamine?

Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
    To Svago, Rom pakkus, et Kui sa pead silmas TR533 & TR535 baasi ja emmitteri märgitud pingeid, siis seal on trükiviga
    Ma ju vahetasin pinged omavahel ära. Algul oli B =0V ja E =0,6V. Ma panin arvutuseks vastupidi. Skeemis on teisigi pinge väärtusi, mis on vahetuses või ebareaalsed.
    viimati muutis kasutaja Svago; 29 August 2018, 16:32. Põhjus: täht

Comment

Leidsin selle LTB ingliskeelse lühikese seletuse.

...The Yamaha version was called Linear TransferBias (LTB), and the central principle was that one of
      the two output device pairs was driven by a scaled-down
      version of the signal to the other pair. The intention
      was presumably to spread out the crossover region
      so that it would show a smaller gain-wobble, and the
      hannonics generated by it would be both of lower
      order and better linearised by negative feedback that
      falls as frequency rises...

*
      Mis transistor on see mida vooluga tüüritakse ?
      FET,BJT ja IGBT, need kõik on pingega tüüritavad...
      Baasivool ei tüüri midagi, see on osa koguvoolust(Ie) mis lekib baasi.
      Ega transistori nimi pole transistor juhuslikult, see on tuletatud sõnast Transconductance (dI out/dV in) - sisendpinge muudab väljundvoolu.
      http://hparchive.com/
      https://worldradiohistory.com/index.htm

Comment

Esmalt postitatud Starfish poolt Vaata postitust
        Mis transistor on see mida vooluga tüüritakse ?
        Ma aegade algusest teadnud, et see on bipolaar transistor, Googelda.
        viimati muutis kasutaja Rom; 29 August 2018, 18:31.

Comment

Leidsin selle LTB ingliskeelse lühikese seletuse.
          .
          Tänud, nüüd saab ka sealtsamast algallikast (Audio Power Amplifier Design By Douglas Self) auxiliary amplifiers skeemilahendust vaadata:
          This book is essential for audio power amplifier designers and engineers for one simple reason...it enables you as a professional to develop reliable, high-performance circuits. The Author Douglas Self covers the major issues of distortion and linearity, power supplies, overload, DC-protection and reactive loading. He also tackles unusual forms of compensation and distortion produced by capacitors and fuses.This completely updated fifth edition includes four NEW chapters including one on The XD Principle, invented by the author, and used by Cambridge Audio. Crosstalk, power amplifier input systems, and microcontrollers in amplifiers are also now discussed in this fifth edition, making this book a must-have for audio power amplifier professionals and audiophiles.
          Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Üks tähtsamaid parameetreid on vooluvõimendus.

Sama efekti peaks saama ka topelt transipaaridega, milliste Ube ja vooluvõimendus on erinev. Eks ma järgmine kord proovi, kui mõni Radiotehnika U-101 tuleb remonti. Ainult seda suurema beetaga transistoripaari ei tohi suure võimsusega ära tappa, kuna algselt on ikkagi arvestatud poole koormusega.
            viimati muutis kasutaja Svago; 30 August 2018, 10:20.

Comment

Siin jaapani mudeli (Yamaha a-8) lõputranside vahetusalternatiiv a1695/c4468:

Saksa foorumis kirjutati nendest kui piiripealsetest, kuna neil max võimsus vaid 80W st 100C juures kukub võimsus 40W peale. Piirsagedus 30MHz ja Cob220pf on samad originaalidega. Mistõttu sai just valitud 2SA1943/2SC5200.
              Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Esmalt postitatud Rom poolt Vaata postitust
                Ma aegade algusest teadnud, et see on bipolaar transistor, Googelda.
                Esmalt postitatud Svago poolt Vaata postitust
                https://i0.wp.com/uscr.ru/wp-content...sistorAnim.gif
                Üks tähtsamaid parameetreid on vooluvõimendus.
                See "vooluvõimendus" sobib ainult mitte-kriitiliste ahelate arvutuseks, sedasi on lihtne arvutada aga see pole tööpõhimõte kui see peaks oluline olema, mõnikord on.

Oli teema kuhu sai tehtud ülevaade BJT tööpõhimõttest, ei hakka kordama, see ei puutu siia teemasse.

Siin mingisugune nimekiri raamatutest millest ma olen elektroonikat õppinud.

