Teade

Collapse
No announcement yet.

Vana lampidega orel

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Vana lampidega orel

Ei oska enam kuidagi lahendust leida. Nimelt üks lamptehnikahuviline kasutajanimega Spirit võttis osa orelijuppe enda korrastada ja nüüd ei õnnestu mul teda enam kätte saada. Ei vasta ta privaatsõnumitele ega ka telefonile. Olen loomult optimist ja arvan inimestest eelkõige head aga vägisi kipub siin optimism otsa saama. Spirit kui Sa seda siin loed, siis võiksid endast märku anda. Oreli remont hakkab vägisi nende juppide taha seisma jääma, mis Sinu käes on.

Comment

Leidsin mingi jälje: pidi ikka elus olema. Vaatame, mis saab.

Comment

Piiksatan siis ka üle kuritegelikult pika pausi siin teemas - olen saanud korda enamuse väljundvõimude ja toiteosaga šassiist, hetkel on pooleli veel ainult tremolo väljundtrafo. Tegemata on seni ikka veel solenoidid, nendega ei tohiks küll midagi keerulist ega rasket lahti olla, keerdude arv ei ole ilmselt kuigi kriitiline ja kui nö kindluse mõttes ka kasvõi kümmekond prossa üle kerida, ei juhtu midagi hullu, äärmisel juhul saab uuesti maha võtta kui tõesti takistus liig suureks osutub ja olemasolevate pingete juures rakendusvoolu enam välja ei mängi.
        Õigupoolest tuleks ma siinkohal välja ka ühe üleskutsega - nagu möödunud aasta aprillis selgus, on kõlarites siiski oluliselt tänapäevasemad võimud, lampide järele seal isegi ei lõhna mitte. Rohkem ei ole mina nende poole vahepealse aja jooksul vaadanud. Äkki viitsib keegi juba praegu siiski need kastid ette võtta, hoiaks natuke aega kokku? Mõni neist on ilmselt ka täiesti elus, herr anaxagoros mäletas vist, kui ma nüüd hetkel ise ei eksi ja tema sõnu valesti ei mäleta, et ainult üks kast oli vagane.
        P.S.: väljundtrafodega toimetades jäi mulle mulje, et üks neist võis juba enne rottide rünnakut ühest õlast katkestuses olla, ei või välistada, et see võibki seletada ka seda vaikinud kõlarit...kuigi samas meenub omakorda, et sellest oli vist kunagi juba juttu ja et pistikuid ümber tõstes olla vakka olnud siiski kast, mitte väljund...ei tea.

Comment

Holt sa mäletad täitsa õigesti. Kõlaritest kõige suurem - pedaali kõlar - on vakka ja kui ma proovisin samasse väljundisse emba-kumba teist kõlarit siis sealt häält ikka tuli. Su üleskutse on ka juba vilja kandnud - üks huviline juba kontakteerus minuga läbi privaatsõnumi.

Comment

Kerge vahekokkuvõte: segusti, liiniväljundite ja toiteosaga šassii on valmis ja pingetega katsetatud. Asusin solenoidide kallale. Üks osutus kohe elusaks, teine on nüüd uuesti terve, 15tk veel ees :P. Pluss need seitse, mis esialgu veel kohapeale jäid.
            Kõlarites asuvate võimude toitega on mingi segadus - algselt arvasin, et selleks ongi suurte seleenidega +36V allikas, millele on skeemil lisatud märkus "ca 7A" aga tundub vägagi sedamoodi, et selle pingega toidetakse hoopis solenoide. Igal juhul on nende takistus ainult 150-155 oomi ja nad tõmbuvad vägagi meelsasti juba märgatavalt vähema kui 30V-ga. Võimudesse minevatele pesadele antakse ühele jalale hoopis +200V, mis paraku pärineb sellisest allikast, et mingit nimetamisväärset koormust see ei kannataks, vähemalt kindlasti mitte võimsusvõimendeid, millel sabas valjukad. Huvitav, kas neil kõlaritel lisaks orelist tulevatele signaalikaablitele siiski eraldi võrgutoitejuhtmeid taga ei olnud?
            Ja Spirit - oled sa elus ja mis bassiblokkidest on saanud?

Comment

Hea lugeda, et sammuke jälle edasi. Ehkki suurem osa jutust oli mulle nagu "hiina keel" Mis aga kõlaritesse puutub siis mingeid eraldi toitejuhtmaid neil ei olnud. Ainult see, mis orelist välja tuli.

