Teade

Collapse
No announcement yet.

Lampvõimendid ja filosoofia

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Lampvõimendid ja filosoofia

Esmalt postitatud ats poolt
    Mida sa silmas pead vokaali moonutuse all?
    Ma aiman mida ta silmas peab aga Eesti 60-ndad plaati pole küll mõtet näiteks tuua. Nii karmilt digitaalselt ära "rikutud" heliga asju annab otsida.

Comment

Nüüd ma ei saa ka enam aru, millest on jutt? Kas jutt on 60-ndate vinüülist, või mingist tänapäeval tehtud CD plaadist 60-ndate muusikaga.Mõelnud olen ma kogu aeg 60-ndate aastate vinüülplaati kui kirjutanud olen.60- ndate ja sealkandis oleva muusikaga olen ostnud paar CD plaati mis on nüüd tehtud ja viimane oli Pihlapi plaat ja kõik kolm on juba prügikastis. Sest need on äärmiselt halvasti tehtud ja pole üldse kuulatavad. Rahast kahju.

Comment

Esmalt postitatud littleant poolt
        Ega te vist aru ei saanud, mida ma selle moonutuse alla silmas pidasin . Raske seletada ka, koos kuulates oleks parem viidata. Aga veel üks pisike üritus:
        Tolle aja lugude Vokaal on kuidagi ... kuidagi ... nagu oleks madalad ära lõigatud vms. Just vokaalist on hästi seda "moonutust" tunda. Pillidel nii ei tunne.
        Kuulasin just Eesti 60-ndad plaati ja seal sama lugu.
        Kirjuta mis plaati Sa kuulasid, kas 60-ndate vinüüli või mõnda CD kus on peal 60-ndate muusika ja mis on nüüd hiljuti välja antud, mis tehnika on kasutusel?

Comment

Esmalt postitatud humax poolt
          Mulle tundub mitmest Sinu postitusest et probleemid on Sinu tehnikas. Ja ära ütle mulle, et on S... tähega algava firma tehnika kodus.Millega Sa seda kõike kuulad, et niipalju probleeme on?
          selleks et võrrelda mõningaid kõlasid teistega ja kuulda teatud kindlaid erinevusi, ei ole vaja just tingimata absoluutsel tipptasemel tehnikat. Piisab, kui on olemas samades tingimustes esitatav võrdlusmaterjal, mis kõlab paremini/teisiti.
          Mis puutub vahepeal mainitud california dreamingu't, siis see ei ole eriti hea näide kogu ajastu hindamiseks, too plekine kõla on üsna ilmselgelt taotluslik, muuhulgas arvestades ka nende suunatust eripärasele vokaalile.

Comment

Esmalt postitatud humax poolt
            Kirjuta mis plaati Sa kuulasid, kas 60-ndate vinüüli või mõnda CD kus on peal 60-ndate muusika ja mis on nüüd hiljuti välja antud, mis tehnika on kasutusel?
            Ikka see uus duubel CD variant aga see pole point ja ma ei räägi ühe kindla süsteemiga kuulmisest. Seda millest ma räägin, kuulen iga süsteemiga ja nii raadiost, plaadilt, mp3-mest kui ka vinüülilt. Tegemist pole mingi pisidetailiga, mida peaks väga teraselt kuulama, see on midagi üldisemat. See oleks nagu 80-ndate telesaadete erinevus uutest. Tolle aja saated on kuidagi ebaloomuliku värviga (ülevõimendatud värvid ja toone vähe vms).

Ma aktsepteerin ka varianti, et pean mingit muud tollele ajale omast "asja" selleks "moonutuseks". Ja olekski hea kui keegi oskaks selle välja tuua. Ma ei saa ju endale öelda, et "kutt, sa kujutad ette" ja edaspidi on kõik "moonutused" kadunud. Põhjust tahaks .

