Kui see on Sinu esimene külastus, siis tutvu
palun korduma kippuvate küsimustega klikates selleks ülal asetseval lingil. Enne uue postituse lisamist pead Sa registreeruma.
Postituste lugemiseks vali meelepärane foorum allpool olevast nimekirjast.
Noormees, kas pole ikka veel aru saanud, et see siin ei ole elementaarse elektrotehnika õpetamise foorum! Loe raamatuid ja tee elementaarsed asjad enne siiatulekut selgeks!!
Noormees, kas pole ikka veel aru saanud, et see siin ei ole elementaarse elektrotehnika õpetamise foorum! Loe raamatuid ja tee elementaarsed asjad enne siiatulekut selgeks!!
Väga õieti öeldud! Mina oma mõttekäigus juba loobusin.See selleks ,ehk keegi leiab sellest arutelust midagi kasulikku ja hea seegi.
Loe raamatuid ja tee elementaarsed asjad enne siiatulekut selgeks!!
No igas linnas ka ei ole neid vajalikumai raamatud laenutada võimalik aga muidu parem loen vanu tehnikaraamatuid, kui juturaamatuid.
Peab vist Tartus oleva Lutsu raamatukogu juurde suvel telgi püsti lööma, kui muidu ei saa.
Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.
Millised on 3 raamatud sa soovitad, mis vastaks ära lollimatele küsimustele kui ka targemaid soovitusi/õpetusi? Kas või võimedni tegemisel või raadio tegemise ja annaks näpu näiteid mingi tetaili koostamisel, näiteks tafo kerimisel.
Näiteks viimane, Eduard Jakobi "Raadiovastuvõtjate korrastamine" annab Su "rumalatele" küsimustele mitmeid vastuseid kuigi ei ole tegu otseselt ehituskirjeldustega on see siiski kasulikku materjali sisaldav teos.Selles on eelkõige juttu raadiovastuvõtjates esinevate vigade otsimise/kõrvaldamise näpunäidetest, raadiomontaasil kasutatavatest materjalidest, mõõtetehnikast (kuigi vähe) ning samas on ka mõnede vajalike (eelkõige lambiasjanduses) mõõteriistade ehituskirjeldusi, mis ennast ka reaalselt on õigustanud (olen isegi paar seal näidatud mõõteriista valmistanud oma huvi alguspäevil). Trafode arvutamisest on seal juttu ka.Kui aga läheb väljundtrafo kerimiseks siis soovitan vaadata juba Juhan Elgas "Raadioseadmed" poole-ka sealt ära looda, et loed veerand lk. ja oledki juba suuteline väljundtrafot kerima kuid rõhutan, et minu kogemusest on see raamat ehk sobivaim. Eduard Alt ja Eduard Jakoobi "Raadiokorrastaja käsiraamat" on mul aga hirmus kapsaks loetud-see täidab öökapiraamatu osa. Selles on samuti vihjeid vigade leidmiseks raadioseadmetes ning juttu mõõteriistade valmistamisest, isegi on seal 2 ostsilloskoobi skeemi (algelised ja no ikka väga lihtsad ka), kui selle raamatu 90.tel sain oli suur huvi seal kirjeldatud ossi skeemi vastu (see lihtsam ) aga toru siis ei olnud, nüüd on toru olemas aga ei ole viitsinud seda valmis nikerdada kuigi oleks päris omapärane, eriti veel kui ilusasti tööle hakkab. H. Pedusaare raamatud on ka kasulikud, temalt on ilmunud veel palju muidki asjalikke teoseid ja eks ta ikka üks parim autor ole akustika ja raadiotehnika alalt.
Lutsu linnaraamatukogu kohta niipalju, et seal on need kõik olemas ja rohkemgi veel-seega ei ole mõtet vinguda, et neid ei leia. Telki ei ole samuti vaja sinna püstitada sest kui nagu märkisid ja Sa mingis linnas elad siis Lutsust on võimalik ka kaugemale raamatukogudesse teoseid tellida.
Seega kokkuvõtteks: Asi ei ole niivõrd saamises kui tahtmises.