Comment

Sain minu käes olevad osad valmis, millalgi tuleb kohapeal käia, viimased näritud solenoidid maha võtta. Uurin siis vast natuke otsast neid võimendeid ka, skeemist ei loe välja aga montaaži järgi saavad nad toiteks siiski vahelduvpinge läbi ühise pistiku ja mööda pikka kaablit koos helisignaaliga(hirmus mõeldagi, kuidas sellises variandis häireid maha surutakse :P). Üksiti lasksin ühisel tuttaval samuti proovida Spiritit telefoni teel tabada - tulemus null. See võib vabalt tähendada seda, et lõpuks tuleb neid kõige madalamaid jorinad uuesti nullist ehitama hakata. Kas kellelgi on ideid, kus saada juba valmis magnetahelaid, reguleeritava piluga. Originaalid on teatavasti sellised E-I tüüpi, mähis keskmisel sambal ja pilu kruviga reguleeritav, kas võiks ehk kusagil midagi analoogilist kasutusel olla? Kokku 24 generaatori jaoks.
                viimati muutis kasutaja holt; 26 March 2014, 12:11.

Comment

Võin omalt poolt uurida valmistaja tehase poolt, kas neil on vanast ajast mõni tootmisjäänuk ripakil aga ilmselt on see väheusutav. Jama olukord on kujunenud.

Comment

Lisan siia ka viimase üsna rõõmustava info. Möödunud esmaspäeval saime siis esimest korda oreli häält kuulda. Üksjagu palju on veel siiski teha aga tore oli üle pika aja selle pilli häält kuulda. Holt on igatahes tegija

Comment

Sain lapitud bassivaljuka, millel ikka jälle rotihambad membraanile minevad juhtmed ära järanud ja mängivad juba ka mõlemad võimendid. Vahin viimaseid juhtimissolenoide, mis peaks veel üheks vahepalaks jälle nö kerge saak olema ja kogun vähehaaval julgust, et kontraoktaavid ette võtta - nendega on jama tõsisem, viiest näritud poolist kaks lagunesid maha võttes kätte ära täiesti parandamatult, need tuleb nullist teha, koos uute karkassidega, mistõttu ülejäänud kolme ei ole enam tahtnud katsudagi :P

Comment

Solenoidid töötavad, jäänud on bassid.

Comment

Pole siia mõnda aega sattunud ja on tore lugeda, et asjaloodon jõudsasti arenenud. Oled sa bassidest ülevaate saanud - mitu pooli õnnestus tervelt maha saada? Ja mida täpselt lagunenud poolide taastamiseks vaja on?

Comment

Üle pooleteise kuu jälle kadunud nagu kits oleks sabaga löönud. Vahepeal olen jõudnud ühe kontraoktaavi kokku lappida, kõik gened töötavad, neist 8 on ka hääles, ülejäänud neli loodan homme paika ajada kui midagi jälle vahele ei tule. Peale seda jääb veel üldse ja ainult teisele plokile kaks pooli 9700+2400k 0,09mm nullist koos karkassiga uuesti teha ja ongi kõik. Kohapeal tuleb hakata nuputama, kuidas pagan oleks võimalik ära arvata, milline ots millisega kokku käib selles kimbus, millest rott, hambad laiali, läbi jalutas.

Comment

Uskumatu aga tõsi. Vaatasin, et tegin esimese sissekande siia foorumisse 26.11.11. Nii et ei võtnudki kolme aastat aega Igatahes vahva, et leidub veel asjatundjaid, kes lamptehnikat jagavad ja selle vastu huvi tunnevad. Sarnase pilli kaasaegsem variant ehk siis juba digipill kõlab selle nädala reedel kell 24.00 Jõgeva kesklinna pargis.

Comment

Teatan alandlikult, et viimane kontraoktaav on koos ja joriseb, häälestamine on veel poole peal aga homse jooksul ilmselt lõpetatud. Sellega on oreli kõik generaatorid minu käest läbi käinud, mis tarvis, see lapitud ja sagedused paika krutitud. Järgmine samm on viimased plokid oma kohale tagasi joota ja püüda puruksnäritud kimbust sotti saada.
                                Sirvisin ka uuesti teema algust ja, olles nüüd ka kõllides peituvate transsidel-opakatel lõppvõimudega tuttav, ei saa jätta mõlema osapoole - nii oreliomaniku kui ka lambifännide jaoks intrigeerivat (loodetavasti) mõtet õhku viskamata - viitsib ehk keegi usin ja piisavalt fanaatiline mõelda kõlaritesse lampvõimude ehitamisest ja raatsib ehk omanik sellega kaasnevaid kulutusi kanda? Skeemid on olemas ja just sarnase riista juures tarvitusel olnud. Suures kõlaris bassilõpp PP topelt EL84-dega, kõrgetel ühekordne PP EL84-dega, kahes väiksemas kastis olid vist ka ühekordsed PP-d, täpselt ei mäleta hetkel. Muutub ju tänu hetkel olemasolevatele võimudele mõnevõrra...ütleme niiviisi, et "pisut vähemefektiivseks" kõik see orelis endas peituv lambindus, millel toimub toonide liitmine-segustamine :P

Comment

Working...
                                X