Panen väikse näidislõigu ka. Valisin selle, kuna siin palju erinevaid vokaliste ning sellest loost ka 80-ndatel tehtud uus versioon (mida olen kuulnud aga endal pole).
            http://pcr.mikare.net/littleant/seenekorjamise_laul.mp3

Humax, kui sul kopp väga ees on siis anna märku .
            Beers of Estonia

Comment

Esmalt postitatud TeeTL poolt
              Mis puutub vahepeal mainitud california dreamingu't, siis see ei ole eriti hea näide kogu ajastu hindamiseks, too plekine kõla on üsna ilmselgelt taotluslik, muuhulgas arvestades ka nende suunatust eripärasele vokaalile.
              Tänud, siin ma siis valesti ei kuule.
              Kuna ma pole 60-70'ndate fänn siis puudub mul ka antud ajastu fonoteek (ok, pisut midagi on) aga raadiost ja telkust ikka üht-teist kuuleb.
              Dreamingu tõin näiteks, kuna tean selle loo nime ja esitajat. Teisi, mida kuulnud, pole meelde jäätnud.
              Beers of Estonia

Comment

Esmalt postitatud GU50 poolt
                70-date trummisaunde kuulata on praegusel ajal juba natuke naljakaski - nii plekiselt ja plärisevalt kõlavad need...
                70-ndate trummisaundid on puhas kuld. Täpselt nii naturaalsed trummid kõlavadki. Trummidest hakati teistsuguseid hääli välja keerama peale mingit Phil Collinsi plaati, kus siis trummid, eriti solnik oli lastud läbi jumal teab mis kajamasinate. Ja see sai trendiks, mis kestab mu meelest siiamaani enam-vähem kõigis muusikastiilides. Kusagil foorumis oli sellest ka pikem arutelu, kas siin või rada 7-s.
                Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

Comment

Esmalt postitatud ats poolt
                  Kas siis hi-fi'd määratakse võimsuse järgi? Minu teada tuleteneb (hi-fidelity) ikkagi kvaliteedist, olgu ta siis 1-2W või 100W.
                  Raamatutest olen mina lugenud küll, et hi-fi mõiste on siiski seotud ka võimsusega. Ja see on ka mõistetav. 1W võimendi ei taasesita rockbändi loomutruult. Naturaalsed trummid teevad ikka päris valju häält ja kui pillimehed oma võimud kasvõi niipalju lahti keeravad, et trummidega koos mängida, siis on kisa kära päris palju. Sama asi läbi 1W võimu ei ole siiski päris see.
                  Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

Comment

Esmalt postitatud vuss poolt
                    Raamatutest olen mina lugenud küll, et hi-fi mõiste on siiski seotud ka võimsusega. Ja see on ka mõistetav. 1W võimendi ei taasesita rockbändi loomutruult. Naturaalsed trummid teevad ikka päris valju häält ja kui pillimehed oma võimud kasvõi niipalju lahti keeravad, et trummidega koos mängida, siis on kisa kära päris palju. Sama asi läbi 1W võimu ei ole siiski päris see.
                    Küsimus ei ole absoluutsetes väärtustes, vaid dünaamika tagamises. Sümfooniaorkestri helitugevuse dünaamikapiirkond küünib kuni 65 dB. Selleks, et fonogrammi taasesitamisel oleksid kuuldavad nii piano pianissimo kui ka forte fortissimo, kipub 1W võimsusest väheks jääma.
                    Keegi vatise võimu ja hea tundlikkusega kõlarite omanik võiks tegelikult kommenteerida, kuidas sellisel juhul dünaamika tagamisega reaalselt lood on.

Comment

Esmalt postitatud vuss poolt
                      70-ndate trummisaundid on puhas kuld.
                      100% nõus. 60-ndate lõpust kuhugi 80-ndate alguseni kui ilmusid moodi elektron trummid ja muud moonutused olid vähemalt rocki bändidel trummisaundid väga elusad. Nüüd on ka nendel absoluutne surnud plekisus, mis hakkab kõrvadele.

