Teade

Collapse
No announcement yet.

Projekt Capricorn

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Projekt Capricorn

Täitunud on minu aastate pikkune unistus kodus omada "tõelist lampvõimendit"
    Kes lamptehnika foorumis sagedasemad külalised on näinud GU50 Haunebu projekti
    Autoriga lähemalt suheldes ja Tartus seda võimendit kuulates lõi mul "lambi põlema"- midagi säärast olen otsinud juba aastaid.

Toon välja mõningaid autori poolseid detaile võimendi ehituset ja sügavamast hingeelust tehnika friikidele:

GU50
    6C33C on väga hea lamp heli mõttes. Jah, trafodega (OT) võimus on seda lampi tõesti raske hästi käima saada, usun. Aga pole ju vajadust, 6C33C juhib impulsis voolu kuni 3,5A, sellega tüürib juba üsna suurt võimsust otse, ilma trafota. Iga trafo helitraktis on põhimõtteliselt halb. See käib ka paljukiidetud 300B võimude kohta. Ja üldiselt kõigi muude.Lambid on ise väga lineaarsed seadised väga laias sagedusribas. Sobitustrafo on pudelikael, mis tekitab kadusid ja piirab sagedusriba, tekitab faasimoonutusi ja käitub ebalineaarselt. Trafode kasutamine on probleemide kerjamine.Minu OTL skeemis on ainult kaks võimendusastet, võimenduskoeffitsendiga kokku 50. Lõpplampide astet (kolmandat) ma ei loe võimendusastmeks, sest selle võimendustegur on 0,4. Sisuliselt võimendus langeb nendel. Minimalistlik võimendusastmete hulk mõjub helile teadagi väga positiivseltÜsna julgelt väidan, et OTL võim on väga lähedal ideaalile. Soovitan seda skeemi, kui plaan teha OTL-i. Trafovõimu ei tule enam mõtessegi teha. Trafo tapab helist uskumatult palju detailsust, samuti on keeruline saavutada piisavat lineaarsust kogu sagedusribas.

Tänaseks olen kasutanud võimu kahe CD-mängijaga, suht referensstaseme Sony CDP-XB820 ja klassikaline Bang&Olufsen CD3300. Mõlemaga on heli väga hea, kuigi kummalgi on selgelt tajutavad omad nüansid. OTL võim mängib need väga täpselt välja, aina taasavastan oma fonoteeki, täitsa nagu uusi plaate kuulaks. Väga huvitav on avastada, mida helirežissöörid on plaadile tegelikult pannud (või panemata jätnud).
    OTL võimu peamised omadused, mille poolest hindan seda teistest üle:- detailsus- dünaamika- panoraami avarus ja sügavus- ülim lineaarsus kogu laias sagedusribas- väga kiire võimendiLoomulikult on asjal ka mõned negatiivsed nüansid (kui neid reaalselt negatiivseteks lugeda, ei midagi ülesaamatut):- väga madala takistusega kõlaritega ei ole soovitav kasutada, miinimum 4 oomi.- saadav võimsus kasvab kõlarite takistuse suurenedes (trafovõimendiga vastupidi).- kõrged nõuded toitetrafodele ja üldse toiteosa detailidele.- 6C33C lambid on veidi nipikad, tuleb õppida ära nende hingeelu, et jõuda soovitud tulemuseni. Erinevad "tavalistest" lampidest mõnevõrra. Lampide testimiseks ja treenimiseks on vaja koostada erilahendus, tavalised lambitestrid ei saa nendega hakkama.- iga võim on nii hea, kui on osad, millest see koostatud on.

Tänaseks kasutan seda võimendit kahte tüüpi kõlarite taga - Onken lairiba 4A32 valjukatega ja Dynaudio Axis5 - mis on 5 riba kõlar.
    Kuna kuulamisruum on betoonist põrandaga kipub see basse ära sööma ja lairibadega on puudu ruumipoolsest toetusest helile. Seetõttu on hetkel kõlarite kuulamissõbralikkuse tõstmine päevakorral ja ilmselt on järgmine projekt käsile tulemas
    viimati muutis kasutaja Sully; 07 m 2012, 17:19.

Vs: Projekt Capricorn

Esmalt postitatud Sully poolt Vaata postitust

Kuna kuulamisruum on betoonist põrandaga kipub see basse ära sööma ...
    Peaks nagu just vastupidi olema, betoon ei neela peaagu midagi, kõik peegeldab tagasi.