Analog Integrated Circuits Design (D.Johns, K.Martin)
                Fundamentals of Electrical Engineering (G.Rizzoni)
                Art of Electronics (P.Horowitz, W.Hill)
                Microelectronic circuit design (R.C. Jaeger, T.N. Blalock)
                Introduction to Electrical Engineering (M.S. Sarma)
                The Electrical Engineering Handbook (R.C. Dorf)
                Microelectronic Circuits (A.S. Sedra, K.C Smith)

Huvitav kas kõikides nendes raamatutes on BJT(bipolaartransistori) tööpõhimõtet valesti kirjeldatud ?
                Või äki siis Ebers ja Moll samamoodi eksisid ? ja vist siis Shockley, Bardeen ja Brattain samuti ei teadnud kuidas see transistor tegelikult funktsioneerib ?

Üks katsemõõtmine, Transistor TIP31C:
                Ic=1mA, Vbe=602mV
                Ic=2mA, Vbe=616mV
                Ic=10mA, Vbe=656mV
                Ic=20mA, Vbe=672mV
                Fundamentaalne teooria väidab: Vbe muutmine 18mV võrra tekitab Ic muutuse x2, Vbe muutmine 58mV, tekitab Ic muutuse x10.
                Mida näitab praktika: Kui neid arve vaadata siis on see teooriale üsna ligidal (nihked on mõõteviga + võimalik soojenemine).

Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
                Tänud, nüüd saab ka sealtsamast algallikast (Audio Power Amplifier Design By Douglas Self) auxiliary amplifiers
                skeemilahendust vaadata:

Väärt raamat, sealt leiab veel huvitavaid skeemilahenusi, mida tootjad on moonutuste vähendamese huvides kasutanud.
                http://hparchive.com/
                https://worldradiohistory.com/index.htm

Comment

See pole üldse vaidluse objekt, olen varemgi selle teemalisi vaidlusi lugenud.
                  Bipolaari V/A karakteristik on siirde voolu ja E-B vahelise pinge suhe, ehk juhitakse tõepoolest pingega.
                  Kuid võib vaadelda ka selliselt, et sisend vool tekitab kollektoril beta korda suuremat voolu.
                  Kusjuures (töö piirkonnas) see vool ei sõltu pingest kollektori siirdel erinevalt sisend voolust.
                  Seega tänu parameetrile B, mis kajastab sisendvoolu võimendustegurit võib pidada bipolaar transistorit vooluga juhitavaks. Paljudes allikates tutvustatakse bipolaari, kui vooluga juhitavat ning skeemijupi arvutamisel on nii mugavam, vähemalt minu jaoks.

Comment

Me ka juba korra vaildesime selle üle kas BJT on vooluga juhitav.
                    Tavalises võimedis enamasti on aga mitte alati.
                    Suht lühidalt on see asi kokku võetud https://en.wikipedia.org/wiki/Bipola...charge_control
                    Seal on ka rida "In analog circuit design, the current-control view is sometimes used because it is approximately linear."
                    Olen minagi mõnda Starfishi kirja pandud raamatut õppimiseks kasutanud.

Comment

Yamaha a-1060 lõpptransside vahetamine?

See "vooluvõimendus" sobib ainult mitte-kriitiliste ahelate arvutuseks, sedasi on lihtne arvutada aga see pole tööpõhimõte kui see peaks oluline olema, mõnikord on.
                      Ma olen korduvalt rõhutanud kui oluline on bipolaartransistori Ube. Sellepärast ongi mu transimõõtja ehitatud põhimõttel, kus ma saan ette anda ja hoida praktiliselt konstantsena Ube. Siis vaatan Ik ja Ib. Saan ette anda laiades piirides ka Ik ja valin paarilise sama Ube juures võimalikult sama Ib-ga. Võimendite puhul mõõdan mitme erineva Ik juures, mis on reaalsel kasutamisel (vähemalt 3 punkti). Et npn ja pnp oleks sama, kommuteerin ma releedega vaheldumisi ringi kogu mõõteahela.
                      Kui vaja, kruvin mõlemad samale radikale, et ei esineks erinevust temperatuuri tõttu.

Aga see, et töötab vooluga, tähendab seda, et ilma B vooluta bipolaartransistor ei tööta, aga väljatransistor paisuvooluta üldjuhul küll. Skeemis tuleb selle tarbitava Ib arvestada. Sellepärast räägitaksegi suhteliselt, et ühte tüürib vool ja teist pinge. Palju sõltub ka transistori lülitusskeemist - ÜK, ÜE või ÜB.