Comment

Esmalt postitatud littleant poolt
                        Ikka see uus duubel CD variant aga see pole point ja ma ei räägi ühe kindla süsteemiga kuulmisest. Seda millest ma räägin, kuulen iga süsteemiga ja nii raadiost, plaadilt, mp3-mest kui ka vinüülilt. Tegemist pole mingi pisidetailiga, mida peaks väga teraselt kuulama, see on midagi üldisemat. See oleks nagu 80-ndate telesaadete erinevus uutest. Tolle aja saated on kuidagi ebaloomuliku värviga (ülevõimendatud värvid ja toone vähe vms).

Ma aktsepteerin ka varianti, et pean mingit muud tollele ajale omast "asja" selleks "moonutuseks". Ja olekski hea kui keegi oskaks selle välja tuua. Ma ei saa ju endale öelda, et "kutt, sa kujutad ette" ja edaspidi on kõik "moonutused" kadunud. Põhjust tahaks .

Panen väikse näidislõigu ka. Valisin selle, kuna siin palju erinevaid vokaliste ning sellest loost ka 80-ndatel tehtud uus versioon (mida olen kuulnud aga endal pole).
                        http://pcr.mikare.net/littleant/seenekorjamise_laul.mp3

Humax, kui sul kopp väga ees on siis anna märku .
                        On küll kopp ees!!!
                        Olen kirjutanud oma teemades 60-70- ndate originaalsetest helikandatest, nii selle aja vinüülikatest ja oma kirjutistes lintidest, mis on tollel ajal salvestatud ja on ka mainitud tolleaegseid leviraadio kanaleid ja raadio jaamu, mis kodudesse jõudis. Mulle pole ka saladuseks millise kvaliteediga on originaalsed fonod, maki lintidel, nii raadio kui ka televisiooni fonoteegis. Ma kordan veelkord: need on head salvestused ka veel tänapäeval, ilma moonutuste ja jamadeta. Olen kirjutanud ka tehnikast millega kvaliteetselt muusikat kuulata. Sellel ajajärgul ma olin ise selle jama sees ja teenisin oma igapäevast leiba sellega, et kodudesse jõuaksid ,.nii raadio kui ka telesaated. Olen käinud läbi teekonna, alates stuudiost ja lõpetades saatejaamadega .Mulle ära tule jutustama mingitest moonutustest ja jumal teab veel millest, mis sulle tundub , et on olemas ja on nad iseloomulikud tollele ajajärgule. Neid asju lihtsalt ei ole. Nüüd tuled sa välja järgmise versiooniga, et tolleaja pilt on kehva ja halbade värvidega. Selle ma jätan Sulle kodutööks miks see nii on? Sest, see on teine teema.Uuri ise miks ja mis oli? Ühes postitus on Sinu versioon, et oletame, et lampvõim on parem??? Oleta pealegi, kuid mina tean, et on parem! Siin on palju sellest juttu ja kirjutavad inimesed, kelle on kogemused, vastav tehnika kodus ja aastate pikkune praktika akustika valdkonnas, nad teavad täpselt mida nad kirjutavad. Järeldused tee ise! Mis puudutab mp3 siis sellest on ka
                        juttu olnud ja see on täielik saast, seda ma isegi ei kommi, nii nagu ka arvutiga muusika kuulamist ja allalaadimist. Lõpuks selgub, et Sinu probleemid on mingi tänapäeva sangaga ja uuesti väljaantud CD plaadiga, millel on 60-70ndate muusika. Ka selle kohta on foorumis kaks postitust, kus on tõde välja öeldud tänapäeval renoveeritud plaatide kohta. Ja ikkagi Sa küsid, et põhjust tahaks teada? Kas Sa ise ei oska terve selle teema kohta järeldusi teha, olgugi et vastused on põhjalikud ja mitmete poolt kirjutad, kus kirjutised langevad kokku. Foorumis on ka palju olnud juba eelnevalt juttu CD plaatide suurest kvaliteedi kõikumisest ja seda mitmete nähtuste näol. Nüüd tahaks mina ka teada, kes ja mis inimesed need on, kes toodavad tänapäeval CD plaate Eesti muusikaga ja lalujatega 60-ndatest alates ja korraliku originaali oskavad digitaalselt niivõrd ära rikkuda, et ei kõlba kuulata mingi sangaga, rääkimata HI-FI aparatuurist. Veel paar aastat tagasi ostsin mina ka veel neid Eesti muusikaga plaate, ja mitte väikse raha eest ja olen ka ostnud neid 99 kroonised. Ikka lootsin, et kvaliteet viimase peal, kuid pettumis oli suur.Siis ostsin veel, lootuses, et asi ehk ei õnnestunud ja läheb paremaks, kuid ei. Nüüd juba mitu aastat loobunud ja kui paremaga harjunud, siis miks peaks seda p....e keeratud plaati kuulama.Ei saagi aru, kes seda pehmelt öeldes jama toodavad, kas lugupeetud uuema aja helimehed, ärimehed või lihtsalt üks oina kari, kes on mingit määgimist kuulnud ja üritavad rikkaks saada igal võimalikul viisil. Võib ju raadiot ka kuulata ja ei pea asjatult raha raiskama.Raadioprogrammides on vahest isegi kvaliteet parem. See olekski vastus.Sinu küsimustele nende 60ndate eriliste moonutuste kohta. Mingisuguseid suva sangasid, mida kõik letid täis on, ei hakka kommima. Lihtsalt pole vajadust neid uurida. Neid on igasuguste tilu -liludega läikavaid ja vilkuvaid, turbodega ja ilma, üks hullem kui teine. Neid on virnade viis ja mina võtan neid kui tavapärast laiatarbe saasta. Ei osta, ei kuula ja ei analüüsi.Sellest kõigest olen ma tõesti paar sammu ees ja pole minu probleem, et nad olemas on.Inimesed ostavad kuulavad ja on rõõmsad selleks nad ongi ,tavakuulajale.

