Teade

Collapse
No announcement yet.

Yamaha a-1060 lõpptransside vahetamine?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Yamaha a-1060 lõpptransside vahetamine?

Esmalt postitatud Rom poolt Vaata postitust
    Martk, kas R575 ja R576 jätsid samaks või siiski muutsid?

Edit:
    Endal ootab hooldust ka üks Yamaha loom, nimelt lõppvõim M-80, ajasid selle teemaga kergelt isu peale.
    Rom teemakohane küsimus on jäänud vastuseta.
    viimati muutis kasutaja Svago; 04 September 2018, 11:41.

Comment

To Rom.
      Pidin R575 ja R576 mis 220ohm suurendama 820ohm-ini.

Olin eelnevalt kõik asendus-lõputransipaarid komplekteerinud ja eraldi ülekontrollinud 220ohmiga töötavas võimendis, nii tühivoolul (tehaseseade 20mV), kui lühiajaliselt 100W@8ohm aktiivkoormusega.

Kui kõik kolm paari külge ühendasin, siis esimese paari TR535/543 tühivool oli ca 7mV madalam kui tagumisel TR541/547. Seepeale suurendasin ettevaatlikult R575 ja R576 nominaale 100ohm kaupa ja igakord esimese paari tühivool kerkis tibake ja tagumisel vähenes tibake, kuniks 820ohm puhul said esimesed ja tagumised peaaegu võrdse tühivoolu. Keskmine paar TR539/545 tiksub samuti nüüd 2mV erinevusega 20mV läheduses.

Kõik transipaarid kuumenevad võrdselt nt pikajalisel 50W@8ohm siinuskoormusel on lõputransi kestad/kristallid ca 105 kraadi (radiaator(rid) on mu meelest aladimensioneeritud). Et trükkplaadil mõõdetakse tühivoolu TR543 juurest, siis ei teagi täpselt, kas tehas oligi tühivoolude erinevuse sisse programmeerinud või kaasnes see asendustranssidest.
      Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Kas see erinev vool ei olnud mitte selleks et suurendada lineaarset osa ja vähendada moonutust?

Comment

Selle A-1060 võimendi (alg)voolud peavadki LTB kohaselt olema erinevad.
          Esimene transistor on nn. peatransistor, mille algvool on suurim. Ka töörežiimis on see ülejäänud kahest 1,44X suurem (muidugi juhul, kui Ube ja H21e on kõigil kolmel samad. Väidetakse, et kui transistorid töötavad erinevate vooludega, siis on tagasisidestatud võimendil moonutused kõige väiksemad.
          Kui arvestada võimsusi, siis on 1. transitori koormus võrdne ülejäänud kahega (1,44²A ja 1²A+1²A). Sellise voolunihke korral on moonutused madalatel ja keskmistel sagedustel väga väikesed. Kui vaadata võimendi nihutatud transistoride aseskeemi kõrgematel sagedustel, siis asi enam nii roosiline pole. Et moonutused jääksid ka kõrgemas otsas taluvuse piiri, peab nende transistoride piirsagedus olema väga kõrge. Palju sõltub lisaks transistoride vooluvõimendusest.
          Nagu ma esialgu arvasin, kipubki ülekoormuse korral läbi minema 1. transistor ja seejärel teised 2. Et seda ei juhtuks, peab transistoridel olema piisav võimsusevaru kõrgeimal töötemperatuuril. Kui vaadata andmelehte, siis ei ole need transistorid eriti suure varuga. Kahju, et täpsemaid andmeid ja graafikuid pole, et täpsemalt arvutada.

Saksa foorumites on ka juttu, et 6 erinevat Yamaha võimendit, sealhulgas ka A-1060 (1980..1982.a toodang) kipuvad suitsema minema, kuna 220V asemel on nüüd toitepinge kuni 240V. Ilmselt on midagi toiteplokis nihu (lüüdid liiga väikese varuga?) Kästi toiteplokk võimendist lahti ühendada ja service poole joosta.

Comment

Esmalt postitatud Svago poolt Vaata postitust
            Saksa foorumites on ka juttu, et 6 erinevat Yamaha võimendit, sealhulgas ka A-1060 (1980..1982.a toodang) kipuvad suitsema minema, kuna 220V asemel on nüüd toitepinge kuni 240V. Ilmselt on midagi toiteplokis nihu (lüüdid liiga väikese varuga?) Kästi toiteplokk võimendist lahti ühendada ja service poole joosta.
            Siit teemast võib ühe tarkuse kõrva taha panna, nimelt ei maksa kõike netis "saksa foorumis" kirjutatud väga tõepähe võtta... järgides nende nõuandeid võib nii mõnegi tootja poolt kasutusele võetud idee ära nullida. Ka see suitsemise jutt on kahtlane... pigem on nendes suitsevates aparaatides juba "spetsid" oma "geniaalseid" ratse teinud ja siis imestavad, et vaja service poole joosta.
            Ei taha kedagi solvata, võtke huumorina.