Endal on kaks sellist väljundtrafod nagu TV-3SH ja kaks TVK-110-L2 tundmatud trafod ehk saab vähemalt 5W kätte ja natuke rohkemgi, täiendades neid väljun trafosid tundmatute trafodega ja kasutades, siis selliseid lampe nagu -
Või siis kasutada REKORD V312 toitetrafo plekke väljund trafol.
Aga mis te arvate säästetrafost, et vajalik anood pinge võtta primaarmähiselt ja lambi küte võtta eraldi sekuntaarilt. Hoiaks raha kokku säästetrafoga ja neid lahendusi olen ma ka näinud.
Soov teha SE-lahendusega võimu, kuna selle 12W võimu peale läheks liiga palju raha juba väljund trafoga ja kui asi läheks käima mul, siis teeks isegi stereo võimendi.
Aga mis te arvate säästutrafost, et vajalik anoodpinge võtta primaarmähiselt ja lambi küte võtta eraldi sekundaarilt. Hoiaks raha kokku säästutrafoga ja neid lahendusi olen ma ka näinud.
...
See kokkuhoid EI TASU elu ja tervisega riskimist ära, eriti eelneva jutu läbilugemise järel. Kui Sa jääd kogemata radiaatori/veetoru/paljajalu põranda (ehk Maa) ja võimendi (ehk Narva Elektrijaama) vahele, kulub Eesti Energial ports põlevkivi selle elektri genereerimiseks, mis läbi Su keha voolab. Primaar- ja sekundaarmähiste vahel olev paber või kile ongi see isolaator, mis võimendit EE-st eraldab ja seadme ohutumaks muudab. Kui seade otse vooluvõrgust toitub, võivad ka reguleerimisnuppude võllid pinge alla sattuda ja vaevalt Sa valmis võimul mingeid plastmassnuppe näha tahad.
Kokkuvõttes läheb primaarilt toituva võimendi ohutuks ehitamisele (hästiisoleeritud kast, kaitselülitused, vajadusel voolutugevuse piiramine) hulga rohkem raha kui sekundaarmähistega toitetrafo ostmine/kerimine.
Võin tuua hoiatava näite omast käest, kui kunagi võrgu peal töötava vanaaegse (toitetrafota) Rekord raadio grammofonisisendisse analoogtelefoni kuularijuhtmed ühendasin, et kõne kogu toas kuulda oleks. Teadsin juba siis, et raadio toitepistik tuli stepslisse nii ühendada, et raadio kere nullis oleks. Ükskord panin kogemata teistpidi, hiljem linna pealt kuulsin, et terve kvartali telefonid olid veidi aega pidevalt tirisenud. Õnneks keegi kannatada ei saanud ja midagi maha ei kärsanud. Ehk: 220 volti läks läbi raadio ja minu telefoni ahelate keskjaama välja, pannes helisema teiste sama liiniga ühenduses olevate telefonide kellad.
Ühest küljest olen nõus, et see foorum pole päris see koht, kus küsida kas -50V bias'i võib lihtsalt ära jätta. AGA - samas ma ei tea ka kusagil ühtegi teist foorumit, kus sellele küsimusele rohkem kui üks inimene vastata oskab, nii et järelikult ON see ikkagi see koht.
Minu soovitus teema algatajale: Viska see skeem praegu nurka, ja katsu leida kusagilt mõni vana lampraadio (selline, mis ikka võrgust käib juba ..), millel lambid tunduvad korras olema. Venelastel on saitides üleval enamike nõukaaegsete asjade skeemid, sealt leiad skeemi.
Ja siis tee endale kõigepealt sellest samast asjast võimendi. Tee sinna sisend, kuhu saad ilusa kuldse RCA pistiku panna, vaheta ära kondekad, vaata skeemi ja lõika ülearune kola (tämbriblokk näiteks) vahelt välja. Jne. Las ta olla pealegi mono, ma olen päris mitu võimu ehitanud ja kõik nad on alguses monod olnud, kuni skeem paika saab
Loomulikult on lahe, kui saad KAKS raadiot samasugust, aga katsetamiseks piisab ühest kanalist küll ja veel.
Raamatutest on sul vaja põhiliselt kahte raamatut, mõlemat antikvariaadist:
Isotamme "Raadioamatööri käsiraamat" (1958a.), suur sinine piibel, paremat lamptehnika käsiraamatut pole eesti keeles kirjutatud ka.