Lõpetuseks. Targad teavad seda isegi ja rumalatele pole mõtet seletada, sest nagunii nad aru ei saa. Kuid, targaks võib saada, tuleb teha kõvasti kodutööd, õppida loogiliselt mõtlema, palju lugeda vastava eriala kirjandust ja ise kõik asjad järgi katsuda ja katsetada.Siis pole vaja midagi oletada ega tuletada ja selline tarkus on kõige väärtuslikum. Kes veidigi tahab targemaks saada, siis tuleks seda teemat lugeda algusest ja hoolikalt, kõike analüüsida ja saab vastuseid paljudele küsimustele.
                        LÕPP!!!
                        viimati muutis kasutaja humax; 20 July 2006, 00:46.

Comment

Su jutust loen ma välja järgmist:
                          1) Kui sul pole super kvaliteetset Hi-Fi süsteemi siis heli teemal sa küsida ega oma arvamust avaldada ei tohi.
                          2) Kõigil inimestel, kellel pole enda tehtud super kvaliteetset Hi-Fi süsteemi, neil on kodus turult ostetud 15W P.M.P.O. S-tähega algav vilkuv sang.
                          3) Kui sa esimese vastusega rahule ei jää siis rohkem sa küsida ei tohi, sa oled rumal ja hakka kodutööd tegema, et targaks saada.

