Täitunud on minu aastate pikkune unistus kodus omada "tõelist lampvõimendit"
Kes lamptehnika foorumis sagedasemad külalised on näinud GU50 Haunebu projekti
Autoriga lähemalt suheldes ja Tartus seda võimendit kuulates lõi mul "lambi põlema"- midagi säärast olen otsinud juba aastaid.
Toon välja mõningaid autori poolseid detaile võimendi ehituset ja sügavamast hingeelust tehnika friikidele:
GU50
6C33C on väga hea lamp heli mõttes. Jah, trafodega (OT) võimus on seda lampi tõesti raske hästi käima saada, usun. Aga pole ju vajadust, 6C33C juhib impulsis voolu kuni 3,5A, sellega tüürib juba üsna suurt võimsust otse, ilma trafota. Iga trafo helitraktis on põhimõtteliselt halb. See käib ka paljukiidetud 300B võimude kohta. Ja üldiselt kõigi muude.Lambid on ise väga lineaarsed seadised väga laias sagedusribas. Sobitustrafo on pudelikael, mis tekitab kadusid ja piirab sagedusriba, tekitab faasimoonutusi ja käitub ebalineaarselt. Trafode kasutamine on probleemide kerjamine.Minu OTL skeemis on ainult kaks võimendusastet, võimenduskoeffitsendiga kokku 50. Lõpplampide astet (kolmandat) ma ei loe võimendusastmeks, sest selle võimendustegur on 0,4. Sisuliselt võimendus langeb nendel. Minimalistlik võimendusastmete hulk mõjub helile teadagi väga positiivseltÜsna julgelt väidan, et OTL võim on väga lähedal ideaalile. Soovitan seda skeemi, kui plaan teha OTL-i. Trafovõimu ei tule enam mõtessegi teha. Trafo tapab helist uskumatult palju detailsust, samuti on keeruline saavutada piisavat lineaarsust kogu sagedusribas.
Tänaseks olen kasutanud võimu kahe CD-mängijaga, suht referensstaseme Sony CDP-XB820 ja klassikaline Bang&Olufsen CD3300. Mõlemaga on heli väga hea, kuigi kummalgi on selgelt tajutavad omad nüansid. OTL võim mängib need väga täpselt välja, aina taasavastan oma fonoteeki, täitsa nagu uusi plaate kuulaks. Väga huvitav on avastada, mida helirežissöörid on plaadile tegelikult pannud (või panemata jätnud).OTL võimu peamised omadused, mille poolest hindan seda teistest üle:- detailsus- dünaamika- panoraami avarus ja sügavus- ülim lineaarsus kogu laias sagedusribas- väga kiire võimendiLoomulikult on asjal ka mõned negatiivsed nüansid (kui neid reaalselt negatiivseteks lugeda, ei midagi ülesaamatut):- väga madala takistusega kõlaritega ei ole soovitav kasutada, miinimum 4 oomi.- saadav võimsus kasvab kõlarite takistuse suurenedes (trafovõimendiga vastupidi).- kõrged nõuded toitetrafodele ja üldse toiteosa detailidele.- 6C33C lambid on veidi nipikad, tuleb õppida ära nende hingeelu, et jõuda soovitud tulemuseni. Erinevad "tavalistest" lampidest mõnevõrra. Lampide testimiseks ja treenimiseks on vaja koostada erilahendus, tavalised lambitestrid ei saa nendega hakkama.- iga võim on nii hea, kui on osad, millest see koostatud on.
Tänaseks kasutan seda võimendit kahte tüüpi kõlarite taga - Onken lairiba 4A32 valjukatega ja Dynaudio Axis5 - mis on 5 riba kõlar.
Kuna kuulamisruum on betoonist põrandaga kipub see basse ära sööma ja lairibadega on puudu ruumipoolsest toetusest helile. Seetõttu on hetkel kõlarite kuulamissõbralikkuse tõstmine päevakorral ja ilmselt on järgmine projekt käsile tulemas
Comment