Comment

To Svago.
              Yamahade teatud mudelite hoiatusest olen teadlik ja 2015a ka kirjutasin sellest:

...peab transistoridel olema piisav võimsusevaru kõrgeimal töötemperatuuril. Kui vaadata andmelehte, siis ei ole need transistorid eriti suure varuga - kas mõtled tehase poolt sissepandud transse või minu poolt asendatuid? Ja kas 30MHz pole piisav piirsagedus?

To Rom.
              nimelt ei maksa kõike netis "saksa foorumis" kirjutatud väga tõepähe võtta... järgides nende nõuandeid võib nii mõnegi tootja poolt kasutusele võetud idee ära nullida.
              Mul pole mingit probleemi taastada 220ohm tehasetakistid, küll aga jääb siis olukord, kus esimene ja viimane transipaar on üle 30%lise tühivoolu erinevusega. Ja edasi dilemma, et kui esimene paar on tühivooluga 20mV@0.47R e 42mA, siis tagumine jääb ainult 30mA.
              viimati muutis kasutaja martk; 04 September 2018, 21:25.
              Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

Comment

Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
                To Svago.
                ...kas mõtled tehase poolt sissepandud transse või minu poolt asendatuid? Ja kas 30MHz pole piisav piirsagedus?

To Rom.
                nimelt ei maksa kõike netis "saksa foorumis" kirjutatud väga tõepähe võtta... järgides nende nõuandeid võib nii mõnegi tootja poolt kasutusele võetud idee ära nullida.
                Kui teha arvutus originaali järgi, siis on transistoridel hajuv max võimsus 120W, 1. transile langeb 60W ja ülejäänud kahele ka 60W. Kui vaadata andmelehte, siis on originaali lubatud võimsus 100W temperatuuril 25C. Puudub graafik, et palju on siis veel järel 100C juures (60W, 50W, 40W??)
                Kui esimene läheb ülekoormusega läbi (läheb katkestusse), siis on kahel järgmisel ka kummalgi 60W ja kordub sama. Muidugi muusika erineb üldjuhul sin ja transid ei kuumene nii palju. Ka Uke on ilmselt arvestatud suhteliselt piiri lähedale, kuna see on 140V ja toide on 2X60V. Väike varu küll on, kuid see transi max Uke väheneb ka koos temperatuuri tõusuga. Selleks ongi suhteliselt väike takisti 220 oomi, mis parandab asja.
                Algvoolud on tõesti algse skeemi kohaselt esimesel 42mA ja teistel ca 30mA.
                Kui panna skeemi võimsamad transid, mille Uke on parem kui originaalis, siis peaks toimima küll nii. Kui piirsagedus on kehvem, siis tulevad kõrgete moonutused madalamale sagedusele. Sõltub ka kasutatud transi beetast, kollektori mahtuvusest jne.

Ma oleks loobunud nendest superväikestest moonutustest ja pannud kahe 2,2 oomise E takisti asemele traatsilla ja kõigi B ahelasse 4,7 oomised takistid. Oleksid kõik 3 olnud paralleelselt. Eks võimsuste ühtlustamise pärast suurendati ka 220 takistit, suurendades ühtlasi teatud piirini moonutusi. Muidugi juhul, kui see erinevus annab vähenemise efekti, ise pole katsetanud. Samas on vigaste pingetega skeemist näha, et npn ja pnp Ube erinevus on 0,1V. On nii vene kui lääne transistore, kus erinevus on palju väiksem.

Mis puutub foorumitesse, siis ma ka ei ole nii rumal, et kõike kirjutatut võtan puhta tõena, ka saksa foorumite korral. Erinevus muidugi on - nende foorumites on inimesed väga viisakad ja tänavad ka alati abi eest.
                (viimane lause ei tähenda seda, et ma nurun kellegi tänu )
                viimati muutis kasutaja Scott; 05 September 2018, 23:41. Põhjus: täht; ei pea kõike tsiteerima

Comment

See algvoolu erinevus ei tohiks suure võimsuse juures nii suurt vooluerinevust tekitada,arvan et soojenemise arvutus on ebatäpsete andmete tõttu mittetõene. 1A juures on emitteri takistile langev pinge 0,5v, seega voolude erinevus jääb kõhutuule hinnangul vaid mõne protsendini, mitte kordades. Kui tootja on teinud sellise skeemi siis vaevalt et ta pole kõike arvestanud ja trantse koormatakse ebavõrdselt suurel võimsusel! Tühikäigul küll on erinevus, kuid kui see on tehtud madalama moonutuse saamise eesmärgil, siis see peaks õigustama tulemust?

