Teade

Collapse
No announcement yet.

Klapivõim

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Originally posted by Silver@Mar 27 2006, 17:51
    Vanemad pole eriti huvitatud minu hobist, küll aga on nad abivalmis, kui saan asjad tööle.
    Vanematele ütle, et ka negatiivne tulemus on tulemus Hobi on ka protsess omaette, alati ei pea õnnestumine olema eesmärk, ebaõnnestumiste kaudu õpitakse väga efektiivselt liikuma õiges suunas.
    Aga selle kõnealuse skeemi normaalselt toimima saamine - vat see imho ei ole algajale sobiv skeem, sest see ei ole lihtsalt korratav, vaid eeldab lampide omaduste ja parameetrite tundmist.
    Nagu ise eelnevalt viitasid - tee kõigepealt selgeks, mis on "mju"(võimendustegur), "NE" (tähtmaandus) ja "hum" (võrgumüra) jne jne... Kui vene keel on käepärast, siis hakatuseks natuke abi leiab juba siit.
    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

On paar pilti netis üleval. Nüüdseks on maha joodetud punased konded, mis lähevad vahetusse ja ka üks lüüt, mis läks läbi oma lohakuse tõttu.
      http://www.zone.ee/silverik6larid/ECC83/

EDIT: Kõige imelikum on, et sama PCB layoutiga on saadud võim tööle. h34r:

Jäänud on veel küsimus, kuidas toidet paremini filtreerida.

Comment

Originally posted by GU50@Mar 27 2006, 18:25
        ..."NE" (tähtmaandus)...
        NE all on siin mõeldud ikka mikroskeemi - üks võimalikke opakavariante on lihtsalt NE5532

Silver - miks ma ei näe piltidel elektronlampi ECC83?
        Enamgi veel, plaati vaadates pole pesa ega ka jootmisjälgi? Ehk kommenteerid.

Comment

Originally posted by @ndres@Mar 27 2006, 19:08
          Silver - miks ma ei näe piltidel elektronlampi ECC83?
          Enamgi veel, plaati vaadates pole pesa ega ka jootmisjälgi? Ehk kommenteerid.
          Tol hetkel, kui ma pildid tegin, polnud ma veel lampi peale jootnud. Samuti on puudu ka radikas pingeregulaatorilt. Ja lambile on nagu suht DIY pesa tehtud. Vajadusel võin praegusest olekust pildi üles panna.

Comment

Väike tähelepanek: oled mõõtnud selle omatehtud plaadi rajad kõik testriga läbi? Kogemusest võin öelda, et omatehtud plaatidega on ette tulnud kahesuguseid jamasid:
            1. juuspeen pragu voolurajas. Otsid lolliks, miks skeem käima ei lähe... :unsure: Mõõda oommeetriga radade juhtivus üle. Selle avara plaadi rajad võib ka tinatada üleni.
            2. juuspeen lühis vooluradade vahel. Otsid lolliks, miks skeem käima ei lähe... Pahimal juhul pauguvad transid ja muugi... Jälle oommeeter kätte ja otsima juhtivust sealt, kus seda olema ei peaks...

Kui teised ikka väidavad, et skeem läheb käima probleemitult, siis on viga kuskil montaažis. Otsi veel... JA hommikul vaata veel korra värske peaga üle. Ja las sõber ka vaatab...
            Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

Comment

Kontrollisin montaazi üle, viga ei leidnud. Kontrollisin ka testriga rajad üle, vaid opaka juures näitas takistust, aga see on tingitud sellest, et mul on see peale joodetud. Lasin ka hetkeseisust pildid samasse kausta üles.

Ma hakkasin mõtlema ja jõudsin järeldusele, et asi on ikkagi arvatavasti toites, sellele viitab see, et pistiku seinast tõmmates heli normaliseerus. HeadWize foorumis soovitati mulle PI filtrit. Proovin järgi ja annan teada. Samuti arvati, et võibolla on lambi võimendustegur liiga suur antud võimendi jaoks.

Kas ma sain õieti aru, et PI filter on selline?
              Kood:
              GND         +output
              |           |
              |  C1  R1  C2   |
              |    ____     |
              |--||--|____|--||-----|
              |           |
              |           |
              GND         + input

Comment

Pii filter ei ole selline. Toide peaks jooksma läbi takisti, mille mõlemast otsast on lülitatud kondensaator vastu maad. Kas see sellise skeemi puhul ka effektiivne on, ei oska öelda.