Comment

Betoon ei summuta tõepoolest mitte midagi. Olen oma kuulamistoa osas rääkinud mitmete infot omavate inimestega ja jutust on tulnud välja üks tõetera - helide peegeldumisel tekkib valjuhääldist lähtuva ja ruumist peegelduva heli kokkusaamisel auk vms. ruumis. Basside peegeldumise vältimiseks on vaja see basstrap'iga kinni püüda. Mingeid olen juba katsetanud, ehk siis ehitasin tihedamast kivivillast nurkadesse massiivsed neelajad. Tulemus on olnud positiivne. bassi osakaal helis on kuulamiskohas muutunud tajutavalt.

Samuti soovitati õhukesi ja tihedaid seintest eraldatud resonaatoreid, mis on madalatele sagedustele läbitavad ja tagasipeegeldumisel tekitavad piisava viite et otseheli mitte mõjutada. See osa on hetkel praktikas kasutamata, aga uurisin üht varem siin foorumis viidatud ehitusfüüsika materjali, millest selgub samuti see, et bassi neelavad paremini õhemad resoneerivad materjalid, nagu kahekordne aknaklaas.

Üks tähelepanek vajukate mõõtmisel, kui kõlari ette põrandale asetada vineerplaat, mis on põrandast ülesse tõstetud, muudab see bassiosa sirgemaks ja kaovad nii augud kui piigid teatud sagedustel. Lähtudes eelnimetatud efektist oleks hea bassilõksuks põrandale panna mingi parketilaadne toode, mis omaks enda all heli liikumist aeglustavat - summutavat kihti.

Comment

Pärast kohtumist võimendi autoriga minu pool, sain inspiratsiooni ja pöörasin valjukad peapeale. Seda sõna otseses mõttes. Bassikas ülesse ja tweeter alla. Imelik vaatepilt - nagu veetorn oleks tuppa pandud, kaks veetorni tegelikult. Tulemus oli kehvapoolne. Tõstsin veetornid seina äärest keset tuba, panin alla kapid ning sellega sai tweetri põrandast 60 cm kõrgusele. Heli hakkas muutuma huvitaval kombel paremuse suunas. Bass on äkki tuppa tekkinud. Et pisut ruumi säästa, tekkis idee "veetornid" lae tala külge kettidega kinnitada, siis on keskriba ja tweeter silmade kõrgusel. Paistab et sest mõttest saab asja. Pisut segab küll kasti 100 kg kaal.
        Pean jõudu koguma...
        viimati muutis kasutaja Sully; 19 m 2012, 15:24.

Comment

Kas võimendi enese "lahkamisaruande" pilte ka on? Mõni pilt mul on aga kui ei ole suuri saladusi modifitseeringute osas siis võiks näidata, nad ju sisemiselt vaatelt erinevad üksteisest (Haunebust) visuaalselt omajagu.
          Temast võiks olla ka omaette lehekülg ju
          Eriku leht on asjakohane aga äkki on veel midagi põnevat?
          -superradical-

Comment

ma ei usu, et kõlarite lae alla panemine bassi eriliselt juurde annab. Lihtsam oleks betoonpindadele bassilõksude vms aretamine. Või kohutaval kombel paigutamisega mässamist (100kg kaal ei ole selle operatsiooni jaoks parim). Samas, ruumi igas punktis pole täielik helikarakter kunagi eesmärgiks...pigem kuulamispunktis...
            Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

Comment

Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt Vaata postitust
              Kas võimendi enese "lahkamisaruande" pilte ka on? Mõni pilt mul on aga kui ei ole suuri saladusi modifitseeringute osas siis võiks näidata, nad ju sisemiselt vaatelt erinevad üksteisest (Haunebust) visuaalselt omajagu.
              Temast võiks olla ka omaette lehekülg ju
              Eriku leht on asjakohane aga äkki on veel midagi põnevat?
              Mälu on hea aga lühike?

Modimiseks vaevalt läheb, see peaks niigi "küllalt moditud" olema.
              viimati muutis kasutaja moi; 19 m 2012, 11:05.

Comment

Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                Mälu on hea aga lühike?

Modimiseks vaevalt läheb, see peaks niigi "küllalt moditud" olema.