Comment

Esmalt postitatud martk poolt Vaata postitust
                    Kui kõik kolm paari külge ühendasin, siis esimese paari TR535/543 tühivool oli ca 7mV madalam kui tagumisel TR541/547. Seepeale suurendasin ettevaatlikult R575 ja R576 nominaale 100ohm kaupa ja igakord esimese paari tühivool kerkis tibake ja tagumisel vähenes tibake, kuniks 820ohm puhul said esimesed ja tagumised peaaegu võrdse tühivoolu. Keskmine paar TR539/545 tiksub samuti nüüd 2mV erinevusega 20mV läheduses.

Kõik transipaarid kuumenevad võrdselt nt pikajalisel 50W@8ohm siinuskoormusel on lõputransi kestad/kristallid ca 105 kraadi (radiaator(rid) on mu meelest aladimensioneeritud). Et trükkplaadil mõõdetakse tühivoolu TR543 juurest, siis ei teagi täpselt, kas tehas oligi tühivoolude erinevuse sisse programmeerinud või kaasnes see asendustranssidest.
                    Tühivoolud peavadki erinema.
                    Transipaar 537/543 peaks olema suurima tühivooluga ?
                    See nn. voolupiiramisahel on võetud siis kõige madalamal koormusel transi e-takistilt, ühtepidi on see kaval sest see voolupiiramine tekitab moonutust.

On sul THD mõõtmise võimalust ?
                    See oleks muidu huvitav katse, proovida tehaseseadega ja moditud seadega.
                    Täitsa võrdseks jah ei tasuks ajada, kaob see LTB mõte ära... siis võiks juba võrdsed b takistid panna ja kõik ühendada eelmise astme emitterile aga sedasi oleks see ainult tavaline rööbiti väljund.
                    http://hparchive.com/
                    https://worldradiohistory.com/index.htm

Comment

Siin on 2SC5200 (mis mul asendustransiks) datasheet, kus joonis 9 näitab, et kui korpus/kristall on 100kraadi siis võimsus on 60W.

Tegin eelnevas postituses vea, õige on nüüd punasega:
                      Kui kõik kolm paari külge ühendasin, siis esimese paari TR537/543 tühivool oli ca 7mV kõrgem kui tagumisel TR541/547. Seepeale suurendasin ettevaatlikult R575 ja R576 nominaale 100ohm kaupa ja igakord esimese paari tühivool vähenes tibake ja tagumisel suurenes tibake, kuniks 820ohm puhul said esimesed ja tagumised peaaegu võrdse tühivoolu. Keskmine paar TR539/545 tiksub samuti nüüd 2mV erinevusega 20mV läheduses.

Comment

Yamaha a-1060 lõpptransside vahetamine?

Asendustransil 60W/100C juures peaks olema OK. Pinget Uke on ka rohkem 250V - jälle OK.

Kas mõõtsid ka kui palju erinesid E-voolud näiteks 50W sin erinevate takisti R575/576 väärtuste korral? (ossiga).
                        viimati muutis kasutaja Scott; 20 September 2018, 00:19. Põhjus: ülejäänu uues teemas

Comment

Esmalt postitatud Rom poolt Vaata postitust
                          Endal ootab hooldust ka üks Yamaha loom, nimelt lõppvõim M-80, ajasid selle teemaga kergelt isu peale.
                          Aega võttis aga asja sai, nüüdseks väärt pill rõõmustab mind oma heliga, ning pakub ka visuaalset ilu oma nivoo indikaatorite näol.
                          Mulle vanad Yamahad meeldivad
                          Click image for larger version

Name:	yamaha_m-80_stereo_power_amplifier.jpg
Views:	1
Size:	87,1 KB
ID:	871494
                          viimati muutis kasutaja Rom; 17 November 2018, 18:41.

Comment

Tubli tulemus. Jälle üks lennukiemalaev taastatud. Ootan huviga kuis, kohe lendavad peale raisakotkad, et su tehtu maha teha - eesti värk/stiil. Kas lõputransside 2x paari pidid taastama või jäid vanad?

Comment

Tegelen võimudega kuna see tegevus pakub mulle huvi, vaevalt keegi maha tegema hakkab ja kui peakski, siis ei pööra ma sellele tähelepanu.
                              Kahjuks enne mind oldi seal juba sees käidud mitte kõige sirgemate kätega ja tuli veidi porri kõrvaldada. Võtsin aparaadi täiesti pulkadeks ja kiirustamata käisin ta üleni üle.
                              Alumise korruse lõputransid on originaalid 2SC2773/2SA1169, teise korruse transid panin 2SC32364/2SA1295 (ostetud 2011 aastal, ei ole faked). Kuskil veidi alla 60W juures hakkab kõrgemat toitepinget kaasama.

Comment

Kas toites kriitilised kondekad vahetasid välja, või oli seda juba eelnev sirgekäe meister teinud?
                                Miiks just 2SC3624/2SA1295 valisid?
                                viimati muutis kasutaja martk; 17 November 2018, 19:24.

Comment

Working...
                                X