Ega sa ilmselt neid näite lugusid ka ei kuulanud. Aga pole enam vajagi, ma hakkan nüüd tugevalt kodutööd tegema ja ehk saan ka mõnda stuudiosse tööle ning siis võibolla kunagi 20 a pärast saan ka vastuse oma luuludele.
                          Beers of Estonia

Comment

Sa said õigesti aru. Kui sul pole kodus korraliku süsteemi siis ei saa sa avaldada oma arvamust korralikust süsteemist. Ja kui sul pole korralikku süsteemi siis on sul kräpp, see on ka õige.
                            Alusta sellest et kisu tämbriplokk oma võimust välja ning viska suure kaarega aia taha. Keera kõik mp3 effektid maha ning kustuta 128kbs mp3 ära. Kuula naturaalset muusikat, sellist mis pole Eestis "masterdatud". Siis sa saad ehk poindile pihta. Ja foorumis EI pea ilmtingimata pidevalt oma arvamust avaldama ja risti vastu ajama kõigile, kes asjaga 100 aastat tegelenud (minu arvutuste järgi on humax u. 130 aastane

Comment

see jutt on juba jah rohkem audiofoorumi teema , näiteks (Cd vs raadio) ja CD vs vinüül. (poleks vist paha ka selle teema lõpupool kuhugi audio alla liigutada)
                              Üldistada ei saa ikkagi, ei üht-, ega teistpidi. Ei saa üheselt väita, et vanad algsalvestised on kõik ühtlaselt hea algmaterjaliga, ja ära rikutud ainult masterdamise ja tänapäevaste kuulamisvahendite ning tehnoloogiatega. Või vastupidi, et tolleaegsetest salvestustest polegi midagi loota.
                              Üks võimalik üldistus oleks ehk selline, et tolleaegne muusika kõlab sageli harjumatult sellepärast, et kogu kuuldav sagedusala pole pidevalt "täis mängitud" ja siis "arvab" kõrv, et midagi on puudu/valesti.

Muusika ja muusikakuulamise osas pole võimalik kõikidele küsimustele vastuseid KIRJUTADA, loeb peamiselt kogemus, ja kogemus saab tulla ainult aastatega.

Comment

Esmalt postitatud KaruTEC poolt
                                Kui sul pole kodus korraliku süsteemi siis ei saa sa avaldada oma arvamust korralikust süsteemist.
                                Ma pole ühtegi süsteemi kritiseerinud ja olen päri, et minu "süsteem" pole humaxi omaga kaugeltki võrreldav.
                                Esmalt postitatud KaruTEC poolt
                                Alusta sellest et kisu tämbriplokk oma võimust välja ning viska suure kaarega aia taha.
                                Mul on ise tehtud võim LM1875 kividel ja ilma tämbriplokita. See oli informatiivne. Arvada on, et audiofiilidele jaoks on see kräpp. Aga ma ei räägi ju oma ega kellegi teise süsteemist. Tahtsin teada, miks 60-70 lugudel on teistsugune (omapärane) kõla. Jah, vabandused et ütlesin selle kohta moonutus. Aga tegin seda ka ettevaatlikult ja tihti jutumärkides kuna ei leidnud muud sõna selle väljendamiseks. Seda omapärast kõla olen ma kuulnud juba sellest ajast kui tatina ema/isa linte/vinüüle kuulasin. Edaspidi ka raadiost ja telekast. Minu süsteem ja CD/mp3 ei puutu üldse asjasse. Enamusjuhtudel kuulengi neid lugusi raadiost või telekast. Samuti kuulen ma ju ka samadest allikatest teisi lugusi ning võrdlusmoment on täiesti olemas. Ntx. Elvise Rock'n'Roll ja Chick-n-Band või Kirsipuu ja Kasesalu lood - no minu jaoks on kõla vahe. See ongi mind vaevav küsimus. Humaxi vastus on, et "need on su sanga ja helikandja moonutused".
                                Õnneks kuuleb ka TeeTL California Dreamingus plekist kõla ja täiendavalt lisas, et kõla erinevuse hindamiseks ei pea viimasepeal süsteem olema.

Aga lõpetame selle diskussioon. Asi kisub juba solvamiseks. Jäägu nii, et ma kujutan seda kõlaerinevust ette.

Peace, Brothers
                                Beers of Estonia

Comment

Working...
                                X