Neid olen aja jooksul mitu korda uurinud . Mõtlesin, et ehk omanikul on oma kogu kah

Ja modimise mõttest - ma sain nagu arutlusest aru nii, et ega nad pole päris 1:1 skeemiga. Siin ülalpoolgi on vihjeid tekstis - kui on algupärane skeem siis vahel kipub olema, et see on tegelikult väga hea skeem teoorias aga praktikas käitamine eeldab mõningaid nüansse Aga ok, sellest rohkem ei räägi .
                Ja olgem ausad, see projekt on siin saanud ka häbematult vähe tähelepanu siis kirjutasin ka reklaami mõttes siia - rahvas ju kohe tormab lugema - ikka loodetakse leida midagi "vürtsikat" .
                Aga peab lootma, et peagi sündida võiv sarnane lahendus ka elujõuliseks osutub...
                -superradical-

Comment

Aga mine GU50-le külla ja küsi. Ma olen aru saanud, et detailid ei kuulu eriti netis avalikustamisele (ja miks peakski) aga ehk otse saad rohkem infi.

Comment

Ei ole tõesti härrat juba päris mitu kuud näinud aga ilmselt on kiired ajad - elektriliikur ju nüüd mõnda aega ametlikult tänavail .
                    "Detailidest" oli ka juttu ja seepärast see mõte n.ö. "modifitseeringutest", ok see selleks
                    -superradical-

Comment

Mis modimise teemat puudutab, siis pärast 2x "lastehaiguste ravimist" olen võimendi sujuvalt käima saanud.
                      Mõned hädad mida ravisin:
                      *Valmisoleku punane LED oli liiga hele ja paistis otse silma, sellega segas muusikasse süvenemist - takisti vahele ja sai korda.
                      *Võrgumüra väljundis ja ka ossi ekraanil avaldunud "hambad" mida ravisime trafole lisavarjega ning XXX lahendusega, sai heaks.
                      * Mingil imelikul põhjusel tellisin võimu toitetrafod 240v primaarpingele - abiks pinge tõstmisel sai Maaaluselt äritud suur torroid, mis 220v tõstab nüüd ilusasti 240v'ni. Lisaeeliseks sellele investeeringule on täielik toite eraldus võrgust.
                      Lisan mõned pildid päris algusest.

Comment

Kas toiteosa sekundaarpingete vahe on reaalselt ka tajutav? Mismoodi see avaldub, kohe nii tõsiselt? Muidugi võrgust eraldatus on lisaväärtus kuid suure toroidi mõte viib mind sinna maaaluse vahepealse müügiteema suunda kuid selle sisuks oli autotrafo...kas see sai omale uue mähise?
                        -superradical-

Comment

Alt ülespoole pilte vaadates, sai üllatuseks, et kust see raam pärit on, ilmselt mingi mõõteriista oma? Sellise kõrraliku värvikihi pärast poleks osanud kahtlustadagi. Mis selle metallraami ligikaudsed mõõdud võivad olla, hakkan ise ka juba vaikselt nokitsema kuna pesad lõpuks olemas Mingeid muid küsimusi nagu selle võimu kohta ei tekigi.
                          Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

Comment

Tartus "GU50 laboris" oli võrgupinge 240v, mul aga 220v, millega võimendi käima ei lähe. Ausalt öeldes on see meistri enda tähelepanek.
                            Maaaluse torroid ongi autotrafo, mis võimaldab pinget regullida ~120-280v. Läks originaalis kasutusse ja toimib hästi.
                            Üks häda torroididel on - urisevad kui võrgupinge kõigub. Mingid parasiidid on mul aegajalt liinil, mistõttu vaikses ruumis ehmatab selline kole lörin aegajalt. Lisaks kõik see alaliskomponent mis kaasaja seadmete süül võrku satub ja torroidid inisema paneb.

Comment

Esmalt postitatud Sully poolt Vaata postitust
                              * Mingil imelikul põhjusel tellisin võimu toitetrafod 240v primaarpingele - abiks pinge tõstmisel sai Maaaluselt äritud suur torroid, mis 220v tõstab nüüd ilusasti 240v'ni. Lisaeeliseks sellele investeeringule on täielik toite eraldus võrgust.
                              Kas tõesti oli kümne voldi anoodis puudumine nii suur probleem?
                              Natuke väiksemal kütte pingel ei tohiks lambi andmed eriti muutuda aga tööiga suureneb oluliselt, mis 6S33S nigela saadavuse juures polegi nii paha.

Comment

Working...
                              X