Ja:
Mõnda venekeelset raadiolampide parameetrite raamatut (selline, kus on lampide andmed sees). Need on küll netis ka olemas, aga raamatust on kuidagi .. parem vaadata. Kõige parem kapsas on Spravotchnik po elektronnõm priboram" , kiev 1966, aga see on suht haruldane eestis. Õhemaid on antikvariaadis ikka aeg-ajalt, aga vaata et see räägiks ikka lampidest mida sa kuulnud oled, mitte mingitest tundmatutest röntgentorudest. Ja et seal oleksid ikka lampide andmed, mitte julm teooria, kui kaugel peab olema katood anoodist kui lambi maht on see või teine ja tahetakse saavutada gm X... Eesti keeles kahjuks ma ei teagi eraldi sellist, aga raadioamatööri käsiraamatute taga mingid tabelid ikka on.
Vot. Ja kui siis raadiost on saanud võimendi, siis sul on juba päris palju tarkust. Ja ma arvan et töötava raadio ümberkohitsemisel võimendiks on kõik nõus sulle appi ka tulema siin foorumis ..!
Ma ei hakka enam ühtegi vanad lampraadiot lõhkuma selleks, et igasugu kola sealt saada, palju parem asi on see, kui hakata korda tegema nii et kõik oleks ilusti tipp ja topp. See on üks mehe tegu. Ehk viskangi selle skeemi nurka võtan midagi tagasi hoidlikku mille võimsus on 3-10W ja kasutan viimati mainitud lamppe.
Raamatute mure on mul murtud.
Leitsin siis sellise lehe naguwww.jogis-roehrenbude.de/.../Miniamp.htm endal on üks oktaalsokliga 6P6S ja 6N8S asemel kasutaks, siis 6N23P, kui seda õiget lampi ei saa. Alustaks väljundtrafo arvutustega kui andmeid ei leia, pean silmas lambi andmeid. Mis on 6P6S hind? Kas mingei eeliseid ka on plusse ja miinuseid sõrmlambil ja oktaallambil, kust on see erinevus tulnud?
Kas 6P6S on sama mis 6V6?
Juhtusin veel parema skeemi otsa. Tekkis sellise kohta küsimus, et millega asendada 6žh8 seda esimest lamppi? See südamiku märk seal jutus või mis ta ka on, kas see 22x50, kas seda muuta kah võib 30x50, Muudab see suurt midagi? Kus müüakse vajaliku läbimõõduga traati?
See eelmine skeem on sinu olukorras vast lootustandvam. Aga su tegemiste mõte on mulle pisut segane. Kas ehitada, vastastakt või mitte? Stereo või mono? Ja milline signaaliallikas sul mängima hakkab? Ja lõpuks üks vägagi oluline detail, et millised kõlarid sa sinna järgi ühendad? Mille jaoks sa seda võimu üldse kasutama hakkad? Kõik rahastamise küsimused muidugi kah lisaks. Loogiline on enne ehitamist enamusele neist küsimustest ikka vastused leida. Foorumis tuleb sul küsimusi nagu kuulipildujast, aga arvesta, et kui sa seinast seina küsid, mida sülg suhu toob, siis ei viitsi sulle keegi vastata. See pole paha pärast öeldud. Endalgi on umbes sama seis teinekord. Katsu niimoodi, et süvened enne ise teemasse ja siis valid näiteks 5 peas mõlkuva küsimuse seast ühe, mis olulisem tundub. Ja küllap vastatakse. See lampide foorum on meil ju kõige toredam koht siin.
Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.
Asi on selles, et see esimene skeem, sellega on nii et puuduvad andmet väljundtrafo kohta. Isegi montaaž on ära joonistatud stereo jaoks. www.jogis-roehrenbude.de/.../Miniamp.htm
Aga see viimati pakutud skeem. Sel oli mitu eelist väljundtrafo andmet oli olemas ja suurem võimsus 6W nagu ma aru saan, ka asi mille pärast hakata tõsisemalt jamama. Ja kui see isegi tööle läheb on plaanis ka stereo teha.
Kõlaritena kasutan lairiba valjukaid, ka S-30B on minu jaoks hea kõlar paremast ei oska ma unistada.
Comment