Teade

Collapse
No announcement yet.

Vana lampidega orel

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Vs: Vana lampidega orel

Täna oli väga huvitav ja lootusrikas päev. Nagu lubasin, siis hakkan ka lähimal võimalusel tegelema kõigi nende oreli osadega, millele minu mõistus peale hakkab. Igal juhul suured tänud teile kõigile.

Comment

Muide, lampidest - arutasime täna muuseas võimalust asendada mõned tõenäoliselt laibastunud ECC82-d vene 6H2Π-dega. Hr Shelel oli meeles, et 6H1Π küttevool on liiga suur ja tõepoolest, see on lausa hirmsad 600mA. Häda aga on selles, et õnnetul 6H2Π-l on nominaalne anoodvool ligi neli korda väiksem, originaalidel 8,5mA, 6H1Π-l 10-11mA ja 6H2Π-l ainult 2,3mA. Eks plokki pingestades saab muidugi proovida, kuidas selline asendus tegelikkuses õnnestuks, tegelikku režiimi ma veel ei tea, ei ole skeeme uuesti uurinud. Kui asi õnnestuks, siis võiks ju näiteks paar-kolm plokki ringi ehitada - lampidel paarikaupa kütted jadasse ühendada ja kurjad kirjad peale panna - "Siia ainult venelasi toppida!", nii vabaneks mõnigi elusatest originaalidest asenduseks ja tagavaraks ülejäänud plokkidele.
      Uute ostmist plaanides peab paraku arvestama päris ilusate hindadega, e-Bay-s pigem kümmekond usd-d tükist, e-Bid-is analoogid 12AU7-d pisut odavamad - 6-8 USD. Soome Uraltonest ja Radio-Tube-Shopist ma ei räägigi, neil seal on ikka lausa ulmehinnad :P.
      Swedish Radiotube Shop-is puuduvad need üldse, hispaanlasel Radio Antiqua-l samuti, mujalt ei ole mina isiklikult lampe ostnud.

Comment

Lampide teemal usaldan ma spetsialiste ja ei hakka kaasa eriti rääkima. Küll aga ei välista ma vajadusel ka originaallampide ostmist. Lõplikult oleneb kõik muidugi tüki hinnast ja kogusest.

Comment

Müts maha tegijate ees, kõrvetavalt kahju oleks olnud, kui selline instrument oleks päädinud mõne suurenenud maksejõuga isiku lillealuseks või saanud tänapäevase sündi sisu. Loodan, et peale töö valmimist korraldatakse ka väike demonstratsioonkontsert?

Comment

Lampidest ECC82.
            Link 1.
            Link 2.
            6Н2П analoog on ECC83
            6Н1П
            Tunnusjoonte võrdlemise põhjal tundub, et 6Н1П sobib paremini.

Comment

Jah, sobimatu tundub 6Н1П hoopis oma põhjatu isu tõttu kütte osas. Kaks korda suurem küttevool tähendaks tõenäoliselt küttetrafo välja vahetamist või abitrafo lisamist juba siis kui välja tuleks vahetada ka ainult paar-kolmkümmend isendit. Tegelikult skeemi vaadates on lamp pandud tööle nii nõrgas režiimis, lausa milliampri murdosadel, et tõenäoliselt hakkaks see 6Н2П ka tööle küll. Seljuhul võiks küll paarikaupa jadasse ajada, ühes ahelas oleks köetud kaks lampi originaalse 12,6V-ga ja vooluga 0,3A, originaalid võtavad paraleelis olles kumbki 0,15A, mis teeb sama välja. Ma teen igatahes lähipäevadel loomkatse ära, tõstan terved poolid ühele plokile kokku ja võin rahumeeli pinge peale anda, saab näha, kuidas on väljundites lugu originaalnivoodega ning kas genereerimine säilib ja kuidas nivoo muutub kui 6Н2П-d sisse panna. On tal ju skeemis automaatne eelpingestus katoodtakistiga, mis üksiti juhtub olema ka seadetakisti nivoo sättimiseks :P.
              Unistus oleks lõppude lõpuks võimalusel siiski maksimaalselt originaalskeemi säilitada, natuke susserdamist kütteahelates oleks väiksematsorti patt. Pealegi ega me veel ei teagi, kui paljud neist 148-st üldse surnud ongi, ehk ongi ainult üksikud, elukene on neil ju tõesti kergeks tehtud, voolud-pinged päris väikesed. Need mõned "augud", millest räägiti, võivad vabalt olla tingitud ka mingitest lihtsatest kontaktivigadest.
              viimati muutis kasutaja holt; 23 m 2012, 20:55.

Comment

Oreli detailide remondiks on vaja mähisetraati. Läbimõõt u. 0,08 mm, kogust ei oska prognoosida. Kui kellelgi leidub, või teab, kust saada, siis andke teada teemasse.

