Teade

Collapse
No announcement yet.

6F3P

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Ei oska kahjuks midagi arvata. Sa pead silmas ПЭВ tüüpi takisteid, olen paraku kokku puutunud ainult second hand eksemplaridega, mis on olnud juba joodetud ja ka uuesti jootmine pole sestap probleem.

Muuseas - nn. raskelt joodetavate materjalide puhul olen abi saanud aspiriinist. Haiseb küll vastikult, aga enamasti aitab. Peenikeste mähisetraatide jootmise korral lausa asendamatu, pole vaja lakist puhastamisega vaeva näha

Comment

Originally posted by @ndres@Jun 13 2005, 08:30
      ...aspiriinist. Haiseb küll vastikult, aga enamasti aitab. Peenikeste mähisetraatide jootmise korral lausa asendamatu, pole vaja lakist puhastamisega vaeva näha
      Natuke leebem ja palju käepärasem variant aspiriini asemel - sulatage jupp seda kõige harilikuma montaazhijuhtme pealt isolatsiooni jootekolviga väikeseks känkraks ja kasutage räbustina sellisel puhul. Mähisetraadi lakki (email on karmim värk) näiteks ei peagi maha kratsima enne ületinutamist, ainult kolvi otsa tuleb vähe tugevamini vastu alust traadiotsa peal suruda ja traati tõmmates kostub iseloomulikku kriginat - ja üllatus - ongi joodisega kaetud... Vana raadiomeeste nipp...
      Elektroonika töötab suitsu baasil.
      Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
      Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Läheks jootmise teemadelt võimu juurde tagasi

Muudatused, mida olen vahepeal teinud:
        *sisendastme katoodahelas on nüüd Sanyo OS-CON kondensaatorid
        *lõppastme katoodahelas on МБГО-d, kuna väljundtrafo niikuinii väga madalate sagedustega hästi hakkama ei saa, siis piisab vast 20 µF
        *sisendis on veidi väärikamad RCA pesad ja helitugevuse regulaatoriks on ALPS

Näitajad:
        Väljundvõimsus on 1,6W 8 oomisel koormusel.
        Sageduskäik ca 1W juures - 50Hz -0,2dB (siinus veel enam-vähem normis), 10kHz -0,2dB, 20kHz -1,5db. Alla 50Hz algavad tugevad moonutused (ebapiisav väljundtrafo südamiku ristlõige).
        Kui aga teha mõõtmised madalamal nivool (1V väljundpinge juures) on pilt bassiotsas palju rõõmsam - +/-3dB järgi on sagedusvahemik 24Hz (30Hz -0,5dB) kuni 31kHz, siinus jääb sealjuures kogu ulatuses normaalseks.
        Mõlema mõõtmise juures 1000Hz nivoo oli loomulikult 0dB.

Huvi pärast lõhkusin ka ühe ТВЗ-1-9 laiali. Üllatas, et mingit õhupilu tekitavat materjali ma ei leidnud ning isegi minimaalse pilu tekitamine tegi asja ainult hullemaks. Ainuke asi, mida selle trafoga teha, on parafiinis läbi keeta, et ei lõriseks.

Ei ole kahjuks aega olnud võrdluskatseid teha, aga subjektiivselt olen ma selle võimu häälega vägagi rahul Mulle meeldib.

P.S. Üks ebameeldiv asjaolu ka - järjest halveneb minu arvamamus kõlaritest Estonia 35AS-021

Comment

Originally posted by @ndres@Jun 28 2005, 20:47
          P.S. Üks ebameeldiv asjaolu ka - järjest halveneb minu arvamamus kõlaritest Estonia 35AS-021
          Kui Sa ühendad lampvõimendile järele transistorvõimendile mõeldud passiivfiltritega mitmeribalise kõlari, siis peabki halvenema. Lampvõimendi väljundtakistus on ümmarguselt paar oomi, kõlari sisetakistus kõigub sageduse muutudes jämedalt umbes 5 ja 15 oomi vahemikus ja seega kõlari sagedus ja faasikarakteristikud muutuvad tublisti. (keegi hõikas välja, et 35AC-021 basside-keskmiste lõikesagedus on 800 Hz, mis juhtub parasjagu olema helipildi olulises alas).
          If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

ot ot, "lampvõimendi väljundtakistus on umbes paar oomi", kas konkreetse võimu? Või olen ma millegist väga valesti aru saanud <_<

Comment

Originally posted by elur@Jun 29 2005, 09:40
              ot ot, "lampvõimendi väljundtakistus on umbes paar oomi", kas konkreetse võimu? Või olen ma millegist väga valesti aru saanud <_<
              Ei, mitte konkreetse. Numbrid on hetkel rohkem suurusjärkude võrdlemiseks.
              If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Originally posted by elur@Jun 29 2005, 11:40
                Konkreetse võimu väljundtakistus on ca 1,5 oomi. keskmistel sagedustel veidi vähem, äärtes veidi rohkem Nii et suurusjärk täitsa klapib.
                Mähise alalisvoolutakistus on umbes 0,3 oomi.
                andreie Postitatud Täna, 10:47
                Kui Sa ühendad lampvõimendile järele transistorvõimendile mõeldud passiivfiltritega mitmeribalise kõlari, siis peabki halvenema
                Rohkem pidasin silmas seda, et üksikud valjukad eraldi võttes ja teise kasti kolleegiga võrreldes käituvad erinevalt ja mõni lausa halvasti. Eriti kesksagedused. Eks need kastid ole vatti ka saanud.
                Basside-keskmiste lõikesagedus on tõesti 800 Hz kandis.