Sinu eesmärgikindlus on igatahes kiiduväärt! Lambi pesa on lahendatud väga nutikalt

Kui Pärnus satud liikuma, võin Sulle preemiaks anda mõne originaalpesa. Kui huvitab, saada PS.

Comment

Eile põgusalt skeemi arutledes selgus toiteosa puudulikkus. Skeemis on hea regulaator, mille ainsaks eesmärgiks on lambi kütmine voolu järgi (sic&#33. Sama regulaatorit saaks kasutada arukamalt ja teha kogu skeemile 12V stabiliseeritud toide, kaasa arvatud selle õnnetu lambi küte (ECC83 -> küte 12V).

Sellest tulekski alustada, et teha korda toide. Trükkplaadi layouti ega skeemi ei ole vaja järgida pimesi, alati ei ole need asjad parimal viisil lahendatud.

p.s. stabilisaatoris võib kasutada ka 7812 stabilisaatorit (mõningane jahutus vajalik, kui seda sööta 24V DC-ga), sellega kaob küttes olev eeltakisti ära ja see ei vaja ka lisadetaile pinge seadistamiseks.

Comment

Ma ei näe küll erilist võimalust ECC83-e kasutamiseks sellistel tingimustel (VA<12V) Tunduvalt arukam oleks proovida ECC88- perekonna lampe. samuti, takisti grid leak biasi jaoks 1M on väikesevõitu, soovitaks kuni 10M. Samas muidugi, tee toide korda.
                    21st Century Fox

Comment

Nüüd on asi nii kaugel, et sain selle tööle ECC83. Kuid moonutused olid talumatud. Niisiis oli @ndres lahkelt nõus mulle ühe 6N23P lambi andma. Ta ütles, et seisukorda ta ei tea, aga küte läks hõõguma.

Hetkel on seis nii, et on kasutusel 2 LM317 stabilisaatorit. Kui tööle 6N23P ta ikka ei lähe. Millest aru saada, et lamp läbi on? Hetkel on vaid lambi soojenemisega suurenev urin klappides.

EDIT: Pilt hetkeseisust on siin: http://www.zone.ee/silverik6larid/ECC83/IMG_0880.jpg

Comment

Üks vea variant on, kui lambi kolvi sisepinnal olev hõbedane gitter on muutunud valgeks, see näitab, et lambi on õhk sees. Teine võimalik viga - emissioon on kadunud. Mõlemal juhul lamp võimendama ei hakka. Võib olla ka sisemisi katkestusi, peale mahakukkumist näiteks. Lampi saad proovida lambitestriga, aga seda sul ilmselt ei ole? Lihtsam on siis proovida asendamisega. Ja ikka kontrolli toidet eelkõige&#33; Küte sellel lambil siis 6,3V. Ja mõõda anoodidel, nagu räägitud sai - pool toitepinge +/-1 V peaks seal olema. Muuda see anoodtakisti väiksemaks kui see viimane väärtus sul sul ECC83-ga.

Comment

Hetkel on peale ühte LM317 lambi küte, 6.3V. Peale teist LM317 on 18V ja anoodil on 7.0V ja 7.6V.

Lambi testrit mul tõesti ei ole ja kahjuks on mul ka ainult üks 6N23P.

PS: Kas kellelgi Pärnus on olemas lambitester, saaks äkki järgi proovida?

Comment

Originally posted by Silver@Apr 9 2006, 14:14
                            Lambi testrit mul tõesti ei ole ja kahjuks on mul ka ainult üks 6N23P.
                            Kahjuks ei leidnud ka rohkem ühtegi

Aga - leidsin 6n24p, mis on üsna lähedaste karakteristikutega. Katsetasin huvi pärast, võrelt 1 mega maha, anoodilt 100 kilo toitesse (18V). Täiesti siinus jookseb läbi, võimendus ca 15dB.
                            Kõlab targutamisena, aga kontrolli veel, kas kõik on õigesti ühendatud. Minu katseskeem läks käima teise korraga, esmalt unustasin katoodi ühendamata ja imestasin paar minutit, miks ei funka

Comment

Kõik on mitu korda üle vaadatud. Ei kujuta ette milles probleem on

Andres, äkki sa oleks nõus mulle laenama seda lampi, ma tahaks proovida järgi, kas läheb tööle.

Comment

Working...
                              X