Lisainfot.

Kui tõesti mujalt ei leia, tuleb maailmaturult osta kalli valuuta eest.

Mähisetraatide tabel.
                viimati muutis kasutaja kruvike; 24 m 2012, 21:56. Põhjus: lisamine

Comment

Minu käes olevates plokkides on mähisetraat 0,1mm. 24 poolist on näritud 6tk, neist ühel oli ainult üks keerd katki, sain mõlemad otsad kätte ja paikasin ära, kerida tuleb ainult viis. Neil viiel omakorda on õnneks suuremate keerdudega osa alumine, nii et taastada tuleb ainult väljavõttest lõpuni. See tähendab tugevat traadi kokkuhoidu ja küllap maksab enamasti ka spiriti käes olevate kohta. Ei saa muidugi välistada, et tema poolidest mõnel võib mõni eriti pikkade hammastega elajas olla ka alumisele osale külje pealt ligi pääsenud :P. Muide, päris ilmselt ühe grupi mähiste alalisvoolutakistused kõiguvad piirides 1274 kuni 1316 oomi, millest ma julgen järeldada, et ega neil need keerud nii rangelt loetud ei olegi ka valmistaja poolt, suurem lootus pandi juba siis hilisemale reguleerimisele pilu suurusega magnetahelas.
                  Peaks vist veel ka ütlema, et pooli magnetahela küljest kätte saada oli märgatavalt kergem kui esimest edukalt lapitut uuesti tagasi toppida...muig.
                  Minu käes olevad lambid on kõik terved, kusjuures tüüprežiimi Ua 250V Ug1 -8,5V juures on anoodvoolud normile 10,5mA lausa rabavalt lähedal. 12 lambist ainult kahel on ühe trioodi vool alla 10mA, vastavalt 9,3 ja 9,7, ülejäänud jäävad peaaegu kõik vahemikku 10-11mA, kahel erandina üks pooltest 12mA. vene lampidest ei saaks midagi sellist lootagi :P
                  Jääb muidugi võimalus, et orelisse ongi valmistaja poolt valitud võimalikult võrdsete näitajatega eksemplarid.

Comment

Minu käes olevates plokkides paistab ka mähisetraat 0.1mm olevat ja 24'st on näritud 5, neist 1 paistab et ainult proovitud hambaga, 2 on pealt näritud ja 2 kallal on peris tõsist tööd tehtud, üks peaaegu südamikuni välja. Need on muidugi suured ka ja mõnusalt ligipääsetavad olnud. Tervete takistuseks mõõtsin 4.8k kanti, induktiivsust proovisin ka mõõta sellega MIC-4070D pakkus 102H.
                    Proovisin kahel alust kätte saada, aga need ei taha üldse eralduda (esialgu muidugi väga kõvasti ei kangutanud), kolmest küljest tundub asi lahti olevat (poolik zhilett läks vahele), neljas külg aga tundub kinni olevat.

Comment

Kasutasin poolialuste keskmise samba küljest lahtileotamiseks lakibensiini, mis pärast kenasti ära auras. Tilgutasin muidugi mitte liiga helde käega. Ükski südamik kuuest selle tagajärjel ära ei lagunenud. Ma määrasin juba õhtupoolikul ära ka keerdude arvud, minu poolidel on otsast otsani kokku 8600k, väljavõte 1660k pealt. Tulemus on muidugi mitte absoluutne, vaid teatud võtetega tuletatud, usun, et viga ei ole üle protsendi või paari, kasutasin 0,5 klassi riistu.

Comment

Nootide sagedused.

Comment

Kas traat on tavaline lakk-isolatsiooniga? Miks need närilised seda traati söönud on - kas mähisele peale ja vahele määritud vaha pärast?
                          Vanades raadiotes oleks justkui tähele pannud, et just riide-isolatsioon maitseb näriloomadele eriti hästi. Riidekattega traadi leidmine oleks veel keerukam.

Comment

Lakitud traat. Isolatsiooniks on vahapaber ja mähiste pappalus on ka vahaga immutatud. Traat jäi niisama hammaste vahele.

Comment

Irw, TeeTL, just puuvillase isolatsiooniga soolo-0,08-t on mul nagu saatuse pilkena täiesti juhuslikult paras ports aga selles asjas see meid ei aita, see ei mahuks kindlasti peale ära, nii palju ikka jämedam lakiga võrreldes :P. Peale selle on veel tubli kogus kiulisi 7x0,07 ja 21x0,07 samuti puuvillaga.

Comment

Croatias ka taastatakse:linkhttp://www.organforum.com/forums/sho...an-restoration

Comment

Working...
                                X