Comment

Lampvõimendile sobivad siis ideaalselt lairibakõlarid, äärmisel juhul kaheribalised minimaalsete filterelementidega isendid.Suureks plussiks tuleb kõlari tundlikkus.
                  The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
                  Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
                  Projektide pildid
                  Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
                  http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

Comment

Uurisin ajaviiteks trioodastme tööreziimi erinevtel anood- ja katoodtakistite väärtustel, tulemused on alljärgneval pildil

Ei oleks arvanud, et tööpunkt paikneb niivõrd tunnusjoonte algosas. Huvitav miks? Kui kujutada ette astme projekteerimist nn. puhtalt lehelt, siis ilmselt katsuks lähtepunkti sokudada esmalt kuskile tunnusjoonte sirgemate osade piirkonda.
                    Sama tendents on ka Tony_T soovitatud skeemil, seal on anoodtakisti lausa 180 kilooomi.
                    Oskab keegi asja kommenteerida?

Comment

Ma ei tönka seda karakteristikut kuigi selgelt kuid mittelineaarse osa kasutamine tekitab äkki kompressoriefekti ?

Comment

Originally posted by @ndres@Jun 7 2005, 22:20
                        Tegu siis enam-vähem eelnevalt viidatud 6Ф5П projekti klooniga. Ei pretendeeri küll ilmselt Hi-Fi liigasse (vene lampvärvika väljundtrafod ikkagi), kuid heli on esmamuljel sellest hoolimata hää
                        Vajab veel uurimist, seadistamist ja katsetamist. Võib nimetada ka omamoodi säästuprojektiks, sest kõige kallim detail minu jaoks oli helitugevuse potekas (viletsakene küll).

To Tony_T:

Ehk ütled, kust Eestis on võimalik neid OS-CON lüüte hankida? Tevalo põgus valik jääb napiks.
                        Kui saladus pole, siis mis mark nendel väljundtrafodel on? Ega sa seal ise midagi ümber kerinud pole? Ega sa keerdude arvu ja traadi läbimõõte ütelda ei oska?

Comment

Originally posted by @ndres@Jul 8 2005, 23:46
                          Oskab keegi asja kommenteerida?
                          Asi võib olla selles, et antud 6f5p skeemis üritatakse saad võimalikult SET häält võimule ja kunstlikult suurendatakse paaris harmoonilisi sellise trioodi tööpunkti valikuga.

Comment

Originally posted by moi+Jul 11 2005, 11:56--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (moi &#064; Jul 11 2005, 11:56)</td></tr><tr><td id='QUOTE'>Asi võib olla selles, et antud 6f5p skeemis üritatakse saad võimalikult SET häält võimule ja kunstlikult suurendatakse paaris harmoonilisi sellise trioodi tööpunkti valikuga.[/b]

Küllaltki usutav.
                            Samas trioodi lubatav maksimaalne anoodvõimsus on ainult 0,5W, need tööpunktid jäävad kõik lubatu piiridesse. "Normaalne" tööpunkti valik nõuaks ilmselt eelastme toitmist madalama pingega. Hoiti järsku lihtsalt üks takisti ja kondensaator kokku ?

<!--QuoteBegin-&#045;8o&#045; Postitatud Eile
                            @ 14:29

Kui saladus pole, siis mis mark nendel väljundtrafodel on? Ega sa seal ise midagi ümber kerinud pole? Ega sa keerdude arvu ja traadi läbimõõte ütelda ei oska?
                            [/quote]
                            Ei ole saladus - ТВЗ-1-9. Originaalkujul. Sellest oli nagu juttu ka mõned postitused eespool
                            Andmed võiksid olla umbes sellised: primaar 2150 keerdu 0,14mm; sekundaar 58 keerdu 0,62mm; südamik 16x24. Õigsuse eest ei vastuta.

Comment

Suured tänud.

See koht, kus sellest juttu juba oli, lipsas silmist mööda vist. Ehk teen isegi katset selle võimendi ehitamisega.

Comment

Tulles tagasi 6F3P juurde, siis arvutasin pleki marki arvestamata pisut väljundtrafo parameetreid.

Sain primaarmähisesse 3500 keerdu 0,20mm traati ja sekundaarmähisesse 100 keerdu 0,70mm traati (lambi koormustakistus 10 kilooomi, valjuhääldi 8 oomi). Sellised mähised peaks eeldatavatele südamikele (täpsemad mõõtmised homme) ära mahtuma. Sektsioneerimine võiks olla elementaarne: 1) pool sekundaarmähist; 2) primaarmähis; 3) teine pool sekundaarmähist. Või on kellelgi paremaid soovitusi?

Arvutamisel tuginesin järgnevale infoallikale: http://www.valveheart.com/theory/transformer.html

Ei kisa küll teaduslik-tehnilise korrektsuse järgi.

Kardan, et induktiivsust jääb pisut väheks, samas on primaarmähises keerde juba niigi palju. h34r:

Comment

Working...
                                X