Ei saa ju rääkida voolust ilma seda tekitava pingeta.
                      Ube ja Ib sõltuvus on nagu dioodilgi ja võimendite lõpu vooluvõimendite juures see väike Ube nii suurt rolli ei mängi. Väiksematel nivoodel on moonutuste seisukohalt küll oluline - eriti npn ja pnp Ube erinevuse tõttu. Mõõtes on vahel olnud suhteliselt sarnaseid nii vene kui lääne omade hulgas ja seda teatud transistoride markide puhul. Kui on vaja saada ühesuguse vooluvõimendusega transistore, siis tasub tellida sealt, kus kõik transistorid on samast partiist.
                      Kauplustes on päris tihi jäägid erinevatest partiidest, müüjatel pole aega sellega tegeleda. Ostsin kauplusest näiteks 4 transistori, kus oli tegemist 3 erineva partiiga ja vaid 2 olid sarnased. Eri partiid võivad erineda vooluvõimenduse poolest kordades. Vene omadel, mis oli toodetud 30 aastat ja rohkem tagasi, oli suuri erinevusi isegi sama partii piires.
                      viimati muutis kasutaja Scott; 04 September 2018, 23:46. Põhjus: järjestikpostitused kokku

Comment

Võta valjukas, pane voltmeetri otsad külge ja liiguta: vool tekitab pinge. Veel vavam on, kui keerad generaatori võlli ja väljundklemmidel tekib pinge.

Comment

Martk, kas R575 ja R576 jätsid samaks või siiski muutsid?

Edit:
                          Endal ootab hooldust ka üks Yamaha loom, nimelt lõppvõim M-80, ajasid selle teemaga kergelt isu peale.
                          viimati muutis kasutaja Rom; 31 August 2018, 21:00.

Comment

Esmalt postitatud Shele poolt Vaata postitust

Võta valjukas, pane voltmeetri otsad külge ja liiguta: vool tekitab pinge. Veel vavam on, kui keerad generaatori võlli ja väljundklemmidel tekib pinge.

Vahelduvvoolugeneraatori ehitust saab lihtsustatult kirjeldada järgmiselt. Magnetahela pooluste N ja S vahele on paigaldatud pöörlev traadist raam, mis kujutab endast generaatori rootori mähist. Kui raam (mähis) pöörlema panna, indutseeritakse selles elektripinge.

Patareil on ka pinge, vool tekib alles siis kui ühendame koormusega

Comment

indutseeritakse selles elektripinge.

Jama. Magnetväljas liikuvas juhis mõjub laengukandjatele jõud, mis elektrijuhis paneb need liikuma. Laengukandjate liikumine on elektrivool. Kui ned laengud kuhjuvad sinna traadi otsa, siis tekibseal pinge.
                              Wikipedia ei ole usaldusväärne allikas, sobib ristsõnade lahendajatele.

Comment

Jama. Magnetväljas liikuvas juhis mõjub laengukandjatele jõud, mis elektrijuhis paneb need liikuma. Laengukandjate liikumine on elektrivool. Kui ned laengud kuhjuvad sinna traadi otsa, siis tekibseal pinge.

Elektromagnetiliseks induktsiooniks
                                nimetatakse elektrivoolu tekkimist juhtivas kontuuris (näiteks suletud juhtmekeerus), kui muutub selle kontuuri pinda läbiv magnetvoog. Magnetvoo muutumise võib esile kutsuda kontuuri liikumine magnetväljas.

Elektrivoolu kutsub esile voolujuhi laetud osakestele mõjuv induktsiooni elektromotoorjõud ehk indutseeritud elektromotoorjõud (emj). Seda elektromotoorjõudu võib käsitada kui elektripinget, mis tekib magnetväljas liikuva juhtmelõigu otste vahel juhul, kui juhtmes puudub vool. Alles elektrivälja mõjul hakkavad elektronid suunatult liikuma ja tekib elektrivool.

Generator is a machine that converts mechanical energy into electrical energy. It works based on principle of faraday law of electromagnetic induction. The faradays law states that whenever a conductor is placed in a varying magnetic field, EMF is induced and this induced EMF is equal to the rate of change of flux linkages. This EMF can be generated when there is either relative space or relative time variation between the conductor and magnetic field.

Comment

Working...
                                X